Tujina

Uporniki: Gadafi igra umazano igro

Tripoli/Bengazi, 24. 04. 2011 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub poročilom, da se je Gadafijeva voska začela umikati iz Misrate, uporniki trdijo, da se obstreljevanje tretjega največjega libijskega mesta nadaljuje. Gadafija obtožujejo, da igra umazano igro.

Kljub napovedi Gadafijevega režima, da so libijske sile ustavile napade v Misrati, očividci in uporniki danes poročajo o topniškem obstreljevanju in eksplozijah, ki naj bi jih bilo davi slišati na obrobju Misrate, mesta, ki ga oblegajo že osem tednov.

Gadafijeve sile so se umaknile od osrednje ulice v Misrati, ulice Tripoli, vendar se pripravljajo na nov napad, menijo uporniki.
Gadafijeve sile so se umaknile od osrednje ulice v Misrati, ulice Tripoli, vendar se pripravljajo na nov napad, menijo uporniki. FOTO: Reuters

Libijski uporniki so Gadafijev režim obtožili, da jih s tovrstnimi napovedmi poskuša prevarati, in zavrnili poročila, da so se Gadafijeve sile umaknile iz Misrate. "Gadafi igra resnično umazano igro," je za francosko tiskovno agencijo AFP v Bengaziju dejal predstavnik libijskega prehodnega nacionalnega sveta, polkovnik Omar Bani. "To je zvijača, niso se umaknili," je izjavil Bani in dodal, da so se Gadafijeve sile umaknile od osrednje ulice v Misrati, ulice Tripoli, vendar se pripravljajo na nov napad.

Namestnik zunanjega ministra Haled Kaim je namreč v petek napovedal, da se bo vojska umaknila iz Misrate. Davi pa je sporočil, da so Gadafijeve sile sicer ustavile spopade v Misrati, da bi lokalnim plemenskim voditeljem omogočile pogajanja z uporniki, vendar pa se niso umaknile iz obleganega mesta. "Oborožene sile se niso umaknile iz Misrate, so samo ustavile operacije," je na novinarski konferenci v Tripoliju izjavil Kaim. "Plemena so odločena rešiti problem v 48 urah ... Verjamemo, da bo ta bitka rešena po mirni in ne vojaški poti."

