Tujina

Upanje na velik dogovor zamrlo že pred dnevi

Washington, 31. 12. 2012 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški senat je sklenil zasedanje brez dogovora o preprečitvi t. i. fiskalnega prepada, ki grozi z novo recesijo zaradi povišanja davkov in zmanjšanja proračunske porabe s 1. januarjem. Vendar se pogajanja nadaljujejo.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Pogajanja se nadaljujejo in senat se bo znova sešel danes ob 17. uri po srednjeevropskem času. Upanje na velik dogovor, s katerim bi v naslednjih desetih letih zagotovili okrog 1000 milijard novih proračunskih prilivov in za približno toliko zmanjšali proračunsko porabo, je zamrlo že pred dnevi. Demokrati in republikanci se zdaj pogajajo samo o nekaterih najnujnejših zadevah glede davkov.

Glede zmanjšanja porabe se bodo prepirali v naslednjih tednih, ko bodo morali znova povišati tudi mejo javnega dolga. Če bo dogovor dosežen, potem se poraba za zdaj ne bo zmanjšala. Če dogovora ne bo, bo Pentagon ostal brez 55 milijard dolarjev, za prav toliko pa se bo znižala tudi druga proračunska poraba razen redkih izjem, kot so pokojnine.

Pogajanja potekajo v senatu, kjer imajo večino demokrati, predstavniški dom z republikansko večino pa bo potem potrdil ali zavrnil senatni dogovor. Skoraj zanesljivo ga bo potrdil po 1. januarju, ko bodo davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, že potekle in bodo republikanci lahko svojim volivcem razložili, da niso glasovali za višanje davkov.

Kje bo postavljena meja za višje davke?

Demokratski vodja senatne večine Harry Reid in vodja republikanske manjšine Mitch McConnell sta se skupaj s kolegi v nedeljo prepirala, kje bo postavljena meja za višje davke. Predsednik ZDA Barack Obama je pred volitvami 6. novembra in tudi pozneje trdil, da se morajo davčne stopnje povišati za letni dohodek poročenih parov nad 250.000 dolarjev.

Pozneje je predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju predlagal mejo 400.000 dolarjev, ta pa je pripravil predlog za mejo pri milijonu dolarjev, vendar ga ni dal na glasovanje, ker njegovi poslanci niso želeli podpreti nobenega višanja davkov. Zgodba se je potem preselila v senat, kjer je v nedeljo izbruhnil še spor glede predloga republikancev, da se upočasni rast zveznih pokojnin.

Demokrati so odgovorili, da to ne more biti predmet pogajanj zdaj, ko govorijo o le delnem dogovoru proti fiskalemu prepadu, ampak se lahko o tem pogajajo pozneje. Republikanci so to sprejeli in nameravajo vprašanje odpreti, ko bo spet dosežena sedanja meja javnega dolga v višini 16.400 milijard dolarjev, kar se bo zgodilo že čez nekaj tednov.

Demokratski vodja senatne večine Harry Reid
Demokratski vodja senatne večine Harry Reid FOTO: Reuters

Trd oreh tudi davki na dedovanje

Sedanja stopnja na podedovano premoženje, vredno najmanj milijon dolarjev, je 35-odstotna, fiskalni prepad pa prinaša 55-odstotno stopnjo. Obama predlaga 45-odstotno, ki je za republikance previsoka.

Spor je nastal tudi glede demokratske zahteve, da se podaljša plačevanje podpore brezposelnim in prepreči znižanje plačil zdravnikom, ki jih za zdravljenje starejših plačuje sistem zveznega zdravstvenega zavarovanja medicare. Republikanci zahtevajo, da se to poravna s proračunskim varčevanjem, in zavračajo povečanje porabe v ta namen.

