Tujina

Ustavno sodišče v Zagrebu zavrnilo referendum o cirilici

Zagreb, 12. 08. 2014 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška ne bo izvedla referenduma o cirilici, saj je ta neustaven. Tako je odločilo ustavno sodišče, ki je vladi tudi naložilo, naj zakon o uporabi jezika popravi tako, da bodo v njem zapisani ukrepi za kršitelje zakona.

Takole so lani zaradi tabel v cirilici protestirali v Zagrebu.
Takole so lani zaradi tabel v cirilici protestirali v Zagrebu. FOTO: Reuters

Hrvaško ustavno sodišče je danes odločilo, da referendum o cirilici ne bi bil v skladu z ustavo in da o tem vprašanju ni dovoljen razpis referenduma. Ustavno sodišče je tako zavrnilo pobudo Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja za višji prag pri uresničevanju pravic narodnih manjšin do dvojezičnosti v lokalnih skupnostih.

Pobudniki so predlagali, da bi manjšine za uveljavitev svojih pravic, kot so dvojezični napisi na javnih površinah in ustanovah, po novem potrebovale absolutno večino in ne več le podpore tretjine prebivalcev. Pobudo za razpis referenduma je podpisalo 526.549 ljudi in jo decembra lani predalo saboru, ta pa je za presojo ustavnosti predloga povprašal ustavno sodišče.

To je odločilo, da referendum o manjšinskih pravicah ne bi bil v skladu s hrvaško ustavo. Ustavno sodišče je poleg tega mestnemu svetu Vukovarja tudi naložilo, da v letu dni v statutu mesta uredi individualne pravice pripadnikov narodnih manjšin glede uradne uporabe svojega jezika in pisave.

Pri tem je treba upoštevati življenjske okoliščine in dejstva v Vukovarju, spoštovati potrebe večinskega hrvaškega naroda in potrebe po pravični in pravilni obravnavi srbske narodne manjšine na območju Vukovarja, piše v odločitvi hrvaškega ustavnega sodišča.

Vlada mora predpisati ukrepe za neizvajanje zakona

Ustavno sodišče je naložilo tudi hrvaški vladi, da v enem letu pripravi in pošlje v parlamentarno obravnavo spremembe in dopolnitve zakona o uporabi uradnega jezika ter pisav narodnih manjšin, s katerimi bi določili mehanizem v primerih, ko predstavniška telesa lokalnih skupnosti ne izvajajo obveznosti iz tega zakona oz. ovirajo njegovo izvajanje.

V vmesnem obdobju, dokler te spremembe ne bodo določene, pa pristojni državni organi vendarle ne bodo smeli izvajanja tega zakona zahtevati z uporabo prisilnih sredstev, je še odločilo hrvaško ustavno sodišče, kot povzema Jutarnji list.

Zaradi postavitve dvojezičnih napisov v latinici in cirilici na stavbah državnih institucij v Vukovarju je namreč septembra lani prišlo do protestov, v katerih so bile te plošče redno demonstrativno snete in uničene. Prišlo je tudi do prerivanja in posredovanja policije.

Protestniki, večinoma veterani iz vojne na Hrvaškem (1991-1995) menijo, da je sramotno, da bi v Vukovarju, ki je bil med vojno na Hrvaškem velika žrtev agresije srbskih separatistov, zdaj postavljali napise v cirilici.

Vložili obtožne predloge za kršitelje

Ravno danes pa je tožilstvo na občinskem sodišču v Vukovarju vložilo obtožne predloge proti 22 udeležencem teh protestov, je za Jutarnji list pojasnil predstavnik Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Vlado Iljkić.

Konec julija je sodišče v Vukovarju zaradi sodelovanja v protestih in uničevanja dvojezičnih tabel na poslopju vukovarske policije na devet mesecev zapora oz. dve leti pogojne kazni že obsodilo Marijana Živkovića.

Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja je sicer prejšnji mesec že napovedal, da se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, če bo ustavno sodišče ocenilo, da je njihova pobuda v nasprotju s hrvaško ustavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white31
13. 08. 2014 04.31
-4
upam da se nikoli ne uvede srbska cirilica na ozemlju hrvaške...cirilico naj imajo sam v srbiji in nikjer drugje.pa lp😆
Newkidintown
13. 08. 2014 19.38
+1
poglejte si malo kakšen dokumentarec o tem kaj se je dogajalo v Vukovarju. Potem pa razmislite da bi se to zgodilo v vašem mestu. Tisti najbolj zagreti, naj si predstavljajo da sosedje napadejo vaše mesto in ga zravnajo s tlemi, izselijo in pobijejo prebivalstvo, - potem na lepem pa čez 15 let zahtevajo ta isti napadalci opravičilo in celo spoštovanje njihovih pravic. Kaj bi vi storili?
white31
13. 08. 2014 04.29
+1
Kak me nasmejite ob teh vaših komentarjih.vukovar je ozemlje hrvaške in ne srbske.med vojno so zasedli srbi vukovar,to je resnica.a potem se je zgodila oluja do tokia in vse počistila he he
Juzni
12. 08. 2014 23.55
+11
Vukovar je vedno bil in bo tako srbsko kot hrvasko mesto. Nevem sploh zakaj je taka polemika okoli cirilice v Vukovarju? Kaj pa druga mesta? Recimo pred vojno je v Kninu zivelo vec kot 70% srbov danes jih je res precej manj pa kljub temu bi morala stati cirilica saj so Srbi na Hrvaskem autohtoni narod. V Srbiji boste videli dvojezicne table v mazdarscini,hrvascini,albanscini ipd. Samo na Hrvaskem se dela kazin. Zakaj pa v Istri denimo pise v italijanscini? Proti Italijanom so Hrvati vodili tudi krvavo vojno pa kljub temu jih sto krat vec spostujejo kot Srbe. Na Hrvaskem je hud problem nacijonalizem in to bodo morali Hrvati iz svojih glav spucat.
Newkidintown
13. 08. 2014 19.41
-3
Najprej naj srbi priznajo Kosovo, ker je njihova legitimna pravica živeti v svoji državi. Kot drugo pa naj spucajo svoje glave in brade ter narode, ki si želijo živeti v miru pustijo pri miru in naj jih ne napadajo in pobijajo. Če ti kaj ni jasno kar vprašaj. Mimogrede. V Vukovarju ne bo nikoli pisala cirilizza
Ataaufbix
12. 08. 2014 18.54
+3
Vukovar je bil od nekdaj srbski, zato naj se Hrvati nikar ne pritožujejo!
puspan
12. 08. 2014 21.05
+3
Smo imeli priliko videti in to LIFE. Pa ne samo Vukovar, Tokio tudi.
Juzni
12. 08. 2014 23.57
+8
Tokio je pravljica oz. "fora". Vukovar pa se je zgodil.
rovte
08. 11. 2022 11.37
Po čem pa, res ne vem, bi prosila za razlago, a je morebit po mejah republik, ki so bile v Jugoslaviji pripadal Srbiji?
strel?ek
12. 08. 2014 18.37
+13
izženejo autohtone srbe iz krajine,a še manjšini ki je ostala hočejo uzeti pismo,kakšna Evropa,a ne...
devlon
12. 08. 2014 17.03
+2
Naj pa najprej ustavo spremenijo