Umik upornikov iz Bin Džavada
Umik upornikov iz Bin Džavada FOTO: Reuters

V sobotnih spopadih v Misrati, najbolj krvavih v zadnjih 65 dneh, odkar potekajo spopadi, je bilo ubitih 36 ljudi, več kot sto pa ranjenih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
24. 04. 2011 20.50
Gadafi je postal v momentu tarča ker jih je bilo strah da bo zaprl dovod nafte in plina... Libijci so pa tud naivni, zdaj bo šle vojna ko je prišla ta ameriška pocukrana ''demokracija''.
Odpri.oci
24. 04. 2011 20.08
@BogatunLOL 24.04.2011, 18:48 . Morda zato, ker je ta "zahteva" navadna manipulacija !!! . Cel Egipt (in cel svet) ve, da je El Baradaj Obamin psiček... in kot tak nima nikakršnih možnosti na "demokratičnih" (hahahaha...) volitvah..... Z takimi neuresničljivimi in z Barack Huseinom zmenjenimi izjavami si hoče zgraditi "nepristranski" vtis !!!!
tali?ni tom
24. 04. 2011 19.55
gadafi ne daj se in upam da uporniki ki so plačanci zahoda dobijo kar jim gre ! pa še ena zanimivost - če je gadafi res tako osovražen in ga narod ne mara je libijcev nekje 5 miljonov in bi tistih nekaj tisoč vojakov s palicami premagali pa ni nič od tega ! in zakaj ??? KER ga zgleda ne sovražijo tako kot hoče prikazat zahod ki podpira teroriste in ga narod podpira , vsaj velika večina !
BogatunLOL
24. 04. 2011 19.36
El Baradej poziva ICC k sojenju Bush-a Press TV 23. april 2011 Nekdanji direktor IAEA Mohamed El Baradej povedal, da bi morali nekdanjega ameriškega predsednika George W. Bush-a in njegovo administracijo obtožiti in soditi pred"Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) za vojskovanje v Iraku. El Baradej v novih spominih "The Age of Deception," pravi, da se mora Busheva administracija uradnikov soočiti z mednarodno preiskavo kaznivega dejanja, za "sramoto nepotrebno vojno" v Iraku. On je optuzil takratnega predsednika Georga Busha in njegovo administracijo "grotesknega popačenja" v času do leta 2003 napad na Irak z izgovor razorožiteve Iraka brez svojih ljudi in da brani svet pred resno nevarnostjo orožja za množično uničevanje (WMD). Tako imenovani lov za orožjem za množično uničevanje v Iraku ni prineselrezultatov. Ameriška administracija je trdila, da je Irak imel WMD kljub nasprotnim dokazom, zbranim z El Baradejem in drugimi inšpektorji znotraj države. El Baradej, ki je bil vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) 1997-2009, pravi njegovi inšpektorji v Iraku so našli nekatere aluminijaste cevi, ki so bili oblikovani za topništvo rakete, ne pa tudi za opremo za bogatenje urana za izgradnjo jedrske bombe, kot je trdil Washington. O svojih ugotovitvah je El Baradej obvestil Varnostni svet ZN 27. januarja 2003, in že naslednji dan je šel Bush, v "izjemno" protiofezivo.V odgovoru so ZDA ponovno neutemeljeno potrdile trditev o aluminijastih ceveh, je zapisal El Baradej. El Baradej je invazijo na Irak poimenoval za "agresijo", saj ni bilo nobene neposredne nevarnosti", in predlagal, da bi morala mednarodna sodišča to raziskati kot možen vojni zločin. Mednarodno kazensko sodišče mora preučiti, ali je to" vojni zločin "in določiti, kdo je odgovoren?" Je navedel nekdanji šef IAEA. El Baradej je zapisal, da ga je vojna v Iraku naučila, da "je bila prevara namerna in da takšne prevare niso omejene na majhne države, kjir vladajo neusmiljeni diktatorji."
alanford457
24. 04. 2011 18.50
uporniki so plačanci tistih ki jim je gadafli trn v peti in jim noče prodajati nafte kot bi si oni želeli uporni voditelji so člani alkajde ki so zmanipulirali ne libijce ki živijo v libiji že dalj časa osvojiti hočejo oblast
BogatunLOL
24. 04. 2011 18.48
Me zanima, zakaj ni nikjir objavljene novice, da ElBaradei zahteva da se BUSHa in njegovo administracijo na ICC obtoži vojnih zločinov v IRAKU???? Po moje je to UDARNA NOVICA, ZA NA PRVO STRAN!!!
lolipoly
24. 04. 2011 18.38
@Jozajoza Po tvojem komentarju bi na bila Libija raj na zemlji, najbolsa drzava na svetu za zivet. Samo zakaj toliko libijcev emigrira v ZDA in duge drzave , kjer morajo delati in placevati Zatiste, ki servirajo Gadafiju morda, ne pa za vse ostale.
Jožajoža
24. 04. 2011 18.17
in ker imajo "uporniki brez razloga" mogočna denarna sredstva, si lahko sedmo silo in zahodne poročevalce kupijo, da ti pišejo , kar jim plačajo.zahodne "zaveznike" pa zanima samo nafta in oblast .
BogatunLOL
24. 04. 2011 18.04
Res je umatana igra, vendar zgolj s strani NATA, ZDA in TERORISTOV - tako imenovanih UPORNIKOV. PREBIVALCI MISTRATE so že tedne njihovi talci. Sedaj so njihove vodje (plemenske vodje), podale teroristom ultimat. Sami bodo obračunali z njimi, če to ne bo naredil Gadafi. Jasno je, da bi lahko že davno zasedli Mistrao, vendar, ker jim ni do žrtev civilistov, tega ne naredijo. Mednarodni , tudi angleški civilni raziskovalci, so ovrgli trditve zahoda o bombandiranju civilistov... ZDA in EU so poročale o bombardiranju gadafijevega letalstva določenih četrti Tripolija. VENDAR je po POROČANJU NEODVISNIH OPAZOVALCEV VSE ZLAGANO!!!!
Google_Chemtrails
24. 04. 2011 17.06
mediji pa zavajajo naivni narod;)
Jožajoža
24. 04. 2011 16.55
A KDO VE, KAKŠNE CILJE SPLOH IMAJO UPORNIKI........ VE SE, DA IMAJO LIBIJCI NAJKVALITETNEJŠE ŽIVLJENJE NA SVETU, TAM LJUDJE NE POZNAJO POLOŽNIC, NE PLAČUJEJO NAFTE,KURJAVE,ŠOLE, ZDRAVSTVA, IMAJO NAJETO DELAVNO SILO...........IN ZARADI TEGA JE GADAFI diktator..
GSG-9
24. 04. 2011 16.15
Uporniki so še dva dni nazaj trdili da so osvobodili Misrato, sedaj pa govorijo da se ni situacija nič spremenila. Kdo torej laže? Mislm da je to jasno....