Tujina

Ustavno sodišče podprlo prepoved burk

Pariz, 07. 10. 2010 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francosko ustavno sodišče je odobrilo zakon, ki prepoveduje nošenje burk in nikabov v javnosti. S tem je bila odstranjena še zadnja ovira za zakon, ki naj bi v veljavo stopil spomladi.

Francosko ustavno sodišče je skoraj v celoti odobrilo zakon, ki prepoveduje nošenje naglavnih pokrival na javnih krajih. Uvedlo je le eno manjšo spremembo, in sicer zakon ne bo veljal na javnih krajih, namenjenih verskim obredom, saj bi s tem posegali v svobodo veroizpovedi.

Za zakon, ki ženskam prepoveduje nošenje naglavnih pokrival, je septembra v francoskem senatu glasovalo kar 246 senatorjev, proti pa je bil le eden. Zakon je pred tem julija podprl spodnji dom francoskega parlamenta. Sedaj naj bi v veljavo stopil spomladi prihodnje leto, uveljavitev zakona pa bi morebiti lahko preprečila le še razsodba na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Ustavno sodišče meni, da je zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti v skladu z ustavo.
Ustavno sodišče meni, da je zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti v skladu z ustavo. FOTO: Reuters

Po novem zakonu bo morala vsaka oseba, ki bo zakrita v javnosti, plačati 150 evrov kazni, poleg tega pa jo lahko doleti še obvezen tečaj poznavanja državljanskih pravic in dolžnosti.

Tisti, ki bodo ženske silili v nošenje teh pokrival pa bodo morali plačati 30.000 evrov kazni, grozi pa jim tudi zaporna kazen do enega leta. Zakon predvideva tudi šestmesečno uvajalno obdobje, v katerem bodo ženska, ki pokrivala nosijo pojasnili, da jih odslej zaradi nošenja burk in nikabov v javnosti lahko doleti kazen.

Zakon sicer zadeva majhno število francoskih žensk, predvidoma nekje okoli 2000, a je med muslimani naletel na veliko nasprotovanje. Prepričani so namreč, da je to še en udarec za drugo najbolj razširjeno vero v Franciji, hkrati pa to potezo obravnavajo kot še en udarec, ki povečuje islamofobijo. Nekatere ženske so že javno naznanile, da bodo kljub zakonu nosile pokrivala, ki popolnoma prekrivajo obraz.

Zakon bo veljal tudi za turistke z Bližnjega vzhoda, kjer so taka pokrivala bolj pogosta. Ukrep je namenjen izenačevanju med spoloma, zagotavljanju ženskega dostojanstva in varnosti, hkrati pa naj bi tudi podpiral francoske sekularne vrednote, pravijo njegovi podporniki.
 

