Tujina

Ustavili pohod neonacistov

Praga, 10. 11. 2007 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je v Pragi ob obletnici kristalne noči ustavila pohod skupine neonacistov in aretirala 50 oseb.

Pohod Judov.
Pohod Judov. FOTO: Reuters

Ob obletnici kristalne noči, nacističnega pogroma nad judi, so se danes kljub prepovedi na protestnem shodu v stari judovski četrti Prage zbrali številni neonacisti. Protest so jim preprečili policisti, prišlo pa je tudi do spopadov med obritoglavci in nasprotniki neonacizma, ki so se zbrali v praški četrti. Policija je aretirala kakšnih 50 skrajnežev.

Protestni shod neonacistov je obsodilo več vidnejših politikov,
Protestni shod neonacistov je obsodilo več vidnejših politikov, FOTO: Reuters

Protest je bil uradno organiziran zaradi nasprotovanja navzočnosti čeških vojakov v Iraku. Sodstvo protesta že večkrat ni odobrilo, a so ga pripadniki neonacistov danes kljub temu organizirali, saj imajo, kot so poudarili, pravico izraziti svoje stališče. Češke oblasti so zaradi protesta aktivirale kakšnih 1500 policistov, ki so ob 69-letnici zloglasne kristalne noči preprečili pohod neonacistov.

Češke oblasti so že v petek poostrile kontrolo na mejnih prehodih, saj naj bi se današnjih protestov udeležili tudi neonacisti iz sosednjih držav.

Zaradi številnih razbitih stekel je pohod neonacistov leta 1938 dobil vzdevek kristalna noč.
Zaradi številnih razbitih stekel je pohod neonacistov leta 1938 dobil vzdevek kristalna noč. FOTO: Reuters

Na protestnem shodu sodelovali tudi nemški neonacisti, ki so se v Prago pripeljali z dvema avtobusoma. Protestni shod je obsodilo več vidnejših politikov, med drugimi tudi češki predsednik Vaclav Klaus.

Nacistični pogrom 9. novembra 1938 je predstavljal začetek načrtnega uničevanja judovskega prebivalstva. Nacisti v Nemčiji in Avstriji so se takrat lotili ropanja judovskih domov, trgovin in sinagog, v roparskem pohodu pa je bilo veliko število judov pa je bilo tudi ubitih. Zaradi številnih razbitih stekel je takratni pohod neonacistov dobil vzdevek kristalna noč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
11. 11. 2007 03.06
Eni nimajo problemov s svojo identiteto, niti z možgani. Drugi pa so pač (neo)nacisti.
inexslo@hotmail.com
10. 11. 2007 22.26
em kolikor jaz vem smo po tej venetski teoriji slovenci predniki vseh slovanov in če smo slovenci tudi *najoriginalni* potomci venetov je pol venet=slovan tko da so slovani veneti
pkorosec
10. 11. 2007 19.54
Ne razumem teh obritoglavcev čeških in njihovo pajdašenje s nemskimi nacisti ... kaj so res tak glupi da ne vidijo grotesknosti v svojem prepričanju, saj namen nacistov ni bilo le izkoreninjenje judov, ampak tudi nas Slovanov. Razen sevada če tile češki obritoglavci mislijo da so tudi oni potomci nekih Venetov in da niso Slovani. Po drugi strani pa je lahko sram neko kvazicivilizirano, kvazi demokratsko evropsko drzavo, ki ne dovoli protesta drzavljanov proti navzočnosti lastnih vojakov v Iraku. Diktatura kapitala.