Tujina

Uran preko luke Koper v Rusijo

Washington, 23. 10. 2008 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so z Madžarske v Rusijo skrivaj preselile jedrskega materiala za šest atomskih bomb. Tovor je šel preko Slovenije, kar so potrdili tudi na okoljskem ministrstvu.

Radioaktivno
Radioaktivno FOTO: Reuters

Jedrski material naj bi preselili v tajni operaciji pod vodstvom ameriških strokovnjakov, kar je trajalo skoraj mesec dni, poročajo ameriški viri. Cilj operacije je bilo pospravljanje nevarnih snovi na novo, varnejšo lokacijo, v predelovalni obrat Mayak v Rusiji.

Kenneth Baker, predstavnik ameriške Nacionalne uprave za jedrsko varnost (NNSA), je ob tem potrdil, da so pošiljko trinajstih osemtonskih kontejnerjev, ki naj bi bili nepropustni za sevanje, prepeljali s tovornjaki, železnico in po morju. Pošiljka je skupaj vsebovala 170 kilogramov čistega urana za proizvodnjo jedrskega orožja.

Uran so sicer uporabljali kot gorivo za raziskovalni reaktor v Budimpešti. Jedrski material naj bi konec septembra po železnici prispel v luko Koper, od tam pa so ga s posebno ladjo, ki je ves čas plula najmanj 12 milj od obale, prepeljali v Murmansk. To je namreč edino rusko pristanišče, kjer je dovoljeno pretovarjanje jedrskih snovi.

Tovor je potoval preko luke Koper.
Tovor je potoval preko luke Koper. FOTO: Kanal A

Tovor je na koncu pristal v Sibiriji. Baker je dejal, da bi bila sicer najvarnejša pot preko Ukrajine, vendar tega niso mogli oziroma smeli storiti, pri čemer ni hotel pojasnjevati podrobnosti. Celotna operacija naj bi bila speljana zato, ker so bili varnostni ukrepi v madžarskem reaktorju slabi.

"V Budimpešti imajo ograjo in varnostnika," je izjavil. "Tega ne bi hoteli pustiti tam."

Skupni ameriško-ruski program predvideva varno skladiščenje jedrskega materiala, saj hočejo na ta način preprečiti uporabo v teroristične namene.

V skladu z mednarodnimi pogodbami se taki prevozi zaradi varnosti opravljajo v tajnosti do prispetja tovora na cilj. Ministrstvo za okolje in prostor

Do zdaj naj bi že 15 podobnih operacij speljali v enajstih državah. V njih je bilo zbranih in skladiščenih okrog osemsto kilogramov nevarnega materiala.

Ministrstvo: Ustrezno so bila pridobljena vsa dovoljenja

Na Ministrstvu za okolje in prostor smo izvedeli, da so transport preko Slovenije izvedli s posebnim vlakom, ki je zabojnike prepeljal od madžarske meje do luke Koper. Tam so tovor preložili na posebno ladjo, ki je nato do Murmanska potovala skozi Sredozemlje in Atlantik.

