Tujina

Uslužbenci pozvali državo, naj izplača denar za preživetje

Gorica, 13. 10. 2012 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob robu prve deželne konference o zaščiti slovenske jezikovne manjšine so številni uslužbenci slovenskih ustanov v Italiji s protestno manifestacijo opozorili na nevzdržno stanje ustanov, ki niso v stanju izplačati uslužbencem mesečnih prejemkov.

Za zaščito Slovencev bi lahko dežela Furlanija - Julijska krajina storila več in bi lahko imela aktivnejšo vlogo, če že trdi, da njena posebna avtonomija izhaja iz navzočnosti slovenske narodne skupnosti, so poudarili na prvi deželni konferenci o zaščiti slovenske jezikovne manjšine, ki je bila danes v Gorici.

Predstavniki Slovenskega raziskovalnega inštituta so na konferenci orisali raven izvajanja zaščite tako na osnovi državnega zaščitnega zakona kot deželnega zakona, iz njihovih poročil pa je izhajalo, da se oba zakona izvajata le delno.

Uslužbenci so mirno protestirali in opozorili državo, da nimajo denarja za preživetje.
Uslužbenci so mirno protestirali in opozorili državo, da nimajo denarja za preživetje. FOTO: Thinkstock

Senatorka Tamara Blažina, deželna svetnika Igor Kocijančič in Igor Gabrovec ter predsednika krovnih organizacij SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Drago Štoka pa so v nastopih opozorili tudi na vprašanje nezadostnih sredstev v deželnem skladu za slovensko manjšino, na nerešeno vprašanje novih moči v deželnem tiskovnem uradu, ukinjanje oziroma združevanje ustanov, krajevnih uprav in šol.

Konference se je poleg številnih deželnih svetnikov in parlamentarcev udeležil tudi slovenski generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel.

Udeležence prve deželne konference o zaščiti slovenske manjšine, ki jo je priredila deželna uprava FJK, pa je pričakalo večje število uslužbencev slovenskih ustanov v Italiji, ki so s protestno manifestacijo opozorili na nevzdržno stanje ustanov, ki niso v stanju izplačati uslužbencem mesečnih prejemkov oziroma so prisiljene v druge boleče finančne ukrepe.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

choco_muffin
13. 10. 2012 19.50
+8
Predlagam, da jih tudi mi začnemo tretirat kot drugorazredne državljane...zob za zob
tali?ni tom
13. 10. 2012 20.33
-1