Tujina

V Afganistanu umrlo šest britanskih vojakov

London, 07. 03. 2012 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na jugu Afganistana je eksplodiralo vozilo britanske vojske, pri tem pa je umrlo šest britanskih vojakov. To je za britanske vojake najhujši incident v Afganistanu po letu 2006, ko je v strmoglavljenju helikopterja umrlo 14 vojakov.

Britanski vojaki v Afganistanu
Britanski vojaki v Afganistanu FOTO: Reuters

V afganistanski provinci Kandahar je med patruljiranjem umrlo šest britanskih vojakov. Umrli so v eksploziji, ki je odjeknila na križišču cest. Po prvih ugotovitvah naj bi ob cesti eksplodirala bomba, ki naj bi jo nastavili uporniki, ali pa je šlo za eksplozijo mine, ki bi lahko bila tam še od sovjetske okupacije države v 80. letih prejšnjega stoletja. Družine pokojnih vojakov so o tem obvestili še pred objavo novice.

Odzval se je že britanski premier David Cameron, ki je dejal, da je to obupno žalosten dan za Veliko Britanijo. Izrazil je želijo, da bi čim prej predali nadzor države afganistanskim varnostnim organom. Britanski minister za obrambo Philip Hammond pa je napad že obsodil in sporočil, da to ne bo odvrnilo Velike Britanije od sodelovanja pri obnovi Afganistana.

Hkrati se je število smrtnih žrtev med britanskimi vojaki od začetka vojaške operacije v Afganistanu leta 2001 povečalo na 404. Po poročanju britanske medijske mreže BBC šesterico pogrešajo, potem ko je oklepno vozilo warrior, ko je bilo na obhodu po goratem predelu, v torek zadelo improvizirano eksplozivno sredstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

