Tujina

'Grozljive' fotografije trupla javnost ne bo videla

Islamabad, 04. 05. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
409

Obama se je po poročanju ameriških medijev odločil, da fotografije mrtvega Osame bin Ladna ne bo dal v javnost. Predstavnik Bele hiše Carney je sicer dejal, da je fotografija trupla grozljiva.

Ameriški mediji poročajo, da se je ameriška administracija  po premisleku odločila, da fotografije mrtvega Osame bin Ladna ne objavi. Ameriški predsednik Barack Obama je v televizijskem intervjuju za CBS dejal, da bi fotografija trupla bin Ladna lahko spodbudila nasilje. Hkrati bi jo Al Kaida lahko uporabila v propagandne namene. "Tega ne bomo prikazali kot neko trofejo. Je pa dejstvo, da bin Ladna ne boste več videli hoditi po svetu," je dejal.

Fotografija naj bi bila sicer zelo nazorna. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je že včeraj namreč dejal, da je fotografija trupla bin Ladna, ki je bil ustreljen v glavo, grozljiva.

Bin Laden ni bil oborožen

Carney je sicer že včeraj na tiskovni konferenci potrdil, da bin Laden ni bil oborožen, ko so ga ubili pripadniki ameriških posebnih enot. Ti so vdrli v hišo v pakistanskem mestu Abotabad, ki je v neposredni bližini Islamabada. Carney je razložil, da so bili v hiši tudi drugi ljudje, ki so imeli pri sebi orožje.

Sicer je Carney dejal, da se je bin Laden upiral. Ko so ga novinarji vprašali, kako se je brez orožja upiral pripadnikom posebnih oboroženih enot, ki so bili najverjetneje oboroženi do zob, je tiskovni predstavnik Bele hiše odgovoril, da se je možno upirati tudi brez orožja. Dodatnih razlag Carney ni podal.

Hiša, v kateri je živel Osama bin Laden.
Hiša, v kateri je živel Osama bin Laden. FOTO: Reuters

Je pa razložil, da je bin Ladnova žena, za katero so sprva poročali, da so jo ubili, poskušala napasti ameriške komandose. Ženska je bila skupaj z Osamo v sobi, ko so vdrli komandosi. Ker jih je napadla, so jo ustrelili v nogo. Naj dodatno razložimo, da so predstavniki ameriške administracije v ponedeljek sporočili, da je ženska poskušala zaščititi bin Ladna in da je bila v spopadu ubita. Prav tako naj bi bin Laden žensko uporabil kot živi ščit, pri tem pa naj bi streljal na vojake. Te informacije očitno niso bile točne.

Tiskovna konferenca Bele hiše je sledila po novici, da je komaj 12-letna hčerka Osame bin Ladna videla umor svojega očeta. Pakistanskim preiskovalcem, ki so prijeli vse prisotne v hiši, med njimi kar šest mladoletnih otrok, ki so stari od dve do dvanajst let, naj bi dejala, da je bil njen oče neoborožen, ameriški vojaki pa so ga umorili. Njeno izjavo so objavili številni svetovni mediji.

Je pa danes Al Arabiya objavila, da je hčerka preiskovalcem dejala tudi, da so specialci njenega očeta najprej prijeli živega, nato pa so ga ustrelili.

Zahtevajo odgovore od Pakistana

ZDA prav tako želijo preučiti, ali so pakistanske oblasti vedele za skrivališče in morda celo pomagale bin Ladnu pri skrivanju. Uradni Pakistan sicer zanika, da je pomagal Osami, a že dejstvo, da Američani niso želeli obvestiti pakistanskih oblasti o raciji pri bin Ladnu, pove veliko. ZDA namreč niso želele ogroziti vojaške akcije, saj so sumile, da so znotraj pakistanske strukture bin Ladnovi ovaduhi in pomagači.

Sicer so pakistanske oblasti zadovoljne, da je najbolj iskani terorist na svetu mrtev, a kljub temu so izrazile globoko zaskrbljenost zaradi racije, za katero niso dale pooblastila.

