Tujina

Dedek podpisal peticijo o izgonu, ker je želel pomagati vnuku?

Peking, 22. 12. 2014 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kitajskem še naprej močno odmeva primer osemletnega Kunkuna, ki so ga vaščani želeli izgnati iz domače vasi. Razlog: deček je okužen z virusom HIV. V primer, ki je močno pretresel kitajsko javnost, se je vmešal tudi uradni Peking.

Kitajski zdravstveni minister je obljubil, da bo država pomagala osemletnemu dečku, ki so ga mediji poimenovali Kunkun in je okužen z virusom HIV. Prebivalci vasi na jugozahodu kitajske province Sečuan, v kateri je deček živel, so ga namreč želeli izgnati. Fantek je živel pri dedku, ki je prav tako podpisal peticijo.

Starša sta dečka pustila pri dedku in izginila

Nekateri kitajski mediji poročajo, da je dečkova mati družino zapustila že leta 2006, oče pa se je neznano kam odpravil leta 2011, ko je izvedel za dečkovo zdravstveno stanje. Prav tako poročajo, da se je Kunkun okužil med porodom, in sicer s prenosom virusa z matere na otroka. Peticijo, da bi ga prepodili iz vasi, je podpisalo okoli 200 ljudi, tudi dečkov dedek.

Buren odziv kitajske javnosti: šokirani nad ignoranco, predsodki in neznanjem

Deklici v posebni kitajski sirotišnici, v kateri živijo malčki z virusom HIV. je dedek upal, da bo Kunkun po izgonu živel v takšni ustanovi?
Deklici v posebni kitajski sirotišnici, v kateri živijo malčki z virusom HIV. je dedek upal, da bo Kunkun po izgonu živel v takšni ustanovi? FOTO: Reuters
Primer so komentirali celo Združeni narodi. Sporočili so, da sta stigma in diskriminacija največja sovražnika v boju zoper virus HIV. Primer osemletnega Kunkuna jih je razžalostil. Pokazal pa je, kako lahko ignoranca, neznanje in strah uničujoče vplivajo na življenja ljudi okuženih z virusom HIV.

Podpisniki peticije zatrjujejo, da so zaskrbljeni za varnost in zdravje vaščanov, saj naj bi bil deček "časovna bomba", deček pa je novinarjem dejal, da je osamljen, saj se z njim ne želi nihče igrati. Te izjave so na kitajskih družbenih omrežjih sprožile val ogorčenja. Komentatorji namreč ne razumejo, da na podeželju še vedno obstaja toliko predsodkov in ignorance glede okuženih z virusom HIV.

V primer se je vmešal Peking

Ker je primer močno pretresel kitajsko javnost in je večina zahtevala, naj država pomaga otroku, se je kitajski državni vrh odločil, da bo fantku nudil zdravstveno oskrbo in mu tudi uredil bivanjske razmere, poročajo kitajski mediji. Vaščani so dečka celo izključili iz šole, tako da je uradni Peking sporočil, da bo poskrbel tudi za dečkovo izobrazbo.

Minister za zdravje je sporočil, da bodo po državi preverili tudi, ali še kje obstajajo podobni primeri diskriminacije in zanemarjanja ljudi, ki so okuženi z virusom HIV.

Dedek podpisal peticijo, ker je želel pomagati vnuku? Peticijo naj bi predlagal lokalni novinar?

Otroci v sirotišnici za malčke, okužene z virusom HIV.
Otroci v sirotišnici za malčke, okužene z virusom HIV. FOTO: Reuters

Eden izmed komentatorjev na kitajskih družbenih omrežjih je zapisal, da "je grozno, kako so vaščani neizobraženi in da bi jih morali poslati v šolo". Spet drugi komentator je dejal, da sta za nastalo situacijo kriva starša Kunkuna, ki sta dečka pustila pri dedku. Ta je sicer novinarjem dejal, da je peticijo podpisal, saj je upal, da bo tako pomagal otroku, za katerega bi bolje poskrbeli drugje. Sam je namreč že star in meni, da ne more več dobro skrbeti za fanta. Dedek je sicer dejal, da je peticijo predlagal lokalni novinar, tako pa naj bi želel opozoriti na dečkovo stisko.

Sicer pa kitajski mediji poročajo, da ni jasno, ali vaščani še naprej zahtevajo pregon dečka iz vasi ali pa so se zaradi pritiska javnosti in uradnega Pekinga odločili, da mu dovolijo ostati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SU27
22. 12. 2014 13.00
+9
Ma Kitajci imajo čudne zakone,on je tudi človek,ne pa pošast,zato pozivam Kitajsko,da naj pomagajo tem otrokom,ne pa da jih zaničujejo
srecnii
22. 12. 2014 12.28
-3
Ta svet bo vedno slabši, lahko smo ZELO ponosni in srečni, da živimo v Evropi, danes pokličeš, in greš delat kamorkoli v EU saj ni treba garat za 400 evrov/neto.