McConnell je demokrate obtožil, da zavlačujejo, in je za posredovanje zaprosil celo podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Demokratom se glede davkov res ne mudi, saj bodo višje davke za bogatejše Američane najpreprosteje zagotovili s tem, da ZDA padejo v ta tako imenovani fiskalni prepad. Takoj nato pa bodo dali na mizo predlog za znižanje davkov za dohodek pod 250.000 dolarjev na leto, ki ga bodo podprli vsi.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
31. 12. 2012 16.59
+1
Propalice? Ne ne,samo za nos potegnjena raja in po njihovih lopovih se zgleduje cel svet!
yarrick
31. 12. 2012 19.48
če bo šlo tako naprej, se kmalu nihče več ne bo zgledoval po njih. pa srečno in zdravo predvsem pa mirno leto ki prihaja. lp
Shisui
31. 12. 2012 12.58
+2
Samo privatne banke je treba onesposobiti, pa se lahko s trdim delom resi tako Amerika kot tudi Evropa. Dokler pa bomo za vsak kredit, kateri nima realnega kritja, vracali s trdim delom IN se obrestmi, pa se nam slabo pise.
Ramzess
31. 12. 2012 11.26
+2
Sistem dolga ne more biti večen, ta balon mora enkrat počiti.
Wortex2
31. 12. 2012 11.12
+8
Sumim da se je 21stega počasi začel konec sveta kakršnega poznamo, še preden pa pride bolši svet se bo pa zgodila demontaža planeta Zemlja. Seveda brez tega ne gre ker zidati na staro hišo se pač ne splača ker bi hitro spet začela razpadat. Jas si bom pa že v naprej za vsak slučaj nabavil kakšno plinsko masko :D
Ramzess
31. 12. 2012 11.22
+3
Ja saj, in če ljudje po svetu demonstrirajo, mnogi že, potem bi morali demonstrirati proti dolgu, ekonomski sistem dolga je napačen, in nas ropa vsega, predvsem pa prihodnosti, in izbire glede nje.
MK02
31. 12. 2012 10.41
+6
Kam mislite, da to vse gre? Na bolje? Nič drugo ne delajo kot printajo nov denar, nabijajo večje davke in vedno višajo zadolženost.
+6
ja,kot so v stari jugi ! potem so dodajali ničle na kovance ,na koncu pa je pojedla inflacija vse skup:) . ravnotako kot je propadel rimski imperij,ravnotako bo propadla amerika in ostale velike države! no in pol mi bo nekdo spet neki govoru o komunizmu hehe..
+2
matic cad
31. 12. 2012 10.03
+10
Ja zato pa govorijo o ekonomskem kolapsu v letu 2013. 1) 2013 bo amerika dosegla mejo 16.400 milijard˘$ dolga 2)2013 zapade zakon o ZAMRZNITVI DAVKOV, ki jih je reševal od varčevanja od leta 2008 !!!! sedaj ne več ;) 3) $dolar pada v vrednosti, ker ga preveč printajo SEDAJ JE ZAČETEK KONCA PRESEDNIK OBAMA IMA SAMO 2 OPCIJI 1) dvigne davke in povzroči večjo revščino(recesijo) 2) printa denar in povzroči HIPERINFLACIJO ter poruši gospodarstvo V obeh primerih bo vse to vplivalo na celi svet in njihovo ekonomijo sploh delnice in borze ;)
yarrick
31. 12. 2012 19.46
+1
mene je bilo strah, da se bo to zgodilo že pred prazniki....bo pa 2013 verjetno precej "vroče" leto za fiskalne zadeve ter urejanje zuznaje politike posameznih držav.
Explainator
31. 12. 2012 09.52
+10
nič ne povedo, kje se dobi 1000 miljard novih prilivov - to bi bilo res zanimivo slišati no pa saj nekateri že vemo - tiskarne delajo 24/7
proofreader
31. 12. 2012 09.50
+4
Ameriški sindikalisti že zbirajo podpise?
luckyss
31. 12. 2012 09.03
+11
Končno bodo Američani ugotovili čemu so namenjeni stotine operativno pripravljenih "Fema Camps" in stotisoče plastičnih krst v njih. Seveda jih je treba prej razorožiti (na tem se tudi intenzivno dela).... Goodbye America…How are you?
Ramzess
31. 12. 2012 11.25
+4
Ne pozabi omeniti mnogih vlakovnih kompozicij s celicami, tisoče giljotin, narejenih na Kitajskem, menda, sicer pa ni važno kje, in še kaj se najde. Ti vlaki in ostale reči stojijo ljudem pred očmi, vsak lahko vidi, pa je redkim jasno kaj pomenijo.
yarrick
31. 12. 2012 19.44
-2
bla,bla, bla same teorije zarote.Kdaj boste prišli k pameti in priznali da se MOTITE,ter da a svetu ni tako hudo kot ga opisujete teoretiki zarot? sarkazem na stran; civilni nemiri, kolaps finančno ekonomskega sistema, umik vojske iz okupiranih držav ter konsolidiranje teokracije na lastnih tleh.To sledi za "najbolj dmokratično in gospodarsko NADUSPEŠNO" državo a svetu.narodu pa lahk izrazim zgolj sožalje...