Za tranzit so organizatorji pridobili ustrezna dovoljenja v skladu z evropsko zakonodajo tako pri Ministrstvu za okolje in prostor, Upravi RS za jedrsko varnost, Upravi RS za varstvo pred sevanji kot tudi pri Ministrstvu za notranje zadeve. Tranzit je spremljala posebna enota policije, radiološki nadzor pa so opravljale slovenske strokovne organizacije, so še zapisali na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
24. 10. 2008 09.33
saj smo tudi mi dali težko vodo in druge kvalitetne smeti amerikancom...oni pa bojo to prodali...ja če sami nesmemo je to tako... nekdo bo imel korist...za zdaj je to vse v mađarski ,zato ker je tam skladiščenje zastojn!nevidim tukaj problema,zopet je bolje ,kot da se to skladišči pri nas! zastonj
fantodfare
23. 10. 2008 17.36
V Ameriko bna Wall street ga bi lahko izvozli, tam ga zdaj nujno rabijo.
jozes12
23. 10. 2008 15.37
Demokracija ni to, da se mora vsekega državljana vse vprašat oziroma dobiti njegovo dovoljenje. Sej so institucije, ki jih vodijo ljudje, ki smo jih izvolili. To je demokracija...pač kakršna je... ne pa da bodo nekega loleka spraševali, če lahko peljejo nek tovor mimo...
jurjur
23. 10. 2008 15.36
Zanimivo bi bilo vedeti kolikokrat in kaj so še tovorili nevarne stvari, brez da bi mi to kasneje zvedeli. Če pa je pri tem kaj strupenega puščalo, pa zagotovo tega ne bomo zvedeli, saj to ni v nikogaršnjem interesu. Poleg gradbenih baronov imamo še smetarske barone (tisti pregrešno dragi dvižni smetnjaki v centru Ljubljane) in sedaj še radiacijske barone. (nekdo je že dvakrat pobrisal)
jurjur
23. 10. 2008 15.31
Zanimivo bi bilo vedeti kolikokrat in kaj so še tovorili nevarne stvari, brez da bi mi to kasneje zvedeli. Če pa je pri tem kaj strupenega puščalo, pa zagotovo tega ne bomo zvedeli, saj to ni v nikogaršnjem interesu. Poleg gradbenih baronov imamo še smetarske barone (tisti pregrešno dragi dvižni smetnjaki v centru Ljubljane) in sedaj še radiacijske barone.
bomdalati
23. 10. 2008 15.07
Če imel bi čarobno palčko, bi vse nemarne, hudobne in slabe ljudi spremenil v živalsko vrsto, ki izumira, da bi vzpostavil ravnovesje v naravi. HA HA HA HA ......., mogoče nam bo jutri lepše.
polo19sdi
23. 10. 2008 14.53
Očitno je ušlo veliko sevanja k takele pišete. Zakaj ne povedo, ker so ptem en kup zelenih najde, ki se pripeljejo z avtomobili, nosijo bele kombinizjone, ki so itak narejeni iz nafte in potem dejansko ogrožajo transport nevarnih snovi. Kaj bi potem rekli, če bi neka bebava oseba pritekla na cesto da bo preprečila \"onesnaževanje\" naše lepe dežlice, pri tem pa bi prišno do nezgode in bi se ta tovor skipal kje po hribu navzdol in pomožnosti še prišlo do kakega izpusta. Potem bi bil junak a ne? Pa čeprav bi imel tam za 10 na 8 let črnobil. Elektrika iz Krškega pa prav pride a ne?
porka.malorka
23. 10. 2008 14.48
Lohka biga prodal bližnjemu vzhodu oni bi sigurno vedel kaj z njem
gr3g0r
23. 10. 2008 14.23
en kontejner ste pri meni doma pozabli !
jozes12
23. 10. 2008 14.22
Malo poGoogl-ajte, pa potem jamrite, kaj je nevarno. Prevozi radioaktivnih snovi, potekajo v posebnih kontejnerjih, ki so odporni na podobne okoliščine, ki jih zdrži tako imenovana črna skrinjica v letalih. Slovenija je jedrska država, zato ji zakonodaja omogoča takšne prevoze. In varnost je na prvem mestu, vselej. Večja težava so prevozi kemikalij...pa je kdaj govora o tem...ne...
kz208
23. 10. 2008 14.11
Torej, vse kar je nevarno, kar čez Slovenijo. Zanima me koliko je Slovenija pokasarila za ta tranzit. Kaj, bi bilo če bi se zgodila kakšna nesreča? Kdo bi bil odgovoren? No ja, javnost je zadnja obveščena o takšnih stvareh. kdaj se je opravljal prevoz, verjetno ne bomo izvedeli.
jozes12
23. 10. 2008 14.06
Prav zaradi takih brezveznikov, kot pišejo \"kako so si upali\", je prevoz takih snovi \"tajen\". Tajen je za javnost, medtem ko lepo piše, da je soglasje moralo dati ministrstvo za okolje, uprava za jedrsko varnost, ministrstvo za notranje zadeve ter verjetno še kdo. brez veze opozarjat navadne loleke, da se bunijo glede nečesa, o čemer nimajo pojma
hansola
23. 10. 2008 14.03
@jeneti, preberi si članek, ker je to potekalo v tajnosti
nosferatu
23. 10. 2008 14.02
Ne, in to je najbolj grozljivo: ZDA štartajo 2 vojni pod pretvezo iskanja kemičnega orožja in totalno zafurajo vse, tako vojne, kot države kot tudi svojo lastno državo. Potem izvajajo velik pritisk na Korejo in Iran zaradi njihovega nuklearnega programa ter se nonstop nekaj k..čijo. Konec koncev pa so oni sami glavni proizvajalec, uporabnik in prevoznik nuklearnega, kemičnega in ostalega orožja, pri čemer jim zgleda pomagajo tudi Rusi; isti Rusi ki so jih kak mesec nazaj oštevali zaradi vojne v Gruziji. Naj končno že neka višja sila spuca ta svet; to ja ni več za živet no :P
L_o_L_a
23. 10. 2008 13.53
He he he....zato je pa kraljica mal prsla \"zamotit\" folk...lol
jeneti
23. 10. 2008 13.47
zanima me kako use skupi ze prej ni prslo u jaunost... čudno...!!!!res čudno..:!
tina sev?nik
23. 10. 2008 13.41
jaja se opravljajo v tajnosti....sam pol ko enkrat pridejo stvari v javnost je treba priznat packarije ne
vetlan
23. 10. 2008 13.36
ebula 23.10.2008, 11:10 Zakaj mi to dovoljujemo?????????? A se je že kdaj zgodilo, da niste dovolili, razen nepomembnih stvari ? Pa tudi Slovenije nihče nič ne vpraša. In če bi jo, ne bi se upala reči ne. Ali je kdo vprašal Slovence glede npr. priznanja Kosova ? Tudi izid referenduma glede vstopa v NATO je sumljiv. Pa še marsikaj. Saj tudi, ko so leteli bombniki na Beograd je bil kršen zračni prostor Slovenije in nihče ni reagiral. Vsak dan so mi ropotali nad glavo. In je zelo neprijeten občutek, ko veš, da letiijo bombardirati ljudji (navadne, ker politiki so vedno na varnem), s kateriimi smo prej živeli v isti državi in ki jih lih tako nihče ne posluša kot nas. Šele čez par dni kao je Slovenija dovolila. In če kdo pomisli, da sem srb, nisem. Izkoriščajo Slovenijo \"od spred in od zad\", gazijo jo s kamioni s celega sveta, že pol Slovenije je zabetanirano, ker ta tranzit odgovarja evropi. Logično. Hlapci nimajo besede. Povem tako kot je in zaradi mene ste lahko stokrat užaljeni.
mibra
23. 10. 2008 13.26
Gledam članek in ugotavljam, da smo vsaj v nečem enaki z Rusi. Tudi oni imajo samo eno luko, kjer je dovoljeno pretovarjanje jedrskih snovi. kaj bi šele bilo, če bi bil naš tudi Trst in Rjeka??? Verjetno bi se ves \"šrot\" prevažal po naših cestah in želenicah in natovarjal v \"naših\" lukah.
predaI
23. 10. 2008 13.23
Ko pa vozijo jedrsko gorivo v NEK, se tudi bunite?