Tujina

FOTO: Prvi alarm sprožila potnica in ne posadka

Rim, 18. 01. 2012 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
96

Reševalna akcija na ladji Costa Concordia po prekinitvi še ni stekla. Gorivo bodo začeli črpati, ko bo prispela ekipa iz Nizozemske. V javnosti pa se vrstijo nove tragične zgodbe. Tokrat o 38-letnem članu orkestra, ki je požrtvovalno pomagal otrokom na krovu ladje.

Upanje, da bodo na nasedli ladji Costa Concordia našli preživele, počasi ugaša. Ker se je ladja spet premaknila, so iskalno akcijo prekinili. "Instrumenti so pokazali, da se je ladja premaknila. Zdaj ocenjujemo, ali je našla novo mesto, na katerem bo obstala, in nato bomo delo nadaljevali. Zaenkrat pa ne moremo niti v bližino ladje," je dejal tiskovni predstavnik reševalcev Luca Cari. Ladja je proti večeru nehala drseti, čez dan pa se je pomaknila za več kot en meter.

Kljub temu, da želijo reševalne ekipe še zadnje trenutke lepega vremena izkoristiti za iskanje, saj so za četrtek na tem območju napovedane nevihte, pa obstaja verjetnost, da bodo z akcijo nadaljevali šele v četrtek zjutraj. Reševalci so doslej prečesali del ladje, ki je nad vodo, in strokovnjaki menijo, da obstaja le majhna verjetnost, da bi iz ladje izteklo gorivo.

Italijanski karabinjerji so odkrili čer, ki je bila usodna za ladjo.
Italijanski karabinjerji so odkrili čer, ki je bila usodna za ladjo. FOTO: Reuters

"Smo v tekmi s časom"

Italijanskim strokovnjakom bo na pomoč priskočila ekipa iz Nizozemske. Kot je dejal minister za okolje Corrado Clini, bi lahko ekipa iz podjetja Smit Salvage, ki je specializirana za reševanje in odpravljanje posledic nesreč na morju, v četrtek zjutraj začela s črpanjem 2400 ton dizelskega goriva iz 17 rezervoarjev na poškodovani ladji za križarjenje. Vsekakor pa je začetek operacije odvisen od vremenskih pogojev, je dejal minister.

Clini je ob tem opozoril na nevarnost, da bi ladja ob zelo visoki plimi zdrsnila s skal, na katerih sedaj leži, in se potopila. V bližini nasedle ladje je namreč globoko brezno, ki sega od 50 do 90 metrov globoko. V tem primeru bi bilo zelo težko izčrpati gorivo. "Smo v tekmi s časom," je menil minister.

Clini je še povedal, da je zaradi nasedle ladje doslej nastala "omejena škoda" za okolje. Okoljsko združenje Legambiente je sicer poročalo o bistveno večji škodi za favno in floro, ki so jo povzročila topila, olja, laki, čistila in živila z ladje.

Italijanski premier Mario Monti pa je medtem obljubil, da bodo skušali storiti vse, kar je mogoče, da bi preprečili ali omejili posledice za okolje po nesreči Coste Concordie. Zagotovil je, da so sprejeli vse ukrepe, da bi preprečili izlitje goriva. Monti se je tudi zahvalil prebivalcem otoka Giglio, da so pomagali potnikom ladje po nesreči.

Italijanska vlada bo po nesreči zagotovila pet milijonov evrov pomoči, v ta namen pa bo na prizadetem območju razglasila izredno stanje. S tem bodo omogočili čimprejšnjo sprostitev pomoči, je dejal minister Clini.

Čeri, ki segajo globlje v morje, so podnevi dobro vidne. Skale, ki so bile usodne za Costa Concordio, so južno od pristanišča na otoku Giglio.

Karabinjerji so odkrili čeri, ki so bile usodne za ladjo

Medtem je italijanska policija odkrila točko, ki je bila usodna za luksuzno ladjo. Potapljači iz vrst karabinjerjev so čeri našli in fotografirali že v ponedeljek, a so šele danes spregovorili o tem. Kot je povedal vodja potapljaške ekipe reševalcev, je plovba mimo ostrih čeri praktično zapečatila usodo ladje in se je bilo trku nemogoče izogniti.

