Tujina

ZDA bodo morda iraške jazide reševale z letali

Bagdad, 13. 08. 2014 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Situacija na gori Sindžar, kjer so sunitski skrajneži obkolili več deset tisoč beguncev, je še vedno kritična. Sirskim Kurdom je sicer uspelo prebiti obroč in rešiti kar 35.000 beguncev, a številni so še vedno ujeti. ZDA razmišljajo o reševanju jazidov po zraku.

Jazidi
Jazidi FOTO: Reuters

V Iraku, kjer je zaradi napadov bojevnikov Islamske države Iraka in Levanta (Isil) svoje domove zapustilo 1,2 milijona ljudi, se iraška vojska ob pomoči ameriških zračnih sil in sirskih Kurdov še vedno bori za življenja več desettisoč beguncev, ki so jih na gori Sindžar obkolili sunitski skrajneži.

Urad ZN za begunce (Unhcr) je sporočil, da se je z gore na severu Iraka v torek rešilo 35.000 beguncev, večinoma pripadnikov skupnosti jazidov. Rešili so jih Kurdi iz Sirije, ki so uspeli razbiti obroč islamskih skrajnežev. Na gori naj bi bilo še vedno do 30.000 ljudi.

Preostale ljudi na gori pomagajo reševati tudi helikopterji iraške vojske, ki dovažajo hrano in vodo ter odvažajo begunce. V torek je eden od helikopterjev strmoglavil, ker se je nanj nagnetlo preveč ljudi. Pilot je umrl, med 20 ranjenimi pa so bili tudi jazidski poslanec in dva novinarja New York Timesa.

Jazidi - 1
Jazidi - 1 FOTO: Reuters

Na goro so se zatekli, ko so od njih zahtevali spremembo vere

Jazidi so se zatekli na goro po 2. avgustu, ko so jim bojevniki Islamske države Iraka in Levanta (Isil) zagrozili s smrtjo, če ne bodo spremenili vere. Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi nasilja nad verskimi manjšinami v Iraku prejšnji teden odobril letalske napade na položaje sunitskih skrajnežev.

Ameriški zračni napadi so kurdskim borcem v Iraku pomagali ubraniti njihovo prestolnico Erbil in odvzeti nekaj ozemlja Isilu. Američani bombardirajo tudi sile Isila ob vznožju gore Sindžar.
Kmalu po začetku letalskih napadov so ZDA začele z letali dovažati pomoč ljudem, ki so se brez hrane in vode zatekli na goro. Pomoč iz zraka dostavljajo tudi francoska in britanska vojaška letala.

ZDA razmišljajo o vzpostaviti zračnega mosta

Združene države Amerike pa razmišljajo o vzpostavitvi zračnega mostu, s katerim bi iz kurdskega predela na severu Iraka evakuirali jazide, ki so ujeti znotraj meja kalifata, ki ga je razglasila skrajna islamistična skupina Isil.

Jazide bi evakuirali iz gore Sindžar, je povedal predstavnik ameriških oblasti, odločitev pa mora odobriti še predsednik Barack Obama. Z zračno operacijo bi evakuacija potekala precej hitreje, kot pa če bi na območje poslali vojake in ogrožene jazide evakuirali po kopnem. Hkrati je zdravje večjega števila ljudi, ki naj bi jih evakuirali, tako slabo, da bi lahko kopenska evakuacija za njih potekala predolgo.

Med begunci so tudi številni otroci.
Med begunci so tudi številni otroci. FOTO: Reuters

Na območju imajo ZDA že približno 130 vojakov, ki naj bi tam ugotavljali razsežnosti humanitarne krize, ki je nastala z razširitvijo kalifata na to območje. Ti naj bi odpotovali na omenjeno goro in se na lastne oči prepričali o položaju tamkajšnjih prebivalcev.

Če bo zračni most vzpostavljen, bodo morali ameriški vojaki zasesti tako omenjeno goro, kot tudi bližnje letališče. Misijo bi označili za humanitarno in ne bojno, čeprav bi vključevala vojsko, ki se bo morala braniti pred pripadniki Isil.

Vendar pa še vedno ni znano, kam bi lahko jazide prepeljali. Predstavnik Pentagona John Kirby pa je na vprašanje, o morebitni zračni operaciji dejal, da "v tem trenutku še ne bi šel tako daleč". Pojasnil je, da za zdaj sploh še ni jasno, če bodo takšno reševalno misijo sploh sprožili.

