Tujina

Uporniki napadajo afganistanske vojake

Kabul, 19. 12. 2010 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Kabulu so uporniki napadli avtobus z vojaki, na severu države pa so vdrli v prostore varnostnih sil. Še včeraj sta v Afganistanu bili nemška kanclerka Merklova in slovenska obrambna ministrica Jelušičeva.

Štirje samomorilski napadalci so vdrli v prostore afganistanskih varnostnih sil in aktivirali bombe. Pri tem je umrlo najmanj pet pripadnikov afganistanske vojske in trije policisti, so tujim medijem sporočile oblasti v provinci Kunduz, ki leži na severu države. En napadalec naj bi bil še vedno živ, iz centra pa naj bi se slišali streli.

Po napadu v Kabulu
Po napadu v Kabulu FOTO: Reuters
Napad v Kabulu
Napad v Kabulu FOTO: Reuters

To pa ni edini današnji napad. V Kabulu sta najprej dva moška napadla avtobus, na katerem so bili afganistanski vojaki in inštruktorji. Nato je eden še pristopil k vozilu in sprožil bombo. V napadu je umrlo pet afganistanskih vojakov, devet pa je ranjenih.

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj obiskala Kunduz, slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič pa je včeraj z delegacijo končala obisk slovenskih vojakov v Afganistanu. Obiskala je še slovenske vojake, ki delujejo na območju Herata in Šindanda.

