Tujina

FOTO: 'Radovednež' na Marsu že raziskuje

Pasadena, 06. 08. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rover Curiosity je pristal na Marsu in že poslal prve fotografije. Njegova misija je preveriti, ali je Mars kadar koli gostil kakršno koli obliko življenja in ali bi lahko na Marsu nekega dne preživeli tudi ljudje.

Nasini strokovnjaki so se močno razveselili! Kako tudi ne, ko pa je misija na Mars, vredna kar 2,5 milijarde ameriških dolarjev (nekaj več kot dve milijardi evrov), uspela. Ob 7.31, ko je bilo tudi načrtovano, je rover Curiosity (Radovednost) pristal na Marsu. Rover je že poslal prve fotografije s svojega cilja.

Kakšen je 'radovednež'?

Rover Curiosity
Rover Curiosity FOTO: NASA
Ameriški predsednik Barack Obama je že pozdravil dosežek, ki po njegovem predstavlja edinstven podvig tehnologije. ''Nocoj, na planetu Mars, so ZDA pisale zgodovino,'' je zapisal na Twitterju.

Šestkolesnik je velik kot avtomobil, težak je 899 kilogramov, dolg 3 metre, širok 2,7 metra in visok 2,2 metra. Curiosity bo pravzaprav nadaljeval tam, kjer so končali njegovi predhodniki.

Njegova misija je preveriti, ali je Mars kadar koli gostil kakršno koli obliko življenja in ali bi lahko na Marsu nekega dne preživeli tudi ljudje.

Delo roverja bo pogojeno od tega, kaj najde. En dan bo predvsem fotografiral, drugi dan bo vrtal v kamenje, tretji dan pa se bo preprosto peljal na novo lokacijo. Rover bo deloval eno Marsovo leto, kar na Zemlji znaša 22 mesecev.

Potovanje se je začelo novembra lani

Rover je svojo pot začel 26. novembra 2011 na raketi Atlas V-541 in prepotoval približno 570 milijonov kilometrov. Svoj cilj ob gori Sharp v kraterju Gale je torej dosegel ob 7.31 po našem času.

Šlo je za eno najzahtevnejših in tudi edinstvenih pristajanj v zgodovini. Curiosity je prevelik (je tudi največje plovilo, ki so ga kdaj koli poslali na Mars), da bi ga spustili na podoben način kot vsa druga raziskovalna vozila, ki so pristala s pomočjo zračnih blazin. Rover so na površje rdečega planeta spustili po vrveh.

Rover je fotografiral lastno senco, potem ko je pristal v kraterju Gale.
Rover je fotografiral lastno senco, potem ko je pristal v kraterju Gale. FOTO: NASA

Nasini strokovnjaki so imeli med pristajanjem zvezane roke, iz pisarn v Kaliforniji namreč niso mogli storiti ničesar, da bi popravili morebitne napake ob pristajanju. Le potrpežljivo so morali počakati na klic.

''Sedem minut groze'', kot so pristajanje poimenovali pri Nasi, se je končalo uspešno in v centru v kalifornijskem mestu Pasadena se je razlegel smeh in aplavz.

Prejšnje Nasine misije na Mars

Misija z roverjem Curiosity je velikega pomena tudi zato, ker Nasa zaradi varčevanja za zdaj v proračunu nima sredstev za nove misije na Mars, prav tako je morala agencija črtati predvideni misiji za leto 2006 in 2008. In katere so bile prejšnje bolj ali manj uspešne Nasine misije?

Mariner 3 in 4 (1964): Misija je bila uspešna le na pol, saj Marinerju 3 do Marsa ni uspelo priti.

Mariner 6 in 7 (1969): Misija je bila uspešnejša, saj sta plovili poleteli nad ekvatorjem, s senzorji pa sta analizirali Marsovo atmosfero.

Mariner 8 in 9 (1971): Osmica je odpovedala pri vzletu, toliko bolj pa je bil uspešen Mariner 9, saj se je v zgodovino zapisal kot prvi umetni satelit, ki je krožil po Marsovi orbiti.

Osvajanje Marsa se nadaljuje
Osvajanje Marsa se nadaljuje FOTO: Reuters

Viking 1 in 2 (1975): Prvi uspešen pristanek na drugem planetu, roverja sta posnela prve fotografije planeta in pobrala vzorce prsti.