Pariz napovedal oborožitev Kurdov, o tem morda še ta teden zunanji ministri EU

Francoski predsednik Francois Hollande je danes napovedal, da bo Francija dostavila orožje kurdskim silam, ki se v Iraku borijo proti džihadistom. Novico je obelodanil, potem ko so veleposlaniki pri EU v torek članicam odobrili, da same odločijo o tem. Bruselj pa je napovedal izredno zasedanje zunanjih ministrov EU o Iraku, ki bo morda še ta teden.

Kurdski vojaki so prebili obroč skrajnežev in iz njihovega primeža rešili na tisoče beguncev.
Kurdski vojaki so prebili obroč skrajnežev in iz njihovega primeža rešili na tisoče beguncev. FOTO: Reuters

Veleposlaniki držav članic se na izrednem zasedanju v Bruslju v torek niso uspeli dogovoriti, da bi EU skupno podprla kurdske sile pešmerge. So pa odobrili državam članicam, da same oborožujejo Kurde v dogovoru z iraškimi oblastmi.

Hollande je zatem danes napovedal, da bo Francija v odgovor na nujno prošnjo tamkajšnjih oblasti iraškemu Kurdistanu že v naslednjih urah dostavila orožje, s čimer se strinjajo tudi v Bagdadu. Priprave za to so namreč v Parizu opravili že v minulih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Francija namerava odigrati dejavno vlogo in bo skupaj s partnerji in zvezami z novimi iraškimi oblastmi nudila vso potrebno podporo," so sporočili iz Hollandovega urada.

K oboroževanju Kurdov za boj proti sunitskim skrajnežem iz vrst Islamske države, ki so v zadnjih mesecih zavzeli dele severnega Iraka, je mednarodno skupnost v nedeljo pozval predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani.

Pariz je konec tedna severu Iraka že odstavil 18 ton humanitarne pomoči, nova pošiljka 20 ton pomoči pa naj bi ta del Iraka dosegla pozno danes.

V Bruslju pripravljajo izredno srečanje zunanjih ministrov

Tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton je medtem potrdil, da v Bruslju pripravljajo izredno srečanje zunanjih ministrov povezave o Iraku, ki bo morda potekalo še ta teden. Tovrstno srečanje spričo kurdske prošnje po oborožitvi Francija in Italija zahtevata že nekaj dni.

Britanski premier David Cameron je danes skrajšal počitnice na Portugalskem in se vrnil na Otok, kjer bo sodeloval na izrednem zasedanju varnostnega kabineta o Iraku. Odbor Cobra, ki ga sestavljajo člani vlade, tajnih služb in vojske pod vodstvom zunanjega ministra Philipa Hammonda trenutno dnevno zaseda o razmerah v Iraku. Nekateri konservativni britanski poslanci namreč terjajo vojaško posredovanje Velike Britanije v nemirni državi.