electrolytes
09. 03. 2012 15.42
+1
Dejstvo je, da lokalno prebivalstvo ne mara Talibanov in se jih boji. Nam se zdi fino, ce so zmanjsali proizvodnjo opija, posledica tega pa je bilo lacno prebivalstvo. Marsikateremu kmetu je to edini vir prezivetja. Poleg tega nihce v Afganistanu nima narodne zavesti, ampak samo plemensko ali etnicno in vsi se med sabo sovrazijo. Najbolj pa nasrkajo manjsine. Tako so Talibi izvedli pokol Hazarov v devetdesetih in kdor je krsil stroga verska pravila je bil javno usmrcen. Najpogosteje so se usmrtitve dogajale kar na stadionu, ljudstvo pa je moralo gledat. In zdaj kdo je ta strah zbujajoci Taliban? Beseda sama pomeni ucenec, vecina teh ucencev pa se pridobiva tako, da se pobira otroke (vecina sirote) in se jih odpelje v t.i. medresse, ki so verske fundamentalisticne sole v Pakistanu. Vzgoja je stroga indoktrinacija verskega fundamentalizma. Ko tej otroci dozorijo v prave Alahove bojevnike (okrog 15 leta), se jih poslje v boj. Pa se za neuke: v Afganistanu ni nafte.
janez6bb
08. 03. 2012 15.32
+5
KDO SO TALIBANI, da bo nekaterim tukaj jasno!!!! Talibani iz etnične skupine Paštunov so se tako v Afganistan kot v Pakistan naseljevali že na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Sprva so se na tem območju pojavili, ker so obiskovali verska predavanja radikalnih pripadnikov sunitskega islama, financirala pa jih je Savdska Arabija. Po odhodu vojske Sovjetske zveze iz Afganistana, so na oblast prišli mudžahedini, ki so jih podpirali ZDA, Pakistan, Iran in Savdska Arabija. Ravno zaradi izčrpanosti od nenehnih spopadov z mudžahedini so Afganistanci leta 1994 sprejeli novo skupino verskih študentov - talibane. Njihova začetna priljubljenost je naraščala predvsem s tem, da so se uspešno bojevali proti podkupovanju in nezakonitostim v državi. Ceste in območja, ki so bili pod njihovim nadzorom, pa so postali znova varna, tudi za tuje turiste. Leta 1998 so nadzirali skoraj 90 odstotkov ozemlja Afganistana in praktično izničili proizvodnjo mamil v državi, ki je bila do takrat ena glavnih proizvajalk opiatov na svetu. Ja, tudi ti so izredno zadovoljni z izkupičkom. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Afganistan eden od pomembnih pridelovalk opija in heroina. Trgovina z mamili se je dodatno razvila v času vojne proti Rusom. Po zmagi so lokalni mogotci brezobzirno obračunavali drug z drugim in svojo dejavnost še naprej financirali z mamili. Grozote tega obdobja so bile take, da so prebivalci Afganistana z olajšanjem sprejeli vlado Talibanov. Ropi, umori in posilstva so v glavnem postali zgodovina. Skupaj s kriminalom pa se je za okoli 95% zmanjšala proizvodnja opija, saj so Talibani pridelovalce obsodili na smrt. Tistih 5% pa se je še naprej pridelovalo na območjih, kjer je gospodarilo "Severno zavezništvo", ki je po 11. septembru postalo glavni zaveznik ZDA v boju proti Talibanom. Že pred napadom na Afganistan so nekateri opozarjali, da bo povezava s Severnim zavezništvom vodila v ponoven porast kriminala in obnovo trgovine z mamili. Imeli so prav! Po ameriškem vpadu v Afganistan se je proizvodnja vsako leto povečala in dosegla rekordne vrednosti. Mediji nas prepričujejo, da za tem stojijo Talibani, ki z mamili financirajo svoj boj. Težko je verjeti, da bi islamski fanatiki, ki so še pred leti ubijali pridelovace, sedaj začeli sami gojiti mak. Pa tudi če bi bilo to res, količine pridelanega opija nebi mogle doseči rekordnih vrednosti, saj Talibani ne nadzorujejo celotnega Afganistana. Če bi se z mamili res financiral boj proti ZDA in njihovi marionetni vladi, bi ameriška vojska vsako leto zasula Afganistan s herbicidi in uničila polja. Kako težko je iz letala videti živordeče polje? Podobnost s poročili o porastu proizvodnje kokaina v Kolumbiji in povezavi pridelovalcev z uporniki (proti ZDA in njhovim marionetam) verjetno ni slučajna.