Mars Observer (1992): Po več kot 17 letih so ZDA proti Marsu poslale Observerja. Plovilo je bilo zgrajeno na podoben način kot sateliti, ki krožijo nad Zemljo. Namenjeno je bilo, da preuči geologijo in klimo na Marsu, a misija se je končala z velikim razočaranjem. Tik pred vstopom v orbito so s plovilom izgubili stik.

Mars Pathfinder (1996): V tej misiji je šestkolesni rover Sojourner kot prvi pristal s pomočjo zračnih blazin.

Mars Global Surveyor (1996–1997): Tako iz orbite kot na samem površju je posnel fotografije z visoko resolucijo. Deloval je dlje kot katero koli drugo plovilo v zgodovini in kar štirikrat dlje od načrtovanega.

Mesta, kjer so pristali ostali roverji.
Mesta, kjer so pristali ostali roverji. FOTO: NASA

Mars Climate Orbiter (1998): Ta se je izgubil septembra 1999, ko je prispel do Marsa. Znanstveniki domnevajo, da je plovilo vstopilo predaleč v atmosfero in zgorelo.

Mars Polar Lander/Deep Space 2 (1999): Šlo je za ambiciozno misijo, v kateri so želeli na ledeno ploskev ob robu južnega tečaja spustiti plovilo, tam pa nato v led zavrtati v iskanju vode. Sondi Deep Space pa sta bili načrtovani za trčenje s površino, da bi tako testirali nove tehnologije. A usoda je hotela drugače, saj so plovila izginila ob prihodu na Mars.

Misije, ki so še v teku

Mars Odyssey (2001): Gre za satelit, ki kroži okoli Marsa z namenom, da preuči površje, zaznava vodo in radiacijo.

Mars Express in Beagle 2 (2003): Pravzaprav gre za misijo evropske in italijanske vesoljske agencije, a pri njej je sodelovala tudi Nasa. Namen misije je preučevanje atmosfere in tal v polarnem delu.

Mars Exploration Rovers (2003): V okviru te misije sta se na Mars leta 2003 podala roverja Spirit in Opportunity. Tam sta pristala leta 2004. Slednji še vedno potuje po Marsu in Zemljanom pošilja fotografije in druge zbrane podatke. Manj sreče je imel Spirit, ki je konec leta 2009 obtičal, zadnjo komunikacijo z Zemljo je rover vzpostavil 22. marca 2010.

Roverji Spirit oz. Opportunity, Sojourner in Curiosity.
Roverji Spirit oz. Opportunity, Sojourner in Curiosity. FOTO: NASA

Mars Reconnaissance Orbiter (2006): Orbiter Mars fotografira z najmočnejšo teleskopsko kamero.