Usodne skale ležijo le osem metrov globoko in le 30 metrov od obale otoka Giglio. Večji kos skale je ostal zagozden v trupu ladje, potem ko se je ladja prevrnila na bok, pa je lepo viden. "Odkrili smo tudi drugo polovico čeri, sledi trka pa so vidne tudi na drugih skalah,'' je povedal neimenovani predstavnik policije. Dodal je, da nič ne kaže na to, da bi ladja trčila v kar koli, kar ni bilo pod gladino vode.

Reševalci so v trupu ladje odkrili truplo 38-letnega violinista.
Reševalci so v trupu ladje odkrili truplo 38-letnega violinista. FOTO: Reuters

Madžarska vlada razkrila identiteto umrlega

Kot poroča Sky News, je madžarska vlada potrdila, da so reševalci v trupu ladje odkrili truplo 38-letnega violinista Sandorja Fehrerja. Umrli je eden izmed enajstih ljudi, ki so jih reševalci doslej našli mrtve v notranjosti Costa Concordie.

Italijanski reševalci so do sedaj našli 11 trupel, 24 ljudi pa še vedno pogrešajo. Včeraj so v nasedli ladji našli pet trupel. Našli pa so tudi drugo črno skrinjico. Ministrstvo za zunanje zadeve je s slovenskega veleposlaništva v Rimu prejelo potrditev, da je bila v času nesreče na ladji med člani posadke tudi državljanka Slovenije. V nesreči ni bila poškodovana, veleposlaništvo pa je o tem seznanila lastnica ladje družba Costa Crociere.
Fehrerja so nazadnje videli na krovu, ko se je odpravil do reševalnega čolna, s katerim bi ga prepeljali do obale, a vanj ni nikoli sedel. Kot je povedal njegov sodelavec in pianist Jozsef Balog, je Fehrer pomagal številnim prestrašenim in objokanim otrokom nadeti rešilne jopiče, nato pa se je odpravil do svoje kabine, da bi vzel violino. Po tem ga ni več videl.

Prvi alarm sprožila potnica in ne posadka

Poleg zgodb o ljudeh na dan prihaja vedno več podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo na ladji pred nesrečo. Po poročanju italijanskega časnika La Repubblica, je prvi alarm sprožila potnica in ne posadka ladje. Preberite si, kaj se je dogajalo do kapitanovega ukaza, naj potniki in posadka zapustijo ladjo:

Ob 22.06 potnica kliče mamo in ji pove, da se je zrušil strop v restavraciji na palubi in da so jim ukazali, naj oblečejo reševalne jopiče. Mama o tem obvesti karabinjerje v kraju Prato. Ti nato obvestijo kapitanijo v Livornu, ki pokličejo potnico in preverijo zgodbo.

Ob 22.14 obalna straža stopi v stik z ladjo. Častnik, ki se oglasi, pove, da gre le za daljši izpad električne energije, a da bodo težave v kratkem rešili. Zanika, da se je zrušil strop in da so morali potniki obleči jopiče. Ena od ladij italijanske posebne policije Guardia di Finanza (finančna policija), ki bo pozneje ključna za potek reševanja, ponudi, da odide na kraj, kjer je Concordia. Obalna straža plovbo odobri, saj dvomijo, da gre le za izpad elektrike.

Šele ob 22.26, ko obalna straža na drugi strani dobi kapitana ladje Francesca Schettina, potrdijo nesrečo. Schettino potrdi, da je ladja nasedla, a pravi, da ni ranjenih in da Concordia potrebuje samo vlačilca, da jo odpelje v pristan. Kljub temu v kapitaniji ukažejo vsem ladjam, ki so na tistem območju, naj se napotijo proti Concordii.

Ob 22.44 prispe na kraj ladja finančne policije, ki se je prva podala na pot, in poveča stopnjo alarma: Concordia se nevarno nagiba na desno. Reševalna akcija steče s polni paro. Poročil o ljudeh v morju še ni. Minuto kasneje kapitan Schettino zanika vse, pravi, da ladja pluje.

Ob 22.48, več kot 40 minut potem, ko je pomoč iskala potnica, obalna straža Concordio sprašuje, ali bodo ukazali ljudem, naj zapustijo ladjo. Ladja odgovori: "Še ocenjujemo razmere". V kapitaniji ob tem stečejo popolne priprave za sprejem brodolomcev.

Deset minut pozneje Schettino, ki ga ponovno kontaktira kapitanija, sporoči, da je dal ukaz "zapustite ladjo". Od takrat gre vse samo še navzdol, dobesedno, ladja tone in v morski grob odnese najmanj 11 ljudi.

