Tujina

Ustna obravnava v arbitraži zaključena, zdaj bodo na vrsti arbitri

Haag, 13. 06. 2014 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je imela zadnjo besedo pri ustni obravnavi pred arbitražnim sodiščem, zdaj se bodo arbitri "umaknili" v presojanje pred določitvijo poteka morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je v Haagu zaključilo ustno obravnavo, v kateri sta obe državi v minulih dveh tednih petim arbitrom lahko predstavljali svoje argumente, kje naj bi potekala meja. Danes je bila še zadnjič na vrsti Slovenija.

Ostaja pa ocena, da bi do razsodbe lahko prišlo znotraj enega leta. Mislim pa, da bi lahko prišlo že tudi prej. slovenska agentka Simona Drenik

Slovenska agentka Simona Drenik je zadovoljena z opravljenim delom. "Štafetno palico smo zdaj predali arbitrom," je dejala. "Zaključili smo delo. Mislim, da smo ga dobro opravili in da se je naše trdo delo v zadnjih dveh tednih - oz. v zadnjih štirih letih - obrestovalo. Če sem na začetku prejšnjega tedna rekla, da gremo v zadnji krog maratona, lahko zdaj rečem, da smo zaključili svoj tek, štafetno palico smo zdaj predali arbitrom, arbitražnemu sodišču in zdaj je na njih, da odločijo," je povedala Drenikova.

Pomočnica hrvaške zunannje ministrice Vesne Pusić Andreja Metelko-Zgombić pa je v odzivu dejala, da je Hrvaška zelo zadovoljna s svojimi argumenti in dokazi na ustni obravnavi. Prepričana je, da bo razsodba sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom. "Zelo smo zadovoljni, saj smo pred arbitražnim sodiščem... v dveh krogih med ustno obravnavo predstavili naše argumente in ponudili številne dokaze... V celoti zaupamo v izkušnje, ugled in nepristranskost sodišča in samega arbitražnega sodišča," je še dodala Metelko-Zgombićeva.

Ustna obravnava se je pred arbitražnim sodiščem začela prejšnji ponedeljek, 2. junija. Uvodne besede je imela Hrvaška, zadnjo besedo pa bo zdaj v drugem krogu imela Slovenija.

Rodman Bundy, eden od odvetnik slovenske ekipe
Rodman Bundy, eden od odvetnik slovenske ekipe FOTO: POP TV

Slovenska ekipa pod vodstvom agentk Simone Drenik in Mirjam Škrk ter odvetnikov Allaina Pelleta, Rodmana Bundyja, Daniela Müllerja in Michaela Wooda je danes nastopila najprej na jutranji obravnavi med 9. in 13. uro, nato pa še popoldne od 14.30 in 17. uro.

Zdaj so se arbitri - predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma in nacionalna Jernej Sekolec in Budislav Vukas - "umaknili" v presojanje. Ni še jasno, ali se bodo sodniki morda odločili tudi za ogled na terenu. Zaenkrat o tem ni bilo govora.

Naloga arbitražnega sodišča je v skladu s pravili mednarodnega prava določiti potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, v skladu z mednarodnim pravom, pravičnostjo in načeli dobrososedskih odnosov pa še stik Slovenije z odprtim morjem in režime za uporabo relevantnih morskih območij.

Končno odločitev naj bi v skladu z arbitražnim sporazumom dosegli "brez odlašanja", vendar bo to po ocenah slovenske strani težko pred prihodnjim letom.

Za sprejem razsodbe bo zadostovala večina članov, torej najmanj treh, odločitev pa bo morala biti tudi obrazložena. Obe strani pričakujeta tudi zemljevid in podroben opis poteka meje, tako na kopnem kot na morju. Obe državi pa sta se z arbitražnim sporazumom tudi zavezali, da bo odločitev arbitražnega sodišča dokončna in zavezujoča.