Phoenix (2007): Ta je uspešno pristal na severnem polu Marsa maja 2008 in je na misiji, da izkoplje in analizira zaledenelo zemljo. To je bila prva misija v Nasinem programu, v okviru katerega so morali izbirati manjša in cenejša vesoljska plovila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geronemo
07. 08. 2012 12.24
+0
Vem da nekateri temu ne boste verjeli ampak vseeno bom napisal: Koloniziranje drugih planetov v resnici sploh ni možno. Vi sicer lahko zapustite planet in se naselite na drugega ampak o okoloniji nima smisla govoriti, ker se na dolgi rok zaradi neskladja vibracije novega planeta in vibracije vašega telesa začnejo pojavljati zdravstvene težave ki VEDNO pripeljejo do smrti. Če bi slučajno bivalno okolje uspeli maskirati z enako vibracijsko signaturo got ga ima naš domači planet bi to šlo ampak vseeno, tega še zdaleč ne bomo sposobni narediti.. vsaj na tako primitiven tehnološki način ne. Vsak planet niha z neko unikatno vibracijo (Zemlja: Shummanova frekvenca = cca 7.86 , in vsi organizmi ki se na tem planetu začnejo razvijati nosijo to vibracijo kot del njihovega celičnega sistema, po domače, so del planeta na katerem se razvijejo. Pred časom so znanstveniki ugotovili da ta frekvenc ana zemlji raste, posledica te rasti je opazna na globalni ravni, padci ekonomije, psihične bolezni itd... Pa je ta sprememba počasna in postopna... Zdaj pa si zamislite da pristanete na nekem planetu ki vibrira z neko čisto X frekvenco...
gnu
07. 08. 2012 14.03
+1
Kako pa se izmeri ta frekvenca? Ali imajo meteoriti ki so padli na Zemljo z Marsa marsovsko ali zemeljsko? Ali ima voda, ki so jo odložili kometi, 'tujo' frekvenco? Ali sma midva na isti frekvenci :)
Geronemo
07. 08. 2012 14.27
Gnu kje si bil rojen, na zemlji ali na marsu, ali na marsu in si se pripeljal z asteroidom. Če prebereš še enkrat boš ugotovil da govorim o živih organizmih, kar pa za asteroide vodo, in ostale plemenite kovine nekako ne drži.. Če se bakterije ki pridejo iz vesolja uspešno pomešajo z bakterijami iz Zemlje sledi mutacija ki pa še vedno predstavlja 50/50 možnost da bo ta kolonija bakterij preživela. Kar pa ob vstopu asteroida v atmosfero možnosti grdo pomeša tujim bakterijam v minus. Sva zdaj na isti frekvenci???? :) Ja, kako pa se ta frekvenca meri pa si lahko pogledaš na Wikiju ;) Sory za moj sarkazem... ;)
a203172
07. 08. 2012 15.23
+1
hahaha, a si gnilo mleko pil kot dojenček da take pišeš?
gnu
07. 08. 2012 16.28
+1
Na wikiju piše samo o Schummanovi resonanci EM polja nebesnih teles, nič pa o 'frekvencah živih organizmov' ki naj bi bile z njo usklajene. Razen če ti ne uporabljaš kakega alter-wikija. Pa malo si prečitaj osnove elektromagnetnega polja. Neuspešno mešanje znanosti in mistike, lahko bi rekel zaradi neusklajenih frekvenc.
Celje-Maribor
07. 08. 2012 10.20
-2
me zanima zakaj niso nesli na mars kakšne bakterije pa malo vode.. verjetno bi se še kaj razvilo iz tega, no saj mogoče pa so, pa nočejo povedat
gnu
07. 08. 2012 16.25
Ja če so, so proti svojim lastnim pravilom in po malomarnosti, kar se je morda zgodilo s sondo Viking, ki ni bila povsem sterilizirana. Je pa možnost preživetja Zemeljskih organizmov v takem okolju precej majhna, kolikor nam je znano. Čeprav je to ravno eno od vprašanj, na katera naj bi Curiosity dal odgovor :)
aljen
07. 08. 2012 03.58
-6
Vse lepo in prav, podpiram tovrstne projekte 100%. Ni mi pa jasno kako lahko 2,5 miliarde dolarjev težek projekt, naredi sliko kakovosti najcenejše web-kamerce.
gnu
07. 08. 2012 06.00
+4
Lahko! Težko pa s 500 evrov 20M pikslov SLR kamero fotografiraš Mars tako od blizu (razen če prosiš Kozmusa da jo zaluča tja gor, pa malo daljši USB kabel boš rabil)
