Tujina

V 20 letih bomo vedeli, da v vesolju nismo sami

Cape Canaveral, 17. 07. 2014 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še malo pa bomo lahko s prstom kazali na zvezde in ob tem dejali, da imajo tudi te zvezde planete, kot je Zemlja, pravijo znanstveniki. Prepričani so, da bo nova tehnologija že v prihodnjih desetletjih omogočila odkritje življenja na drugih planetih.

Takšen teleskop bodo zgradili na Havajih.
Takšen teleskop bodo zgradili na Havajih. FOTO: www.tmt.org

Novi teleskopi s povečavami, močnejšimi kot so trenutno v uporabi, bodo človeku omogočili, da bo v nekaj desetletjih odkril življenje na drugih planetih, trdijo znanstveniki pri ameriški vesoljski agenciji Nasa.

"Mislim, da bomo v naslednjih 20 letih odkrili, da v vesolju nismo sami," je med javno debato v Washingtonu dejal Nasin astronom Kevin Hand. Čeprav se morda ta napoved zdi precej drzna, pa je med vsemi znanstveniki zvenela precej resno.

Keplerjev teleskop je namreč že opravil precej dela in je pomagal pri identifikaciji 5000 planetov, več kot so jih identificirali v vsej zgodovini astronomije.

"Pred petimi leti nismo vedeli, da ima 10 do 20 odstotkov zvezd okoli nas okoli sebe planete v velikosti Zemlje, v območju, ki naj bi bilo primerno za življenje. Odkritja, ki bodo svet spremenila za vedno, so že v našem dosegu," je dejal Matt Mountain, direktor Vesoljskega znanstvenega inštituta v Baltimoru.

Raziskovanje s Keplerjevim teleskopom je pokazalo, da ima samo naša galaksija Rimska cesta več kot 400 milijard zvezd, to pa je verjetno le majhen delež podatkov o vesolju.

V letih 2017 in 2018 bo Nasa v vesolje zagnala dva nova projekta, ki bosta namenjena iskanju "nove Zemlje". Projekt TESS predstavlja satelit, ki je namenjen iskanju novega eksoplaneta. Nameščene bo imel štiri teleskope, ki bodo namenjeni iskanju planetov, ki krožijo okoli zvezd. Z njimi bodo skušali tudi ugotoviti, kakšna je temperatura na planetu, ali ima planet atmosfero in če sta na njem voda ter kisik.

"V bližnji prihodnosti bodo ljudje lahko s prstom pokazali na zvezdo in dejali, ta zvezda ima planet, ki je kot Zemlja," je dejala profesorica planetarne znanosti in fizike na univerzi MIT Sara Seager.

V vesolje bodo poslali Webbov teleskop, ki je dolg 6,5 metra, s čimer je več kot dvakrat daljši od Hubblovega teleskopa, ki so ga v vesolje poslali v 90. letih prejšnjega stoletja. A znanstveniki menijo, da bodo pravi preboj naredili šele, ko bo v Zemljini atmosferi krožil 20-metrski teleskop.

Takšen projekt je za zdaj omejen z maso, ki jo sedanje rakete lahko spravijo v atmosfero. Nasa razvija sistem, ki naj bi omogočal dostavo 130-tonskega tovora, s čimer bi za več kot 10-krat presegli zmogljivosti priljubljene ruske rakete Proton, ki je trenutno v uporabi.

