Tujina

Erjavec: Prav nobene rešitve ni na vidiku

Alep/Pafos, 08. 09. 2012 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na vidiku ni nobene rešitve, ki bi razmere v Siriji lahko stabilizirala, je ugotovitve zunanjih ministrov EU ob zaključku neformalnega zasedanja v ciprskem Pafosu povzel slovenski minister Karl Erjavec. Strinjali so se, da je treba močno okrepiti humanitarno pomoč, in se zavzeli za nadaljevanje dialoga v Varnostnem svetu ZN.

Erjavec predlaga, da se zaradi blokade razprava iz Varnostnega sveta ZN preseli v Generalno skupščino ZN.
Erjavec predlaga, da se zaradi blokade razprava iz Varnostnega sveta ZN preseli v Generalno skupščino ZN. FOTO: Reuters

Na vidiku ni nobene rešitve, ki bi razmere v Siriji lahko stabilizirala. Tako je ugotovitve zunanjih ministrov EU ob zaključku neformalnega zasedanja na Cipru povzel slovenski minister Karl Erjavec.

Zunanji ministri so si bili enotni, da je stanje v Siriji izjemno zaskrbljujoče in je zato treba nadaljevati prizadevanja, ki bodo pripeljala do prekinitve spopadov in kršenja človekovih pravic.
Unija po besedah Erjavca problem vidi tudi v tem, da Rusija in Kitajska ne sodelujeta pri stabilizaciji razmer v Siriji, dosedanja blokada pa zaradi razdeljenosti v Varnostnem svetu ZN ne more zagotoviti prekinitve nasilja.

Erjavec je predlagal, da bi morali zaradi blokad razpravo iz Varnostnega sveta premakniti v Generalno skupščino ZN. Izrazil je tudi vso podporo Slovenije posebnemu odposlancu ZN in Arabske lige Lakhdarju Brahimiju pri zagotavljanju uresničevanja načrta, ki ga je pripravil njegov predhodnik Kofi Annan.

"Povedal sem še, da mora EU enotno nastopati s svojimi stališči do krize v Siriji, ker ta ni več le kriza v tej državi, ampak očitno dobiva dimenzije regionalne krize," je še dejal Erjavec.

Sirskemu prebivalstvu je treba nujno zagotoviti dostop do humanitarne pomoči, ministri pa so ob tem še ugotovili, da te ni dovolj. V tem trenutku je namreč 230.000 beguncev, ki bežijo predvsem v Turčijo, Libanon in Jordanijo, znotraj Sirije pa je še milijon razseljenih oseb. Ministri so tako prejeli odločitev, da bo EU za humanitarno pomoč zagotovila sto milijonov evrov.

Grški zunanji minister Dimitris Avramopulos je sicer na srečanju opozoril, da je že čutiti val beguncev, ki prihajajo v Grčijo. Zato je predlagal, da ministri naslednjič razpravljajo tudi o problematiki sirskih beguncev v EU.

Ciprska zunanja ministrica Erato Kozaku-Markulis je po srečanju sicer povedala, da so se ministri strinjali o tem, da bi bilo treba zaostriti sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Visoki zunanjepolitični predstavnici unije Catherine Ashton so ob tem naložili, naj do oktobra pripravi nov sklop ukrepov. Vodja francoske diplomacije Laurent Fabius je predlagal uvedbo tako strogih ukrepov, kot veljajo za Iran.

Upornikom ni uspelo streti odpora vojske

Medtem pa je v Siriji vladnim silam po 20 urah bojev uspelo obdržati nadzor nad vojaško bazo Hanano.

Cilj upornikov je bil osvoboditi vojaško bazo Hanano na vzhodu strateško pomembnega mesta Alep na severu Sirije, pretrgati strateške poti za oskrbo in ustaviti bombardiranje, ki je v Alepu terjalo že številne civilne žrtve. To bi zanje lahko pomenilo prelomnico, saj gre za enega od treh glavnih položajev sirske vojske za bombardiranje položajev upornikov. To območje je sicer strateško pomembno tudi zaradi ceste, ki pelje do bližnje meje s Turčijo.

