Tujina

Civilisti ne morejo zapustiti mesta Bani Valid

Bani Valid, 04. 09. 2011 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./STA/Ni.J./Reuters
Komentarji
37

Na stotine bojevnikov, ki so zvesti vladi upornikov, je mesto Bani Valid obkolilo s treh strani, prebivalce v njem pa pozivajo, naj se predajo. A Gadafijevi vojaki ne dovolijo, da bi civilisti zapustili mesto.

Libijski uporniki, ki so obkolili mesto Bani Valid, so sporočili, da pogajanja z Gadafijevimi silami niso uspešna. Eden od upornikov je za BBC povedal, da civilisti niso mogli zapustiti mesta in da se sedaj bojijo, da bodo Gadafijevi podporniki ustrelili civiliste zato, da bi se maščevali.

Libijski uporniki so pripravljeni na napad.
Libijski uporniki so pripravljeni na napad. FOTO: Reuters
Na televiziji Al Jazeera so poročali, da je nacionalni prehodni svet odkril, kje se nahaja Gadafi. Novinar je kot vir omenjal vodjo vojaškega sveta v Tripoliju Abdula Hakim Belhadja, ni pa navedel lokacije, kjer naj bi bil Gadafi.

Uporniki so prebivalcem mesta Bani Valid postavili ultimat: ali se predajte ali pa bomo napadli. Čeprav je libijski nacionalni prehodni svet Gadafiju zvestim silam postavil rok do 10. septembra, da se predajo, so v noči na danes okoli Bani Valida južno od Tripolija potekali siloviti spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mesto Bani Valid je ena od zadnjih utrdb Moamerja Gadafija, ki bi se sicer lahko skrival ravno v tem mestu. Prav tako naj bi se v mestu skrivali nekateri člani Gadafijeve družine.

Eden od predstavnikov prehodnega sveta Mahmud Abdel Aziz je dejal, da "so pripravljeni vstopiti v Bani Valid in se boriti". Po navedbah upornikov bodo mesto napadli še danes, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V soboto pa je vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil dejal, da njihovi vojaki oblegajo tudi Sirto, Gadafijevo rojstno mesto, hkrati pa so v pripravljenosti na napad tudi pri mestih Džefro in Sebho. Džalil je dejal, da mestom dajejo humanitarno pomoč.

In medtem ko nacionalni prehodni svet načrtuje napade, mora poskrbeti tudi za varovanje Tripolija. Oblast namerava iz Bengazija v Tripoli prenesti v prihodnjem tednu, kar pomeni, da bo opozicija z zamikom prevzela vlogo nove vlade.

Za demokracijo so potrebne čimprejšnje volitve

Širjenje orožja med prebivalstvom Libije je resen problem, je opozoril svetovalec za vprašanje Libije Združenih narodov (ZN) Ian Martin. Dejal je, da morajo novi libijski voditelji kmalu začeti volilni proces, če želijo ostati zavezani gradnji demokracije. "Gre za premik iz trenutne situacije, v kateri ima orožje veliko ljudi, ki so se borili v tej vojni, v situacijo, ko bosta obstajali ena državna varnostna sila in primerna državna vojska, taki kot ju v Libiji v preteklosti ni bilo," je dejal na obisku v Tripoliju.

