Tujina

Ustavno sodišče zavrnilo Berlusconija

Rim, 19. 06. 2013 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan D za Silvia Berlusconija. Italijansko ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega premierja v zadevi Mediaset, v kateri je bil zaradi utaje davkov na dveh nižjih sodiščih že obsojen na štiri leta zapora in pet let prepovedi opravljanja javne funkcije.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Odločitev ustavnega sodišča kljub vsemu ne pomeni konca politične kariere nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Vsaj za zdaj še ne. Postopek se nadaljuje na vrhovnem sodišču, ki bo predvidoma konec leta odločilo, ali potrdi obsodbo. Danes je ustavno sodišče samo zavrnilo Berlusconijevo pritožbo glede ene od razprav pred tremi leti, ko sodišče ni upoštevalo njegovega opravičila, da ima takrat nujno sejo vlade. Razprava se je nadaljevala brez njega in primer se je končal z obsodbo. Če bi mu danes ustavno sodišče pritrdilo, bi morali postopek ponoviti in primer bi zastaral, še preden bi prišlo do razsodbe. No, to se ni zgodilo, zaradi današnje odločitve ustavnega sodišča bo imelo, kot rečeno, zadnjo besedo vrhovno sodišče.

Sicer pa to ni edini sodni proces, v katerega je vpleten Berlusconi, in morebitne obsodbe bi, seveda, močno zatresle italijansko politiko. Eden od prvakov njegove stranke je danes napovedal, da bodo odstopili vsi njegovi poslanci, če bo moral Berlusconi zapustiti senatorski sedež. To bi seveda povzročilo padec vlade premierja Enrica Lette, v kateri je Berlusconi koalicijski partner.

Več drugih poslancev sicer meni, da bi bilo to neodgovorno, čeprav svojega vodjo brezpogojno podpirajo tako kot številni njegovi privrženci, ki so se organizirali v pravo gibanje z imenom Silvijeva vojska in napovedujejo proteste pred sodišči.

Že v ponedeljek naj bi v Milanu razglasili sodbo v primeru Ruby. Tam Berlusconiju grozi šest let zapora in dosmrtna prepoved opravljanja javne funkcije zaradi plačevanja za spolne odnose z mladoletnico in zlorabe položaja premierja. To bo šele prvostopenjska sodba, preden bo Berlusconi izčrpal vse možnosti pritožbe, lahko mine več let. Zato bo verjetno prva pravnomočna obsodba tista na štiri leta zapora v primeru Mediaset konec leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

u3pm
20. 06. 2013 09.39
+1
saj pred sodišči ne smejo protestirat,bi rekel rajko pirnat.........on vse ve...
Migremonadob
21. 06. 2013 08.17
Cela stranka pdl od berluscota so stali pred sodiščem in zijali itd. Isto kot v naši deželici pa to ...
24uric
20. 06. 2013 05.00
+4
vse lepo in prav samo denarja jim pa ni treba vračat še en očiten dokaz da je vse zrežirano za naivno rajo
velesperun
19. 06. 2013 20.55
+7
Tudi silvio bo moral sedeti, tako kto naš Janezek, upam, da bodo naredili kako zaporniško izmenjavo. silvio k nam za pol leta, janezek za pol leta v Neapelj!
Ataaufbix
19. 06. 2013 19.52
+5
Super! Upam, da se bo Majer kaj naučil iz te sodbe!