Bruno Simma, eden od arbitrov
Bruno Simma, eden od arbitrov FOTO: International Court of Justice

Slovenski tabor po predstavitvi argumentov optimističen

Slovenski tabor je po predstavitvi argumentov v ustni obravnavi zadovoljen in optimističen. V prvem tednu sta arbitre nagovorila tudi oba zunanja ministra, najprej prejšnji ponedeljek hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, petek zatem pa še slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Kot je ocenil, je bilo na hrvaški strani čutiti zaskrbljenost, ker da je slovenska argumentacija tako dobro in strokovno pripravljena.

Ustna obravnava je bila v skladu z arbitražnim sporazumom zaupne narave in je potekala za zaprtimi vrati. Je pa arbitražno sodišče napovedalo, da bo ob koncu ustne obravnave objavilo sporočilo za javnost s povzetki stališč iz obravnave. Kdaj naj bi to bilo, je odvisno tudi od soglasja držav, so povedali na Stalnem arbitražnem sodišču, kjer tudi poteka ustna obravnava v slovensko-hrvaški arbitraži o meji.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment1
26. 06. 2014 21.31
+1
Kako je možno, da se sploh pregovarjamo s Hrvati o naši meji? Ali ni mogoče splošno znana literatura dejstvo, da je Avstrija ustanovljena po veljavnem mednarodno pravnem manifestu Karla iz dne; Dunaj, 16. oktober 1918. Pri tem so nas pa HRVATI KAR LEPO CENZURIRALI KAJNE? Tudi nas SLOVENSKE DEŽELE je omenil, ne boste verjeli. Istočasno je omenil tudi OGERSKO KRONO, kajne? In tudi TU JASNO PIŠE STATUS HRVATOV(Diese Neughestaltung, durch die die Integritat der Lander der ungarischen heiligen Krone in keiner Weise beruhrt wird,... Ta nova uredba, ki se nikakor ne dotika celovitosti dežel OGRSKE SVETE KRONE). To tudi Madžari vedo in s Hrvati NIMAJO REŠENEGA VPRAŠANJA. Mi se pa tuki pajackamo ali je naš PIRANSKI ZALIV ALI NI?????????? Po mednarodno-pravnem aktu pa nam pripada komplet PRIMORSKA(ISTRA, CRES, KRK, LOŠINJ). Ali je TO našim INTELEKTUALCEM jasno in ZAKAJ NE? VSE NAZAJ PO MEDNARODNO-PRAVNIH POSTOPKIH DOBIT NAZAJ, PA KONEC. Kaj se pa to pravi, taka poniglavost!!!!!!!!!!!!!! ALI SE BOMO ENKRAT ZAVZEL ALI BO HRVAŠKI NDH V SLOVENIJI PREVEČ PRISOTEN????????? PAMET V GLAVO SLOVENSKI NAROD IN ZBUDITE SE........ To ni dobro jutro, to je že kar lep del popoldneva mimo....
voyocelje
15. 06. 2014 14.23
Neuradne informacije so da bo potem meja pri Maredi.
cool1
15. 06. 2014 08.59
+2
G. KRČMAR je narobe vprašala : Ali bomo dobili to , kar zahtevamo ......Mi nimamo kaj dobiti, saj to je že naše, pa ne samo to, naša je cela polovica Istre, če ne upoštevam , da so nam ta drugo polovico tudi ukradli .....ni važno kdo, včasih je bila CELA Istra slovenska....eto to je dejstvo !
stve 1
14. 06. 2014 22.37
+1
Je bil moj komentar ponovno cenzuriran ?
justime
14. 06. 2014 22.23
+2
morali bi vprašati takratne "borce za mejo" kot so bili janezki in bavčarji in co. kaj in kakšne pogoje so sprejemali in za koliko, da se mora slovenija pred arbitri zagovarjati za svoj kos zemlje. obstajajo dokumenti ki nas bremenijo z različnih vidikov zato pa je stvar šla tako daleč -zgolj zaradi pohlepnosti in zapomnite si da je bila ta zemlja prodana le da so sedaj na vrsti politične varke in sprenevedanja....
