Tujina

'Uskok bi lahko skočil med Mesića in njegove'

Zagreb, 10. 12. 2009 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova hrvaška afera, tokrat o Ini, razvnema politične strasti. Nekdanji premier Sanader je izjavil, da je predsednik Mesić govori "šale in laži". Odziv predsednika: "Pozdravite ga."

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški premier in častni predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Ivo Sanader se je odzval na izjave predsednika države Stjepana Mesića, ki je večkrat kritiziral njegovo vlogo pri privatizaciji naftne družbe Ina. Izjavil je, da Mesić za razliko od pokojnega predsednika Franja Tuđmana končuje svoj mandat tako, kot ga je začel: "s šalami in lažmi. Predlagam mu, naj se raje ne sklicuje prepogosto na Uskok (urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu), ker bi Uskok lahko skočil med njega in njegove," je dejal v eni izmed prvih izjav za medije, potem ko je 1. julija odstopil s položaja predsednika vlade.

Mesić se je na najnovejše Sanaderjeve izjave kratko odzval z besedami: "Pozdravite ga!" V ponedeljek je za hrvaški radio dejal, da bi Uskok, ki preiskuje prodajo delnic Ine madžarski naftni družbi Mol, lahko na pogovor povabil tako Sanaderja kot nekdanjega podpredsednika vlade Damirja Polančeca, ki je odstopil zaradi domnevne vloge v aferi s prodajo delnic koprivniškega podjetja Podravka. Po njegovih besedah bi Uskok lahko oba vprašal, kaj je Hrvaška dobila s prodajo delnic Ine madžarski naftni družb Mol, še posebej s prenosom pravic upravljanja madžarskim članom uprave.

Dejal je, da je štirikrat poklical Sanaderja, da bi pri vodilnih v Ini preveril, kaj se dogaja s prodajo tega podjetja Molu in je zahteval, da končajo preiskavo o celotni privatizaciji Ine, ki se je začela v času vlade pokojnega premierja Ivice Račana. Kot je še povedal, so v upravi Ine trdili, da ne vedo nič o prodaji delnic, medtem ko je Sanader odgovoril predsedniku države, da ni potrebe za pogovor z upravo Ine, ker se je "Polančec vse dogovoril".

Hrvaško državno tožilstvo je potrdilo, da preiskuje prodajo Ine Molu. Sporna naj bi bila pogodba, s katero je takratna Sanaderjeva vlada prevzela dolgove iz nedobičkonosnega plinskega posla Ine, potem ko je Mol kupil 47 odstotkov delnic hrvaške naftne družbe in postal njen največji delničar. Za Mesića je sporno tudi to, da je takratna Sanaderjeva vlada prenesla vse pravice za upravljanje na madžarske partnerje v upravnem odboru.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
12. 12. 2009 18.15
Ma ti kar brisi omentarje verjetno si eden od njih.
Northwest
12. 12. 2009 18.13
Tisti ki znajo brati med vrsticami in tudi sam Sanader dobro vedo kaj mu je hotel Mesic sporociti z temi besedami.
hendikep
11. 12. 2009 00.29
svet gre narobe sraka sraki začela oči kljuvati se že čuti upliv podnebni spremeb.
camcboj
10. 12. 2009 22.57
Jz bom samo to rekel, VSI SO ISTI. PRI NAS, PRI NJIH, PRI VSEH.
bnam 2707
10. 12. 2009 20.51
Kakšen je tale tič Sanader.Kot pravkar vstal iz groba.
Laba
10. 12. 2009 16.34
Sanader je velik lopov, Mesić pa takoj za njim. Oba sta politične barabe.
vinadap
10. 12. 2009 15.41
JADE7 - se mi zdi,to je relativen pojem. Času čas.
JADE7
10. 12. 2009 15.34
same barabe......na Hrvaškem in pri nas.......ni čakat kaj dobrega........se mi pa vseen zdi Mesić boljši, bolj pošten od Sanadarja.......kot tud Pahor boljši od Janše........