Od junija je sicer skrajni IS uspelo razširiti nadzor na velikem območju na vzhodu Sirije in severozahodu Iraka, kjer so nato razglasili kalifat, kakršni so obstajali v srednjem veku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZakoniZdravja
15. 08. 2014 16.32
Ce se evropa vmesa potem mora evropa sama sebi uvest sankcije al kak
morituri
14. 08. 2014 13.27
morituri
14. 08. 2014 13.27
-1
Škoda, da je samo Amerika pripravljena pomagati, kje so Rusija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, Francija......??? Sramota za vse velesile!!
kozlarija2
14. 08. 2014 08.01
+1
2001 so ameri tole skuhal (oborozevanje in rusenje drzave) tuki so pa posledice, ironicno je da se bojevniki isis borijo z orozjem ki ga je priskrbala amerika
zemljemerec
14. 08. 2014 06.29
Pravilno, vi kar vse v letala pa direkt v USA...
www123
14. 08. 2014 00.50
+7
Muslimani so vedno bili in bodo taki,nesposobni fanatiki,Slovenije jim nikol ni ratal "osvojit" in jo spreobrniti v islam.Po tem ko jih je Andrej Turjaški pri Sisku premagal z 3x manjšo vojsko,tukaj se vidi kdo so pravi borci,ne pa te islamski fanatiki,ki režejo glave samo zato ker je nekdo pač pripadnik druge vere.Sramota.
kozmonavt
14. 08. 2014 09.22
Si ze slisal za mamluke, suzenjske vojake, ki so jih kot decke nagrabili v ruskih stepah in so v enem samem napadu izbrisali celotno krizarsko vojsko. Ta je bila najvecja in najbolj izurjena krizarska vojska ki je kdaj obstajala in se je pod vodstvom francoskega kralja izkrcala v egiptu in zelela zavzeti Kairo. Podobna usoda bi verjetno doletela celotno Jeruzalemsko kraljestvo, ce mamlukom nebi prekrizali poti mongoli, s katerimi so se mamluki zapletli v vojno.
Kimberley-Echo
13. 08. 2014 22.01
+5
Vseskozi pišete o gori Sindjar kot da je to en hribček. Greben Sindjar je dolg 100km z najvišjim vrhom 1356m. Kako bo zdaj 130 vojakov pregledalo goro in ocenilo situacijo? Južno od grebena je mestece Sindjar, ki ima majhno letališče, lahko pa da je primerno za recimo letala C-130, ki ne rabijo dolge piste.
+10
Skrajšanci ne morejo držat niti enega obroča okoli gore pa bi radi v roku 5 let zavzeli vse do Dunaja ahah..
Ferdo Crni
13. 08. 2014 21.04
+9
To ni nič novega. To niso in nikoli ne bodo bojevniki. Obglavljanje ujetnikov je nekaj najbolj strahopetnega in hinavskega. Tako kot nekakšan patetična brukasta operacija obkoljevanja neoboroženih starcev, žensk in otrok
www123
14. 08. 2014 00.45
+2
Res je Andrej Turjaški je z 3x manjšo vojsko premagal Turke,pri Sisku ,Turki in ostali muslimani niso bili nikoli dobri bojevniki.
nastjamarko
13. 08. 2014 20.16
+12
EU pa samo sestankuje in nič ne naredi. Tipično.
CucurbitaPepo
13. 08. 2014 21.06
+0
Edino amerika ukrepa. Pri nas pa bi se samo pogovarjali in prosili teroriste za mir.
brddd
13. 08. 2014 20.15
-6
ZDA SO VSE TO I ZAKUHALE
Ferdo Crni
13. 08. 2014 20.55
+2
Nefili
13. 08. 2014 19.41
+21
Islamski skrajneži so danes kar je bila katoliška cerkev v srednjem veku.Vsak,ki bi lahko ogrozil njihov obstoj je nevernik,hudičev sluga.Ko pogledajo cerkev danes in vidijo koliko moči je izgubila,delajo vse,da se to njim ne zgodi. Čez nekaj časa bojo tudi oni padli in tudi narod tam se bo osvobodil lažnih bogov.Poglejte kako dolgo je trajalo da so to storili kristjani,pa še vedno se osvobajajo,da bodo to storili muslimani bo preteklo še ogromno časa,vendar ta dan bo prišel.Poglejmo v zgodovino prav vsa ljudstva so častila bogove,častili so jih strastno,pripravljeni umreti za boga.Ampak prav vsi bogovi so padli do danes in tudi novodobni padejo-nekoč.Njihovo mesto pa bojo zavezeli spet neki novi bogovi in tako do konca sveta.
Ferdo Crni
13. 08. 2014 20.57
+9
To je dejal vnuk Homeinija ko je prebegnil... k AMERIČANOM v Irak iz Irana v času študentskih demonstracij v Teheranu. Islam je danes tam kjer je bila Cerkev pred pol tisočletja. S to razliko da je takratna cerkev vsaj kulturo, slikarstvo, glasbo... itd dopustila. Tudi v najhujših inkvizicijah. Isalm pa prepoveduje vse.
