Tujina

Usodno leto 2012 le ne bo tako usodno

Palenque, 03. 12. 2011 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če vas skrbijo temačne napovedi, da se bo uresničila prerokba Majev in bo po njihovem koledarju sodeč nastopil konec sveta, si lahko malce oddahnete – poznavalci kulture Majev zatrjujejo, da ti niso napovedali apokalipse, ki naj bi nas doletela leta 2012.

Antropologi in poznavalci kulture Majev so prepričani, da Maji za leto 2012 niso napovedovali konca sveta.
Antropologi in poznavalci kulture Majev so prepričani, da Maji za leto 2012 niso napovedovali konca sveta. FOTO: Reuters

Koledar Majev napoveduje za 12. december 2012 konec 5.126-letnega cikla, po tem datumu pa naj bi se na svet vrnil Bolon Jokte, majski bog vojne in porajanja. Da bo decembra prihodnje leto nastopil "konec zgodovine, kot jo poznamo“, in da se nam obeta kataklizma, je leta 1987 v svoji knjigi napovedal pisatelj Jose Arguelles.

Majski koledar začenja s štetjem leta 3.114 pred našim štetjem in je razdeljen na 394-letne periode, imenovane Baktune. Maji so častili sveto število 13 in 13. Baktuna pomeni konec polnega cikla, ki bo nastopil prihodnje leto.

Objavi je sledil masovni porast teoretikov in teorij kulture Majev, ki so javnosti ponudili številne špekulacije in kataklizmične obete, najnovejši kamen v mozaiku spoznanj pa so na zadnjem simpoziju dodali specialisti majske kulture. Kot poudarjajo, se s tem datumom obeležuje le konec enega obdobja ustvarjanja ter vstop v novo epoho kreacije in človeškega obstoja. Zlovešče prerokbe torej ni, poudarjajo znanstveniki, zgodovinarji in antropologi.

Z apokaliptično napovedjo konca sveta se je med drugim ukvarjal tudi Nacionalni inštitut za antropološko zgodovino Mehike, v izjavi za javnost pa so poudarili, da je "zahodni način mesijanskega razmišljanja izkrivil pogled na svet prastarih civilizacij, med drugim tudi na Maje.

Sven Gronemeyer, ki je koledar preučeval na avstralski univerzi La Trobe, je poudaril, da tako imenovani "konec dni“ odseva prehod z ene na drugo ero in vrnitev boga Bolon Jokteja. Ta je prisostvoval dnevu stvaritve našega sveta.

Le dva med 15.000 registriranimi hieroglifnimi zapisi, ki so jih arheologi našli na različnih lokacijah nekdanjega imperija Majev, omenjata leto 2012 le dva. Kot poudarja profesor madridske univerze Complutense Alfonso Ladena, "Maji niso razmišljali o človeštvu, globalnem segrevanju in niso napovedovali pomika magnetnih polov sveta. Pravzaprav smo mi tisti, ki svoje strahove projiciramo na Maje.“

