Tujina

Unicredit pod drobnogledom ameriških oblasti

New York, 26. 08. 2012 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriške oblasti preiskujejo nemško izpostavo italijanske banke Unicredit HVB v zvezi z možnimi kršitvami sankcij, ki veljajo za Iran. Zaradi tovrstnih kršitev je banka Standard Chartered že morala plačati visoko kazen.

Kršenje sankcij: bankirji so našli pot, kako po dolgi poti zaobiti sankcije. Zdaj jim grozijo visoke kazni.
Kršenje sankcij: bankirji so našli pot, kako po dolgi poti zaobiti sankcije. Zdaj jim grozijo visoke kazni. FOTO: Thinkstock

Banka Unicredit je potrdila, da pisarna newyorškega okrožnega tožilca, ameriško pravosodno ministrstvo in oddelek ameriške zakladnice za tuje naložbe, preiskujejo HVB, nemško podružnico Unicredita.

V sporočilu, ki je pravzaprav odgovor na pisanje Financial Timesa, sicer niso razkrili vsebine preiskave, vendar pa dobro obveščeni viri trdijo, da gre najverjetneje za preiskavo morebitnih kršitev sankcij, ki veljajo za Iran. HVB, ki jo je Unicredit kupil leta 2005, preiskave ne komentira, v Unicredit pa naj bi sodelovali s preiskovalci.

Ameriške oblasti sicer preiskujejo domnevne transakcije, povezane z Iranom. Šlo naj bi za več milijard dolarjev. Britanska banka Standard Chartered s sedežem v Londonu, ki večinoma deluje na območju Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije, je sicer pred kratkim z ameriškimi oblastmi, zaradi kršenja sankcij, sklenila poravnavo v višini 340 milijonov dolarjev, saj je bilo ugotovljeno, da so opravili za 250 milijard dolarjev spornih transakcij. Ameriške oblasti poleg tega preiskujejo še Royal Bank of Scotland in nemško Commerzbank.

Ameriške sankcije zoper Iran sicer obstajajo že vse od leta 1979, v času predsednikovanja Billa Clintona pa so jih, da bi ustavilii iranski jedrski program, leta 1997 še zaostrili. Ta dokument je prepovedal vsakršno trgovanje in investicije z Iranom vsem Američanom, ne glede na kraj njihovega bivanja.

Zagrožena kazen v primeru kršenja sankcij je globa do milijona dolarjev in/ali 20 let zapora.

Do leta 2008 so banke v ZDA v izjemnih okoliščinah sicer lahko poslovale z iranskimi klienti preko bank, ki niso povezane ne z ZDA ne neposredno z Iranom. Večina teh poslov je potekala preko britanskih bank in bank na Bližnjem vzhodu, pri tem pa naj bi prihajalo do številnih kršitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petinati
27. 08. 2012 17.27
+1
Koga to zanima, razen zafrustriranih američanov!
Shisui
27. 08. 2012 10.12
+1
Folk ne razume, da ko bo Amerika koncala z middle eastom, smo verjetno na vrsti mi, saj Amerika potrebuje in je odvisna od novih vojn, brez katerih njihova ekonomija propade v 2 letih.
Nina Nubia 1
27. 08. 2012 12.18
Ranunculus
26. 08. 2012 23.17
-1
Ta dokument je prepovedal vsakršno trgovanje in investicije z Iranom vsem Američanom, ne glede na kraj njihovega bivanja. Torej to velja le za Ameriške državljane? Članek je napisan tako, kot da velja za vse, kar pa seveda ni res.