Kapitan v hišnem priporu

Vedno več kritik pa je slišati na račun kapitana ladje Fransesca Schettino, ki naj bi bil odgovoren za nesrečo. Kapitan je v hišnem priporu in pod posebnim nadzorom. Sodnica je dejala, da ni nevarnosti, da bi Schettino pobegnil, obstaja pa nevarnost "prikritja dokazov", zato je nujno, da ostane v hišnem priporu.

Glavni tožilec je že v torek dejal, da sodničine odločitve ne razume, danes pa je napovedal pritožbo. Dejal je, da bo za kapitana zahteval pripor.

Že tako razburjeno javnost in razjarjene svojce je še dodatno razburil zvočni posnetek pogovora med obalno stražo in kapitanom. Častnik, ki je koordiniral operacijo, je kapitana Schettino zaman poskušal prepričati, naj se vrne na ladjo.

"Človek to doživlja kot nekaj nerealnega, saj ugotovi, da je v nevarnosti in da mu nihče ne pomaga," je v pogovoru za 24ur.com povedal Ljuba Vujović, ki je bil na potovanju skupaj z ženo.

Kapitan ladje zanika obtožbe, da je zbežal z ladje.
Kapitan ladje zanika obtožbe, da je zbežal z ladje. FOTO: Reuters

Članica posadke stopila v bran kapitanu

Italijanski mediji danes poročajo, da je kapitan priznal, da je naredil napako, ko je ladjo usmeril izven začrtane poti. Je pa zanikal, da je zapustil ladjo, čeprav je vedel, da so na njej še številni potniki.

"Častnik, pristojen za pot, mi je rekel, naj pazim na čeri, ampak isto pot sem opravil že trikrat ali štirikrat in počutil sem se varnega," je dejal Schettino. Pojasnil je, da bi moral ladjo obrniti v desno, da bi se izognil čerem, vendar je zmanjkalo časa in ladja je zadela ob skalo.

Schettino pa še vedno zanika, da bi po nesreči zbežal z ladje. "Ni res, da sem zbežal. Padel sem z ladje na streho enega od reševalnih čolnov in nisem mogel splezati nazaj na ladjo," je zatrdil. Dejal je, da je potem z ene od skal na otoku Giglio, blizu katerega se je zgodila nesreča, koordiniral reševanje.

V bran kapitanu in ostalim delavcem na ladji je stopila tudi članica posadke Katia Keyvanian. Kot je zapisala na družbenem omrežju Facebook, so številne obtožbe na račun kapitana in posadke neutemeljene. "V temi smo v dveh urah evakuirali 4000 ljudi. Če bi bili nesposobni, nam to ne bi uspelo.'' Prav tako zanika, da je kapitan zbežal z ladje. Obenem pa opozarja na popolnoma neprimerno obnašanje nekaterih potnikov. Eden od potnikov je v čolnu prižgal cigareto. Ko ga je opozorila, da je to lahko nevarno, ji je nazaj zabrusil, da je pod stresom. "Trudili smo se, da goste spravimo na varno,'' pojasnjuje. "Ne potrebujemo zahvale, saj smo le opravljali svoje delo, a prav tako ne potrebujemo vseh neutemeljenih obtožb, očitkov in laži.''

Eden od reševalcev, ki bijejo bitko s časom, je zaradi preobremenjenosti omedlel.
Eden od reševalcev, ki bijejo bitko s časom, je zaradi preobremenjenosti omedlel. FOTO: Reuters

Sodnica: Vedno več dokazov proti kapitanu

A tudi sodnica je danes dejala, da obstaja vedno več dokazov, da je kapitan zavrnil pozive, da naj se po nesreči vrne na ladjo in sodeluje pri evakuaciji potnikov. Dejstvo, da je bilo na ladji precej osebja in častnikov, ki so se trudili na varno spraviti potnike, demantira izjave kapitana, da ni mogel voditi reševanja, je poudarila sodnica. Dodala je, da se Schettino niti ni poskušal vrniti v bližino ladje, ki jo je zapustil, ko je bila evakuacija še v polnem teku. Ko je prišel na kopno, je sicer še več ur ostal na skalah in opazoval reševanje, je še dejala sodnica.

