Tujina

FOTO: Gadafi: To je prizorišče vojne!

Tripoli/Pariz, 19. 03. 2011 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1048

Akcija zahodne koalicije je v polnem razmahu. Libijo preletavajo letala zaveznikov, ki streljajo na izbrane tarče, ameriške in britanske vojaške ladje pa so proti Libiji izstrelile rakete. Vodilno vlogo v operaciji so prevzele ZDA. Libijska državna televizija poroča, da "sovražni križarji bombardirajo civiliste v Tripoliju". Gadafi govori o prizorišču vojne.

Danes posredujemo v Libiji pod mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov. Z našimi partnerji, še posebej arabskimi partnerji, bomo zaščitili civilno prebivalstvo pred morilskim režimom, ki je izgubil vso legitimnost, ko pobija lastno ljudstvo. Nicolas Sarkozy

V francoski prestolnici Pariz so se sestali visoki predstavniki Evropske unije, Arabske lige in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Arabsko ligo so zastopali predstavniki Jordanije, Maroka, Katarja in Združenih arabskih emiratov. Na srečanju ni bilo predstavnikov Afriške unije, kot so sprva napovedovali. Tema sestanka je bila Libija, svetovni voditelji pa so se odločili, da konkretno ukrepajo.

Napad se je začel ob 17.45

Ob 17.45 po našem času je francosko letalo uničilo prvo tarčo, in sicer vojaško vozilo. Al Jazeera je poročala, da so francoska letala jugozahodno od Bengazija uničila štiri libijske tanke. Francosko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so francoske sile v Libiji uničile "nekaj tankov in oboroženih vozil“. Francoska letala so sicer v libijski zračni prostor vstopila že pred koncem sestanka svetovnih voditeljev v Parizu.

In čeprav se je na začetku zdelo, da bodo vodilno vlogo pri vojaški operaciji imeli Francozi, pa je zdaj jasno, da so vajeti v svoje roke prevzeli Američani. Vojska ZDA je sporočila, da gre pri akciji za koalicijo ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Kanade. Koalicija ima okoli 25 ladij in podmornic v Sredozemskem morju.

Američani so potrdili, da so njihove in britanske ladje proti Libiji izstrelile več kot 110 raket. Streljale so na 20 različnih tarč. Večinoma gre za tarče na zahodu.

Prioriteta koalicije zaenkrat še ni Bengazi, pač pa si je za prvo tarčo izbrala libijske zračne sile, še posebej okoli Tripolija in Misrate. Zahodne sile so iz letal napadle zračno bazo Mitiga, iz katere večinoma letijo pomembneži.

Svoje prispevajo tudi nekatere druge države

Čeprav gre za koalicijo omenjenih petih držav, pa so svoje prispevali tudi Danci in Norvežani. Oboji so za akcijo namenili po šest lovcev F-16. Letala in podmornice je prispevala tudi Španija.

'Sovražni križarji bombardirajo civiliste'

Medtem libijska državna televizija poroča, da "sovražni križarji bombardirajo civiliste v Tripoliju". Libijska državna agencija poroča, da v Tripoliju reševalna vozila hitijo pomagati žrtvam med civilisti. Državna televizija prav tako poroča, da zahodne sile obstreljujejo bencinske črpalke v in okoli Misrate.

Reuters medtem navaja besede prebivalcev Misrate, ki pravijo, da zahodne sile napadajo lokacije, kjer so Gadafijeve sile. Al Jazeera poroča, da z mednarodno koalicijo sodeluje vojaški svet upornikov.

Prvi Gadafijev odziv po začetku operacije zahodne koalicije

Ob vsem dogajanju Gadafi ni ostal tiho. Nekaj ur po začetku operacije zahodne koalicije v Libiji je v govoru, ki ga je prenašala državna televizija, dejal, da sta Sredozemlje in Severna Afrika postala prizorišče vojne. "Pozivamo vse prebivalce in državljane arabskih in islamskih narodov, Latinske Amerike, Azije in Afrike, naj dajo podporo herojskemu libijskemu narodu, da bi se soočili s to agresijo, ki bo le še ojačala moč, trdnost in enotnost libijskega naroda," je povedal. Gadafi je napovedal, da bo odprli trgovine z orožjem, da bodo prebivalci lahko branili Libijo.

Gadafijevi podporniki
Gadafijevi podporniki FOTO: Reuters

Na tisoče Libijcev oblikovalo živi ščit

Da bi zaščitili svojega vodjo, se je na tisoče Libijcev zbralo v Gadafijevem stavbnem kompleksu v Tripoliju. Tako želijo Gadafija zavarovati pred morebitnimi napadi zahodne koalicije. Pri tem so vzklikali in v zrak dvigovali Gadafijeve portrete. "Moja mama in oče sta mi dajala, da bodo letala Zahoda napadla stavbo, tako da sem prišel sem, da bi zavaroval našega vodjo,“ je dejal 10-letni deček Mahmoud.

