FIT 24UR

Uspešno preizkusili novo zdravilo za raka

London, 24. 09. 2011 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji so raka na prostati začeli zdraviti s tabletami, ki vsebujejo alfa radiacijo. Ugotovili so, da pacienti živijo dlje, hkrati pa ima tak način zdravljenja manj stranskih učinkov.

Zdravljenje raka
Zdravljenje raka FOTO: Reuters

Britanski zdravniki so predčasno končali preizkusno obdobje novega zdravila, ki uničuje tumorje. Za tako potezo so se odločili, ker je bilo poskusno obdobje zelo uspešno. Kot poroča BBC, so zdravniki v londonski bolnišnici Marsden bolnike z rakom na prostati zdravili z močno alfa radiacijo, pri tem pa ugotovili, da so pacienti živeli dlje kot ostali, ki so jih zdravili po preizkušenih metodah. Hkrati ima ta način zdravljenja manj stranskih učinkov in je tudi manj boleč.

Zdravljenje so preizkusili na 922 pacientih, zaradi velikega uspeha pa so se odločili, da bodo na ta način zdravili tudi ostale paciente. Vodja projekta Chris Parker pravi, da so s tem odkritjem naredili velik korak naprej.

Zdravniki raka z radiacijo oziroma obsevanjem zdravijo že več kot sto let. Parker pa pravi, da lahko že nekaj alfa delcev uniči genetski zapis v rakavih celicah, hkrati pa ti delci veliko manj škodijo drugim delom tkiva.

Pri kar 90 odstotkih bolnikov z napredujočim rakom na prostati, se rak razširi tudi na kosti. In z novo metodo so zdravili prav paciente, ki se jim je rak razširil na kosti. V obliki tablet so jim dajali radijev-223-klorid, hkrati pa so bili izpostavljeni tudi kemoterapiji. Tisti, ki so dobivali take tablete, so v povprečju živeli 14 mesecev po začetku zdravljenja, bolniki, ki jim takih tablet niso dajali, pa so v povprečju živeli še 11 mesecev.

Parker je zato prepričan, da to odkritje predstavlja velik napredek za bolnike z rakom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prepri43
26. 09. 2011 08.22
+1
A ljudi so uporabljali kot poskusne miši?Tudi če je v prid zdravju,sliši se grozno!
rageinblack
24. 09. 2011 16.42
+0
V italiji je zdravnik Tullio Simoncini, ki dela po njegovem študju in pravi da je rak v bistvu glivična tvorba. Že vrsto let uspešno rešuje življenja rakavim bolnikom z sodo bikarbono, ampak soda bikarbona je prepoceni, da bi lahko postala uradno zdravilo za boj proti raku. Pol tu farmacevtski lobiji ne morajo kaj dosti zaslužiti.
rossi66
24. 09. 2011 15.23
Dobra ideja. Alfa delci so helijeva jedra ki imajo kratko prosto pot. To pomeni da je verjetnost aborpcije v tkivu in ionizirajocega ucinka vecja. Problem je samo kako lokalizirati alfe nosilce v bolnem, rakavem tkivu, s cimer se ukvarjajo ze dolgo. Ampak tukaj bi lahko prav prisla tehnologija z magnetnimi nanodelci, ki so jo predkratkim predstavili nasi raziskovalci. Vzpodbudno.
Tomaž Škof
24. 09. 2011 15.08
+1
morejo uničit raka ,ker ljudje preveč trpijo za to boleznijo !pravo szdravniki!
Bozenka Danisova
24. 09. 2011 14.46
kaksne neumosti se tukaj pisejo...Zdravili proti karcinomu je ze znano 100 let a vprasajte se zakaj se ne uporablja.Farmaceutske hise zelijo bolano populaciju saj ustvarjajo na milijarde dobickov...spomnite se se nedavno kaj se je dogajalo z cepivom priti pticji gripi.Druga stvar je ljubezen do denarja ampak se malo in cel monetarni sistem na svetu pada v vodo ..na zalost...a potem se ve kaj bo v nadaljevanju
artifakt
24. 09. 2011 14.25
aha..tri mesece človeku podalšat trplenje.... napište raje kej o zdravljenju raka s pomočjo PRAVEGA konopljinega olja, ki deluje BREZ VSEH stranskih učinkov na zdrave celice.... preverjeno deluje.... pa ne mislim na tisto olje, ki se ga kupi v mercatorju in nekih crapy bio trgovinah....
Platon23
24. 09. 2011 13.45
ja alfa RADIACIJA je ziher dobra stvar! Kdaj boste kaj napisali o metodah doktorja Stanislaw R. Burzynski-ja ki že več kot 30 let uspešno rešuje najsmrtonosnejše oblike raka??? Hvala POP že v naprej;)