Tujina

Uničena že petina pridelka

Sydney, 06. 02. 2009 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na jugu Avstralije so temperature nad 40 stopinj Celzija, na severu pa so poplave prizadele že milijon kvadratnih kilometrov ozemlja.

V Sydneyju ljudem brezplačno delijo plastenke vode, da se lažje spopadajo z visokimi temperaturami.
V Sydneyju ljudem brezplačno delijo plastenke vode, da se lažje spopadajo z visokimi temperaturami. FOTO: Reuters


Huda vročina v Avstraliji, ki traja že nekaj časa, je najhujša v zadnjih sto letih. Zaradi nje je umrlo več deset ljudi, predvsem starejših. Vremenoslovci ob tem napovedujejo, da se bodo temperature v Sydneyju konec tedna še dvignile in dosegle 44 stopinj, v notranjosti pa naj bi se povzpele celo preko 46 stopinj. Oblasti se zato bojijo novih požarov, ki so že uničili na tisoče hektarjev gozdov in več deset hiš. V prihodnjih dneh naj bi se nevarnost ognjenih zubljev še povečala, saj je napovedan tudi veter.

V mestih na severu pa so poplave uničile že petino pridelka sladkornega trsa, zelo prizadeta je tudi živina. Ocenjujejo, da je precej živali umrlo, vendar natančnih podatkov za zdaj ni. Velike izgube nastajajo tudi zato, ker kmetije zaradi poplav pridelkov ne morejo dati na trg.

Poplave so uničile že več kot petino pridelka sladkornega trsa.
Poplave so uničile že več kot petino pridelka sladkornega trsa. FOTO:



Nekateri kraji so zaradi poplav že teden dni odrezani od sveta, zato vojska načrtuje, da bodo ljudem najnujnejše potrebščine spustili z letal. Sicer pa naj bi se padavine, ki jih povzroča tropski ciklon ob severni avstralski obali, v prihodnjih dneh še nadaljevale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaalen
06. 02. 2009 12.27
Hecno... zivim tu doli... pa nic ne vem o tem. Hja... je 24ur spet zmanjkalo spodobnega materiala za objavo.
dr.psiho
06. 02. 2009 11.39
Ja vse je zanimljivo samo najbojša zadevica je podpreti Vojvodino v njeni želji za neodvisnost...vsekakor tudi sandjak ..Vsi v en glas DVE NOVI EU DRŽAVICI:::HURA
alc19@email.si
06. 02. 2009 11.06
petina pridelka .... to še ni toliko kolikor se za zmeče v morje in lažno prikazuje pridelek in pridelavo. upam da se bomo naučili spoštovat dobrine ki nam jih daje narava. izkoriščati smo že dokazali da znamo