Danes se je na ameriške očitke odzvalo pakistansko zunanje ministrstvo, ki pravi, da so ameriškim obveščevalnim službam podatke o objektu, v katerem se je skrival bin Laden, posredovali že nekaj let, in sicer od leta 2009.

Akcijo v hiši bin Ladna so spremljali kar v živo. Direktor agencije Cia je poudaril, da predsednik Obama ni videl trenutka, ko so komandosi streljali in ubili bin Ladna.
Akcijo v hiši bin Ladna so spremljali kar v živo. Direktor agencije Cia je poudaril, da predsednik Obama ni videl trenutka, ko so komandosi streljali in ubili bin Ladna. FOTO: Reuters

_________________________________________________

Preberite tudi:

Hiša človeka, ki se je hotel skriti pred svetom

Študentje prvi razkrili Osamovo skrivališče

_________________________________________________

"ZDA prekoračile vse meje"

Nekateri evropski politiki so izrazili zaskrbljenost nad ravnanjem ZDA, saj se po njihovem mnenju te obnašajo kot policist, sodnik in rabelj. Sicer je ameriški generalni tožilec Eric Holder dejal, da je bila vojaška akcija zakonita, a iz Evrope je slišati, da bi morali bin Ladna zajeti in mu soditi, poroča tiskovna agencija Reuters.

Da so z operacijo kršili mednarodno pravo, meni nekdanji nemški kancler Helmut Schmidt, ki je še opozoril, da bi se zaradi nje lahko v arabskem svetu soočili z nepredvidljivimi posledicami.

Nizozemski strokovnjak za mednarodno pravo Gert-Jan Knoops je poudaril, da bi morale ZDA bin Ladna aretirati.

Priznani londonski odvetnik za človekove pravice Geoffrey Robertson je dejal, da bi dogodek lahko opisali z besedami hladnokrvna usmrtitev, z akcijo pa je ZDA ustvarila pogoje, da bin Laden postane čaščeni mučenik. Pravi, da akcija ni odraz pravičnosti in pravice, saj bi v tem primeru morali Osamo pripeljati pred sodnike, kjer bi predstavili dokaze zoper osumljenca. Tako bi mu dokazali krivdo za očitana dejanja, nato pa bi izrekli primerno kazen. Sodili bi mu, tako kot so po drugi svetovni vojni nacistom oziroma tako kot so nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je dejal Robertson, ki je še dodal, da so Američani bin Ladnu dali tisto, kar si je želel – ustrelili so ga med sveto vojno, kar mu je zagotovilo vstop v obljubljeni raj.

Islamski verski vodja Syed Ahmed Bukhari meni, da bi ameriške enote z lahkoto prijele Osamo. Dodaja, da ZDA po svetu promovira zakon džungle – v Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Libiji ... "Ljudje so dolgo molčali, a zdaj so (ZDA, op. p.) prekoračili vse meje," je še kritično zaključil.

Sicer so številni verski voditelji izrazili zaskrbljenost zaradi pogreba na morju. Poudarjajo, da ne gre za muslimanski običaj, saj se mora oseba pokopati. Za pokop v morju morajo obstajati izredni razlogi, če jih ZDA ne bodo utemeljile, bodo verniki sklepali, da so bin Ladna "odvrgli v morje kot neko žival", kar pa bo imelo negativne posledice, saj gre za žalitev, je dejal Amidhan, član Sveta indonezijskih ulem (Indonesia's Ulema Council – MUI). 

Vodja Nata operacijo vidi kot upravičeno

Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar Nata, pa je dejal, da je bila ameriška operacija upravičena. "Nenazadnje je ustanovitelj Al Kaide odgovoren za smrt na tisoče nedolžnih ljudi," je povedal. "Upam, da bo ta zelo uspešna operacija vodila k zmanjšanju vrednosti ene najbolj nevarnih terorističnih mrež in mislim, da je to tisto, kar šteje za večino ljudi po svetu," je dodal. Je pa poudaril, da smrt Osame ne bo spremenila predvidene časovnice Natove misije v Afganistanu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