Ministrica je obisk v Afganistanu začela v četrtek v prestolnici Kabul, kjer se je srečala s poveljnikom mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf), ameriškim generalom Davidom Petraeusom. Sešla se je tudi z ameriškim veleposlanikom Karlom Eikenberryjem in pripadniki slovenskega kontingenta, ki delujejo v poveljstvu Isafa v Kabulu. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G-i-z-m-o
06. 10. 2011 20.09
Bolivar
20. 12. 2010 01.06
Je pa tudi pojav novih 'centrov moči' ,ki so opredeljeni nekako kot regionalne sile. To so recimo Turčija ,Iran ,Saudska Arabija ,Egipt ,Pakistan ,Japonska ,Brazilija ,Mehika ,Avstralija. V to skupino sodi tudi Indija ,čeprav ima zaradi populacije potencial postati svetova supersila a ni izkoristila tega potenciala tako kot ga je Kitajska.
Bolivar
20. 12. 2010 01.02
Ko so ZDA prisotne v Iraku in Afganistanu je to novodobni kolonializem brez primere. Kaj ni taka praksa že skozi celotno zgodovino? Kolonialiste imamo povsod ,recimo kaj pa mislite da je Kitajska ali Rusija? Ravno tako enako. Trenutno ti dve ne vodita nobene vojne ,vsaj dejavno in aktivno ne ,ker je trenutno le ena vodilna supersila(ZDA) ,a kaj kmalu se zna to spremeniti. Sta pa zato vpleteni v številne lokalne vojne na svetu ,s prodajo orožja in podporo raznih milic ,enako kot ZDA. Prva ,Kitajska obvladuje politične vlade v državah kot so S.Koreja ,Vietnam ,Laos ,Kambodža ,Myanmar ,Bangladeš ,Sri Lanka. Njene zelo tesne zaveznice so Pakistan ,Iran ,Sudan itd. Druga ,Rusija ravno tako obvladuje notranjo(posledično tudi zunanjo) politiko držav kot so Ukrajina ,Belorusija ,Armenija ,Kazahstan ,Kirgizistan ,Tadžikistan , delno tudi Uzbekistan in Turkmenistan (slednja dva pa se vedno bolj navezujeta na Iran) potem njeni večni zavezniki so Sirija ,Libija ,Alžirija ,Kuba ,Venezuela itd. Torej sta res tako zelo drugačni kot ZDA? Ki ima sama tudi kontrolo nad politiko drugih držav recimo Afganistana in Iraka ,Kolumbije ,Tajvana. Zelo dobro(politično in vojaško) tudi sodeluje z vladami držav kot so Maroko ,Egipt ,Jordanija ,Saudova Arabija ,ZAE ,Katar ,Kuwait potem Tajsko ,Filipini ,Mehiko itd. In zavezniki ZDA so vse članice NATA(plus švedska po novem) pa tudi Japonska ,Južna Koreja ,Avstralija in še kaka se najde. Recimo ,da ZDA izgubijo status velesile ,mislite da bo kolonializem ,četudi v novodobni obliki ,kar izpuhtel? Za kolonializem ni kriva neka posamezna država ampak na splošno človeska narava.
HLAPCI.HLAPCI
19. 12. 2010 19.03
Vojna v Afganistanu je postala najdalša vojna ZDA, 92% Afganistancev ni slišala za 9/11, ta vojna je pa kao "povračilni ukrep za 9/11". Ta vojna je sramota za vse sodelujoče ki so slepo leteli dol pomagat veliki ameriki v tej njeni še eni agresorski tragediji rojeni na laži.
Misija1
19. 12. 2010 15.43
@ Ca6e: Podpis pod tvoj komentar. In zelo lepo od tebe da si se postavil na stran svoje domovine, tudi za ceno ki je temu sledila! respect!
carpathian
19. 12. 2010 14.57
Ca6e, NATO je okupator kakor koli obrneš. pač ne gre toliko za ozemlje, gre za nadzor nad energetskimi viri in opijem, kar definitivno je okupacija. poleg tega so že par let edina vojaška sila kar tudi precej pove. škoda da se ne spomnim naslova dokumentarca ki sem ga gledal pred kratkim. opisuje nove bogate četrti v Kabulu, kaže obljubljenih 600 šol v afganistanu ki naj bi jih zgradila ZDA (prevzaprav ni niti ene), malo prikaže tudi delovanje vojske in zaveznikov, ter z nekaj intervjuji in neposrednimi dokazi jasno pokaže, katera elita ima afganistan pod nadzorom. žalostno. imamo se za razvito civilizacijo, hkrati pa morimo, okupiramo, delamo razlike, podpiramo kolonialiste...
Osvald
19. 12. 2010 14.16
Gangrena666 kaj če bi talibani in pakistanci pustili Afganistance pri miru.
Spetsnaz
19. 12. 2010 14.08
kaj pa ce bi pustili Afganistance in Iracane na miru. Zakaj nimajo pravice ziveti tako kakor zelijo? Ce zelijo islam..naj ga imajo..ce ne zelijo USA demokracije? kaj je z tem narobe? A bi vi zeleli, da JAZ pridem v vaso hiso in vam govorim kako morate delat z zeno, otroki, kaj smete jest in kako spat??????? Imam 128 kg misic..in jaz naj pricakujem, da se boste odkrito boril z mano, ceprav imate 50 KG??? Razmisljate malo.... Ca6e 19.12.2010, 13:40 1 Osvald A tebe pa ni blo pri prvi objavi Wikiliks dokumentov o Pentagonu. Ki pravi da je Afga. vojska eden najsibkejsih clenov vsega skupaj , ter da se je veliko Talibanom uspelo vkljuciti vanjo ter jim tako od znotraj skodujejo . Res so šibki, vendar pa odločni. Odločni da nazaj dobijo svojo državo iz rok radikalnih fanatičnih muslimanskih morilcov ki so se oklicali za Talibane in leta 94 izvedli državni udar in začeli pobijati civiliste v afganistanu, na način kdor ni z nami je pa pod nami 2-3m!