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
12. 04. 2011 10.37
Tako je edino pravilno!! Naj se končno začne tudi muslimanski živelj prilagajat deželi v kateri živi!? Kot se moramo prilagaja mi v njihovih deželah,brez kakšnih kritik!!??? Žal,žal tako pač je teško dojemljivi in prilagodljivi muslimani!!??? A vas morda kdo na silo zadržuje v teh vam tujih deželah!??? A niste VI prišli prostovoljno v naše kraje,smo vas prisilili ali prosili za vaš prihod!!??? Prosim no,če pa že želite tukaj živet pa se boste morali civilizirati in sprejet vsaj kulturne navade teh vam tujih dežel!?? Če že tako želite!!??? Želel bi videt statistiko ,koliko cerkva se je zgradilo zadnjih 50-tih letih v muslimanskih deželah in koliko mošej se je zgradilo v krščanskih deželah!!? Ti rezultati bi pokazali kateri narod je bolj prijazen,dojemljiv in sprejemljiv do drugačne vere!!!???
randomdude
28. 10. 2010 14.53
sej je prov da so jih prepovedal. a ti ko prideš nekomu domov a se obnašaš kar ti hočeš? folk kr misli da se bojo preselil v drugo državo in delal kakor oni hočejo... Delu boš tko kakšne so pravila v tej državi a je prov! Nej majo burke ampak tum kjer jih lahko imajo.
Misija1
09. 10. 2010 11.44
@ schutzstaffel: Podpis. Dodal bi se samo to, da fant ocitno ne ceni drzave v kateri zivi in katera mu dava kruh, kar je lepo povedal z stavkom - "janezek pejt mal v svet". Drugace pa KARAKIC, se vedno lahko gres nazaj tja, kejr ocitno mislis da poznas vse zadeve.
schutzstaffel
09. 10. 2010 08.18
schutzstaffel ti sploh ne veš kaj je burka.ti si pod burko predstavljaš očitno muslimanko z ruto na glavi,ki prekriva usta-brado,in da ti jaz razložim dragi shtsff.... to ni burka. BURKE NE NOSIJO NITI V TURČIJI,NITI BOSNI,NITI EGIPTU SKOR NIKJER V MUSLIMANSKEM SVETU RAZN V 3 DRŽAVAH TOK DA NE PAMETUJ JANEZEK,PEJT RAJ MAL V SVET ,SPUSTI SE ŽE IZ TE TVOJE GORSKE VASICE ZASLJEPLENI PAMETNJAKOVIĆ Prvič na levi strani imaš tipko caps lock, ki ti spremeni velike črke v male. Ne ni nobena čarovnija, ampak če pišeš z velikimi črkami, pomeni, da kričiš, kar ni vljudno. Drugič, Bosna zame ni neka relevantna muslimanska država in primerjati jo v prvi vrsti s pravimi muslimanskimi državami je skoraj da parodija. To, da si iz bosne še ne poimeni da si poznavalec islama, še več, vidi se, da nimaš pojma o čem govoriš ker kot musliman iz bosne si v bistvu smrkavec v islamu. Če pa ti misliš, da si videl muslimanski svet, ko si bil z agencijo v Turčiji, videl slike piramid in bil pri teti v Bosni, se pa hudičevo motiš.
titovka
08. 10. 2010 17.33
bravo sodniki...vsaka vam čast!!!!!
didiss
08. 10. 2010 17.25
francozi so tud runkli to se jim bo se odbilo od glavo...
karakic
08. 10. 2010 16.12
SKRATKA MUSLIMANKE BODO ŠE VEDNO LAHK NOSILE SVOJE TRADICIONALNE RUTE IN IMELE PRKRITEGA TUD TRIČETRT OBRAZA,PREPOVEDANE PA BODO BURKE,KJER NISO VIDNE NITI OČI,KR JE ČEZ OČI MREŽICA IN BURKA NI RUTA,JE NEKAKŠNO POKRIVALO IZ KATEREGA SE NE VIDI NITI 1 KVADRATNI CM OBRAZA
DarthRevan
08. 10. 2010 16.11
Pa še malo za hec... Ob besedi "burka" jaz pomislim na Stana in Olia, Mr. Beana in slovenski parlament.
karakic
08. 10. 2010 16.08
schutzstaffel ti sploh ne veš kaj je burka.ti si pod burko predstavljaš očitno muslimanko z ruto na glavi,ki prekriva usta-brado,in da ti jaz razložim dragi shtsff.... to ni burka. BURKE NE NOSIJO NITI V TURČIJI,NITI BOSNI,NITI EGIPTU SKOR NIKJER V MUSLIMANSKEM SVETU RAZN V 3 DRŽAVAH TOK DA NE PAMETUJ JANEZEK,PEJT RAJ MAL V SVET ,SPUSTI SE ŽE IZ TE TVOJE GORSKE VASICE ZASLJEPLENI PAMETNJAKOVIĆ
DarthRevan
08. 10. 2010 16.07
Naj prepovejo še verižice s križci, sedmeroramne svečnike, razpela, simbol polmeseca, križa in Davidove zvezde, turbane, trkanje na vrata in mahanje s "Stražnim stolpom".... pa bo bolje. Vsaka institucionalizirana religija je slaba.
Misija1
08. 10. 2010 16.00
@ KomentarX: Smesen si. Primerjas burke z balaklavami ki jih nosijo specialne enote z razlogom, da se skrije indetiteta. Za razliko od muslimank ki se skrivajo pod burkami, specialne enote to potrebujejo za varnost. Tako ne more priti do mascevanja kriminalcev, se posebej v casu ko so mediji prisotni povsod. Verjetno bi si ti na njihovem mestu ob aretaciji kaksnega res hudega kriminalca balaklavo potegnil dol iz glave in pokazal svoj obraz prvi TV reporterski ekipi na terenu. Seveda brez straha da ce se ze ne bodo mascevali nad tabo, pa nad tvojo druzino, ko bodo zvedli tvojo identiteto. S pridihom sarkazma. Zato pa se zbudi fant in zacni primerjat kaksne bolj konkretne stvari ki bodo imele smisel in povezavo.