Nimivseeno
08. 03. 2012 18.06
+2
To si pa izredno lepo povedal in napisal. O tem sem že govoril. Dejstva so dostopna vsem na internetu, ki se želijo izobraziti. (Vir: Afgan poppy production, google) Dejstvo, da je bila CIA že obsojena za nelegalno trgovino z mamili je pa tudi dostopno na spletu. (Vir: CIA drug trafficing) ko se je razvedelo, da so s pomočjo CIA letali prevažali drogo iz Kitajske v Bangkok in so potem z dobički financirali upornike. (Vir: Wikipedia, CIA drug trafficing)
Sputnik
08. 03. 2012 08.25
+1
škoda da morajo ljudje umirat zaradi tujega interesa in predvsem zato ker "branijo" svojo državo na drugem koncu sveta (ameri) in britanci ki rinejo tja pa še vsi ostali. naj se amerika sama igra Risk ali pa naj neha. z napadom na iran lahko samo še pustimo avte na dvorišču in molimo boga da čimprej pade bomba tudi na ameriko
jester1970
08. 03. 2012 07.59
+2
Če bi Britanci ostali doma in doma branili svojo državo, bi bili še živi.
RedRocket
08. 03. 2012 04.52
+5
24 ur. Z to novico ste mi polepšali jutro.
BigLebowski
08. 03. 2012 01.19
+5
Vam povem eno zgodbico, ki je sicer tudi posneta: Talibani so zminirali neko cesto, po kateri je peljal Natov konvoj. Par amerigosov je poginlo, v tistem trenutku so se pa iz bližnje vasice peljali v službo trije Afganistanci, bratje. Amerigosi jih ustavijo, zvlečejo iz avtomobila, kao kdo je bombo nastavo, in jim enemu za drugim spuščajo kugle v čelo. Kar se je dogajalo, je videl njihov oče, ki je priletel s kalašnikom nasproti. Niso spucali samo njega, ampak nato še celo vas. Tako to gre.
equi value
07. 03. 2012 23.45
-1
6+6+5+7+8+3+4+6+5+2+1+2+1+5+7+8+...
Nimivseeno
07. 03. 2012 23.37
+7
Ljudje umirajo v vojnah, ki so se jo izmislili bankirji, da bi še hitreje posojali denar vladi. "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
klemen456
07. 03. 2012 21.12
+2
A DEJTE NO SMO V LETU 2012 PA ŠE ZMERI NI TEHNOLOGIJE K BI ODKRILA "IED" ? sramota res -.-
bravo16100
08. 03. 2012 14.27
Obstaja, samo težava je v tem ker obstajajo različne vrste IED, lahko je bomba zakopana nekaj deset metrov stran detonator je pa navadna plastenka z žico zakopana nekaj centimetrov pod zemljo oz. peskom
n0mistakez
07. 03. 2012 20.22
+16
Admin zakaj kršiš mojo ustavno pravico do svobode izražanja? Sama hudobija te je
povemvsem
07. 03. 2012 20.17
+7
take novice me vedno razveselijo.
lincoln2
07. 03. 2012 20.12
+8
Britanski minister za obrambo Philip Hammond pa je napad že obsodil in sporočil, da to ne bo odvrnilo Velike Britanije od sodelovanja pri obnovi Afganistana. Obnove? Jaz v teh n letih ne vidim nič, da so kaj obnovili. So le pobili na sto tisoče nedolžnih ljudi.
janez6bb
08. 03. 2012 15.29
+4
kim llsung
07. 03. 2012 19.08
+12
tako je ce rines svoj nos v tuje zadeve
bravo16100
07. 03. 2012 19.48
-5
Severna koreja naj pustu južno pri miru, kaj praviš na to?
hellbastard666
07. 03. 2012 20.09
+8
al si mislu napisat da nej južna koreja in americani pustijo pri miru severno korejo in pol sveta
bravo16100
08. 03. 2012 14.25
-4
Severna koreja terorizira lasten narod in ves preostali svet!
tali?ni tom
07. 03. 2012 18.57
-1
doma bi bli ! folk misli da bo vse vsepovsod komandiral in vsiljeval svojo voljo , ampak narodi niso glih neumni da bojo to v nedogled prenašali ! in tu je rezultat ! vsak narod naj si sodbo piše sam !
belc20
08. 03. 2012 10.58
+2
ti si doma pa ti skacejo po glavi...zakaj ne ukrepas?? kr zivis v riti ;)
upornik_007
07. 03. 2012 17.54
+12
nc mi ni zal za okupatorje
janez6bb
07. 03. 2012 18.15
+2
hellbastard666
07. 03. 2012 18.22
+2
bravo16100
07. 03. 2012 18.43
-5
Okupatorji so Talibani, ljudje jih ne marajo!
janez6bb
07. 03. 2012 18.49
+4
najprej bi bilo dobro vedt kdo in od kje so talibani:)
