Tujina

V 20 letih je v Zemljino atmosfero vstopilo 60 velikih asteroidov

London, 07. 11. 2013 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Možnost, da se ponovi padec meteorja kot v Čeljabinsku, je večja, kot so domnevali doslej, so ugotovili znanstveniki. Zavzemajo se za vzpostavitev sistema za zgodnje opazovanje. V Rusiji je bilo ob eksploziji meteorja več kot tisoč poškodovanih.

Možnost, da se ponovi padec meteorja, kot se je zgodil letos v ruskem mestu Čeljabinsk, je veliko večja, kot so domnevali doslej, razkriva raziskava, objavljena v reviji Nature. Znanstveniki so namreč ugotovili, da se asteroidi podobne velikosti kot tisti, ki je eksplodiral nad Čeljabinskom, približujejo Zemljini atmosferi presenetljivo pogosto.

Obenem so se zavzeli za vzpostavitev sistema za zgodnje opozarjanje. "Imeti sistem, ki bo skorajda stalno opazoval nebo in iskal tovrstne objekte, preden bi zadeli Zemljo, je nekaj, kar bi bilo smiselno vzpostaviti. V primeru Čeljabinska bi bilo tovrstno opozorilo nekaj dni prej ali tednov dragoceno," je dejal vodja raziskave Peter Brown s kanadske univerze Zahodni Ontario.

Prebivalec Čeljabinska drži košček meteorita.
Prebivalec Čeljabinska drži košček meteorita. FOTO: Reuters

Meteor, ki je 15. februarja eksplodiral nad Rusijo, je imel po ocenah strokovnjakov premer 19 metrov. V atmosfero je vstopil z energijo, ki je enaka 500.000 tonam TNT. Ob eksploziji je povzročil veliko gmotno škodo, poškodovanih je bilo več kot tisoč ljudi.

Znanstveniki so zdaj proučili podatke zadnjih 20 let, ki so jih pridobili prek senzorjev, ki jih uporablja ameriška administracija, in infrardečih senzorjev, ki so nameščeni po svetu. Prvoten namen tovrstnih detektorjev je, da zaznajo morebitno grožnjo jedrskega orožja, hkrati pa zaznajo tudi eksplozije, ki jih povzročajo padci asteroidov.

Ugotovili so, da je v proučevanem obdobju v Zemljino atmosfero vstopilo okoli 60 asteroidov, večjih od 20 metrov, kar je bistveno več, kot so domnevali. Večina jih je sicer eksplodirala nad oceanom ali nad zelo oddaljenimi območji. "Da se zgodi nekaj podobnega kot Čeljabinsk, bi na podlagi teleskopskih informacij pričakovali na približno vsakih 150 let. A če pogledate naše podatke in jih proučite, vidite, da se takšne stvari dogajajo vsakih 30 let ali nekaj podobnega," je pojasnil Brown.

Meteor, ki je eksplodiral nad Rusijo, je imel ob trku hitrost 19 kilometrov na sekundo

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa in mednarodni znanstveniki pa so dobili odlično priložnost za preučitev fenomena, ker so padec meteorja v Čeljabinsku številni prebivalci posneli s kamerami in drugimi napravami. Med drugim so s pomočjo podatkov in položaja zvezd na nočnem nebu izračunali, da je imel meteor ob trku hitrost 19 kilometrov na sekundo (68.400 kilometrov na uro). Ko je meteor letel skozi atmosfero, je razpadel na delce 30 kilometrov nad Zemljo. Na tej točki je bil svetlejši od Sonca, tudi za ljudi, ki so bili 100 kilometrov stran.

Zaradi ekstremne vročine so se številni delci meteorja spremenili v paro, še preden so dosegli Zemljo. Znanstveniki domnevajo, da je na Zemljo padlo od 4000 do 6000 kilogramov meteoritov, med drugim tudi delec, ki je tehtal okoli 650 kilogramov, ki so ga profesionalni potapljači iz jezera Čebarkul dvignili 16. oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 11. 2013 11.54
-1
Ne povedo pa kaj to pomeni, povečano število ...
gnu
07. 11. 2013 11.21
+4
Mah, ne, ni denarja. Je treba najprej financirat vojne in zvezdniške škandale, birokracijo in politiko, ki brani financiranje vojn in škandalov.
luckyss..
07. 11. 2013 11.18
+4
Asteroidi takšnih velikosti bodo tudi v bodoče presenečali. Tudi, če bi jih odkrili dan prej, ne pomaga veliko, ker ne morejo točno določiti kraja padca. Vsaka evakuacija večjega mesta pa terja žrtve, torej ne bodo delali nepotrebne panike...Preventivno se bo umaknila le "elita"...
Ramzess
07. 11. 2013 11.57
+2
Vedno je tako, elita noče razmer, ki jih ne more nadzorovati, in ki lahko vplivajo nanjo, jo ogrozijo, ogrozijo njen vpliv, moč, in ostalo, ter seveda njen status quo. Zato se tudi stalno zanika, da potresov ni mogoče napovedati, pa izbruhov vulkanov, itd. Pa je vendarle mogoče, ...a to očitno škodi njihovim interesom.
appollyon
08. 11. 2013 18.37
Kaj ne morejo predvideti ah dej ne bodi smešen! Vse vedo, samo delanje pnike ima ponavadi večje posledice kot sama nesreča!
hotchilipoper
07. 11. 2013 10.42
+2
Jaz sem jih naštel 63
spyk
07. 11. 2013 10.39
+10
Prihaja komet Ison ,letel je ze mimo marsa viden bo 27 decembra letos
Ramzess
07. 11. 2013 11.54
+2
Njemu pripisujejo še marsikaj, kar javnosti ni povedano.
KocoboJeCpbnja
07. 11. 2013 15.53
+1
pa še trije drugi ( Lovejoy , Encke in C2012) ... nekateri jih oznacujejo za 4 jezdece apokalipse :) Sicer temu ne verjamem .. vseeno bo pa zanimivo spremljati konec tega leta in celotno prihodnje :)