Črpanje goriva iz Costa Concordie bo trajalo predvidoma tri tedne.
Črpanje goriva iz Costa Concordie bo trajalo predvidoma tri tedne. FOTO: Reuters

Napovedane skupinske tožbe

Več kot 70 potnikov z ladje Costa Concordia se je odločilo za skupinsko tožbo proti lastnikom ladje. Njihov cilj je doseči najmanj 10.000 evrov odškodnine. Nekateri italijanski odvetniki sicer menijo, da bi lahko iztržili še enkrat več. Sorodniki vsake od žrtev pa naj bi dobili po 400.000 evrov.

V družbi Costa Crociere so danes zapisali, da so "globoko užaloščeni nad novico, da so reševalci našli še več žrtev. Svojcem izražamo iskreno sožalje." Kot so še dodali, bodo še naprej sodelovali z reševalci in poskusili preprečiti ekološko katastrofo. Prioriteta pa ostaja iskanje pogrešanih. Ob tem so poudarili, da družinam žrtev nudijo vso pomoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enstajerc
19. 01. 2012 23.00
+1
Vidim da se eni ne zavedate velikosti te ladje. Kapitan je kriv samo za nespametno dejanje skrenitve iz zarisane smeri ter strahopeten odhod iz ladje. Število žrtev ni veliko glede na to kako velika ladja je koliko je hodnikov, stopnišč, dvigal. Posadka tudi ne mora preiskati vseh sob pravočasno še posebaj ne v temi in z par nadstropji pod vodo. Ja pa še ladja je bila nagnjena. Alarm pa bi morali sprožiti že ob zadeku ob prvi čer in ne ko je ladja nasedla na drugih.
orangensaft
19. 01. 2012 06.15
+4
gps se je drl zavijste desno, pa je zavil desno.
roadracer
19. 01. 2012 07.58
+2
ko je pa rekel: preračunavam je pa že počl ;)
Roxy79
19. 01. 2012 05.58
+7
Potnik prižgal cigareto v čolnu in kljub opozorilu ni hotel odnehati s kajenjem. Potnika je potrebno kaznovati z nekajletno zaporno kaznijo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. In če bi prišlo do vžiga na čolnu?? 30 ljudi bi zgorelo v čolnu. Kdo bi bil potej pod stresom?????
luckyss
19. 01. 2012 07.05
+4
Ne pretiravaj, da si ne boš "kaj naredu "... Potem je treba kaznovati tudi tistega, ki je v čolnu prdnil - lahko bi preluknjal in potopil čoln...
dusan61
19. 01. 2012 07.11
+2
luckyss
19. 01. 2012 07.34
+5
Naj dodam, da so rešilni čolni izdelani iz kvalitetnih materialov, ki težko zagorijo in da uporabljajo cevni ali prekatni sistem ! (torej, če preluknjaš 1 prekat, ti preostane še xx drugih)...
bilokoji
19. 01. 2012 00.21
-3
Tu se vidi,da so ljudje na ladji usposobljeni le za kako izmolzt cim vec denarja od potnikov. Za varnost pa ko jih j..e Tu je kriva cela posadka in ne samo kapetan ladje. Sigurno bodo nekomu poslali racun, da v casu nesrece ni placal pijace ali veceje. Sramota je ,da se to dogaja in to ni edina ladja, ki ima tako usposobljeno posadko za praznenje denarnic.
Fillmore
19. 01. 2012 04.02
+2
Umiri konje. Kolikokrat si ze potoval s tako ali podobno ladjo? Ce se nisi se pokrij z useski in beri kaj drugi pisejo ter se uci.
maijster
19. 01. 2012 07.09
+3
Fillmore-prav imaš,je dokazano da panika ubija,mi doma na toplem pred TV smo lahko pametni ampak v realnosti je drugače.tudi nekatere letalske nesreče so bile kjer bi se lako rešilo več potnikov,ampak zaradi prerivanja, strahu in panike jim to ni uspelo,....
tali?ni tom
18. 01. 2012 22.57
+10