Tudi nadobudni iskalci izvenzemeljskega življenja verjamejo, da je odkritje druge Zemlje le še vprašanje časa. "Samo predstavljajte si trenutek, ko bomo našli potencialne znake življenja. Predstavljajte si trenutek, ko se svet zbudi in človeška rasa ugotovi, da je njena dolga osamljenost v času in prostoru končana - možnosti, da v vesolju nismo sami," je dejal Mountain.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jebiga009
17. 07. 2014 23.07
+2
Obstaja več dimenzij , vzporednih vesoljih pa še pa še si sploh ne predstavljamo in sam v tem je problem . Ne poznamo resnice ne razumemo vesolja smo verjetno tudi ena najbolj šibkih bitji ,ljudje smo zelo šibki zarad čustev . Če jih pravilno uporabimo pa spoznamo da je naša vrsta zelo posebna , čustva so znak šibkosti in znak moči . Kakšna bitja brez čustev nas ne bojo razumela nikoli ...
vesoljcek!
17. 07. 2014 22.24
+2
preposto .če take izjavljajo pomeni da že vedo in so že našli kar naj bi videli čez 20 let...
Philips Peja
17. 07. 2014 17.09
+0
Vsak clovek ima svojega boga! k kateremu molis .kateri pozna tvoje zelje in katerega spostujes na svoj nacin! Nihsce ti ne vsilit boga! tvoj je tvoj bog! ...bog je nevidezna energija..ne da se ge videti...tako kot kisika ki se ga ne da! toda brez kisika nemores ziveti! Ali smo sami na tem svetu? ocitno ne, ce je toliko prostora v tem vesolju! vprasat se mores ...ce je nas planaet rabil taksen kot in taksno razdaljo da je na njej nastalo zivljenje...in iz odbitih zarkov sonca...nase zivljenje! potem se mores vprasat...zakaj bi bilo na drugem planetu drugacno zivljenje! ce je nekje zivljenje..je podobno nasemu! razen ce je prislo do sistemske napake ;) BOG obstaja ...zaj ce verjames vanj ali ne ..tvoja stvar! samo ne se delat pametnega da ...sem naivnez ...ker tud ti nimas dokaza da bog ne obstaja! je pa veliko dokazov da bog obstaja! ce neves tega..ocitno...si res 99% nevernik! potem se ne cudi zakaj neves nic o njem! vsi izbiramo ali bomo verjeli ali ne! bistvo pa je da ...ce si nevernik...si egoist..tu pa tam se keri najde ki ni! vsi ostali kaj so verni...si opazil...vsi zelijo pomagat drug drugemu *?!:D no zaj kaj je bolj logicno ...gledati samo nase ..kot edinec na tem svetu..ali gledati na vse..kot skupnost! to je odvisno od tebe?! tvoja odlocitev..tvoje zivljenje ..tvoje trpljenje! 4 do 5000 let nazaj ...so ljudje bili verni do indrustrijske revolucije! kaj pomeni to, da so bili nasi predniki bedaki*? heheeh brez njih nebi bili mi! :D to kar so oni znali ..znamo mi se boljse..samo znanje so nam pa oni zapostili! ;) zivljenje ima smisel! kaksnega? pa to ugotavljamo vsi do konca svojih zivljenj! to je igra/preizskunja boga...ki je ustvaril vso to lepoto...da bi lahko vedel..ce si tko iskren kot si mu v onesmstranstvu obljubil! zanima ga, ce lazes ali ne v onem stranstvu..ker vsi smo padli angeli...samo nekateri zrastejo krila ..neaterim ne"metafora"....kakorkoli ...samo ne bit pametni pa mi rect da bog ne obstja! ker tvoj bog ne obstja ,MOJ OBSTAJA! kdo si pa ti ...da me zalis? si mogoce bog, da vse znas! ;) !!!
Ramzess
17. 07. 2014 15.21
+1
Na mesto takih pravljic, naj raje razkrijejo kar skrivajo in vedo. Disclosure project.
Ramzess
17. 07. 2014 15.22