MERDE-AVE-MERDE
08. 10. 2010 14.29
Zakaj že je dobro da se v "svobodni Evropi" kdo vtikuje v to kako bo nekdo oblečen?, kaj lahko in kaj ne sme nosit?
303
08. 10. 2010 08.49
HHEHE BOSTE VIDL SE KOK BO FINO KO BO V LJUBLJANI HODZA VSAKO JUTRO TULU PO ZVOČNIKU Z VRH DZAMIJE
Otto77
08. 10. 2010 08.26
edino pravilno da se je sprejel tak zakon, upam da ga bodo še v drugih evropskih državah. kot je bilo že večkrat rečeno naj se oni prilagodijo naši kulturi, saj tudi mi kot turisti v njihovih državah spoštujemo njihovo kulturo. vse v spoštovanju kulture in ob njihovem neodobravanju tega zakona smatram da oni ne spoštujejo naše kulture. tako da vsa čast za sprejem zakona
MOSSAD001
08. 10. 2010 08.14
V EU naj se nosi samo evropska narodna noša!! Ostali priseljenci naj se obnašajo okolju primerno!! Si predstavljate da bi ADAM IN EVA hodila po recimo DUBAJU!!!
robetosss
08. 10. 2010 07.55
Osebno se vsak dan trudim biti maksimalno strpen do drugih...sem pa mnenja, da če prideš v tujo državo, kulturo in nisi tam samo turistično ampak tam živiš, da se skušaš maksimalno vključit v kulturo in zlit z okolico, sploh če so te sprejeli!!! Sploh pa nebi smela biti vera tista, ki povzroča spore, ampak bi morala ta povezovat ljudi, vsaj tiste ki so še vedno slepo verni, če je že kao ta njihova vera tak super in fajn. Pravilna odločitev Francije!!
SEBASTI
08. 10. 2010 07.01
Sploh ne vem kaj se nekateri toliko zgražate. Če pridem jaz k nekomu na obisk se bom moral, oz. primerno bi bilo, držati njegovih pravil in če bo ta isti prišel k meni se bo moral, oz. primerno bi bilo, držati mojih pravil. Logično in niti najmanj sporno. Vsi tisti, ki imate ta zakon za diskriminacjo, dovolite, svojemu sosedu, da se userje na sredi vaše dnevne sobe, mogoče to počne doma, zakaj ne bi še pri vas, ko pride na obisk. Upam, da ne bo kak pametnjakovič zgornjega stavka jemal dobesedno (karikiram).
WikiX
08. 10. 2010 06.29
Še edina sreča, da lahko nosijo vsaj temna očala pod kapuco in rutico čez obraz. Tudi čelade niso sporne, še posebej one od specialnih policistov, za katere nihče ne sme vedeti kdo so, ko delajo red in disciplino po romskih naseljih, squotih in getih okoli večjih mest. Vtetovirane svastike so tam spet moderne, ob takih akcijah ni menda nihče ogrožen. Prihaja doba šminke, francozinje so bile ja vedno tako narisane, da so jim odpadali kosi ometa iz obraza. Lahko bi bile črnke, pa ne bi vedeli. Turki imajo okoli glave navite brisače, šiptarji pa nosijo bele želode, kako je kaj s temi podakti zakona. Vsak Francoz si lahko spremeni spol, če se ženska odloči biti moški, lahko potem nosi opravo ninje? Če dobijo koga med ulično predstavo, da igra arabsko princezo, mora tudi plačat? Kaj pa oni, ki namerno provocira francosko vlado in objavlja burkaste ženske po internetu, verjetno se ga tudi preganja kot sodelavca teroristov. Kadar pridejo na obisk visoki predstavniki tuje delegacije sklepat posle in imajo tam ženske zakonsko zapovedane burke, morajo zdaj plačat kazen 30.000 eur ali pa se soočiti s tujsko legijo, ki po muslimanskem svetu skrbi za pravice do prisilnih spolnih uslug žensk, je tak vojak tudi izdajalec? Če kdo koga za šalo prijavi, da je ženske silil v burke, kako lahko to dokaže oziroma se lahko ta brani, a bodo nenapovedano ponoči vdirali v domove? In še, kako točno mora biti oblikovan kos svile, da postane prepovedano oblačilo burka, če dam ženski gate na glavo, a to šteje? Če jih ne bodo mogli zaustaviti v Strasbourgu, morajo zduženi narodi tja napotiti modre čelade, rdeči polmesec pa deliti brezplačne burke. To bi spametovalo tudi muslimane, ki bi tako hitro dojeli, kako resno je vsakršno omejevanje ali diskriminatorno preprečevanje temeljnih človekovih pravic ter ostalih zakonov, o katerih se strinja praktično celo človeštvo. Dolgi loki, to vedno nabije Francoze.
hotchilipoper
08. 10. 2010 06.22
SAKOZI JE TAGLAVEN
hotchilipoper
08. 10. 2010 06.20
JST BOM TUT Z BURKO PRIŠEL NA BANKO,PA DA VIDMO V GLAVNEM JE PA TO PROVOKACIJA S STRANI ISLAMSKIH SKRAJNEŽEV(BUTAL)T=D, ODOBRAVAM TA ZAKON,KER JIM JE TREBA POKAZAT,DA SO ONI PRIŠLI K NAM,IN NE OBRATNO