kriva je skala , oziroma zemlja ki je tam posadila kamen ! presneta nemarnica ni vedaela da bo nek italijanski čeber poln folka ki ne ve kam z dnarjem glih tam rinil ! evo pa je kar je ! kapitan ga je nadrsal , ene par jih je umrlo , ene par jih bo fajn tožilo , firma bo dobila od zavarovalnice več keša k če bi čeber prodala in karavana gre dalje ! vse se vrti okol dnarja , za ostalo je vladajoči bogatunski eliti figo mar !!!!!!!!!!!
Scarface8
18. 01. 2012 22.21
+11
Tuki se vid kakšni so ljudje...kapo dol unim k so se žrtvovali za sočloveka....sramota pa za une k so odgovorni za katastrofo pa reševalno akcijo....tisti ki bi morali največ nardit so najbolj sebični, res sramota...
LKOHOL
18. 01. 2012 21.53
+2
Prvi alarm sprožila potnica in nato tudi zadnja odsla z ladje ane kapetan!!!!Aja pa Monika Levinsky je Ivan Levinsky!Sam da folk nima prave pozornosti da bo umrl k klosar in delal za cabe POPTV...
Rolo956
18. 01. 2012 23.05
-2
Draža
18. 01. 2012 21.26
+20
Glede na to,da je bilo na ladji 4200 potnikov,čestitke reševalcem.
zefa20
18. 01. 2012 21.15
+17
brezveze se sedaj tukaj nekaj kregate okrog krivca za nesrečo, kajti to je lahko le kapitan ladje in nihče drug, saj je on sam odobril spremembo plovne poti
Fillmore
19. 01. 2012 04.29
+5
Aha . Zadetek v polno ! V ladijski dokumentaciji obstoja dokument imenovan Passage Plan ki ga castnik plovbe (Navigation Officer) pripravi za vsako potovanje posebej. Nacrt plovbe vsebuje veliko podatkov in podrobnosti , ki navadnim smrtnikom niso vazni , bodo pa prisli do izraza na sodiscu. Nacrt potovanja mora biti pripravljen v skladu z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo ter veljavnimi standardi v industriji. Kraj nasedanja ladje je zagotovo bil "No Go" zona v nacrtu potovanja. Poveljniki potniskih ladij se radi postavljajo pred potniki s podobnimi bravurami. Ko vse mine v redu so potniki vzhiceni ko pripovedujejo kako blizu obale je plul poveljnik in da je resnicno pravi kapitan. Zgodilo se je "V minuti od junaka do bedaka".Odstopanje od nacrta potovanje je odstopanje od pravil glede varnosti cloveskih zivljenj , varnega poslovanja ladijarjev in ladij , ter onesnazevanja / zascite okolja. Se in se bi lahko nastevali ampak naj bo toliko.
Fillmore
19. 01. 2012 04.31
Samo nekaj sem pozabil : Nacrt potovanja ali nacrt plovbe pregleda in potrdi poveljnik ter sele nato tudi ostali castniki plovbe. Torej dvomov skoraj da ni . Hvala.
Igor Hari 1
18. 01. 2012 20.48
-17
Pa koga sploh briga kdo je bil prvi......KRIV JE NAVIGATOR ...
enstajerc
18. 01. 2012 20.54
+12
"Častnik, pristojen za pot, mi je rekel, naj pazim na čeri..." Torej navigator ga je opozoril ampak ga kapitan ni poslušal zaradi prejšnih izkušenj ko je isto pot uspešno preplul.
Fillmore
19. 01. 2012 04.40
+2
Dovolite da prevedem : Castnik pristojen za pot = Navigacijski castnik (Navigation Officer) , ki pripravlja Passage Plan / Nacrt plovbe/potovanja in je obenem tudi v "morski" strazi na komandnem mostu. Po veljavni zakonodaji (ISM kod) mora biti na vsaki ladji ki pluje imenovan "Navigation Officer" ali navigacijski castnik ki opravlja specificno delo (npr. popravljanje navig.kart in publikacij , sledi objavam o varnosti plovbe itd.) izrise smeri plovbe na papirnatih navig.kartah ali vnese medtocke na Elektronskih kartah itd.
margerita.
18. 01. 2012 20.28
+24