pkorosec
13. 08. 2014 21.07
+8
pa takrat blazneži niso imeli takšnega orožja, da bi lahko svet uničli. Takrat so lahko cel svet držali v srednjem veku, tile ga pa lahko vržejo v kameno dobo.
Handschar
13. 08. 2014 19.33
-3
@Ferdox sem ti ze vceraj napisal. Cas je da Americani spokajo svojo vojsko in naftne korporacije iz drzav Bliznjega vzhoda.
Ferdo Crni
13. 08. 2014 20.00
+12
Ampak tam imajo naftne korporacije tudi kitajci, japonci, francozi, angleži...... in še nekateri drugi. Mislim celo da nekateri domačini tam doli vabijo tujce in jim ponujajo posle. Odloči se kaj bi rad? A naj tudi mi tuje korporacije izgonimo iz slovenije? Naj gredo Bosh, Siemens, Mercedez, Renault.... iz slvoenije al kako ti to predlagaš? A to koran uči?
24uric
13. 08. 2014 20.03
-4
free energy ze obstaja samo so svetovni voditelji podkupljeni iz strani naftnih korporacij da bi dovolili uporabo le tega patenta
Handschar
13. 08. 2014 20.24
-3
Kar velja za ene, naj velja tudi za druge. Siemens v Slovenijo ni poslal vojakov in brezpilotna letala ampak v svoji hisi (Sloveniji) lahko delas kar hoces.
Ferdo Crni
13. 08. 2014 20.54
+4
O pa bi tudi "siemens" poslal vojake k nam če bi jim mi najprej ponujali tovarne in rude, jim mastno zaračunali, se s tem denarjem maksimalno oborožili, jim dejali da morajo sprejeti komunizem za edino vero, jim nastavili bombe po domovini nato pa bi jim pa še vse nacionalizirali oziroma ukradli.
CucurbitaPepo
13. 08. 2014 19.31
+4
Ubogi ljudje. Še sreča da so američani pripravljeni pomagat.
Handschar
13. 08. 2014 19.11
-6
@Allan Lopez Hazari se boriji proti islamski valuti (zlati dinar in srebrni dirhem) in bankarstvu brez obresti.
Ferdo Crni
13. 08. 2014 19.25
+12
ne nakladej brezveze. To je tak okot bi dejali da se je hitler boril za razvoj avtocest in boljšo zaposlenost.
Primož Urankar
13. 08. 2014 19.00
+16
Vsakdo, ki pozna islam vsaj 1% ve, da je osnovno pravilo -> NI PRESILE V VERO <-. Torej ce upostevamo matematicni nacin razmisljanja? Ta folk dol niso muslimani ampak neki kriminalci. Mogoce v prihodnosti zvemo kaj vec kdo so ti ljudje
Ferdo Crni
13. 08. 2014 19.09
+7
Tudi če je to res je skrajnežev ki se smatrajo za muslimane nekako ogromno v primerjavami z drugimi religijami. Prednjačijo njihovi imami ki po džamijah hujskajo proti krivovernikom. Ko je recimo neka afriška novinarka dejala, da so tekmovalke za miss sveta ki se je takrat odvijalo v afriki tako lepe, da bi bile še mohamedu všeč, so po džamijah nad njo razglasili Fatvo (novinarka je muslimanka), na besnih pohodih pa je umrlo več kot 100 kristjanov (nič krivih). Tisto niso bili skrajneži ampak ljudje - prebivalci določenih območij. Se strinjam da niso vsi muslimani skrajni ampak imajo nenavadno ogromno skrajnežev v svojih vrstah in nenavadno bogato so oboroženi.
Ka pa mislis
13. 08. 2014 18.34
+4
Kr naj resujejo...svoj pridelek izvazanja demokracije zanjejo. Husein je mel postimane zveri.
Kukulol
13. 08. 2014 19.40
+3
Husein je bil tudi zver. On je tudi na veliko pobijal. Imaš grobove po več 1000 folka skupaj.
BanBrezVeze
13. 08. 2014 18.23
-3
A zdey so pa dobri USA, pa to ... kwa ste dvolični, itaq ... kej druzga niti ni za prčakvat, pa to ... sploh talevi ... to je pa večina Slovenije ... lol ...
The John Doe
13. 08. 2014 19.36
-1
ti si pa en hud d bil da lokalno politiko povsod rineš
Jezu3Kristus
13. 08. 2014 18.09
+15
Amerika je še edina ki pomaga ljudem pred fanatiki. TO NISO NAVADNI MUSLIMANI KOT ŽIVIJO V SLOVENIJI
Ka pa mislis
13. 08. 2014 18.38
-4
In je edina ki vtikuje nos povsod kjer jim ni mesto
Ferdo Crni
13. 08. 2014 19.14
+8
Torej ISIS - ov nos pa je na pravem mestu a tako misliš?
Allan Lopez
13. 08. 2014 17.35
-26