extradeluxe
06. 05. 2011 22.05
dobr no potem je pa vse farska, zarota, iluzija. Ubistvu smo celo človeštvo iluzija, pravzaprav realno sploh ne obstajamo, samo mislimo da obstajamo. Tako kot ko pomisliš na en dogodek izpred 20 let in pa na ene sanje izpred 20 let - ni velike razlike v spominjanju. *
Ehnaton
05. 05. 2011 13.09
@Berija 05.05.2011, 08:21-3 "Napad na WTC je organiziral Bin Laden! Tisti, ki se s to trditvijo strinjate mi prosim ne pritiskajte plusov, saj bi rad preko minusov preštel število članov Alkaidine celice za Slovenijo :)" Ja, ja, ziher. Jaz sem si pa včeraj ob 17h vzel 5 minut časa in skonstruiral cel NORAD in v naslednjih 10 minutah zgradil še cel kompleks, pa vse to vdelal v Triglav, tak da smo tudi mi varni pred letalskimi napadi, tak kot so to ZDA s svojim NORAD-om. Pa pr sosed so včeri vidl kako je nekdo spet križal Kristusa, ki je glih mal pred tem spet prišo, da nas odreši; sam vam dans ne morm pokazat trupla, ker je glih pred petim minutam od mrtvih vstal in šel v nebese. Dostavim pa slike in video, takoj za tem, ko bodo ZDA dostavile slike od pred-predvčerišnim umorjenega Osame. Pa tud moje slike in video glih tak niso ponarete, res, častna prostozidarska!!!
kawboy
05. 05. 2011 12.25
+1
To je dokaz, da so si vse izmislili, zrežirali tako kot ničkolikokrat dosedaj. Čisto po Ameriško.
Danijel Fric
05. 05. 2011 09.29
Bin laden se ameriškim podvigom verjetno smeji, saj ne vedo kako bi še lagali in prepričali javnost o dogotku ki ga ni !!!!!
tekavcminka56
05. 05. 2011 09.17
admin tokrat se ti globoko opravičujem, šele sedaj sta se oba komentarja pojavila...hvala da nisi zbrisal, tvoj dolžnik sem, povabim te na pivo, vendar ti plačaš ker te pomoje kar bogato plačujejo na pop tvju da brišeš vsakega ki kaj preveč pove po resnici...lahko pa tudi jaz plačam, ne sekiraj se
tekavcminka56
05. 05. 2011 09.10
lolypoly ti nism že povedal...admin me spet briše pa ti hočm sam povedat da internet enostavno ni zate...ne zahajaj več sm ostani pri poročilih na rtv ali pop tv, prečitaj lady in dnevnik, ker če do zdej nisi ugotovu kdo američani u resnici so, ne boš nikoli!
tekavcminka56
05. 05. 2011 09.06
lolypoly a ti nism že učer reku da če nisi dovolj inteligenten pač ne prihajaj na ta portal, ostani pri dnevniku na slo1 ali pop tv, preberi si dnevnik ali delo in zagotovo boš vedel vse...tako kot si do zdaj počel (internet je zate preveč, ker če nisi do zdaj ugotovil kdo američani v resnici so, žal ne boš nikoli...smiliš se mi)
janez6b
05. 05. 2011 08.57
Berija2 jst pa štejem naivne ovčke, tko da dobrodošel:)
Komendator
05. 05. 2011 08.21
Napad na WTC je organiziral Bin Laden! Tisti, ki se s to trditvijo strinjate mi prosim ne pritiskajte plusov, saj bi rad preko minusov preštel število članov Alkaidine celice za Slovenijo :)
cirenij
05. 05. 2011 08.05
realnews tudi jaz sumim, da je Bin Laden že dolgo mrtev. Zaradi popularnosti pa so Bog ve od kot privlekli njemu podobno truplo.
cirenij
05. 05. 2011 08.03
Če bi dobil samo šus v glavo, slika ne bi bila grozljiva. Koliko razmesarjenih trupel vidimo v Iraku, Afganistanu. ob potresih itd.,pa nikomur mar. Pokažejo naj, če je res, kako so se nad njim izživljali. Obama in Clintonova pa uživala.
a91p
05. 05. 2011 08.02
ne bo dal slik v javnost ker jih ni :)
bnam 2707
05. 05. 2011 07.37