gnu
07. 08. 2012 06.02
+6
Zares pa je takole: ta kamera je ena od 10 kamer, namenjenih upravljanju roverja, naštimana za slikanje kaj je pod kolesi. Glavne kamere so še zložene.
Pecikltigr
06. 08. 2012 23.54
-1
Dajmo gor eno fino kaznilnico za naše tajkunčke nardit - evo predloga za pametno uporabo Marsa!
nogutsnoglorry
07. 08. 2012 08.33
+5
KlubPravilnoPretepenihŽena
06. 08. 2012 23.41
-9
višek kapitala v svetu se vlaga v neskončno vesolje in odkrivanje kamnov...avantura za genije za ovce spektakel za normalne nima nobenega smisla
SuperVeloce
07. 08. 2012 00.35
-7
Na žalost je res čisti višek. Včasih se zdi, da samo zato, da bo znanstvena srenja tiho.
gnu
07. 08. 2012 05.57
+11
Tako je! Treba je vlagati v fuzbal in drage avtomobile, v konjake po 24.000 evrov, v rakete in tanke! Pa v droge, reklame, neumne TV oddaje in nepotrebno kramo iz top-shopa.
00246
06. 08. 2012 22.41
-4
treba dnar krožit ja tud v vesolje ga je potrebno naložit ka bojo pa pobegnili vsi ti veliki funkcionarji ko bo pokalo logično da na mars
gnu
07. 08. 2012 05.56
+3
Eni imajo več domišljije in denar zapravijo še za kaj drugega kot 24.000 evrov drag konjak.
pika poka ježek
06. 08. 2012 22.13
-1
Eh, zdaj ko je odkrit Higginsov bozon, je okamenela ameba na Marsu nepomembna.
pika poka ježek
06. 08. 2012 22.16
+1
Pravzaprav super če ne najdejo nič živega. Ne bo etičnih dilem za terraforming Marsa.
LepiBorut
06. 08. 2012 22.41
+1
baje ima Iran na Marsu skrito jedrsko orožje, ni hec
MalaZaba
06. 08. 2012 22.10
-4
In kaj bo imelo človeštvo od tega. Na zemlji je toliko problemov za rešit, oni pa iščejo življenje na Marsu.
gnu
07. 08. 2012 05.54
+0
Meni je dedek takole rekel. Kadar iščeš neko stvar, je zaboga ne najdeš. Po drugi strani pa boš našel kup drugih stvari :)
luckyss
06. 08. 2012 21.12
+2
Kar nekaj let je že tega, ko smo še "analogno" pristali na luni.. Od tedaj sta znanost in tehnika močno napredovali...neštetokrat smo bili v orbiti in nazaj..človeška posadka je uspešno pripotovala na Mars in nazaj (sicer samo v kontejnerju na Zemlji, ampak vseeno). Malce sarkazma za večerne urice... Mi lahko kdo od "Nasinih navdušencev" razloži zakaj je že bilo potrebno retuširati večino bližnjih posnetkov Lune, predvsem tiste strani od Pink Floydov ?!! :)
Infadel_no1
07. 08. 2012 00.19
+0
Tone 12345
06. 08. 2012 19.12
+1
Drage igrice za 2 miljrd eur za nekaj kar se že ve!Drugače če se spomnite starejši!OD prava Viking 1 in Viking 2 v 70ih letih ki sta bila mnogo večja od tega sicer res z malo slabšo tehnologijo ampak pristali so z njim na marsu 40 let nazaj!Tako da!!!!
Tone 12345
06. 08. 2012 19.13
+2
SuperVeloce
07. 08. 2012 00.36
+4
Za te 2 miljarde se sekiraš? Za večletni projekt, ki bo dal svežega znanja ljudem, ki ga želijo? ZDA letno porabijo že skoraj 800 miljard za vojsko, letalstvo in homeland security. Še za hlajenje šotorov vojakov gre več denarja kot za NASO. Če tega projekta nebi bilo, bi si z njim kakšen general rit brisal. Sramota človeška
gnu
07. 08. 2012 05.52
+3
Morda kripel že vse ve. Eni s(m)o pa bolj radovedni, nas zanima več. Recimo kak nov preblisk v nastanek življenja, ki bi pomagal recimo odkriti zdravilo za raka. Se lahko zgodi. Znanost nepredvidljiva, je. Ampak laiki ne bi vedeli.
DAEMONIUM
06. 08. 2012 18.52
-1
cerkev? Navadnma svinjarija, poglejte kaj le delajo z Uranom??? Sram jih naj bo!!! Še jaz mu ne bi grenil zadnja leta.
ngc
06. 08. 2012 17.50
+2
upornik_007
06. 08. 2012 17.00
+27
clovestvo bi lahko ze potovalo z vesoljskimi ladjami po vesolju in koloniziral bi ze veliko planetov ce nam ne bi 700 let vladala cerkev in rusila napredek znanost itd
Miha Klukovic
06. 08. 2012 17.23