"Nacionalni prehodni svet se je odločno zavezal, da bo nadaljeval v demokratični smeri. Jasno je izrazil, da pri tem želi pomoč ZN in čeprav bodo volitve v bližnji prihodnost, se morajo zgoditi čim prej, da se bo svet res držal napovedanih stvari," je še poudaril Martin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
05. 09. 2011 09.50
Gadafija zelo malo ljudi podpira to tudi sam ve, zato pa ni razpisal volitev, ker je vedel da bo poražen! Gremo uporniki, nečejo se predati, udri!
KlubPravilnoPretepenihŽena
04. 09. 2011 23.32
Konstrukt medijev zavede upornike v mesto kjer naj bi bil Gadafi in tako pobijejo vse kar jim je pred očmi in nato ugotovijo, da je Gadafi v tretjem mestu in tako se nadaljuje rušenje mest dokler ni vse porušeno in zatem se pojavi Gadafi v Sudan in še tam se čudežno začne vojna....
joja11
04. 09. 2011 23.03
pa bodo naša podjetja še lahko tišla nos v libijo.....sprostili so 15 milijard dolarjev da lahko začnejo obnovo države, gradili bodo pa angleži in francozi...smešno.
tinetone
04. 09. 2011 22.16
sicer t.i. "uporniki" streljajo vse kar se premika ampak to ni važno...
tekavcminka56
04. 09. 2011 22.14
a res no...še zmer tako zavajanje..? Mediji, smilte se mi, če že pišete o opornikih, sporočite širši javnosti tudi to, da so je te iste upornike nastavila CIA!!
Odpri.oci
04. 09. 2011 21.53
Le kdo bi si mislil.,..... po vsej histeriji s strani Reutersa in ritolizniškega POP-TV-ja, da v Libiji sploh kdo podpira Gaafija ?????????
tali?ni tom
04. 09. 2011 20.10
in lagodnega življenja za folk v libiji bo konec! zdele bo problem ko bo treba plačevat elektriko ,stanovanja,zdravstvo,avtomobile v celoti,vrtec,šole,ne bo več darila ob poroki s strani države ! in prav je tako , imajo-meli pa majo-bodo svobodo govora ki je vredna NIČ v primerjavi z negdanjimi ugodnostmi !
janez6b
04. 09. 2011 20.06
Da niso edini prebivalci tega mesta, gadafijeva vojska.kere buce prodajajo zahodni manipulativni mediji, nekateri jim pa z najvecjim veseljem in brez vsakrsnega razmisljanja z lastnim mozgom:)
janez6b
04. 09. 2011 20.02
Ce bodo uporniki res napadli bo to pomor nedolznih civilistov, kot sam zahodni mediji ocitno priznavajo, je vecina tukaj se vedno za gadafija, celotno mesto,predvidevam
srebrnibreg
04. 09. 2011 19.40
Edina napaka Gadafija je bila, da je dobiček od libijske nafte delil svojim državljanom ne pa tujim kapitalistom.
CrusaderKnight
04. 09. 2011 19.24
Še malo pa bodo uporniki dokončno sesuli tiranski režim, potem pa pamet v glavo in pravično gradit državo!
Ranunculus
04. 09. 2011 19.14
Hmmm... uporniki so že objavili poročilo o tem, kako vojska v Sirti in Bani Validu pobija vsevprek, da se le pojavi kak človek, ki bi stopil na stran revolucije. Smešno, res, a to laž bo NATO pač uporabil kot opravičilo za bombardiranje.
Macyy
04. 09. 2011 18.41
To bo od Amerike in Francije ob odobravanju ostale Evrope oropana in izropana Libija v kateri se bodo tepla plemena v krvavi državljanski vojni od posiljene demokracije od katere Libijci ne bodo imeli ničesar borci pa tako dolge nosove kot moj ata borec za samostojno Slovenijo skupaj z ostalimi Teritorijalci.
Ranunculus
04. 09. 2011 18.34
Se opravičujem... napačen zaključek. Ogroženi civilisti so v danem primeru napadajoči uporniki, ki jih ogroža braneča se vojska... mater sem neumen izpadel...
Ranunculus
04. 09. 2011 18.25
Hehe, tole bo lepa kršitev resolucije,če se vmeša NATO. V mestu NI ogroženih civilistov, katere bi ogrožale vladne sile... no, civilisti seveda so ogrožaeni, a jih ogrožajo uporniki.
krtaca15
04. 09. 2011 17.33
Hi hi hi. To bo lepo poročilo o svobodi govora na tem portalu. Pa lepo cenzuriranje še naprej. Hvala lepa in nasvidenje.
bluejack
04. 09. 2011 16.36
ti nimaš pojma vidm sas112
SAS112
04. 09. 2011 15.44
Kok so uporniki zdej pametni brez nata bi bili navadni klošari!
Cjele
04. 09. 2011 15.39
Ne verjemite tem govoricam upornikov....
prlek 1
04. 09. 2011 13.58
prvo jih čaka račun,za vse nato bombe in polete letal,itd...,ki ga bodo plačevali zelo dolgo v nafti....,potem sledi beda še večja revščina in klanje med plemeni,ki ga do zdaj ni bilo,potem pa pridejo slovenski hlapčevski mirovniki,ki bodo tam 5 let na naš račun in brez poplačila v nafti....podobno bo kot v iraku,ko so strmoglavili sadama.....3 krat več jih je umrlo v par letih kot prej v 30 letih vlade sadama....saj nato in amerika to vse dobro ve kaj kje bo,samo nafta je zlato trenutno....