Tujina

'Med borci v Jemnu je tretjina otrok'

Sana/Ženeva, 09. 04. 2015 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tretjina borcev v vrstah oboroženih skupin, ki se bojujejo v Jemnu, je otrok, je dejal predstavnik Unicefa. V luči nasilnega konflikta, ki divja v državi, je posvaril tudi pred veliko verjetnostjo, da bo močno narasla raven podhranjenosti.

Po oceni Sklada ZN za otroke (Unicef) in njegovih partnerskih agencij v spopadih v Jemnu sodeluje do 30 odstotkov mladoletnih. "Lahko bi rekli, da je tretjina borcev v oboroženih skupinah v Jemnu otrok," je dejal predstavnik Unicefa v Jemnu Julien Harneis. "Priče smo otrokom v spopadih, na nadzornih točkah in na žalost tudi med ubitimi in ranjenimi," je dejal.

Otroci največje žrtve konflikta. Napadajo jih vse vpletene strani

Beg iz Sane - 1
Beg iz Sane - 1 FOTO: Reuters

A tudi ko niso na frontnih linijah, so otroci v tem konfliktu po njegovih besedah še posebej ranljivi. Unicef je potrdil, da je bilo od konca marca v državi ubitih 77 otrok, še 44 je bilo ranjenih, a je dejansko število najverjetneje veliko višje, je menil Harneis. Za to je okrivil vse strani, ki so udeležene v spopadih.

Podhranjenost bo narasla

Sile pod vodstvom Savdske Arabije so 26. marca začele izvajati zračne napade na položaje šiitskih upornikov, Hutijev, ki so se nekaj mesecev po zavzetju Sane vse bolj bližali mestu Aden na jugu države. Ta je sedaj v primežu srditih spopadov med protivladnimi in vladi naklonjenimi silami.

Poleg nasilja, ki je zajelo državo, bo konflikt po pričakovanjih Unicefa prinesel tudi vse višjo raven podhranjenosti. "Na žalost je to nekaj, v kar smo prepričani," je dejal Harneis. K temu naj bi med drugim prispevale težave v dostopu do pitne vode, vse višje cene prehrambenih izdelkov in težave pri gibanju po državi.

Raven podhranjenosti v Jemnu je sicer že lani znašala 48 odstotkov in je bila tako ena najvišjih na svetu, je izpostavil.

Pričakovati je, da bo konflikt poleg tega povzročil upad števila otrok, ki obiskujejo šolo. V državi sicer že sedaj milijon otrok v starosti, primerni za šolanje, ni deležnih izobraževanja, je še opozoril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
10. 04. 2015 01.44
+2
Kaj se zdej zgrazejo...sej so se strinjal vsi da jih napadejo....zdej pa spet neki trobezlajo pa na dusco pihajo ces poglejte kako je....hahaha...men je smesno...in to zelo...unicefovi mastni szrici z mercedezi pa placo ene 20 jurjev nam pridgajo o trpljenju....hahahaha
Infraping
10. 04. 2015 01.24
+3
človek težko razume, dokler ne občuti in doživi sam
Bruhalnica24
09. 04. 2015 18.13
-2
O kredibilnosti Ameriških bomb raje ne debatiramo.
Ranunculus
09. 04. 2015 17.33
+4
Zanimivo, tu se poudarja, da so otroci med uporniki, v Siriji pa se je poudarjalo, da je Asadova vojska pobijala otroke. Oboje je res, vendar pa zveni zelo drugace, ker v slednjem primeru ni omenjeno, da so bili otroci uporniki. Seveda je situacija prikazana drugace povsem nakljucno, kajne?
Infraping
09. 04. 2015 16.40
+1
Ka češ, nič ne moreš, ne vlade?