Tujina

Uporniški Hutiji ubili nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha

Sana, 04. 12. 2017 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hutijski uporniki so sporočili, da so ubili nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha. Ubit je bil po nekaj dneh spopadov med njegovimi silami in uporniki, ki nadzorujejo prestolnico Sana. Uporniki so pred tem vdrli v njegovo hišo in jo razstrelili. Sporočili so tudi, da so prevzeli nadzor nad več območji, kjer so bile nameščene sile pod vodstvom Saleha.

Jemenski uporniški Hutiji so sporočili, da so ubili nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha. Tudi v njegovi stranki Splošni ljudski kongres so potrdili, da je bil Saleh ubit, po navedbah neuradnih virov v stranki je bil ustreljen v glavo.

Jemensko notranje ministrstvo, ki je povezano s hutijskimi uporniki, je sporočilo, da je bil Saleh ubit po nekaj dneh spopadov med njegovimi silami in hutijskimi uporniki, ki nadzorujejo prestolnico Sana. Dodali so, da je bilo ubitih tudi več Salehovih privržencev.

Hutiji so objavili tudi video posnetek, na katerem naj bi bilo Salehovo truplo, zavito v rožasto odejo in z veliko rano na glavi. Na posnetku je videti moške, ki truplo nalagajo na poltovornjak.

Nekdanji jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh
Nekdanji jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh FOTO: AP

Pred tem so hutijski uporniki vdrli v Salehovo hišo in jo razstrelili. Sporočili so tudi, da so prevzeli nadzor nad več območji, kjer so bile nameščene sile pod vodstvom Saleha. Več sto pripadnikov Salehovih sil naj bi se ob tem predalo.

Bivši zavezniki se v Sani, ki je pod nadzorom upornikov, spopadajo od srede, s čimer je propadel njihov skupni boj proti koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije. Strani krivdo za spopade, ki so se začeli po napadu upornikov na pomembno mošejo v Sani pod nadzorom Salehovih sil, valita druga na drugo.

Šiitski Hutiji pred rezidenco nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha.
Šiitski Hutiji pred rezidenco nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha. FOTO: AP

Saleh je Jemen vodil do leta 2012, ko so ga po 33 letih strmoglavili z oblasti. V soboto je izrazil pripravljenost na pogovore z Rijadom, kar Hutiji razumejo kot izdajo.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je pozvala civiliste, naj se umaknejo z območij v prestolnici, ki so pod nadzorom Hutijev.

Jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi, čigar vlada deluje iz mesta Aden, je medtem izkoristil spor med nekdanjimi zavezniki v vrstah upornikov in ukazal svojim silam, naj skušajo znova prevzeti nadzor nad Sano. Vlada je Salehu in njegovim privržencem tudi ponudila pomilostitev. "Predsednik bo kmalu naznanil splošno amnestijo za vse, ki so zadnje mesece sodelovali s Hutiji in jim umaknili svojo podporo," je dejal premier Ahmad Obaid bin Dagr. "Bomo na strani vseh, ki so proti Hutijem," je še dejal.

Humanitarni koordinator zahteva začasno prekinitev ognja

Humanitarni koordinator za Jemen Jamie McGoldrick je izrazil zaskrbljenost nad nasiljem v Sani, kjer je bilo v zadnjih dneh ubitih več deset ljudi, več sto pa jih je bilo ranjenih. Ob tem je zahteval humanitarno prekinitev ognja v torek med 10. in 16. uro, da bi se lahko civilisti varno umaknili iz mesta, ranjenim pa bi omogočili zdravstveno oskrbo, so sporočili iz ZN.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je intervencijo v Jemnu začela marca 2015, potem ko so šiitski uporniški Hutiji pregnali sunitskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija v izgnanstvo.

Jemen, ena najrevnejših držav na svetu, se je zatem pogreznil v državljansko vojno, kjer svoje moči merita tudi Savdska Arabija, ki podpira predsednika, in šiitski Iran, ki podpira Hutije. V spopadih je bilo doslej ubitih več tisoč ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 12. 2017 22.37
+4
Dobri vahabisti, podporniki Saudske Arabije in koalicijske sile z ZDA na čelu preganjajo uporniške šiitske Hutije. Zato ZDA redno donira rakete za napade dronov (yemen drone attack), medtem ko se propagira lakoto jemenskega prebivalstva (24ur: Jemnu grozi lakota 'bibličnih razsežnosti': Rezerv ni več. Vse gre naravnost v lačna usta). Če bi ZDA prenehal donirati rakete, bi se mogoče kaj spremenilo?
appollyon
05. 12. 2017 08.07
-1
A tuki ne navijas za vlafo tako kot v primeru sirije. Konec koncev so houtiji uporniki kiso izvedli drzavni udar. Se pravi si dvolicnez
Viggen
04. 12. 2017 21.00
+3
aha "šiitski Iran", no potem se spodobi, da še napišete vahabistična Saudova Arabija, mar ne?
Fifi 24
04. 12. 2017 20.16
+2
Torej msm 24 ti vaši uporniki predstavljajo 2/3 prebivalsta Jemna, nasproti jim stoji ca 20 % Jemencov + glavni financer in dirigent Saudijci + naš šef Amerika ki saujdicem (za mastno plačilo) posoja drone za uvajanje domokracije nad temi po msm24 uporniki
kajpavzdevek
04. 12. 2017 18.56
-2
To se dogaja zato ker v teh državah ni industrij in posledično ni služb. Te pa imajo cajta na pretek in se mora nekaj dogajat. Kaj šele bo ko bo padlo zanimanje sveta za nafto ?? Tedaj se še bo le začelo sranje v teh področjih. Ker zdaj se to grejo zarad dolgcajta, pol pa se bo šlo zarad preživetja
Fifi 24
04. 12. 2017 20.16
peet001
04. 12. 2017 18.28
+1
šiniti sunit kurdi al kaj še use to ni vera kriva ampak sprevržena dejanja norih morilcev če pa to vera izpoveduje potem pa to ni vera katera ima plac na zemlji. itak se bo pa en oglasu kaj pa ostale vere lahko rečem da so ostale vere stare vere in so čez to že šle in so tudi vidle da to ni način !!!
Rolesx
04. 12. 2017 18.19
+2
to treba naredit režimom po Evropi ki zagovarjajo korupcijo
Iluzionist
04. 12. 2017 17.58
+7
moderno saudovo vojsko so premagali pastirji
appollyon
05. 12. 2017 08.08
Nekaj podobnega kot ob ruski invazijina afganistan.
?asjeza
04. 12. 2017 17.12
+2
kje je posnetek?