lansko leto sem bila na ladiji ki je identična costi concordii (sestrska ladija iste družbe). tem ladijam se že vidi da so ogromne, ampak ljudje si vseeno ne morejo predstavljati koliko dvigal, hodnikov, dvoran, neprehodnih nadstropji... po večih dneh na ladiji se vseeno upeš izgubit. pri nagnjeni ladiji, je tale evakuacija nevrjeten uspeh in žrtev ni veliko, sploh po podatkih, da ni bilo reševalne akcije. kako so ljudje sploh vedeli v katerem nadstropju so rešilni čolni? kapitanu ladije ne očitajo da je bila sama evakuacija slaba, ampak da je pobegnil na kopno in se ni želel vrniti na ladijo čeprav je bila to njegova dolžnost in so drugi organizirali evakuacijo namesto njega.
Djsajmy
18. 01. 2012 20.38
-1
Ene priče tudi pravijo, da so tudi policijske ladje le stale okoli in nihče ni nič ukrepal!
enstajerc
18. 01. 2012 20.44
+4
Na morju je tako da mora kapitan zaprosit za pomoč pa še potem ne grejo kar vsi iz okoliških ladij na razbitino. Zato je usposobljena obalna straža policijski čolni lahko le iščejo in na krov pomagajo ljudem, ki so v vodi.
Fillmore
19. 01. 2012 04.44
+2
Osebno mislim da je na taksni velikanki lahko hujsi le pozar , ko se notranjost napolni z dimom itd. Na CC jwe bila tema ker so Generatorji prenehali delovati ob velikem nagibu ladje. To je morda ena slabost ladij , ker imajo Emergency Diesel generator , ki je le "navaden" motor in ko temu pade pritisk maziva zaradi nagiba se samodejno ustavi.
Tone 12345
18. 01. 2012 18.38
-10
Kaj je pa tale de falco delal razen samo ukazoval kapitanu,v službi kjer bi moral reševat in se sam povzpet skupaj z njim na ladjo!!!Ne vem kdo je zdaj tuki večja reva!!!!!In oprostite dobro plačani ćlovek iz zaledja!!!
enstajerc
18. 01. 2012 20.48
+8
De falco je koordiniral reševanje in ima podrejene, da grejo na krov. Ljudje se ne zavedajo da je za tem še veliko koordiniranja pomoči tako ladij kot helikopterjev in nekdo z dovolj velikim činom mora to nadzorovati, on ne mora cele akcije koordinirat iz potapljajoče se ladje.
Fillmore
19. 01. 2012 04.06
+3
Ljudje , ce vam ni jasno kako obsezna je ena taka akcija resevanja in koordiniranja resevanja se prosim vzdrzite pisanja. Zagotavljam vam da je vse skupaj veliko bolj zapleteno kot si nekateri mislite. Verjemite ljudem ki smo iz stroke.
bb38150
18. 01. 2012 18.25
+13
Ne more zanikat ,da ni zapustil ladje,saj imajo tudi posnetek telefonskega pogovora.V pogovoru mu ukazuje in kriči na njega kapetan luške kapetanije,da naj se takoj vrne na ladjo.Raje ko se je vrnil na ladjo je telefoniral svoji materi ,da je vse v redu.(To so včeraj objavili na Italijanski tv ) To je dokaz to ni izmišljeno. Ja, lepo je biti kapetan take ladje dokler je vse lepo,samo sedaj pa nebi bila rada na njegovem mestu.
lodz68
18. 01. 2012 20.32
+7
bb38150-K plači gre verjetno tudi odgovornost a ne??
grdavs
18. 01. 2012 21.18
-1
En podatek tudi govori, da je padel - ne sodite, dokler niso zadeve razjanjene. Predvsem ne sodite, ce niste bili tam!
fracola
18. 01. 2012 18.09
+53
Ah bogi revež je padel iz ladje v reševalni čoln.Pa ravno v reševalni čoln a ne: :))))Dosmrtna!
MySmegma
18. 01. 2012 17.55
+51
italjanski moški so hujš k babe... da o hrabrosti ne govorimo
yosarian
18. 01. 2012 18.04
-14
A tako? Vzamem, da si naredil reprezentativno raziskavo, kjer si preveril 'hrabrost' italijanskih moških in si na koncu prišel do te ugotovitve? Kam boš pa potem vtaknil Fabrizija Quat
martinkrpan1
18. 01. 2012 17.50
+5
mene zanima kake pogodbe uzad tist cajt ko je biu breivik pa zdej ko je ladja podpisujejo po svetu -- se mi zdi da naše obsodbe
Niko_K
18. 01. 2012 17.08
+21
