Tujina

FOTO: Upornikov ni več v sirski prestolnici

Damask, 05. 08. 2012 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Damasku ni več upornikov, pravijo sirske oblasti. To so potrdili tudi uporniki sami, ki pravijo, da so se umaknili, niso pa se umaknili iz Alepa. Sirska opozicija pravi, da se z al Asadovim režimom ne more več pogajati.

Sirska vojska trdi, da je iz prestolnice pregnala vse upornike, ti pa so potrdili, da so se umaknili. Tako naj bi zapustili tudi četrt Tadamon, ki je bila še zadnje oporišče upornikov v Damasku. Kot je zatrdil neki opozicijski aktivist, bodo uporniki zdaj v Damasku uporabljali bolj gverilske taktike proti režimski vojski.

Na pogovore o siriji bo prihodnji teden bo v Turčijo odpotovala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

V soboto so v omenjeni četrti še potekali spopadi med vojsko in uporniki, hkrati pa je bilo včeraj v Damasku ugrabljenih 48 iranskih šiitskih romarjev. Zajeli so jih uporniki, sirske oblasti pa pravijo, da odgovornost nosijo oborožene skupine.

Sicer na tisoče iranskih romarjev vsako leto pride v Damask, kjer v pretežno šiitski četrti Sajida Zainab obiščejo svetišče. Iranske oblasti pa so Turčijo in Katar prosile, da pomagajao pri izpustitvi ugrabljenih iranskih romarjih. Medtem uporniki ne verjamejo, da gre za romarje, pač pa so prepričani, da Iran pošilja borce, ki bi Asadu pomagali pri zmagi nad uporniki.

11. maja je bilo v Siriji ugrabljenih 11 libanonskih šiitov, ki so se vračali iz Irana, tri dni kasneje pa so sirske oblasti zagotovile, da so bili izpuščeni. Vendar pa se v libanonskih medijih pojavljajo nasprotujoča se poročila o njihovi usodi. Pretekli mesec pa je bilo izpuščenih pet iranskih inženirjev, ki so bili ugrabljeni v Homsu decembra lani.

V Alepu srditi boji

Hudi spopadi medtem potekajo v Alepu na severu države. Vladne sile so namreč bombardirale položaje uporniške vojske, v več delih mesta pa naj bi se z njimi spopadli vojaki. Tamkajšnji poveljnik Osvobodilne vojske Sirije Abdel Džabar Okaida je dejal, da četrt Salahedin od 20. julija, ko so se spopadi za Alep začeli, še ni bila tako silovito bombardirana. Vojska režima Bašarja al Asada naj bi pri tem uporabljala topništvo, bojne helikopterje in tudi letala.

"Bitka za Alep se sploh še ni začela, to kar se tam trenutno dogaja, je le predjed, glavna jed pa šele prihaja," pa je dejal vir blizu varnostnemu vrhu sirske vlade. Boji za strateško pomebne točke so se v zadnjih dneh precej okrepili. Državna sirska televizija poroča, da so uporniki v Salahedinu in drugih okrožjih utrpeli velike izgube med, kot jih je sama poimenovala, "terorističnimi plačanci". Po poročanju britanske medijske hiše naj bi se boji odvijali na dveh točkah v mestu. Ena naj bi bila četrt Salahedin, druga pa v bližini zgodovinsko znanih železnih vrat. Neodvisni novinar Kim Senguputa je za BBC dejal, da so se v nekaterih bojih uporniki dobro odrezali in zavzeli tri policijske postaje, v petek pa zavzeli še četrto. Pravi tudi, da so v petek močno povečali velikost ozemlja, ki je pod njihovim nadzorom, hkrati pa dodaja, da vladne sile svoje polne moči najverjetneje še niso pokazale.