SLOVENIASTAN
19. 12. 2010 14.03
Ca6e Ja sam po 30 letih vojskovanja se men zdi da ze vse skup izgubi smisel . Dvomim da bo kdaj konc temu . Ce so res tak odlocni bi jim bla zadost materialna pomoc v opremi ne pa da se svoje vojake tja posiljamo , ter se zapletamo v stvar ki se nas niti najmanj ne tice
Ca6e
19. 12. 2010 13.59
Jožajoža19.12.2010, 13:330 tako se brani domovina.žal je slovenska vojska agresor, kar JLA ni bila nikoli. To so trdili tudi yogosi ko so se slovenci odcepili in branili svojo državo, sem glih včeraj gledal na slo 3, da ne govorim o propagandi s strani Yuge! Sem se začel kr smejat, ko je začel govorit o nekih zločincih ki so z molotovkam napali konvoj tankov ki se je nato predal, najbolj žalostno je bilo pa to da človek ki se je predal je bil slovenec ki je služil obvezni vojaški rok, v tankovski enoti in mu je poveljnik grozil s pištolo naj strelja na lastni narod!!! Gnus, a taki ljudje so se z mene delal norca u vojski, seveda dokler nisme * in ga prjeu za vrat, in zabrusil da če še enkrat slovenijo omen, pa če ne misli govort po slovensko mu bom prec zavil vrat, na srečo so sledile samo malo daljše počitnice okoli 2 mesca stasila in straže, mala malca!
Ca6e
19. 12. 2010 13.40
Osvald A tebe pa ni blo pri prvi objavi Wikiliks dokumentov o Pentagonu. Ki pravi da je Afga. vojska eden najsibkejsih clenov vsega skupaj , ter da se je veliko Talibanom uspelo vkljuciti vanjo ter jim tako od znotraj skodujejo . Res so šibki, vendar pa odločni. Odločni da nazaj dobijo svojo državo iz rok radikalnih fanatičnih muslimanskih morilcov ki so se oklicali za Talibane in leta 94 izvedli državni udar in začeli pobijati civiliste v afganistanu, na način kdor ni z nami je pa pod nami 2-3m!
Osvald
19. 12. 2010 13.40
Ne samo vukovar je zravnala z zemljo in civiliste v njem, pa z orožjem je oskrbovala skoraj vse teroristične organizacije po svetu.
Jožajoža
19. 12. 2010 13.33
tako se brani domovina.žal je slovenska vojska agresor, kar JLA ni bila nikoli.
Ca6e
19. 12. 2010 13.30
gozdar1al pejt u hosto al pa u šolo, za začetek ti predlgam da odromaš magar na wikipedijo da si malo prebereš o Afgansitanu, da ne boš pisal bedarij. Po kakšni logiki je zate NATO okupator afganistana! Se je spremenil materini jezik, kultura, ime države, mogoče je predsednik tujec, ne nič od tega ni, je pa to vse bilo pod Talibanskim režimom od leta 94 naprej!!! To je isto kot bi sedaj v bosni prevzeli krmilo Mudžahedini ki so isto kot talibani se prišli boriti za muslimansko državo oz. muslimane. Vprašaj bosance če bi take ljudi tolerirali oz. jih podpirali!!! Dobil bi RAY-BAN za noč in dan!
Osvald
19. 12. 2010 13.24
Marionetna vlada v tvoji glavi, to je vlada ki so jo talibani s tujo pomočjo pregnali na sever kjer so ustanovili severno zavezništvo. Vedno več gverilvev tudi prestopa na vladno stran ker so spoznali kdo je pravi okupator, tako je tudi v heratu (Shindand) pokrajini kjer so tudi naši vojaki ,tam so uporniki prestopili na vladno stran in proti okupatorskim talibanom
SLOVENIASTAN
19. 12. 2010 13.10
Pardon tehnicni problem
SLOVENIASTAN
19. 12. 2010 13.09
Osvald A tebe pa ni blo pri prvi objavi Wikiliks dokumentov o Pentagonu. Ki pravi da je Afga. vojska eden najsibkejsih clenov vsega skupaj , ter da se je veliko Talibanom uspelo vkljuciti vanjo ter jim tako od znotraj skodujejo .
gozdar1
19. 12. 2010 13.00
NATO (oz. ZDA) je postavil marjonetno vlado..ki je marsikaj zagotovo pa ni demokraticno izvoljena(kar preberi porocila o volilnih prevarah)...njen nadzor nad drzavo pa verjetno ne seze dosti dle od kabula... Verjetno so vijetnamci podpirali gverilce iz same hvaleznosti do resiteljev iz zahoda najprej Francozov potem ZDA, ki so vedno gledali na interese drugih pred svojimi lastnimi...
Osvald
19. 12. 2010 12.40
gozdar NATO ima že datum odhoda , takrat bo Afganistanska vojska števa polno število in ne bo niti približno tako šibka kot leta 1996 ko so talibani s pomočjo Pakistana strmoglavili legitimno afganistansko oblast. In mimogrede tako kot Južni korejci bi bili tudi Južni vietnamci danes neizmerno hvaležni da jim ne bi bilo treba živeti pod komunizmom .polej si razliko med izstradano S in obilno Južno korejo da se severnim korejcem niti iz dimnikov ne kadi pod -20 stopinjami
gozdar1
19. 12. 2010 12.18
@Osvald Tako kot je bila tet ofenziva zadnji vzdihljaj v vijetnamu...uporniki ne rabijo zmagati nobene bitke, da dobijo vojno le preziveti do trenutka ko NATO,.. odide in nato razglasiti zmago..