Človek je bil leta 2003 vodja varnostnikov... In potem kapitan te "ladjice" od leta 2006.. :) Svašta! Očitno je dobil diplomo na način, kot je nekdo pred časom dobil pri nas maturo... Ob tem verjetno še "oči" na pravem mestu... Podobnost s situacijo v Sloveniji je zgolj naključna...
Fillmore
18. 01. 2012 20.06
+6
Niko K ! Vidim da si pravi strokovnjak . Da je bil kapitan Schettino 2006 vodja "varnostnikov" se malo obrisi pod nosom. verjetno je bil Staff Captain ali pa Safety Officer , kar nima nikakrsne zveze s tem kar trdis ti. Prosim bodi pozoren kaj pises , ce nisi od stroke ... ker tisti ki smo iz stroke imamo jasnejso predstavo o dogodku.
lodz68
18. 01. 2012 20.26
+4
Filmmore:Se strinjam,ni šans da bi dali tako ladjo ki stane ok.450 miljonov kakemu diletantu.O tem verjetno ne odloča en človek ampak verjetno kaki odbor.
Niko_K
18. 01. 2012 21.22
+3
@Fillmore Vidim, da nisi pismen. In ne razlikuješ med številko 2003 in 2006... No, saj to pojasni tudi nebuloze, ki jih ti pišeš. Saj tudi pri nas smo imeli tudi kakšne "odbore", ki se jim reče "Nadzorni svet", pa vemo, kam so ti "odbori" pripeljali določene firme (SCT, Viator&Vektor, Vegrad, NLB, Istrabenz, Pivovarna Laško.. PRESS) :))))))))))))))))))
Fillmore
19. 01. 2012 04.15
+1
Dragi Niko_K . Ko bos imel za pasom desetino casa plovbe kot jih imam sam , bos razumel da ne pisem nebuloz.. Pisec Lodz68 ima prav ko trdi da se poveljstvo taksne ladje ne podeli ob kavici temvec po tehtnem premisleku sluzbe v ladjarskem podjetju ki analizira primernost kandidata za poveljniski polozaj. Ce ti bo lazje , Ti se napisem da trenutno opravljam funkcijo Navticnega Inspektorja v imenu tretjega najvecjega registra ladij (kateri register je to si poisci na spletu) na Daljnem Vzhodu , Obseg mojega dela pa vkljucuje preiskave vzrokov pomorskih nesrec. LP
vicki
18. 01. 2012 16.39
+6
Jaz si pa niti ne predstavljam, kako naj bi kapitan splezal nazaj na ladjo, ki se je nagibala. A so imeli gor lestve ali kaj? Ni med najmlajšimi in ne deluje mi kot neki akrobat. Res pa je, da naj bi bil kapitan zadnji, ki zapusti ladjo.
slovenec09
18. 01. 2012 16.57
+4
rogerrabbit
18. 01. 2012 16.09
+31
Kapitan se ni vrnil na ladjo Pogovor v zelo povišanih tonih med dežurnim poveljnikom luške kapitanije Livorno Gregoriom De Falcom in poveljnikom Concordie Francescom Schettinom, v soboto, ob 1.45 zjutraj, ko je na ladji na evakuacijo čakalo še več sto ljudi, Schettino pa je po izjavah nekaterih prič ladjo zapustil še pred polnočjo, in se tudi po več prehodnih telefonskih klicih iz kapitanije ni vrnil na ladjo: DE FALCO: “Tukaj De Falco iz Livorna, govorim s poveljnikom?” SCHETTINO: “Da, dober večer.” DE FALCO: “Povejte mi svoje ime, prosim.” SCHETTINO: “Sem poveljnik Schettino.” DE FALCO: “Schettino? Poslušajte, Schettino. Na ladji so še ljudje. Pojdite zdaj s svojim čolnom naravnost pod premec. Tam je viseča lestev. Splezajte po tej lestvi na ladjo. Pojdite na ladjo in mi poročajte, koliko ljudi je še gor. Vam je jasno? Ta pogovor snemam, poveljnik Schettino ...” SCHETTINO: “Kapitan, povem vam ...” DE FALCO: “Govorite glasneje. Dajte roko na mikrofon in govorite glasno, razumete?!” SCHETTINO: “V tem trenutku je ladja nagnjena ...” DE FALCO: “Razumem. Poslušajte, ljudje se spuščajo po lestvi na premcu. Vi boste šli v nasprotno smer po tej lestvi, splezali na ladjo in mi povedali, koliko ljudi je še na krovu in kaj je z njimi. Jasno?! Povedali mi boste, ali so otroci, ženske ali