Alep v ruševinah
Alep v ruševinah FOTO: Reuters

Opozicija: Dialog s tem režimom ni več mogoč

Vodja Sirskega nacionalnega sveta Abdelbaset Seida pa je danes obljavljenem intervjuju dejal, da je pripravljen sesti za mizo s predstavniki oblasti, ki "nimajo rok umazanih s krvjo", prej pa morajo predsednik al Asad in njegovi ožji sodelavci sestopili s svojih položajev. Meni, da odstop Kofija Anana s položaja posebnega odposlanca ZN za Sirijo odpira vrata novi iniciativi za razrešitev krize. "Kar se nas tiče, so te oblasti izgubile kredibilnost in legitimnost. V Moskvi smo jasno poudarili, da dialog s tem režimom ni več mogoč," je dejal.

Pozdravil je sprejetje resolucije generalne skupščine Združenih narodov o Siriji. Pozdravil pa je tudi prisotnost orožja v pretežno kurdskih predelih na severu države. "Seveda prisotnost orožja, še posebej v kurdskih predelih, poraja nova vprašanja, saj ta področja do zdaj niso videla bojev," je dodal ob tem. Sirski kurdi namreč vstajo proti režimu vidijo kot priložnost, da si po zgledu iraških kurdov pridobijo določeno stopnjo avtonomije.

Palestinci pošiljajo pomoč sirskim Palestincem

Palestinci pa so zbrali za 650.000 evrov hrane in medicinske pomoči, ki jo bodo darovali sirskim Palestincem. "Danes bo proti Siriji z Zahodnega brega krenil prvi konvoj pomoči," je ob odhodu konvoja dejal palestinski predsednik Mahmud Abas. Pomoč so zbrali palestinska podjetja, podjetniki in posamezniki, hkrati pa so se odstotku plače solidarno odpovedali tudi palestinski uradniki. Proti Siriji je tako krenilo 16 tovornjakov, napolnjenih z moko, rižem, sladkorjem, čičerko, lečo, testeninami in zdravili.

