Tujina

Egipt ne najde miru, Baradej napovedal zmago v vojni

Kairo, 29. 04. 2012 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovski protestniki so pred obrambnim ministrstvom pozivali k odhodu vojske z oblasti, ko so jih napadli neznanci. Priče pravijo, da se na napad vojska in policija nista odzvali. Medtem je svojo stranko ustanovil eden najvplivnejših egiptovskih politikov.

Demonstranti so pozivali k odhodu vojske z oblasti.
Demonstranti so pozivali k odhodu vojske z oblasti. FOTO: Reuters

Egiptovski protesti se tudi po odhodu Hosnija Mubaraka nadaljujejo. Demonstranti so se danes zbrali pred ministrstvom za obrambo in pozivali k odhodu vojske z oblasti, pri tem pa jih je s kamenjem, steklenicami in zažigalnimi bombami napadla skupina neznanih ljudi. Pri tem je po podatkih varnostnih oblasti umrl protestnik, okoli 30 ljudi je bilo ranjenih.

Po navedbah prič niti policija niti vojaške sile niso poskušale prekiniti napada neznancev na protestnike in triurnih uličnih spopadov, ki so sledili.

Demonstrante v Egiptu sicer večkrat napadejo neznani napadalci. Aktivisti za človekove pravice in predstavniki prodemokratičnih gibanj za napade krivijo policijo pod krinko, vojsko v civilnih oblačilih in privržence nekdanjega Mubarakovega režima.

Ustanovil stranko in napovedal zmago v vojni

Mohamed El Baradej je ustanovil lastno stranko.
Mohamed El Baradej je ustanovil lastno stranko. FOTO: Reuters

Mir v Egiptu pa želi vzpostaviti Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej. Ta je namreč s somišljeniki ustanovil lastno stranko. Kot je dejal ob njeni ustanovitvi, je njegov namen ponovno vzpostaviti enotnost v Egiptu ter uveljaviti cilje revolucije.

El Baradej velja za enega od najvplivnejših egiptovskih politikov. Ko je leta 2010 kritiziral  Mubaraka, je bilo to razumljeno kot signal za nemire, ki so v začetku lanskega leta privedli do Mubarakovega strmoglavljenja.

"Želimo si prave demokracije," je dejal 69-letni Baradej, ki je med protirežimskimi protesti v Egiptu postal eden od najbolj prepoznavnih obrazov egiptovske opozicije. Izrazil je tudi upanje, da bo njegova stranka nekoč imela pet milijonov članov, vključno s tistimi Egipčani, ki živijo v tujini.

"Vemo, da je odločitev prepozna, a na koncu bomo zmagali v vojni," je še dejal El Baradej, ki je pred skorajšnjimi predsedniškimi volitvami v Egiptu zaradi protesta nad vladajočim vojaškim svetom umaknil svojo predsedniško kandidaturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
29. 04. 2012 15.39
+2
Kaj je takozvana"demokracija"prinesla nekdaj bogatim državam,kot so:Irak,Libija,Tunizija,Egipt,Sirija?Ruševine,lakoto,nedolžne žrtve in po"demokratizaciji"državljanske vojne in razcvet ekstremnega islamizma.
sejvam
29. 04. 2012 11.12
+3
\"Vemo, da je odločitev prepozna, a na koncu bomo zmagali v vojni,\" je izjavil dobitnik Nobelove nagrade za MIR...??? Ve se da je Baradej samo lutka v rokah Zahoda!
Abacus
01. 05. 2012 00.36
Kako je Baradej lutka Zahoda, ko pa pri napadu na Irak leta 2003 ni hotel dati soglasja v IAEA da ima Irak jedrski material, tako ni šlo drugače da ZDA s koalicijo napadejo Irak brez odobritve.
br.0001s
29. 04. 2012 11.04
+5
našo demokracijo jim podarimo. znorim ob takih lapežih s polnimi gobci demokracije. Zakaj ta demokracija ne prekine z vojnami po svetu in zakaj ne izkorenini lakote. to so spet sam lape,ki bodo pokradli kaj se pokrast da. Barabe lopovske bi vam dal jaz revolucijo na demokratični način
Igor__Zmaj
29. 04. 2012 09.44
+5
Egipt ima preko 47 milijonov prebivalcev. S 5 milijoni članov, bi nekoč dobil 6,75% podporo. Ste prepričani da ste preverili vse podatke ?
Helix Nebula
29. 04. 2012 09.49
+8
5 miljonov članov je ogromno... 5 miljonov volilcev pa res ni dovolj...
shupak
29. 04. 2012 10.18
+3
Saj ni nuno, da samo člani stranke volijo le to. Bi pa to bila zelo močna stranka glede na vse prebivlace.
saxon
29. 04. 2012 16.41
+1
Egipt ima že 90 miljonov prebivalcev in vsakih 7 mesecev novi miljon.