Francosko vojaško letalo.
Francosko vojaško letalo. FOTO: Reuters

Zakaj so se odločili za akcijo?

Sarkozy je dejal, da akcijo podpirajo Francija, Velika Britanija, ZDA in Kanada ter tudi arabski narodi. Povedal je, da so Gadafiju vrata diplomacije še vedno odprta, seveda pa mora ustaviti nasilje, ki ga izvajajo njegove sile. Prepričan je, da je akcija upravičena, saj je Gadafi kršil mednarodni ultimat. "To je bila težka odločitev. Ob arabskih, evropskih in severnoameriških partnerjih, se je Francija odločila, da odigra svojo vlogo v zgodovini," je dejal.

"Napočil je čas za akcijo," pa je dejal britanski premier David Cameron. "Odločitvi je botroval Gadafi. Lagal je mednarodni skupnosti, saj je obljubil premirje, a je obljubo kršil,“ je dejal Cameron.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je vse vpletene strani pozval, naj upoštevajo mednarodno humanitarno pravo. Ob tem so spomnili, da mednarodno pravo prepoveduje, da bi tarča napadov postali civilisti ali pa da bi civiliste nekdo uporabljal za živi ščit. ICRC je hkrati vse vpletene prosil, naj omogočijo zdravstvenemu osebju in reševalnim vozilom dostop do ranjencev.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je dejal, da mu je libijski vrh zatrjeval, da so ustavili vse napade, a da je njegovo nezaupanje v libijsko vlado tako veliko, da ne more verjeti več ničemur, kar mu libijska vlada govori.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je povedala, da bodo ZDA v akciji pomagale evropskim in kanadskim zaveznikom, da pa je tudi sodelovanje arabskih voditeljev v libijski akciji ključnega pomena. Poudarila pa je, da ZDA v okviru libijske akcije ne bodo poslale kopenskih sil. Na vprašanje, ali zavezniki z akcijo želijo poraziti in strmoglaviti Gadafija, je Clintonova odgovorila: "Naš cilj je zaščititi civiliste." Oglasil pa se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki sicer ni bil na sestanku v Parizu, a pravi, da so ZDA pripravljene ukrepati. Dejal je, da je Libijce treba zaščititi.

Gadafi: Libija ni vaša!

Gadafi je sicer že pred odločitvijo svetovnih voditeljev, da je čas za akcijo, dal jasno vedeti, kaj meni o posredovanju mednarodne skupnosti. V pismu, ki ga je naslovil na Ban Ki Muna, Nicolasa Sarkozyja in Davida Camerona je zapisal: "Libija ni vaša, Libija je za Libijce. Varnostni svet, njihovo reševanje je nično, ker ni v skladu z listino o poseganju v notranje zadeve države ... Nimate pravice. Še žal vam bo, če boste sodelovali pri tem v naši državi. Mi nikoli ne bi izstrelili ene same krogle na naše ljudi, to dela Al Kaida."

Gadafi pa je za ameriškega predsednika Baracka Obamo napisal drugo pismo, v katerem mu sporoča: "Našemu sinu, njegovi ekscelenci gospodu Baracku Husseinu Obami. Sem ti že rekel, da tudi če Libija in Združene države Amerike začneta vojno, bog ne daj, boš vedno ostal naš sin. Tvoja slika se ne bo spremenila. Želim si, da se tvoja podoba ohrani. Vsi ljudje v Libiji so z menoj in jaz sem pripravljen umreti. Vsi moški, otroci in ženske so z mano. Nič več. Al Kaida je oborožena organizacija, ki gre skozi Alžirijo, Mavretanijo in Mali. Kaj bi storili, če bi odkrili, da nadzorujejo ameriška mesta z orožjem? Kaj bi storili, da bom lahko sledil vašemu zgledu."

Upornica v Bengaziju.
Upornica v Bengaziju. FOTO: Reuters

Uporniki pravijo, da so ubranili Bengazi

Libijska državna televizija poroča, da so pripadniki Al Kaide v bližini mesta Bengazi napadli Gadafijeve sile, uporniki to odločno zanikajo.

A Gadafi ni ostal samo pri pisanju pisem. Njegove sile so zjutraj vdrle v Bengazi, mesto so stresle eksplozije, na nebu pa je bilo slišati letala. Predstavnik upornikov je po napadu Gadafijevih sil povedal, da so protivladne skupine izrinile sile zveste Gadafiju. ''Zavzeli smo kontrolo nad štirimi tanki v Bengaziju. Uporniki so potisnili Gadafijeve može iz Bengazija in nadzirajo zahodni vhod,'' je povedal. Na ulicah Bengazija se je ob tem odvijalo pravo slavje. Več sto prebivalcev je prišlo na ulice, kjer so streljali v zrak, ženske pa so pele. Eden tank je krožil po mestu, na njem pa je okoli deset ljudi vzklikalo: ''Mi smo zmagovalci, mi smo zmagovalci.''