+7
DAEMONIUM
06. 08. 2012 18.54
-1
cerkev? Navadnma svinjarija, poglejte kaj le delajo z Uranom??? Sram jih naj bo!!! Še jaz mu ne bi grenil zadnja leta.
Infadel_no1
07. 08. 2012 00.19
+1
nora_ovca
06. 08. 2012 14.35
-10
Ah, curiosity ima iste šanse kot vsi ostali, ki so tam. Pluton bo vsaj zanimiv. Tisto komi čakam, tole je pa že čist brezveze
Shisui
06. 08. 2012 14.51
+7
... Pluton je 10x bolj nezanimiv kot Mars. Trditi, da ima Curiosity iste sanse kot ostali, ki so tam, pa je cista neumnost.
Taurid
06. 08. 2012 15.08
+5
gnu
07. 08. 2012 05.50
SAj še Zemlje nismo do konca raziskali, Mars pa smo komaj začeli. Kakšen dolgčas? Niso samo slike sipin; znanost je vse drugo. Fotke so za laike.
nogutsnoglorry
06. 08. 2012 14.17
+17
Se oglašajo tuki pametnjakoviči in se sptašujejo kaj nam to pomaga. Zravn pa gleda športne stave ker listk bo dons uplačav in ni mu drugega veselja kot da gleda kako si folk podaja žogo za kero fifa zaprav ravno tok kokr nasa zato da pride na mars.
LepiBorut
06. 08. 2012 22.49
-2
nogutsnoglorry
07. 08. 2012 08.34
+1
in kaj nam pomaga da si ga ti na roko usak dan mečeš
mangakid
06. 08. 2012 14.09
-12
te dve miljardi je en politik kar lepo pospravil v žep zaj pa farbajo narod z enimi niskorezolucijskimi fotkami senc, sej mamo na zemlji tud sence pa puščave, še moja nokia c1-01 za 35 eurov ma bolši fotoaparat.
a203172
06. 08. 2012 16.19
+5
dej * pejd spat, fotografije so posnete v visoki resoluciji, bandwidth signala pa ni tako velik, ker je zadeva pol milijarde kilometrov stran. boljše slike bodo v prihodnjih dneh/tednih, tako kot so ble od ostalih roverjev gor. res neverjetni ste s takimi *
philosopher
06. 08. 2012 16.49
+6
Slika je majhna predvsem zato, ker so imeli povezavo z roverjem le preko satelita v marsovi orbiti, imeli pa so zelo ozko časovno okno v katerem so lahko te slike prejeli. Večkrat so omenili, da če sonda nebi pristala v zastavljenem času, morda sploh nebi dobili nobenih slik, ker bi satelit odšel iz dometa. Ko si prebereš par stvari o koordinaciji tega pristanka, skorajda ne moreš vrjeti kako natančno so vse skupaj izračunali.
krnekdoo
06. 08. 2012 16.54
+4
Slike so nizke kvalitete ker so bile slikane z hazcam, in ne z glavno kamero, katero bodo aktivirali šele čez kak dan.
LepiBorut
06. 08. 2012 22.38
+3
slike so male zaradi USB ključa samo 1giga
LepiBorut
06. 08. 2012 22.51
-3
2 miljardi pa takšen fotoaparat. Istega dobiš v Lindlu za 11€.
gnu
07. 08. 2012 05.47
Mogoče bi edino Kozmus lahko zalučal to tvojo kamero gor na Mars. Ne vem edino kako bi potem slike dol dobil, bi rabu zelo dolg USB kabel.
Pecikltigr
06. 08. 2012 13.56
+5
Eh, to ni nič! MacGyver je bil lani gor, vozil se je pa z Dacio Logan, z bencinsko!
Glavavtorbi
06. 08. 2012 13.25
+5
Izjemen podvig človeškega uma in tehnologije, na katerega je lahko ponosno vso človeštvo, ki si bo tudi delilo znanstena dognanja. Zato tisti dobri dve milijardi sploh nista preveč, razen nekaj materiala je ves denar končal v žepih raziskovalcev in inženirjev, ki ga vlagajo v naslednji projekt. Glede na zanimanje svetovne javnosti, bi bile lahko take pustolovščine celo komercialno uspešne, skoraj toliko obrnejo denarja že nekateri Hollywoodski filmi.
Pecikltigr
06. 08. 2012 14.00
+8
Chuck Norris že snema film na Marsu: KAKO SN NALOMU TA MALE ZELENE!!!
LepiBorut
06. 08. 2012 23.03
-2
Ponosen na posnetke iz nasinega dvorišča.
Vo Tj
06. 08. 2012 13.14
-4
na enem fotu iz marsa je bil transparent na katerem je pisalo: OVDJE JE SRBIJA!
Pecikltigr
06. 08. 2012 13.59
+0
Na tleh zraun pa šajkača. na pol prerezana...
speedracer
06. 08. 2012 12.21
-9
v naši galaksiji tko ne bodo nič zanimivga najdli.....