24Ppkur
14. 06. 2014 23.45
-1
malo si preberi zgodovino ... kardelj, bakarić, savudrija in okoliške vasi, dragonja, itd .... Petrle Drnovsek in Bavcar ter postavitev hr mejnega prehoda v Secovljah itd.... Janezek ima pri vsem se najmanj masla na glavi ....
iGURT
15. 06. 2014 08.24
+0
Poglej si kdaj so se dogovorili da bo o meji odločala tretja stran ... ... katera vlada kateri predsednik vlade. ...
justime
15. 06. 2014 17.01
ee patriot zgodovina ja to je stvar katero berete in predvsem kdo jo je pisal..naivci pa korakajte za janezkom 20 junija v obljubljeno deželo
SDS_je_poden
14. 06. 2014 20.35
+3
Ok, dejmo najprej opravit formalnosti: POP mater ste zoprni s temi reklamami!!! Evo, zdej pa k stvari... Nikoli nisem verjel, da bi prišlo do realizacije, take kot so jo predstavljali politiki. Piranski zaliv ne more biti v celoti naš, ker je nemogoče, da bi hrvatje imeli obalo brez morja. To je absurd, stojiš na obali ene države in pljuneš v morje druge. Pomojem bo piranski zaliv deljen na pol, nam bodo pa dali en pas do odprtega morja, nad katerim hrvatje ne bodo imeli nadzora.
roten
14. 06. 2014 18.20
-1
ME JE STRAH TAKRAT KO NAŠI PREDEJO OD SREČE PONAVADI PRODAJO NAŠE BOGASTVO TAKO DA SE BOJIM DA BO PIRAN POD ŠAHOVNICO NE SAMO DOLINA DRAGONJE
srebrnibreg
14. 06. 2014 14.53
+0
Mene pa od takrat, ko je Janez javno kazal *verodostojni* zemljevid kje poteka meja več sploh ni nič strah. Najbolj zavidam prebivalcem recimo Savudrije, da bodo sedeli na Hrvaški obali, noge pa namakali v Slovensko morje.
24Ppkur
14. 06. 2014 23.45
+3
iGURT
14. 06. 2014 13.13
+4
.................. napak je bilo več, ena izmed je to, da smo sploh šli v to da bo tretja stran odločala o meji.
BobbyP
14. 06. 2014 09.24
+6
Ustna obravnava je zaključena. Zdaj sledi le še "pušiona".
Primož Trubar 1
14. 06. 2014 02.00
+4
Piranski zaliv smo vedno imeli, če greš na sodišče zahtevaš več, vsaj mejo na Mirni, tako na volitvah nagradimo Erjavca, da ostane zunaj DZ, kot nas je on pustil brez našega morja.
belaovca
14. 06. 2014 19.58
-1
24Ppkur
14. 06. 2014 23.47
+1
kaj janez? kardelj in bakaric .... vasi levaki
tali?ni tom
13. 06. 2014 23.45
+11
v tem poslu smo izgubili! hrčki so znani po opretkanosti in že stari pregovor pravi " dva hrvata 4 tata"! mi pa ni jasno zakaj leta 91 ta slavna teritorialna obramba , "TERITORIALNA" OBRAMBA NI ZAVAROVALA SAVUDRIJSKEGA SVETILNIKA! VSAJ TEGA , ČE NE CELO ISTRO DO UMAGA! TO JE VPRAŠANJE ZA TAKRATNE "DRŽAVOTVORCE"!! neverjetno kakšen lapsus so naredili in to verjetno namerno! po drugi strani pa ima hrvaška probleme z mejo tako z črno goro na polotoku privlaka al nekaj podobnega pol z bosno in hercegovino in srbijo! vprašanje je le če imajo madžari mir pred njimi!
23345
14. 06. 2014 09.12
+6
