Tujina

Utonilo 80 beguncev

Dakar, 18. 12. 2006 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred obalo Senegala je utonilo najmanj 80 afriških beguncev. Oblasti pravijo, da bo število žrtev še naraslo.

Letos se je na Kanarske otoke zateklo že več tisoč prebežnikov
Letos se je na Kanarske otoke zateklo že več tisoč prebežnikov FOTO: Reuters

Pred obalo Senegala je utonilo najmanj 80 afriških beguncev, ki so bili na namenjeni na Kanarske otoke. Predstavnik španskega Rdečega križa, ki se sklicuje na poročila očividcev, je povedal, da bo število smrtnih žrtev po vsej verjetnosti še naraslo. Na ladjici, ki je pristanišče zapustila že 4. decembra, naj bi bilo namreč 150 ljudi. Ribiči iz St. Louisa so 24 nesrečnežev našli že v soboto in jim rešili življenje.

Uradnih podatkov o številu žrtev še ni, saj senegalske oblasti še vedno zbirajo informacije. Letos se je na Kanarske otoke zateklo že več tisoč prebežnikov. Več sto beguncev, ki so bili večinoma na poti v EU, pa je utonilo.

ZN pozivajo k zaščiti migrantov

Ob mednarodnem dnevu migrantov Združeni narodi pozivajo vse države, ki tega še niso storile, naj podpišejo in ratificirajo mednarodno konvencijo o zaščiti pravic migrantov in članov njihovih družin. Tudi države, ki tega niso ali ne bodo storile, pa naj migrantom nudijo pravice in varstvo, ki jih potrebujejo in zaslužijo, je dejal generalni sekretar ZN Kofi Anan v pozivu, objavljenem na spletni strani organizacije.

Kofi Anan je opozoril na težave migrantov
Kofi Anan je opozoril na težave migrantov FOTO: Reuters

"Naraščajoče število migrantov izkoriščajo in zlorabljajo tihotapci in trgovci z ljudmi. Drugi trpijo zaradi diskriminacije, ksenofobije ali rasizma. Ponekod pa jih družba države gostiteljice neupravičeno demonizira kot družbeno breme, čeprav objektivne ocene kažejo ravno nasprotno sliko," je opozoril Anan ter poudaril, da lahko mednarodno sodelovanje pripomore h končanju teh zlorab.

Pomagala bi tudi konvencija o zaščiti migrantov, ki jo je leta 1990 sprejela Generalna skupščina ZN, v veljavo pa je stopila leta 2003, je menil Anan. Vendar je to konvencijo doslej ratificiralo le 34 držav, tako da njena določila v številnih državah ne veljajo.

Ananovemu pozivu po boljši zaščiti migrantov se je pridružila tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour. "Za številne migrante so izkoriščanje, izločitev iz družbe, diskriminacija, zlorabe in nasilje, ki predstavljajo široko razširjene kršitve človekovih pravic, del vsakdana," je dejala ter poudarila, da se mora to spremeniti. Izkoreniniti je treba trgovino z ljudmi, tiste, ki služijo s človeškim trpljenjem, pa pripeljati pred roko pravice, je še menila.

Po ocenah ZN je kakih 195 milijonov ljudi po svetu zapustilo domove v iskanju boljšega življenja. Ti ljudje domov pošiljajo skupno okoli 167 milijard dolarjev dohodka, kar presega skupno vsoto mednarodne pomoči. Predpostavka, da so migranti družbi v breme, je torej napačna, opozarjajo ZN.

Konvencija o zaščiti pravic migrantov in članov njihovih družin vključuje osnovne vidike položaja delavcev migrantov, predvsem na področju zdravstvene oskrbe, dovoljenj za bivanje in delo, delovnih pogojev, združevanja z družino, socialne varnosti ter zaposlovanja. Migrantom in njihovim družinskim članom zagotavlja uživanje človekovih pravic ne glede na njihov pravni status, saj ščiti tako zakonite kot nezakonite migrante s postavljanjem standardov človekovih pravic, ki jih morajo zagotavljati posamezne države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.