Tujina

Upanje, da bodo pogrešani otroci spet najdeni

Ljubljana, 25. 05. 2013 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsako leto je po svetu pogrešanih približno osem milijonov otrok. V razvitih državah pri iskanju pomaga stroga zakonodaja, v manj razvitih državah pa številnih primerov niti ne prijavijo. Mednarodni dan pogrešanih otrok je namenjen upanju.

Maddie McCann je trenutno verjetno najbolj znan pogrešan otrok na svetu. Starši jo pogrešajo že šest let.
Maddie McCann je trenutno verjetno najbolj znan pogrešan otrok na svetu. Starši jo pogrešajo že šest let. FOTO: Reuters

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan pogrešanih otrok, ki je priložnost, da se spominjamo pogrešanih otrok, ki so jih našli, in otrok, ki so bili žrtve zločina ali pa so še vedno pogrešani. Glavni namen dneva pogrešanih otrok je, da se širi sporočilo upanja za otroke, ki so še vedno pogrešani.

Pri Mednarodnemu centru za pogrešane in izkoriščane otroke (ICMEC) so ob tej priložnosti opozorili, da po svetu vsako leto zabeležijo osem milijonov primerov pogrešanih otrok.

Obenem pa so pri centru na svoji spletni strani zapisali, da je na področju pogrešanih otrok prišlo do velikega napredka, saj da obstaja v večini držav razvitega sveta stroga zakonodaja, ki ureja področje, in centralni registri pogrešanih oseb.

A obenem opozarjajo, da v velikem številu manj razvitih držav številni primeri pogrešanih otrok niso nikoli prijavljeni pristojnim oblastem. "Če pa se pogrešane otroke prijavi, obstaja malo razumevanja za tveganja, s katerimi se ti otroci soočajo, prav tako pa ne obstaja sistem, ki bi zagotovil hiter in učinkovit odziv na prijave," so zatrdili pri ICMEC in dodali, da v mnogih državah Afrike, Azije in Latinske Amerike nihče ne šteje pogrešanih otrok, da ne obstajajo specifični zakoni o pogrešanih otrocih, osrednji registri in sistemi za odziv na to problematiko.

Na današnji mednarodni dan pogrešanih otrok pa je medtem podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding, pristojna za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, opozorila na pomembno vlogo enotne evropske telefonske številke 116 000 za pogrešane otroke ter pozvala Finsko, edino državo, ki še ni začela vzpostavljati te dežurne telefonske številke, naj sledi zgledu drugih držav članic in tako prispeva k reševanju življenj pogrešanih otrok.

Evropska komisija je sicer v letih 2012 in 2013 skupaj namenila 8,7 milijona evrov za vzpostavitev in delovanje te dežurne številke ter mehanizmov opozarjanja na ugrabitve otrok. S pomočjo financiranja EU je ta telefonska številka že začela delovati v 23 državah članicah EU, med drugim tudi v Sloveniji, v drugih državah članicah, z izjemo Finske, pa naj bi začela delovati v kratkem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 05. 2013 17.04
+3
Če bi ljudje vedeli kam ugrabljeni otroci izginejo, kje in zakaj jih uporabijo, bi seveda drugače gledali na svet. Skozi scenirane, tudi zakonsko, preiskave in medije, ki poročajo o tem je marsikatera resnica prikrita.
Elias47
25. 05. 2013 14.29
-5
Ta dva McCannova norca ste navedli kot primer?? Najbolj neodgovorna starša na svetu???? Takšne neodgovorne starše bi bilo potrebno sterilizirati ob rojstvu! Boh vedi za kakšno "ugrabitev" se je šlo v tem primeru; če je nista "ugrabila" kar sama... Po mojem bodo ta primer kmalu uporabili za propagando obvezne vgradnje mikročipov.... in uvedbo obveznega mikročipiranja otrok že ob rojstvu... "da se ne bodo mogli "izgubiti""
Ramzess
25. 05. 2013 16.54
+0
Saj so že, v drugih primerih, in nekateri so gladko nasedli.