hellbastard666
07. 03. 2012 19.48
+6
okupatorji so americani in nato a v iraku so bili tudi iračani okupatorji
bravo16100
07. 03. 2012 19.50
-2
Shisui
07. 03. 2012 19.57
+5
Edini pravi okupator je Amerika, vsi ostali so zacetniki.
hellbastard666
07. 03. 2012 20.00
+6
ce afganistan nebi imel naravnih bogastev nebi imel niti ameriških okupatorjev :)
dadocar
07. 03. 2012 21.05
+1
bravo poglej v slovar kaj pomeni beseda okupator. talibani ne morejo biti okupatorji, zahodni vojaki so okupatorji
bravo16100
08. 03. 2012 14.17
-5
čaki čaki pa ti razlikuješ terorista in civilista in Talivana in pripadnika Afgansitanske narodne vojske? Vsi vidite kako JDAM razsuje pol vasi, kao kako havbice m777 granatirajo polja, vsi vidite apače ki obstreljujejo gorovje vsi vidite kako kako se Talibane ubija enega za drugim in se vam smilijo... Kaj pa polni kamioni vode, hrane in zdravil ki se vozijo v te vasi katere branijo vojaki po vašem nenju " okupatorjev" a tega nobeden ne gleda? Iženirci popravljajo mostove, hiše, cesta skratka vse, ali se kdaj kdo vpraša kaj je IED, kakšen je njihov namen... Vsi ste pametni ko civilist umre zaradi zračnega napada iz zavezniškega letala, kaj pa ko te svinje skopljejo luknjo in jo nafilajo z starimi 120 mm granatami in potem namesto kakšnega oklepnega vozila vrže v zrak eno bogo toyoto s katero je šel kmet na polje...a to je pa ok? Poznam kolega, je bil dol in razdelili so veliko hrane zdravil in vsega kar te ljudje potrebujejo, zato ne bit pametni ko ste več tisoč kilometrov stran, za računalnikom, jeste sensviče med tem ko je nekdo pripravljen iti pomagat tem ludem. Sedaj bo sledil odgovor " pa saj so plačani"... Ali bi kdo od vas šel v smrt zaradi nekaj tisoč evrov ali dolarjev? Ali pa zaradi denarja in dobrega namena? In naučite se razlikovati med dobrim in slabim človekom, in ne razumem kako lahko zagovarjate terorizem...
janez6bb
08. 03. 2012 15.24
+3
še vedno nisi odgovoril kdo so talibani:) edini okupator tukaj so zahodne sile, pa poglej si še stevilke OZn pobček, glede pridelave opija pod talibani in potem:) Iz skoraj 0% pod tlaibani leta 2001, do 6400 ton opija letno v letu 2007:)
Ranunculus
07. 03. 2012 17.39
+7
Kdaj bo pa objavljena novička o avtonomiji vzhodne Libije?
hellbastard666
07. 03. 2012 18.22
+5
Jožajoža
07. 03. 2012 16.46
+24
ŽAL JE TAKO. britanija je žal agresorska vojska in afganistanci branijo svojo domovino. . v smrt so pa te vojake poslali britanski politiki
bravo16100
07. 03. 2012 18.12
-1
Afganistanci branijo svojo domovino? Oja brani jo ANA amprak pred talibani!
Jožajoža
07. 03. 2012 18.39
+2
staršev in domovine si ne moremo izbirat. kakršna koli sta , sta edina in ljubeča. to desničarji ne boste nikoli razumeli.
bravo16100
07. 03. 2012 18.43
-3
Jožajoža
07. 03. 2012 20.08
+3
Spetsnaz
07. 03. 2012 16.02
+18
Kaj bi vi naredili, ce bi se po vasem dvoriscu sopirili tuji vojaki, vam premetavali hise, vas zaslisevali in vas imeli za malo vec vredne kot PSA???
janez6bb
07. 03. 2012 17.26
+9
bravo16100
07. 03. 2012 18.16
-6
Saj so vec vredni kot pes ves, hise pa premetavajo zato ker iscejo Talibane
dadocar
07. 03. 2012 21.09
+4
bravo pa ti sploh veš kdo so talibani? :) s to besedo označijo vse, ki se ne strinjajo z nato okupacijo in režimom, ki podpira to okupacijo. nekaj podobnega kot beseda terorist v ZDA.
bravo16100
08. 03. 2012 14.20
-4
Aja? A potem je zate dober človek kdo? Hipi ki kadi travo in protestira proti vojni? No lej sej če boš in ne nočem da se zgodi ampak če boš priča terorističnega napada boš spremenil mnenje.
CheGaucho
07. 03. 2012 15.26
+2
Dobra novica ;)
wsharky
07. 03. 2012 15.22
+14
... skrajni cas je da tuje okupatorske sile zapustijo suvereno drzavo Afganistan ...
bravo16100
07. 03. 2012 18.19
-3
belc20
08. 03. 2012 11.00
+3
bravo16100
08. 03. 2012 14.20
-3