Če so slike grozljive in se ta oseba ni upirala in ni imela orožja pomeni,da so se nad njim izživljali......Drugače biti ne more.
realnews
05. 05. 2011 07.29
realnews
05. 05. 2011 07.29
Steve R. Pieczenik je povedal , da je 9/11 bil doma narejen in osama je umrl že 2011, kdo je ta tip pa guglejte
draghci
05. 05. 2011 07.15
Mislim, da je ozaveščenost postala že tako visoka, da lahko prvič gledamo v živo kako nam lažejo. Tu notri je toliko enih bučk, da bog pomagaj, pri katerih bi pred leti hitro padli na finto. Mi je zanimiva ta zadeva, kako so si ga dovolili ubiti kao in potem bili tako prijazni, da si ga niso dovolili vzeti in pokazati svetu, ampak so ga dobrohotno pustili, da so ga takoj zagrebli na dno morja. Kar malo morbidno sodelovanje morilcev z njegovo družino in kar pretirano upoštevanje njihovih običajev. Sorry, ampak vse to je en navaden B:S:
lolipoly
05. 05. 2011 06.39
Ce bodo tebi slike prikazali, bos rekel , da je fotoshop in kaj je poanta v tem potem? Res hoces videti grozljive slike ? Kaj ti bo to? Takih dogotkov si nihce nebo izmisljavlal ni ravno veselo ampak je resnicno. Tisti , ki mislijo da je propaganda in laz vse skupaj, tako ni mogoce dokazat, pod nobenim pogojem
belokranj?ek
05. 05. 2011 06.27
ne,ne bo slike...torej je to,to,lažejo in bluzijo da ni za nikamor,kak jih ni sramota?ko vidim,srečam kje, kakega amerikanca v sloveniji ga brcnem v rit...bo že znal zakaj...
Civil
05. 05. 2011 03.55
Najbolj se mi zdi zanimivo, zakaj so se Američani sploh trudili s podrobnostmi, mar bi raje rekli, da so ga zadeli v neki zahojeni grapi z vodenim izstrelkom, smrt pa so potrdile neke tajne sluzbe. Ce bi se oglasili Pakistanci, bi rekli, da so tam pac razgnali neke teroriste. Zato sklepam, da je hotel Obama pac dati zaleta narodu, saj kot Nobelov nagrajenec uresničuje politiko, da bo popucal za Bushom in spravil narod iz vojn. Vprašanje, kdaj se je bolj lagalo, prej ali zdaj, ko se agresija umirja. Vprašanje, če je bil problem čoban ali vzdušje doma, ko so jih 10 let pumpali z jihadom, namesto da bi Amerika izkoriščala ekonomske, znanstvene ter druge primerjalne prednosti, ki si jih je ustvarila in s katerimi bi končno dosegla enake cilje. Podobno kot pri nas, se bo narod težko kar tako otresel občutkov po vojni, za katero še vedno mnogi fanatično verjamejo, da je bila sveta in poštena, pa je bila še najbolj podobna terorističnim akcijam. Kdo bo zdaj verjel, da je šlo v glavnem za napihnjen kup laži in propagando, da so lahko določeni kapitalski lobiji desetletja izvajali svojo pohlepno, abominalno politiko? Ne verjamem, da bi pomagalo par fotografij, risank smo se prevec videli. Po padcu fašizma in komunizma, vlečejo konec tudi banana diktature, kjer posamezniki še vedno nočejo zapustiti dosmrtnih državnih služb, čeprav se načelno razglašajo za demokracije. Zveni znano? Zato to nikakor ni še konec zgodbe, po 11.septembru je namreč svet postal takšen, da v njem ni več nič kaj zabavno živeti, če se lahko sarkastično izrazim. Niti ga ni več mogoče resetirati, potrebno bo še veliko več takšnih in drugačnih head shootov, da se bomo naučili živeti v tem novem svetu. Treba bo odriniti na globoko!
rageinblack
05. 05. 2011 03.41
In tudi če so ga res na tak način ubili, so si naredili sramoto pred celim svetom, ampak kaj pa je to, naprav vsem civilistom ki so pobili dol na srednjem vzhodu.