Tujina

V štirih sekundah je šlo vse narobe: letalo na 'nos', ker ob pristanku ni bilo pravilno poravnano

New York, 26. 07. 2013 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za nesrečo letala Southwest Airlines na newyorškem letališču LaGuardia je kriv napačen položaj letala med pristajanjem, ugotavljajo preiskovalci, ki ne izključujejo možnosti pilotove napake.

Ponesrečen pristanek letala
Ponesrečen pristanek letala FOTO: Reuters
Letalo Southwest Airlines, ki je v ponedeljek "trdo" pristalo na newyorškem letališču LaGuardia, je pristalo narobe, ugotavljajo preiskovalci nesreče.

Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTBS) je sporočil, da vzrok nesreče letala, ki je pošteno pretresla 150 potnikov boeinga 737, 16 potnikov pa je bilo lažje poškodovanih, najbrž ni bilo pristajalno kolo, ki se je pri pristanku sesedlo, ampak je bila nesreča posledica napačnega položaja letala pri pristajanju.

Da pristajanje "ni bilo v skladu s predpisanimi postopki družbe", so sporočili tudi iz Southwest Airlines, dogodka pa podrobneje ne komentirajo.

Upokojeni pilot Denny Kelly, zdaj svetovalec za letalsko varnost in preiskovalec nesreč, pravi, da bo treba ugotoviti, ali se je zgodila človeška napaka. "Pri pristanku morajo tla najprej zadeti zadnja kolesa, nos letala pa mora biti pri tem dvignjen za od 3 do 5 stopinj," pravi. Posnetek pristanka ponesrečenega letala kaže, da so tla najprej zadela sprednja kolesa, ki so se ob udarcu sesedla, zato je letalo pristalo na "nos".

Letalo Southwest Airlines
Letalo Southwest Airlines FOTO: Reuters

"Letalo je drselo po stezi, na obeh straneh so švigale iskre," je dejal potnik, ki je na letališču ravno takrat čakal na svoj let. Letalo je v New York priletelo iz Nashvilla.

Več odgovorov o tem, kaj se je v pilotski kabini dogajalo pred pristankom, naj bi bilo znanih po poslušanju posnetkov iz črne skrinjice, ki je že pri preiskovalcih. Letalo je bilo še štiri sekunde pred pristankom poravnano v pravilen položaj za pristanek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
26. 07. 2013 21.12
+3
nehajte ze udrihat po Boeing-u,to je eno od najboljsih izdelovalcev letal , kar se pa tice kvalitete,pa isto,so pa problemi z vsakim novim izdelkom,pa naj bo to od Airbus-a (glej- A380,A320,A340 itd ) tako ima Boeing probleme zdaj z B787 , ki je se novorojencek ......
maribor_own
26. 07. 2013 09.30
-1
zadnje cajte ma toti boeing dosti nesreč
Slovenec-slovencu=pes
26. 07. 2013 09.46
-4
hahahaha ko sem jaz to zadnjič napisal, so se javli slovenski letalski strokovnjaki in rekli, da je to zato, ker jih je največ v zraku. Pa še nekaj o statistiki so pametovali.
dreko123
26. 07. 2013 09.58
+3
za stare boeinge vem da so precej zanseljivi, za tanove pa vem da so krš od krša... pa nisem noben letalski strokovnjak, samo članke berem s kakimi napakami se se ukvarjajo, vse napol narejeno nepreizkušeno in nedelujoče... no saj isto velja za nova ameriška vojaška letala 5. generacije... nič ne deluje kot bi moralo... ne vem a jim je tuja pamet ušla, ker sami itak ne znajo nič naredit
Slovenec-slovencu=pes
26. 07. 2013 10.06
+3
Ni nič kriva tuja pamet. Bolj je to, da za dograditev česarkoli danes, postavljhajo tako abotno kratke roke, da ni heroja, ki bi uspel karkoli naredit v tem času. In pol je tu faktor napake zaradi hitenja in nesreča je tu. Bodo pa takoali tako prikazali, da je nesrečo zakrivil pilot. Ker danes je denar sveta vladar. Življenja posameznikov(nepomembnežev) pa so kolateralna škoda.
sebo-.x
26. 07. 2013 10.06
+2
dreko123 Ali je bilo recimo z A380 na začetku kaj drugače, kot sedaj z 787 ? Napak na 380-tki je bilo toliko, da tu sploh prostora ni, da bi vse napisal. Pa so sčasoma vse porihtali. Z razpokami na krilih, po parih letih uporabe pa ne vem, kaj bodo naredili. Druače pa je najolj zanesliv po mnenju večine prav boeingov 777, čez tisoč letal narejenih, prvič smrtne žrtve na SFO, kjer je šlo verjetno za napako pilota.
asdfaasdfdss
26. 07. 2013 10.24
-2
seveda pa more potem letalski strokovnjak dreko123 pribit popolno traparijo, da so stari boeingi bolj zanesljivi. prosim, če poveš, kako, ker novi boeingi (za airbuse velja enako) imajo precej manj smrtnih žrtev na prevožen kilometer kot stari in tudi precej manj nesreč.
asdfaasdfdss
26. 07. 2013 10.28
+8
zakaj morate eni nabijat o boeingu, ki nima tu nič veze? piše, da je pristal s prednjim kolesom pred zadnjimi, pri čemer je očitno da se bo kolo sesedlo. vi pa bluzite o boeingu pa kako slabi so. enako ste bluzili pri tistem pristanku v san franciscu, kjer tudi boeing ni imel nič zraven.