JA DOBRO VPRAŠANJE WACO, NAŠA VRLA OSAMOSVOJITELJA BAVČAR IN JANŠA PA STA ZAČASNI MEJNI PREHOD POSTAVILA ŠE KM VEČ V NOTRANJOST SLOVENIJE. KOT OTROK SE SPOMNIM, DA SMO SREDI HRIBA PROTI UMAGU ZAGLEDALI TABLO REPUBLIKA HRVATSKA, ZDAJ PA JE TA TABLA KAR NEKAJ STO METROV PREJ. TO JE BIL ZAČASNO POSTAVLJEN MEJNI PREHOD- TAKO STA TAKRAT LETA 91 GOVORILA VRLA OSAMOSVOJITELJA, PA JE TAKO TUDI OSTALO. PA SEDAJ PLJUVATE PO KUČANU IN RJAVCU. TADVA STA TAKRAT NAREDILA NAJVEČJO NAPAKO
den456
14. 06. 2014 15.18
+2
kiksnu je že Kardelj, torej dedek od Šoltesa.
roten
14. 06. 2014 18.22
+1
SO POSLALI 2 KOMUNALNA DELAVCA DA POSTAVITA TABLO NE POLICIJE NE TO NI BILO ZRAVEN
24Ppkur
14. 06. 2014 23.50
+0
teritorialna obramba ni zavarovala savudrijskega dela zaradi nasprotovanja Kučana ... in čisto nič drugega
Mars
13. 06. 2014 21.24
+15
Torej so zahtevali celotno Istro! To je edina modra in pragmatična poteza, ki jo lahko Slovenija stori. Drugače bodo hrvati res imeli v 100 letih kopensko mejo z Avstrijo. Kdo bo odgovarjal hlapci?
Dbist
13. 06. 2014 18.55
-2
Boji na HRVAŠKO AVSTIJSKI meji se počasi umirjajo, na FINSKO-KITAJSKI pa so se ponovno razplamteli. SFpress2022
deathbite
13. 06. 2014 21.32
+0
pepo73
13. 06. 2014 16.25
+8
Se ljubljano jim damo mi pa pod avstrijo,komu lepse
deathbite
13. 06. 2014 17.28
+1
Tanek_led
13. 06. 2014 13.37
+9
Na koncu bo še samo Ljubljana z okolico slovenska :))))
mijavci
14. 06. 2014 07.39
+8
Razumnež
13. 06. 2014 12.47
+7
Naši politiki se bodo na koncu trkali po prsih in govorili, kako smo zmagali... Seveda bomo pol piranskega zaliva izgubili, ampak arbitri nam bodo dali prav, da je tudi slovensko morje slano.... Pahor je rekel win-win situacija. Vi ovčke ste pa glasovali o izgubi ozemlja, ki je bilo naše.
Dbist
13. 06. 2014 18.51
+2
Upam, da bo po tem vsaj Triglav še Triglav in ne Troglav. Pa ne mislim zavarovalnice. Dejmo naši!!!
enoh
13. 06. 2014 11.38
+23
z hravti vedno potegnemo kratko... vedno...
urkus
13. 06. 2014 11.01
+27
Če zgubimo še to bi uvedu plačljiv prestop meje z Hrvaško tako kot je bilo to v stari Jugoslaviji če si hotel v Avstrijo ali Italijo 500 dinarjev po glavi!No za prestop meje bi danes računal 50 eur po glavi no zdej pa še kar hote dol podpirat Hrvate,k imajo tako lep morje!!!!!!!!!!
deathbite
13. 06. 2014 17.27
-5
Morje se začne pri Savudriji! Pa če ti uvedeš 50 ojrov, al pa ne!
urkus
13. 06. 2014 18.13
+7
sej vem,da sam to morje poznaš!!!Bi bilo lepo če bi bil malo bolj razgledan!
deathbite
13. 06. 2014 21.29
+0
he he he.....od pacifika, do indijskega oceana...
iGURT
14. 06. 2014 13.10
+1
deathbite
13. 06. 2014 10.50
-11
Slovenija bo dobila izhod do odprtega morja (dimnik), Hrvati pa dobili pol Piranskega zaliva. Nekaj dobiš, nekaj izgubiš. Bo pa končno rešeno!
Gosposvetski
13. 06. 2014 11.43
+12
Razumnež
13. 06. 2014 12.45
+8
Jap izgubili bomo še tisto malega kar imamo.
urkus
13. 06. 2014 18.14
+3
Nam je že tovariš Tito Koroško šenkal Avstricem za nekaj tisoč dezerterjev,pa nismo imeli mi nič od tega!
deathbite
13. 06. 2014 21.29
-4
deathbite
13. 06. 2014 21.31
-1
deathbite
13. 06. 2014 21.31
-1