V Siriji živi skoraj pol milijona palestinskih beguncev in njihovih potomcev, ki so bili izgnani leta 1948 ob nastanku izraelske države. Glede na trditve palestinskih virov pa naj bi v sirskih mestih živelo še okoli 120.000 Palestincev. V četrtek je pri Damasku umrlo 20 Palestincev, 65 pa jih je bilo ranjenih. Sicer pa naj bi do zdaj od začetka vstaje skupno umrlo okoli 400 Palestincev, večina naj bi jih bila žrtev ostrostrelcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
06. 08. 2012 15.33
+1
Jaz mislim da ni nič lepšega na Bližnjem Vzhodu,kakor kadar Islamistični zdraharji dobijo po nosu od svojih Arabcev.
BogiEmil
06. 08. 2012 10.14
+7
Drž se, Sirija!
Helmuth
05. 08. 2012 21.47
+18
V Australiji tocneje v Sydneyu , je okoli 7.000 tam zivečih sirijcev protestiralo in izrazilo podporo Basharju Al Asadu. Naj celi svet slisi, Sirija je naša dežela , in Bashar je nas vodja ... Zakaj o tem ne porocate ...zakaj ne porocate kako se cedi med in mleko v ostalih drzavah kjer je zahod uveljavljal demokracijo ki prinasa na sto tisoce mrtvih ....
sejvam
06. 08. 2012 00.31
+9
Medijski mogotec Rupert Murdoch ni dal zelene luči, zato tudi ni bilo objavljeno niti v enem Avstralskem časopisu......žalostno kajne
Helmuth
06. 08. 2012 01.24
+9
ignoriranje resnice je znacilnost zahodnih medijev
dadocar
05. 08. 2012 15.17
+21
Znova clanek, kjer je prevec lazi, mene najbolj bode v oci tale stavek . Sirski kurdi namreč vstajo proti režimu vidijo kot priložnost, da si po zgledu iraških kurdov pridobijo določeno stopnjo avtonomije. Kurdi podpirajo Assada, potrjeno s strani njihovih predstavnikov v Siriji. Zakaj bi podpirali FSA, ki jih uri Turcija, katera grozi da bo vojasko napadla kurde v Siriji? Clovek ne more verjet, da ste izobrazeni novinarji sposobni, kaj tako neumnega napisati.
kim llsung
05. 08. 2012 15.31
+15
ja to je sam na pop tv-ju mozno kmalu bo pisalo kurdi prestopil k turski vojski
damirg@email.si
05. 08. 2012 17.34
+3
turki so poslali vojsko na mejo ravno zaradi kurdov.
sejvam
05. 08. 2012 18.00
+1
Kurdi so obljubili Assadu da bojo v tem konfliktu nevtralni(bolje s Sirci kot večnimi sovražniki Turki)...Nevem kaj jim je Assad obljubil, večjo avtonmnost ali celo še kaj večjega
dadocar
05. 08. 2012 19.13
+6
Assad jim je obljubil avtonomijo in orozje in ce uspe pocistiti drzavo teh placancev iz FSA, sem preprican da bo PKK dobila na severu Sirije oporisce od koder bodo lahko vracali Turciji v isti meri, kot to sedaj pocne Turcija s podporo FSA.
bozur
05. 08. 2012 13.17
-1
kako ni , ce sm slisu na cnn da so, kdo zdej laze..
sejvam
05. 08. 2012 11.17
+17
Demokracija je: ko se dva volka in jagnje odločajo kaj bodo imeli za večerjo....ta mi je najboljša :)
NightWishFan
05. 08. 2012 11.49
-7
Ja, na koncu pa bodo volka večerjali. Ker tako je, vsaj pri nas ko razne manjšine imajo več pravic kot pa ostali državljani.
sejvam
05. 08. 2012 11.52
+3
Vse to s Sirijo močno spominja na Kubo v 60ih letih (Operation Northwoods),vse to je bilo javno priznano s strani ZDA (seveda pozneje) in to samo kaže kako pokvarjene in močne so nekatere agencije.....lahko se samo zahvalijo Kennedyu da do tega v resnici ni prišlo.
sejvam
05. 08. 2012 11.59
+5
To s Sirijo močno spominja na Kubo v 60ih (Operation Northwoods) operacijo je priznala celo vlada ZDA( seveda pozneje)Vse to samo kaže kako pokvarjene in močne so nekatere agencije....lahko se samo zahvalijo Kennedyu da do tega v resnici ni prišlo
Infadel_no1
05. 08. 2012 12.00
-6
Pa pride lovec in padeta volka, jagnje pa preživi!
KisloZelje333