Čeprav upornikom ni uspelo zrušiti enega glavnih položajev sirske vojske za napade, pa jim je uspelo osvoboditi 350 zapornikov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Boji so sicer terjali veliko žrtev na obeh straneh.

Spopadi v Siriji - 8
Spopadi v Siriji - 8 FOTO: Reuters

Nasilje v državi se tako nadaljuje, medtem ko se posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi pripravlja na obisk Damaska, kjer želi doseči ustavitev prelivanja krvi.

Samo v petek je bilo v bitki za nadzor nad Hanano ubitih najmanj 18 vojakov in štirje uporniki, medtem ko je nasilje po državi skupno zahtevalo najmanj 136 življenj, od tega največ civilistov, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.

Od izbruha nasilja v Siriji marca lani je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih že okoli 20.000 ljudi, po navedbah observatorija pa je ta številka višja za 6000 žrtev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
09. 09. 2012 09.20
+1
Kahlek nehaj, pa se posveti svojim državljanom. Brezposelnim, upokojencem, tistim na dnu. Nimam besed, za take politike, samo k sebi obrnjene.
bilokoji
09. 09. 2012 02.10
+2
Karel Erjavec. Ali obstaja kaksna resitev za Slovenijo?
HooplaToopla
08. 09. 2012 19.58
+9
To je res že brez veze. Karel se ukvarja z reševanjem razmer v Siriji. če bo tako uspešen kot z upokojenci, je za Sirijce res bolje, da že danes pričnejo pakirati. Za vse, z obeh sprtih strani.
luckysss
08. 09. 2012 18.54
+7
Kam gre tema, ko prižgeš luč ? S tem se ukvarjaj Korl, bo še najmanj škode....
HAWX
08. 09. 2012 18.43
+2
Kahl ehjavec nima hešitev za sihijski konflikt!
Audy
08. 09. 2012 18.06
+1
2013: Na vidiku ni nobene rešitve, ki bi razmere v Sloveniji lahko stabilizirala, je ugotovil slovenski minister Karl Erjavec.
like2play
08. 09. 2012 16.27
+7
Kratko in jedrnato: Ta naš Korl je primeren edino za delo v cirkusu. Zadnjič sem gledal posnetek njegovega govora v angleščini. Lahko rečem samo JOJ JOJ če imamo pa take ljudi nastavljene v politiki ... ma škoda besed ,mr.Bean v glavnem.
mes
08. 09. 2012 16.18
+3
Imprialisti nekje ste se zaračunali,ne gre vam tako gladko kot v Libiji? Ti naši politiki pa so itak samo za število tam kot neki grajski norčki.
kim llsung
08. 09. 2012 17.16
+3
KisloZelje333
10. 09. 2012 00.19
+1
wsharky
08. 09. 2012 16.12
+9
... Karelcek ... tudi v sloveniji narod ne vidi nobene resitve iz revscine ... razen seveda koruptivno klientelisticna politicna elita, ki poskrbi za svoje zepe ...
roaddogg
08. 09. 2012 16.10
+13
Karli , pusti Sirijo.. doma imaš razmere ki počasi že spominjajo na socialno vojno...
Tucci
08. 09. 2012 18.46
+2
Če je pa zunanji minister in ga ni nikoli doma.
binmister
08. 09. 2012 16.06
+6
No tudi Kahl je postal veliki vojni analitik .Za kaj si dela sam sebe sramoto ?
kim llsung
08. 09. 2012 15.58
+7
hlapcek se oglasil,so ti dovolili kako spregovorit????ampak samo v okvirju blatenja nasprotnika.asad zapira meje tako, da se KVAZI borecem slabo pise!!!!!!!!!!
mommmatke
08. 09. 2012 16.07
+10
Ja, ko bi se vsaj naši politiki tako borili za svojo dražavo kot Asad, bi lahko pozitivno zrli v prihodnost!