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
04. 12. 2011 20.03
+1
Res niso napovedali apokalipse, je-ba bo pa v vsakem primeru. Ves "mitu o 2012" ni nič drugega kot naravni sončni cikel, ki se ponovi vsakih 5160 let, kar pa v bistvu tudi predstavlja Majevski koledar, ki ima prav zaradi tega obliko Kalkuna - sonca! Vsakih 5160 let nastopi poseben Sončni Maksimus, ki lahko ima škodljiv vpliv na naš planet, predvsem, če je magnetno polje našega planeta, ki v normalnem stanju ščiti naš planet pred takšnimi pojaćanimi in škodljivimi sončnimi radiacijami, oslabljeno, kaj pa je primer prav v tem obdobju v katerem smo, predvsem zaradi zlorabe planeta s strani človeštva; v tem primeru pa so posledice lahko strašanske, kar bomo pa imeli priložnost tudi videti ... vsaj nekateri .... Vse to pa niti ne bi bilo tako hudo, če ne bi človeštvo ravno v tem obdobju za gorje še dodatno poskrbelo samo; HAARP, jedrski holokaust, tretja svetovna, umetno ustvarjene pandemije, GMO, gospodarska kriza, anarhija, lakota, ..... Komur pa bo uspelo preživeti vse to, pa da ni med izbranimi za v podzemne bunkerje "elite," pa iskrene čestitke!!! Za ostale pa bo "konec sveta" tako kot za vsakega človeka, ki umre v kateremkoli obdobju, kdajkoli. Tista taprava je-ba pa šele pride leta 2036, ko bo "parkiral" asteroid Apophis! Naslednjih 1000 let ne bo prav nič prijetnih oz. bo "pekel na Zemlji", za kar pa si je človeštvo krivo samo! "Na svetu ni tako hudo samo zaradi zlobnih ljudi, ampak predvsem zato, ker dobri ljudje samo gledajo in ne naredijo nič zoper zlo!"
T_one
04. 12. 2011 20.04
+1
Sicer pa; tako, kot so rekli slepi: "Bomo videli!"
Geronemo
04. 12. 2011 19.20
Kolikor vem, Jose Arguelles ni pisal o koncu sveta skozi kataklizme in ne vem kaj vse... Ampak povdarjal da se 13. baktun končuje kar pomeni da se bo v tem obdobju sprostila vsa negativna energija in da bo zemlja doživela preporod.. \"Vse slabo mora priti do izraza da se lahko rodi dobro\". In kaj on povdarja je upoštevanje in življenje po majevega koledarja 28/13, kar večina sploh ne ve za kaj se gre. Noosfera - aka. globalna zavest se prečiščuje in 21.12.2012 se začne prehod v novo obdobje, kozmično pomlad itd itd.. Tukaj pa spada vsa solata okrog spiritualne prebuditve ljudi, aktivacije DNK-a ja, itd.. Vam pa razen teh umetnikov in teoretikov predlagam da si na youtube-u pogledate sporočila od Don Alejandro ki je dejansko Starešina Majev in varuh resnice in vam bo sam razložil na kaj se pripravite...
T_one
04. 12. 2011 20.07
Verjetno ne hotel reči "vso slabo se mora razkriti, da lahko ljudje uničijo to zlo in nato zgradijo dobro!"
Ramzess
05. 12. 2011 01.13
Kako pa misliš, da se mora sprostiti nakopičena negativna energija, če ne skozi potrese (10 plus), klimatske razmere (10 plus), vključno z ledeno dobo, ki se tudi napoveduje. ...
_IL_
04. 12. 2011 19.08
+1
kaj je to KATAKLIZMA???
Ramzess
04. 12. 2011 13.11
-1
Ne konec sveta (čeprav je kozmičnem smislu tudi ta možen, a tu gre za uničenje planeta) temveč konec sveta kakršnega poznamo, ...Maji niso napovedali konca sveta, temveč konec enega cikla, in začetek druga, torej konec ene oblike sveta, in začetek druge oblike, sveta, ...res pa je da ta prehod spremljajo ti. apokaliptične razmere, in drugi pojavi, tako fizičnega kot nefizičnih svetov, ...glede na odnos civilizacije do narave in sočloveka, je ta nabrala veliko negativne energije, ki se mora sprostiti in prećistiti, in jasno je da ne bo lepo, ...kakšne razmere v naslednjem desetletju pa nas čakajo, pa lahko razberemo iz slike, narejene iz številnega materiala, ki obstaja v tem svetu, iz različnih tuzemskih in izvenzemskih izvorov. Vrtenje okoli Majev, ki so tudi zlorabljeni v propagandi o koncu sveta, je že kar zastarelo. Tri ruske znanstvenice, ena celo (bivša) astronavtka, so iz žitnih krogov dešifrirale, kaj nas čaka naslednja leta, že leta 2012 se kaže prvi apokaliptični val,(v kasnejši letih sledita še dva vala, prvi v treh letih po 2012...) ...vzhodna obala ZDA, države Oceanije, ...na njihovi spletni strani piše o tem. Skratka tega materiala, različnih virov, s tem različnih percepcij, je veliko, ...ne smemo izključiti številnih starih in novih napovedi in prerokb. Največja ironija je, da javnost o tem tako malo ve, in bo nepripravljena, ... Na koncu ne bo izgovorov 'nisem vedel, ...jaz sem mislil', bili smo kot civilazija opozorjeni, ...