drugi, ki potrebujejo pomoč. In povedali mi boste število ljudi v vseh teh kategorijah. Vam je jasno?! Glejte, Schettino, vi ste se mogoče res rešili z morja, ampak jaz vas peljem … zelo hudo bo … spravim vas v strašne težave. Pojdite že nazaj na ladjo, k...!” SCHETTINO: “Kapitan, lepo prosim...” DE FALCO: “Nič lepo prosim ... Vi zdaj greste na ladjo. Zagotovite mi, da odhajate nazaj na ladjo ...” SCHETTINO: “Sem tu z reševalci, nikamor ne grem, tu sem ...” DE FALCO: “Kaj počnete, kapitan?” SCHETTINO: “Tu koordiniram reševanje ...” DE FALCO: “Kaj koordinirate tam? Pojdite na ladjo. Z ladje koordinirajte reševanje. Mar to zavračate?” SCHETTINO: “Ne, ne, ne zavračam.” DE FALCO: “Zavračate vrnitev na ladjo, kapitan?? Povejte mi razlog, zakaj ne greste?” SCHETTINO: “Ne grem, ker se je ustavil drugi rešilni čoln ...” DE FALCO: “Pojdite na ladjo, to je ukaz. K temu nimate kaj dodajati. Vi ste oznanili zapustitev ladje, zdaj ukazujem jaz. Pojdite na ladjo! Vam je jasno? Me ne slišite! Pojdite, pokličite me z ladje. Tam je moj reševalec.” SCHETTINO: “Kje je vaš reševalec?” DE FALCO: “Moj reševalec je na premcu. Naravnost. Imamo že trupla, Schettino.” SCHETTINO: “Koliko trupel je?” DE FALCO: “Ne vem ... Vem za enega. Za enega sem slišal. Kristus, vi mi morate povedati, koliko jih je!” SCHETTINO: “Ampak se zavedate, da je tema in se ne vidi nič ...” DE FALCO: “In, a se hočete vrniti domov, Schettino? Je tema, zato hočete domov? Splezajte po lestvi na premec in mi poročajte, kaj se da narediti, koliko ljudi je še gor in kaj potrebujejo. Takoj!” SCHETTINO: “... Sem skupaj z drugim častnikom ...” DE FALCO: “Pojdita oba torej. Vi in vaš sekondo splezajta na ladjo, zdaj. Je jasno?”. SCHETTINO: “Poveljnik, saj bi šel na krov, a preprosto, drugi čoln se je ustavil tu in se ne premakne, zdaj sem poklical druge reševalce ...” DE FALCO: “Eno uro mi že to govorite. Zdaj pojdite na ladjo, pojdite na L-A-D-J-O. In mi takoj povejte, koliko ljudi je gor.” SCHETTINO: “Prav, poveljnik.” DE FALCO: “Pojdite takoj!”
pupa_od_anbot
18. 01. 2012 17.16
+9
bb38150
18. 01. 2012 18.30
+8
To sem tudi jaz včeraj poslušala,kako je mu je ukazoval,da naj gre nazaj na ladjo.
rogerrabbit
18. 01. 2012 16.03
+11
Ta Katia Keyvanian, pa očitno še ni poslušala zvočnega posnetka med kapitanom ladje in poveljnikom obalne straže, ki brez kančka dvoma pokaže kako je ravnal kapitan ladje v trenutkih po tem, ko je ladja nasedla na čeri... bil je že v reševalnem čolnu, potniki pa še na ladji...
yosarian
18. 01. 2012 16.06
+13
BBC je objavil video in satelitski posnetek, na katerem je vidno, da je taista ladja pred nekaj meseci plula še bliže otoku Giglio, vendar se je vse dobro končalo (ne ve se, če je bil kapitan isti). Tako da več krivde kot kapitan nosi podjetje, ki (tako izgleda) ob rutinskih kršitvah pravil ni ukrepalo.
Djsajmy
18. 01. 2012 18.05
+5
Ok pot ni čisto identična je pa zelo podobna in ponekod celo bližje kopnemu. Verjetno gre za identično ladjo / kapitana (tako kot kaže tudi posnetek iz avgusta 2011, ko ladja pluje mimo tega otoka ponoči). Za to početje (kapita pravi, da je to že izvedel 3,4-krat) je moralo vedeti vodstvo podjetja Costa... Če ja je tudi to početje moralo biti odobrjeno s strani vodilnih! In ker je 3,4-krat šlo brez problemov je zdaj al bil veliko bližje ali pa prehitro zavil tako, da je vstopna točka bila veliko prej in bližje kot ta prvih 3,4-krat.