Tujina

Talce premestili v Libijo

Kairo, 25. 09. 2008 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznanci so devetnajst ljudi, ki so jih pretekli teden ugrabili v puščavi na jugozahodu Egipta, odpeljali v Libijo. Egipt pa je začel pogovore z ugrabitelji in upa na najboljše.

Devetnajst ljudi, ki so jih neznanci minuli teden ugrabili v puščavi na jugozahodu Egipta, so po poročanju arabske satelitske mreže Al Arabija odpeljali v Libijo. Skupino, v kateri je pet nemških, pet italijanskih in en romunski turist, naj bi doslej zadrževali v Sudanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik sudanskega zunanjega ministrstva Ali Jusef je povedal, da so skupino ugrabljenih ljudi danes prepeljali iz Sudana in je sedaj v Libiji, okoli 15 kilometrov od meje med državama.

'Upamo na dober konec'

Egipt je sicer danes začel z direktnimi pogovori z ugrabitelji. Pogajalci so glede dogovora zelo optimistični in kmalu pričakujejo dober izid, je povedal vir blizu egiptovske vlade.

Puščava, kjer so ugrabitelji zajeli talce.
Puščava, kjer so ugrabitelji zajeli talce. FOTO: Reuters

''Pogajanja z ugrabitelji potekajo. Egiptovski pogajalci se skupaj s sudanskimi in nemškimi kolegi trudijo, da bi ugrabitelji talce čim prej izpustili,'' je povedal vir, ki je želel ostati neimenovan, saj ni pooblaščen za dajanje izjav novinarjem. Kot je še povedal, mu vsebina pogovorov ni znana, vendar so člani pogajalske skupine zelo optimistični in upajo na čim prejšnji konec. Egipčani so se aktivno vključili v pogajanja šele včeraj, medtem ko naj bi se Nemčija s pogajalci pogovarjala že prej, poročajo mediji.

Spomnimo. Štiri ali pet zamaskiranih moških je ugrabilo enajst avanture željnih turistov, med njimi pet Nemcev, pet Italijanov in Romuna. Med talci je tudi osem Egipčanov, ki so spremljali tujce na safariju.

MZZ opozarja

Ministrstvo za zunanje zadeve na svoji spletni strani vse slovenske državljane opozarja, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele Egipta. Ker bi nekatera območja lahko bila nevarna, v te predele odsvetujejo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Kot opozarjajo, gre za območja Taba, Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba in Kairo, kjer priporočajo dodatno previdnost in pozornost pri uporabi transportnih sredstev.

MZZ vsem še svetuje, da pri turističnih agencijah in na veleposlaništvu predhodno preverijo razmere v kraju potovanja in sledijo napotkom na lokaciji v državi sami.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

onbekend
25. 09. 2008 21.03
V Dahab še Izraelci pogosto zahajajo. Torej je verjetno varno tam.
Sloncek_boncek
25. 09. 2008 12.59
bil v Sharm El Sheikhu v avgustu .. vse je tako kot mora biti .. ni panike