Številni so se odločili, da zapustijo Bengazi.
Številni so se odločili, da zapustijo Bengazi. FOTO: Reuters

Sestrelili letalo

Uporniki so sicer v boju sestrelili tudi letalo, za katerega so menili, da pripada Gadafijevim silam. ''Videl sem letalo, ki je krožilo nad mestom. Ko je prišlo izza oblakov, ga je zadel izstrelek in v plamenih je strmoglavilo, v zrak pa se je dvignil črn dim. Kot kaže, je napadalo Bengazijeve vojašnice,'' je povedal dopisnik agencije Reuters Angus MacSwan. A nato se je izkazalo, da so uporniki po nesreči sestrelili svoje letalo. To je za Al Jazeero potrdil tudi vodja uporniškega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil, ki je tudi povedal, da spalno območje mesta vojska napada s tanki in topništvom.

Bolnišnice v Bengaziju naj bi že preplavile žrtve spopadov, je še povedal. Samo v bolnišnici Jala v Bengaziju so danes našteli 26 mrtvih in več kot 40 ranjenih.

Nad Bengazijem so uporniki po nesreči sestrelili svoje letalo.
Nad Bengazijem so uporniki po nesreči sestrelili svoje letalo. FOTO: Reuters

Tripoli: Mi ne napadamo nikogar

Medtem pa je libijska vlada sporočila, da v Bengaziju ni njihovih vojakov ter da se napadi sploh niso zgodili. Libijske vladne sile niso vpletene v vojaške akcije v ali okoli mesta Bengazi, je sporočil predstavnik vlade. ''Napadov v Bengaziju ni. Kot smo povedali, upoštevamo prekinitev ognja in želimo, da pridejo mednarodni opazovalci,'' je povedal Mussa Ibrahim. ''Uporniki napadajo vasi in mesta in tako skušajo sprožiti mednarodno vojaško intervencijo,'' je dodal.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim pa je zagotovil, da se njihove sile zgolj branijo in ne napadajo nazaj. Prav tako je zagotovil, da ne nameravajo napasti Bengazija, milijonskega mesta, ki je utrdba upornikov proti Gadafijevemu režimu. Libijski namestnik zunanjega ministra je za BBC povedal, da so libijska letala prizemljena ter da spoštujejo prekinitev ognja.

A prebivalci mesta trdijo drugače. Jugozahodno od Bengazija je letalo Gadafijevih sil odvrglo najmanj dve bombi, z območja pa je bilo slišati tudi vztrajno obstreljevanje. ''Eksplozije so se začele okoli 2. ure zjutraj,'' je povedal prebivalec mesta Faraj Ali.

Predstavnik upornikov je za Al Arabijo povedal, da Gadafijeve sile bombardirajo tudi okolico zahodnega mesta Zintan. Gadafijevi privrženci so danes streljali tudi na mesto Misrata. Prebivalec mesta je sicer povedal, da je v mestu mirno, vendar so Gadafijeve sile na obrobju mesta, prebivalci v mestu pa so ostali brez vode. Gadafijev ostrostrelec naj bi tudi ubil dva človeka.

''Letala bombardirajo cesto do letališča, prav tako so napadli okrožje Abu Hadi v predmestju,'' je povedal zdravstveni delavec in podpornik upornikov Mohamed Dwo. Bil je na mestu, kjer so se spopadli uporniki in dva tako imenovana plačanca, ki se jima je uspelo prikrasti v mesto, po katerem sta se vozila v avtomobilu polnem ročnih granat.

Moška, oblečena kot civilista, so ustrelili in ubili, uporniki pa so iz okrvavljenih dokumentov, ki sta jih imela pri sebi, razbrali, da gre za Nigerijca. ''Tukaj smo sedeli, ko sta začela streljati iz avtomobila. Tudi mi smo začeli streljati in tako se je končalo,'' je povedal upornik Meri Dersi.