05. 08. 2012 12.30
+4
infadel a se ti kdaj tko zamisliš nad svojo nezmožnostjo razmišljanja? Si se malo pošalil praviš, še zmeraj pa trdiš da iran oborožuje upornike, tudi al kaido?? Iran????? Se pravi je po tvoje iran zaveznik ZDA? zakaj ga potem nameravajo napast jeseni? Ti se res nič nisi sposoben vprašat, razmišljat malo po kmečki logiki??? Pretežko zate a, če so te naučili, da so za vse krivi islamski skrajneži, če ti je to oče povedal, ki je vse kar je prebral, slišal verjetno od tv škatle ali kakšnih prodani časopisov, potem bo že držalo ane infadel, saj tudi 24ur in cnn vse objavijo tako kot je, propagande oni sploh ne poznajo kajne? Odgovori no
KisloZelje333
05. 08. 2012 12.37
+5
infadel a se ti kdaj tko zamisliš nad svojo nezmožnostjo razmišljanja? Si se malo pošalil praviš, še zmeraj pa trdiš da iran oborožuje upornike, tudi al kaido?? Iran????? Se pravi je po tvoje iran zaveznik ZDA? zakaj ga potem nameravajo napast jeseni? Ti se res nič nisi sposoben vprašat, razmišljat malo po kmečki logiki??? Pretežko zate a, če so te naučili, da so za vse krivi islamski skrajneži, če ti je to oče povedal, ki je vse kar je prebral, slišal verjetno od tv škatle ali kakšnih prodani časopisov, potem bo že držalo ane infadel, saj tudi 24ur in cnn vse objavijo tako kot je, propagande oni sploh ne poznajo kajne? Odgovori no
KisloZelje333
05. 08. 2012 12.44
+0
dokler žviš tu provociraš brezveze in ti je vse k riti prenešeno, me zanima kako bi si želel demokracije, če bi bil iračan, libijec, sirijec...
ebiga
05. 08. 2012 16.53
+8
Demokracija je sistem, v katerem dve budali preglasujeta enega pametnega!
rissp
05. 08. 2012 10.59
+15
Gospodarski cilji zda in podrepnic : nafta, naravni minerali , proste poti do nafte in naravnih dobrin Strateški cilji izraela ter s tem zda in njenih podrepnic : Oslabiti vse države na bližnjem vzhodu, uničiti tamkajšnje vojske in s tem omogočiti izraelu totalno nadvlado še za nekaj let/desetletij. Vse ostalo, kar trobijo kvazimediji , npr. "osvobajanje", "širjenje demokracije", itd., so navadne laži v želji podpiranja genocida.
sejvam
05. 08. 2012 11.29
+3
Res je v prvi vrsti je Izrael njegova varnost in njegov monopol nad Bližnjjim vzhodom( ZDA samo posluša kot kužek kar mu reče njegov lastnik :) ). 2.Zmanšanje Iranskega vpliva. In na koncu nafta(namesto dolgega, nevarnega in dragega prevoza nafte čez Hormuz, Arabski polotok in Suez....simpl rešitva naftovod direkt do sredozemlja(Sirija)
Infadel_no1
05. 08. 2012 11.54
-6
Vodovod Turčija sirija Iraq že obratuje, prav tako je bypass hormuške ožine mimo dubaja že narejen, oz. je proti koncu! Tako da vaša bluzenja o nekih naftnih gospodarskih interesih so za lase privlečena!Zahodnjaki smo že dobivali nafto preko sirije, komu pa je šlo to v nos, pa vemo, to je Iranu in muslimanski brtaovščini ki si želi moč okoli Izraela, zato so tudi povsod po protestih prijavljeni kot prva stranka!
sejvam
05. 08. 2012 12.02
+5
Vodovod? misliš naftovod?...obratuje samo Irak-Turčija vendar je pod nenehnimi napadi PKK (Kurdi) kar pa ni ravno najboljše za nemoteno dobavo nafte...... vse to sem ti že enkrat razložil :)
sejvam
05. 08. 2012 12.07
+4
Povezana je samo UAE (Habshan–Fujairah 360km) in Savdska Arabija z Rdečim morjem. ostali največji igralci morajo skozi Hormuz in Suez ;)......Myths, Lies and Oil Wars
sejvam
05. 08. 2012 10.06
+6
Ameriški medij to poroča?.....resnico??? sicer lokalna podružnica FOX mreže ampak vseeno bravo medalja za hrabrost :) (Reality Check: Is Al-Qaeda An Enemy Or Not?...poglejte na znanem brskalniku ;) )
