Tujina

'Urugvajska vojska je osramočena'

Port-au-Prince, 07. 09. 2011 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urugvajski predsednik je haitijskemu kolegu poslal pismo, v katerem se opravičuje za domnevno posilstvo 18-letnega domačina. Napadli naj bi ga urugvajski mirovniki ZN.

Pripadniki ZN na Haitiju
Pripadniki ZN na Haitiju FOTO: Reuters

Urugvajski predsednik Jose Mujica se je v imenu svoje države in urugvajskih pripadnikov, ki sodelujejo v mirovni misiji Združenih narodov (ZN) na Haitiju, opravičil za domnevno spolno zlorabo 18-letnega domačina, ki naj bi jo zakrivilo pet urugvajskih mirovnikov, poročajo tuji mediji. Pisno opravičilo je poslal predsedniku Haitija Michelu Martellyju. Haitijci so še naprej besni, saj že dlje časa opozarjajo, da v svoji državi ne želijo več mirovnih sil.

Mirovna misija ZN je na Haiti prispela po strmoglavljenju nekdanjega predsednika Jean-Bertranda Aristidea leta 2004. Odnosi med pripadniki sil in Haitijci so že ves čas napeti, ob čemer nekateri sile ZN obtožujejo pretirane uporabe sile. Napetosti so se še zaostrile, potem ko je krivda za lanski izbruh kolere v državi padla na nepalske pripadnike sil ZN.

"Čeprav je škoda nepopravljiva, vedite, da bomo (dogodek) natančno preiskali in odgovorne ostro kaznovali,“ je zapisal Mujica, ki se je opravičil tudi v imenu urugvajskih vojaških sil, ki so po njegovih besedah "osramočene zaradi kriminalnega in sramotnega obnašanja nekaj vojakov“. Pismo je podpisal tudi urugvajski obrambni minister Eleuterio Fernandez Huidobro, ki je pred tem sporočil, da bo njegova država žrtvi dodelila nadomestilo za nasilje, ki jo je doživela.

18-letnik in njegova mati sta za radijske postaje na Haitiju dejala, da imata dokaze, da je bil mladenič posiljen. "To so storili urugvajski marinci,“ poudarjata, zločin pa naj bi se zgodil 28. julija letos. Haitijski predsednik je dodal, da skupinsko posilstvo mladega Haitijca ne bo nekaznovano.

Dogodek preiskujejo tudi predstavniki Združenih narodov. Kot so sporočili iz ZN, so začeli ukrepati takoj potem, ko so minuli teden izvedeli za obtožbe o domnevnem napadu. Po spletu je namreč zakrožil posnetek kamere prenosnega telefone, na katerem pet pripadnikov mirovnih sil iz Urugvaja v oporišču ZN na jugu Haitija spolno nadleguje 18-letnika. Posnetek je sprožil val ogorčenja med Haitijci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.