'Junes je še vedno z nami'

Vodja libijskega uporniškega gibanja je zanikal poročanje državne televizije, da se je bivši notranji minister, ki je prestopil na stran upornikov, vrnil v Gadafijevo vlado. Državna televizija je namreč poročala, da so Abdula Fataha Junesa ponovno postavili na čelo notranjega ministrstva. Ob tem je pokazala posnetek Yunesa, ki ga je sprejel Gadafi. Kdaj je posnetek nastal, ni znano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1048)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HMTD
20. 03. 2011 08.42
Upornica v Bengaziju. (Foto: Reuters) Nad Bengazijem so uporniki po nesreči sestrelili svoje letalo. (Foto: Reuters) no pa recte da so normalni pa civili...
BALIENCRIP
20. 03. 2011 04.00
Joj ste smešni vsi skupaj. ZDA to, ZDA ono, EU to EU ono. Kaj sploh počnete tukaj? Šibajte v Argentino, Brazilijo, Afriko, Rusijo, Kitajsko... ne vem kaj čakate? Tam se cedita med in mleko. Dajte že enkrat dojet, da so vsi sistemi na tem planetu zato, da se vodilni preseravajo. In kolokor lep nek sistem zgleda na koncu pride do grdega konca... Odkar obstaja človek, vodi vojno za teritorij, ego, in moč. Pod vsemi sitemi. Nikoli ni bilo boljše, nikoli ne bo. In tale gadafi, z svojima preseratorskima sinovoma pa vam je po volji? Če že morajo mlatit nekoga, naj gadafija. Bolje kot nas. Namesto, da cvilite se raje zbunite, če vam gre vse v drek. Ampak to pa ne, ah kje ... dajmo raje pizdit po forumih, straneh, gostilnah ... naslednji dan pa nazaj pridno z glavo skrito med ramena. Če mislite kaj naredit, naredite ... gobcanje ni še nikoli nič rešilo. To počnejo tudi ovce in krave pred zakolom... meeeeee, muuuuuu ... samo, da to delajo na travniku, vi pa na netu. Zdej grem pa lahko mirno spati.
upornik007
20. 03. 2011 01.12
zdej bo severna koreja spet uzaljena ker ji ne dajo nc pozornosti hehe
partizan71
20. 03. 2011 01.07
Res, na nek nacin je vse skupaj eno ravnovesje. Za Zahod so Arabci aktualni samo kot izvozniki nafte
LexLuthor
20. 03. 2011 01.05
Aja, Libija je bila na sporedu za iranom in Venezuelo, pa so malo vrstni red spremenili...
partizan71
20. 03. 2011 01.05
Mislim da tudi Rockefellerji Polifem
povemvsem
20. 03. 2011 01.05
partizan71; zato se pa Izraelu ne sme skriviti niti lasu na glavi!
partizan71
20. 03. 2011 01.04
Razumem zakaj jih je Dolfe sovrazil in hotel iztrebiti. Danes v ZDA manipulirajo z bankami , trgovino z orozjem in se cim.
povemvsem
20. 03. 2011 01.04
partizan71: Rockefellerji menda da niso židje. Pa saj nima veze cilje imajo iste!
njoka
20. 03. 2011 01.01
Sam res, poglejte si na zgornji sliki, s kakšnimi avtomobili bežijo ti "ubogi" in "zatirani" ljudje...mah. Če si predstavljate, da pride do bežanja iz Prekmurja naprimer, ne verjamem da bi bili taki avtomobili na sliki!
povemvsem
20. 03. 2011 01.01
partizan71: ja saj, v ameriko so bežali samo reveži in lopovi in ta struktura je še vedno ista!
partizan71
20. 03. 2011 00.59
polifem Te bankirske druzine so pa Zidje
povemvsem
20. 03. 2011 00.58
Mediji so prav tako na veliko lagali o epicentru potresa na Japonskem.Štirje epicentri so bili in vsi v neposredni bližini ognjenika Fudži! In neki Japonski naravovarstvenik neposredno obtožuje CFR (svet za zunanje zadeve) ki je v popolni lasti Davida Rockefellerja,da so namerno hoteli izvati izbruh vulkana,vendar je šlo nekaj narobe (verjetno s HAARP-om)
MERDE-AVE-MERDE
20. 03. 2011 00.58
polifem20.03.2011, 00:46 3 William Cooper Legenda.
njoka
20. 03. 2011 00.57
Osvobodite Libijo, hočemo da postane kot Irak in Afganistan, vsi v boj!!!
povemvsem
20. 03. 2011 00.52
Vsi politiki tako v ZDA kot v EU in še kje so samo hlapci trem bankirskim družinam!
DragicaJ
20. 03. 2011 00.51
Lahkomiselno in neodgovorno! Evropa kam greš?
partizan71
20. 03. 2011 00.49
Vseeno ma Gadafi sreco. Ce bi uletel Chuck Norris bi bilo ze vsega konec...
povemvsem
20. 03. 2011 00.49
Ob tistem orakanu in žrtvah je pa Bush samo skomignil z rameni "kaj češ"!!
LexLuthor
20. 03. 2011 00.49
Odvračanje ljudske pozornosti od skorajšnjega propada dolarja in posledično izgube vseh prihrankov prebivalstva. Točno to so napovedali neodvisni analitiki - novo vojno za spuščanje megle...