+1
Seveda bi potem razkrili kdo je dejansko na vrhu piramide moči.
Ramzess
17. 07. 2014 15.16
+7
Veliko, ogromno ljudi je videlo nezemeljska plovila in nezemljane, pa večina ne verjame vanje, nihče pa ni videl boga, pa vsi verjamejo vanje, ... kar je še huje, morebiti, ta večina se ne zaveda kdo v resnici njihovi bogovi, maliki, ... originalna Biblija ne govori o enem bogu, temveč več bogovih, ne ednina, temveč množina, ... prevod je nehote ali hote napačen.
flojdi
17. 07. 2014 15.10
-1
. ČAS. HIPEC.
flojdi
17. 07. 2014 15.11
-1
Ramzess
17. 07. 2014 15.20
+0
Kaj sta hotela reči, ... čas ne obstaja, ni dimenzija, je zgolj percepcija, ... Spomin, v glavnem vezan na Akaši bazo, večen, možgani so baza in operater kratkoročnega spomina.
flojdi
17. 07. 2014 15.08
+1
. Življenje ali Crkavanje../oboje KJE ni glih važno
MUNGATUMBA
17. 07. 2014 14.53
+0
Pa ne samo to..tudi to da še nismo bili na Luni...
Ramzess
17. 07. 2014 15.09
+0
Za človeka, razen kakšne izjeme, pa še to ne člana elite, ni vstopa na to umetno zadevo, ogromno plovilo.
eljaske
17. 07. 2014 14.29
+4
Itak da nismo sami,sej na zemlji tud nismo sami od vidnega in nevidnega mrgoli,kaj pa šele v neskončnem vesolju!!
anabojc
17. 07. 2014 10.34
-2
Kdor bere Biblijo, že sedaj ve, da nismo sami. Heb. 11, 3 Po veri spoznavamo, da so bili svetovi urejeni z Božjo besedo,
spet-sam-jest
17. 07. 2014 11.09
+7
Ja Biblija, najbl kredibilna kniga useh časou!
nightrider2
17. 07. 2014 11.19
+0
domus
17. 07. 2014 10.22
+12
V vesolju mrgoli od življenja. Tudi mi smo prispeli na zemljo od tam, če ne drugače z kometi. Tudi v Rusiji padli komet je prinesel nekaj s seboj. Kaj, pa se bo videlo čez tisočletja. To gre zelo počasi. Vedno znova odkrivajo na zemlji nove vrste življenja ki so morda prišla z kometi pred kaj veš koliko leti.
spet-sam-jest
17. 07. 2014 10.45
-7
Ma dej no, a zdej pa kr usak kamn k leti po vesolju nos "neki". Zakva hočte eni na usak način prepričat druge, de žiulejne ni nastou na zemli? Sej možn je de ni, sam je velik večja verjetnost de je ratu prou na zemli, kt pa de je prletu na kometu. K si kr težko predstaulam, de lohk nekej preživi najprej udarc nečesa, kar ga izstreli skupej s skalo na keri žvi u vesolje, pol sam bog ve kolk miljonou let doug potvanje skoz vesolje, pol pa še prstank na zemli brez padala z velikim kabuuuuum, pr kermu se segreje na velik tisoč stopinj, de o tlakih niti ne pišem. More bit pa res ena hudo trpežna bakterija, al kar že je, kwa mislš?
Ramzess
17. 07. 2014 15.11
+0
Mi smo da smo od tam, ... nekateri morda že, večina baje ne, človek, govorimo o h. sapiensu je bil ustvarjen tukaj ali vsaj naseljen.
spet-sam-jest
17. 07. 2014 10.16
-3
A zdej sateliti krožjo u zemljini atmosferi? Pa zakva morte čist u usakm podobnem članku napisat kkšno tako bedarijo? Sicer pa, če nou kkšnga res revolucionarnga odkritja in če noujo "mejhni zeleni" sami povedal de so in kje so, bomo mi s teleskopi tud še čez sto let lohk sam rekl, de okol une zvezde tam, pa leta en planet, na kerem obstaja neka možnost, de bi lohk blo kej žiuga gor. Tud slučajno pa ne, de zdej pa vemo, de je žiulejne gor. Sej še za Mars ne vemo če je al je kdaj blo žiulejne, pa ga vidmo s prostim očesom bolš, kt bomo vidl planete pr drugih zvezdah čez sto pa več let s takrat naj teleskopi, pa še sonde so na Marsu. Tko de dokler nou z Zemle nč tja gor al pa saj dost bliz prletel, lohk sam fantaziramo.
