Tujina

Uslužbenci bolnišnice napadli ministra za zdravje

Atene, 19. 07. 2013 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Potisnili so me in udarili v obraz," je dejal grški minister za zdravje Adonis Georgiadis, ki je obiskal bolnišnico v Atenah. Napadli so ga nezadovoljni uslužbenci bolnišnice in drugi protestniki, ki nasprotujejo radikalnim spremembam v zdravstvu.

Grški minister za zdravje Adonis Georgiadis
Grški minister za zdravje Adonis Georgiadis FOTO: Reuters

Grški minister za zdravje Adonis Georgiadis se je danes odpravil na rutinski obisk bolnišnice v Atenah, naletel pa je na presenečenje. Med obiskom so ga napadli nezadovoljni uslužbenci bolnišnice in drugi protestniki.

"Potisnili so me in udarili v obraz," je Georgiadis dejal po incidentu, v katerem sicer ni bil ranjen. Po posredovanju policije je Georgiadis lahko zaključil obisk bolnišnice in pogovore z zdravniškim osebjem, kot je bilo načrtovano.

Napad se je zgodil v času, ko grška vlada pripravlja radikalne spremembe v zdravstvu. Georgiadis je bil sicer za ministra za zdravje imenovan junija po preoblikovanju vlade. Že pred njegovim obiskom so zaposleni v bolnišnici objavili sporočilo, v katerem so ministra označili za nezaželeno osebo.
Georgiadis je nekdanji član skrajne desničarske stranke Laos, lani pa se je pridružil konservativni Novi demokraciji grškega premierja Antonisa Samarasa.

Prezaposlitev ali odpuščanje

Pred dnevi je Georgiadis razkril, da ima vlada namen preoblikovati pet manjših atenskih javnih bolnišnic v zdravstvene centre, ki se bodo ukvarjali s kroničnimi boleznimi. Zaradi teh sprememb bodo veliko zaposlenih prezaposlili v večjih bolnišnicah, ki trpijo zaradi pomanjkanja osebja. Vlada ima prav tako namen izvesti združevanje kot del obširnega prestrukturiranja zdravstvenega sektorja.

Vlada namerava tudi uvesti prezaposlitveno shemo za javne uslužbence, v okviru katere bo več tisoč zaposlenih imelo osem mesecev časa, da si najdejo novo zaposlitev ali sprejmejo ponujeno, drugače bodo izgubili službe. Proti tem načrtom zaposleni v javnem sektorju protestirajo že ves teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pjeva? Tuge
19. 07. 2013 20.16
+3
Uslužbenci bolnišnice napadli ministra za zdravje, sem najprej mislu da pri nas
antirepresija
19. 07. 2013 19.42
+7
Super ,da je dobil eno na gobec. Vsak naš skorumpirani lažnivi politik si zasluži enako...
modrook
19. 07. 2013 19.13
+7
kaj pa je pričakoval, da bo dobil šopek rožic?
Saloreich
19. 07. 2013 19.51
-2
Kaj pa, če bi se napadalci izjasnili kaj pravzaprav želijo? Službe ali delo?
Castro*
19. 07. 2013 19.06
+4
Brus123
19. 07. 2013 18.38
+12
Nč bat, se zgledujemo po Grčiji!!
Saloreich
19. 07. 2013 17.47
-5
Sem pa že mislil, da jim je prišel povedat, da bodo bolnišnico zaprli in bodo ostali brez službe.. Ampak ne, prerazporedili jih bodo v bolnišnice kjer je pomanjanje osebja pa bodo morali začet malo migat... Osebno bi napadlce pri priči odpustil.. Z 28% stopnjo brezposelnostjo v državi bi se zagotovo našli ljudje, ki bi z veseljem sprejeli ponujeno.