sejvam
05. 08. 2012 10.06
+8
Resnica bo počasi prišla na dan! Vse to nam samo govori kako veliko moč imajo organizacije kot je REUTERS..itd, takšno neverjetno moč orkerstriranja globalnega javnega mnenja!....strašno
Infadel_no1
05. 08. 2012 11.56
-7
Veš kako pravijo kitajci, pusti sovražnika naj se ukvarja s sovražnikom, ko se bodo potolkli bomo pa mi potrkali na vrata! Vojna proti jihadistom že traja dolgo!
KisloZelje333
05. 08. 2012 12.23
+5
tocno tako zedisdead, zaradi taksnih bolnikov pa tud je tako na svetu....infadel kdo ti je tako spral mozgane???
Jimi1
05. 08. 2012 09.47
+11
Zanimivo imajo uporniki precej pušk FAL(na fotografiji) iz rezerve v NATO skladiščih. V bistvu kot kaže NATO podobno kot v Libiji upornikom pošilja zastarelo orožje v nekdanjem 7,62x51 strelivu. V bistvu jim ZDA ne bodo dale kot kaže najsodobnejših pušk, pa tudi ostalega ne. S takšnimi "rezervacijami" pri pomoči so v bistvu že izpadli "iz igre" ne da bi se tega sploh zavedali.... Je pa omenjeni kaliber odličen, ker ne pozna pancirk....
ADMlNlSTRAT0R
05. 08. 2012 09.49
+2
nato mora mal spraznt skladišča da lahko nakup novo orožje. sploh pa ma tut municija rok trajanja in ga je treba nekako porabt, tako ali drugače
EmperorPal
05. 08. 2012 10.01
+4
Še najboljše bi bilo, da bi ga zastonj delili po osnovnih šolah pred dnem neodvisnoti.
KisloZelje333
05. 08. 2012 12.16
+1
al kaido, misliš prav to al kaido, ki jo je ustanvoila CIA? Daj si pacient poglej kak dokumentarec kdaj, kjer BOŠ MEL VSE ARGUMENTIRANO, ne pa da spet pišeš neke pravljice, kot da ma veze katero orožje in bla bla bla, zapomni si že da so teroristi TISTI, KI JIH TAKO ZAGOVARJAŠ!!
sejvam
05. 08. 2012 12.19
+4
Infadel_no1.se pravi po tvoje upornike zalaga Iran?...upornike?? še enkrat razmisli kaj si napisal! LOL (če bi koga zalagal, bi to vladno vojsko)
Libra77
05. 08. 2012 09.45
+13
Šakali niso bili uspešni, za enkrat, kmalu klasično posredovanje US of A.
EmperorPal
05. 08. 2012 09.34
+26
Uvoženci, so stisnili rep med noge....Zdaj pa bodo jokali amerom in prosili za posredovanje in razne no fly zone. Naj ne čakajo preveč dolgo, upornike je treba takoj zradirati in potem bo spet mir v državi.
Nina Nubia 1
05. 08. 2012 09.17
+22
takoj se mi je dan polepšal se vsi strinjamo
reality212
05. 08. 2012 09.09
+4
sam da, da biznis laufa....
Nina Nubia 1
05. 08. 2012 09.17
+9
sirija ima dosti drugih elementov zakaj jo obkrozajo mrhovinarji
damirg@email.si
05. 08. 2012 09.03
+20
"hkrati pa je bilo včeraj v Damasku ugrabljenih 48 iranskih šiitskih romarjev. Njihova usoda je še vedno neznana, oblasti pa so zagotovile, da delajo na tem, da bi stvari uredile. Odgovornost so pripisale oboroženim skupinam." Bolj dovumno se ne da napisat. bravo 24 kur. Je težko napisat da so jih ugrabili teroristi in da jih sirska vojska išče da jih reši?
yarrick
06. 08. 2012 13.02
Sam res blesavo pisanje; ZAKAJ bi sirska vojska zajela IRANSKE romarje, ko pa so državljani zaveznišjke države?!
detict
05. 08. 2012 08.56
+15
Ne vem kaj caka sirska vojska. Ti bi si morali vzeti teden dni casa pa potamanit vse kar je potamanit potrebno. Bi vam dal jst upornike. Oboroziti Sirijo, pa spucat drzavo.
Igor__Zmaj
05. 08. 2012 08.36
+24
Tooooooooooooo !!!!!!!! Goooooooooooooooooooooooooool !!!! Go home, cucki plačani, al pa še boljš v Ameriko, stavkat da je slaba plača !!!!!!!!
290ktober
05. 08. 2012 09.12
-4
Jimi1
05. 08. 2012 09.50
-6
He,he....njegov nick kaže ono zadevo, ki jo je Kučan pred kratkim iz jahte kazal slovenskim kopalcem...