Ramzess
17. 07. 2014 10.13
-2
Uradni balast, ... sicer pa to že vemo, da nismo sami, ... in ne samo gledat gor v vesolje, temveč tudi pod noge, po zemjlo so ravno tako ...
Ramzess
17. 07. 2014 10.16
+2
Najprej se morajo nehati sprenevedati, da življenje ni samo tako kot ga poznamo na Zemlji in samo v tem ali takem realmu, realitetu, dimenziji. Stvarstvo, vesolje je multiverzum, multidimezionalen. Gledati je treba skozi multidimezionalnost vsega.
mrdezan
17. 07. 2014 10.23
+0
Google: hollow earth. Pod naso zemljo je se ena zemlja, imenuje se Agartha in je v po obliki trga v Vatikanu... Notranjost zemlje je preletel vojaski admiral leta 1947.
spet-sam-jest
17. 07. 2014 10.25
+0
Dej zakva ti rajš ne napišeš al pa poveš kar veš kje drgje, k ti itak use veš, ne pa de zgublaš čas tlele gor, pa deliš pamet nam neukim, k itak nismo sposobni dojet, o čem ti to.
Ramzess
17. 07. 2014 15.13
-1
Ko govorimo o notranjosti Zemlje, mora razmišljati in gledati multidimezonalno, nenazadnje so vsi planeti in lune votli, vsa telesa, sonca itd. so tudi portali v druge dimezije.
cekinar
17. 07. 2014 10.10
+2
Nekatere tuje oblike življenja na oddaljenih planetih so gotovo veliko inteligentnejša od nas in morda oni že"vedo " za nas ,nas opazujejo ..ampak razdalje so take da tudi če bi lahko potovali s svetlobno hitrostjo,bi nas zelo težko obiskali.
Ramzess
17. 07. 2014 10.18
+2
Seveda vedo, in ne le opazujejo, tudi intervenirajo, če in ko je potrebno, sicer nas več ne bi bilo.
alenexxx
17. 07. 2014 10.03
+15
bomo kako zaostalo civilizacijo odkril,bojo šli američani takoj demokracijo uvajat
dostojevski II
17. 07. 2014 10.01
-3
A znanstveniki menijo, da bodo pravi preboj naredili šele, ko bo v Zemljini atmosferi krožil 20-metrski teleskop... TOREJ JE TO CILJ ?! Teleskop v atmosferi ??!! Teleskop na višini 100 km ??!!! Hubble je na 500 km.
Ramzess
17. 07. 2014 10.20
-1
Nima smisla dokler večino zatajijo, ostalo potvorijo. Raja vidi kar oni želijo, ne kar bi dejansko morala videti. Če potegnete vzporednice z filmom V: obiskovalci in našim svetom, vam bo marsikaj jasno, ... nenazadnje tudi to zakaj je bilo snemanje in predvajanje nadaljevanke prekinjeno.
Ramzess
17. 07. 2014 10.23
+1
Ste se kdaj vprašali zakaj je toliko izmišljenih likov v risankah in filmih modre barve, ... to seveda ni naključje, ...že dolgo nas pripravljajo na novico o obstoju nezemljanov, del te zgodbe o pripravljanju raje je tudi zgodba okoli mikrobov najdenih v marsovem kamnu.
nitro557
17. 07. 2014 09.36
+13
ah počasi nas pripravljajo :)
komunjara 1
17. 07. 2014 09.36
+21
Popravite naslov v ----- V 20 LETIH SE BODO ODLOCILI ALI NAM BODO POVEDALI DA V VESOLJU NISMO SAMI
luckyss..
17. 07. 2014 09.39
+6
Ramzess
17. 07. 2014 10.13
+4
civitasstain@gmail.com
17. 07. 2014 09.34
-2
Jaz bi drugače rekel: "V 20 letih bomo vedeli, "SMO" v vesolju sami ?"
tadej-zeleni
17. 07. 2014 09.32
+6
Jaz pa mislim, da že veliko govori v tem da nismo semi v vesolju dokumetarni odaji starodovni vesolci. Bi jo zelo priporočil, da si jo kdo ogleda.