že davno, in še vedno smo, po 19. stoletju so se stiki, kanaliziranja z višjimi svetovi povečala, ...prelomno je obdobje, ki je pred nami, glavnina, čeprav smo že v njem, je glavni razlog tega, pripraviti človeštvo na to. Kajti tokratni prehod bo drugačen od vseh preteklih v zgodovini človeštva, ...prvič bodo ljudje, v skupinah, lahko prešli na višji nivo, s fizičnimi telesi, s transformacijo le teh, v finosnovno obliko, ki temelji na siliciju (4 denzitet, gostota realiteta), dočim sedanja oblika temelji na ogljiku (3 denzitet, gostota realiteta (za naš primer, za človeka)), ...nenazadnje to pomeni tudi možnost bega iz ječe, imenovane Zemlja. To seveda hkrati pomeni, da se bomo znašli na sitem nivoju s tistimi, ki nas tukaj skušajo masovno kontrolirati, depopulizirati, čipirati, vpeljati v NWO, ...Izvedba novega svetovnega reda poteka pod pokroviteljstvom nezemljanov. Torej, gledati moramo širšo sliko, ...kar pa ni ravno odlika večine, ...
Ramzess
04. 12. 2011 13.19
- v zgodovini Zemlje, ne človeštva, to pomeni te civilizacije.
MERDE-AVE-MERDE
04. 12. 2011 12.22
+5
Kakšen konec sveta? Tega niso rekli Maji, to si je beli človek izmislil. Konec enega ciklusa in začetek novega, preobrazba, sprememba. To ne pa nek konec. Spremembe...
cucjetina
03. 12. 2011 20.37
+7
ka me briga mam še sam 2 evra
vrbe
03. 12. 2011 23.11
+1
KungFuPanda
03. 12. 2011 18.10
+5
Oni so pač naredili koledar do 2012. Dejansko so bili še zelo optimistični, glede na to, da jih več ni.
naivna
03. 12. 2011 18.48
+4
Maji se zivijo, samo jih je zelo malo in vecina se jih je pomesalo z ostalim z ostalim civilstvom .
vetrolov
03. 12. 2011 17.40
+21
mene je bolj strah politikov.................
Kimberley-Echo
03. 12. 2011 17.31
+8
Ne kar v tri dni nekaj trdit, ker bo Igor povedal kaj se bo v resnici zgodilo. Igor kje si?
Platon23
04. 12. 2011 10.55
Zemlja bo prišla v novo obdobje to so napovedali! Astrološko seveda kar naj bi za seboj tudi potegnilo razmišlanje človeka oz dojemanje sveta! Sam tega ne vrjamem ker še nobenemu znanje in posledično dojemanje sveta še nobenemu ni bilo kar tako posajeno v glavo! Na žalost seveda in še naprej bo 99% ljudi živelo v nevednosti!
Ramzess
04. 12. 2011 13.17
Naša duša, v naši DNK bazi je zabeleženo znanje, ki si ga še predstavljati ne morete, ...zaradi razbitja DNK, v času genetskega inženiringa, v davni preteklosti, kar je hkrati tudi manjkajoči člen, danes večina nima (še) dostopa do teh baz znanja, ...ko se bo DNK kompletirala in 'odklenili' njeni deli (bolj znani kot junk deli) bo dostopno tudi to znanje, in druge sposobnosti človeka in njegovega uma, ki so povezane s temi deli.
Ramzess
04. 12. 2011 13.18
DNK je kompletirana 12-vijačna struktura.
alterego
03. 12. 2011 16.58
+16
bo konec neoliberalnega kapitalizma? bog daj, da res...
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.37
+3
in konec tiskanja denarja na podlagi dolga, če se tega rešimo, potem ni krize dolžništva in gospodarstvo zaživi.
dreko123
03. 12. 2011 16.44
+12
vsem do sedaj trdečim teorijam o koncu sveta sem se vedno smejal, le to majevsko sem vedno jemal malo z rezervo... glede na to da so znali zračunati lunin mrk pred parimi leti že 4000 let nazaj in so se zmotili za nekaj sekund in da so astronomijo poznali morda bolje kot jo poznamo mi pri vsej teh tehnologiji in dejsto da ravno v obdobju ko se konča njihov koledar naš sonce stopi v zadnji cikel, kar so tudi znanstveniki potrdili da bodo v tem obdobju socne in njegovi izbruhi posebno intenzivni... kar lahko v čnem scenariju ogrozi tudi celotno življenje na zemlji... OK upajamo da bo vse cool samo zanimivo da sta ravno dva dejstva - starodavna in sodobna preračunana na enak datum :)
Nimivseeno
03. 12. 2011 16.49
+7
To sem tudi sam zasledil, računalniški program napisan za napovedovanje delnic so ga uporabili, da bi z njim napovedali, kaj in kdaj naj bi se zgodilo.
modrix
03. 12. 2011 16.43
+15
uf hvala lepa za tolažbo, zdej bom res veliko bolje spal ko ste to uganko razvozlali.
Nimivseeno
03. 12. 2011 16.42
+29
Konec nekega obdobja in začetek drugega. To so napovedali.