Tukaj je še en dokaz kako imate nekateri ljudje sprane možgane. kako lahko verjamete vsem tračom, ki jih mediji objavijo. Muslimani (verniki), ki že od zadnje božje knjige (Koran) ki je bila razodeta zadnjemu poslaniku (Mohamedu) na zemlji, pred sodnjim dnem, verujejo in spremljajo to vero, brez kakršnjih novih sprememb, ki so se razvejale v islamu. To da koljejo vse, ki se ne priključijo veri in celo posiljujejo ženske je največja svetovna laž. V Islamu je strogo prepovedano ubijati, posiljevati, delati slabo drugim..itd Pravi Muslimani se preveč bojijo Boga (Allaha) in posledic po smrti,da bi karkoli grešili. Hočejo samo vspostavit Hilafet, kot je bil v času poslanika. To pomeni, imeti svojo Islamsko državo, kjer ni predsednika, kralja, vlade, politikov (lopovov), obresti in bogatunov, ki živijo na račun revežev. V pravem Islamu so vsi isti, ni razlike med ljudmi. ni vladar denar, ampak Bog. Zato se pa ZDA, Židi in Evropa tok bojijo tega, ker bodo propadle vse Igralnice, Casinoji, Prostitucija, Pornografija, Filmska industrija, Narkomafija, Alkoholne trgovine, v glavnem vse kar škodi ljudem in zdravju za ćloveško telo. Islam prikazujejo kot (Teroriste, Morilce z mačetami, Islamske skrajneže, Vehabije...itd) Ko Izraelci bombardirajo Palestince in pobijejo civile, boge otroke, izvajajo genocid, je vse o.k. in se vse vodje veselijo po svetu. Ko pa verniki (muslimani) pridejo osvajat mesto, dajo na izbiro, ali boš živel v Islamski državi in sprejel njihove pogoje (to ne pomeni, da moraš vzeti Islam za svojo vero, lahko si še naprej Katolik, Pravoslavec, Kurd, Žid, Šija..) brez klanja, pobijanja, posiljevanja, mučenja kot to opisujejo naši mediji. (da vidm koliko minusov lahko zberem)
adidasler
13. 08. 2014 17.51
-9
Mil?007
13. 08. 2014 18.05
+8
Lahko ostaneš kristjan samo potem moraš plačevat poseben davek, če ne sprejmeš spremembe vere, nočeš odit ali ne moreš plačat davka sledi..... To pravijo sami pripadniki IS, je par dobrih dokumentarcev na VICE news - The islamic state o tem kako vladajo v Raqqi v Siriji in Mosulu v Iraku. Samo napumpani 13-15 letni otroci jim nasedajo.
Miki777--
13. 08. 2014 18.12
+3
par atomskih bomb bi bilo potrebno vsekati nad "ISIS", pa bo mir nekaj časa. Totalno podpiram napad z atomskim orožjem nad islamiste. Naj se zradirajo iz obličja zemlje, v Sloveniji pa naj se spremlja musličhe na vsakem koraku! To, da mi nekdo tu bluzi, da je Pornografija "slaba", naj se raje odseli v Irak med te islamiste! Jaz bom počel kar me je volja, ne bo mi ukazoval neki islamistični pigmejec, ki niti ni slovenec
Mil?007
13. 08. 2014 18.20
+3
Saj glih v tem je vic, da ubijat in posiljevat ne smejo ljudi, s tem da neverniki in tisti, ki jedo svinjino pač za njih niso ljudje ampak častilci hudiča.
thinkP
13. 08. 2014 18.34
+3
" V Islamu je strogo prepovedano ubijati, posiljevati, delati slabo drugim.." A si ti mel kdaj Koran v roki? :)
Ka pa mislis
13. 08. 2014 18.37
-7
Pol so kristjani enaki. Kaj delajo po mehiki za drogo?!
Ferdo Crni
13. 08. 2014 19.19
+7
V vseh muslimanskih državah razen redkih (morda Malezija..) je prepovedan ali pa vsaj preganjan kakršen koli partnerski odnos med muslimanskim in nemuslimanskim partnerjem. Vera ni problem. Problem je da je koran precej kontradiktoren. Nekdo iz njega razbere same dobrote, po drugi strani pa tudi poziva k vspostavitvi muslimanskega sveta, širjenje vere itd. Demagoško je trditi, da je v koranu sama ljubezen. Oziroma tip ki druge zmerja z opranimi možgani kar je nacionalni šport lastnikov slovenskih opranih možganov, smatra druge za butlje in potem poskuša z demagogijo prikazati muslimane kot mesije dobrote, napredka, sožitja in ostalih klobas.
pkorosec
13. 08. 2014 21.12
+5
Koranov verz 9.29 pravi kaj? Živi in pusti živeti? Ali pa kaj drugega?
Damir8
13. 08. 2014 17.34
-13
smesni sta Amerika in EU.. Ze mesece, leta, desetletja smo prica izgonu, pobojem in mucenju Palestincev, pa se temu ne naredi konca. Ko so pa zrtve kristjani se pa cel svet premakne. DVOJNA MERILA!