Tujina

'Unesco se ukvarja z znanostjo in ne z znanstveno fantastiko'

Pariz, 31. 10. 2011 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalna skupščina Unesco je glasovala za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji. 107 držav je glasovalo za, med njimi tudi Slovenija. ZDA in Izrael tej potezi odločno nasprotujeta.

Generalna skupščina organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki zaseda od 25. oktobra do 10. novembra v Parizu, je glasovala za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji. "Generalna skupščina je odločila sprejeti Palestino kot polnopravno članico Unesca", je zapisano v resoluciji, za katero je glasovalo 107 držav, 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo.

Slovenija je glasovala za sprejem Palestincev v organizacijo Unesco, s čimer smo podprli palestinska prizadevanja v smeri vzpostavitve samostojne države Palestine v prihodnosti. MZZ

Palestinski zunanji minister Rijad al Malki je dejal, da bo "današnje glasovanje pripomoglo k izbrisu majhnega dela krivic, ki pestijo palestinski narod". Palestina bo tako ob podpisu ustanovne listine Unesca postala njegova 195. članica.

Palestinci si sicer prizadevajo postati polnopravna članica ZN, vendar so, potem ko so ZDA napovedale, da bodo uporabile veto na sprejem Palestine v ZN, dokler ne bo sklenjen mirovni sporazum z Izraelom, začeli s postopki za sprejem v Unesco in ostale agencije ZN, kjer nobena država ne more uporabiti veta. "Obstajajo države, ki glasujejo na podlagi načel. Manjši del mednarodne skupnosti, ki je glasoval proti članstvu Palestine, se je tako znašel na napačni strani pravice", je povedala predstavnica palestinskega gibanja PLO Hanan Ašravi.

Palestinska zastava
Palestinska zastava FOTO: Reuters

Svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Sabri Saidam pa je dejal, da današnje glasovanje "pošilja sporočilo vsem članicam Varnostnega sveta ZN, ki nasprotujejo polnopravnemu članstvu Palestine v ZN" ter te države pozval, naj znova premislijo o svojih stališčih.

Francoska tiskovna agencija APF poroča, da je Francija, ki je sicer pred tem izrazila resne pomisleke o tem glasovanju, glasovala za sprejem, enako kot skoraj vse arabske, afriške, južnoameriške in azijske države, vključno s Kitajsko in Indijo. Izrael, ZDA, Kanada, Avstralija in Nemčija so glasovale proti, Japonska in Velika Britanija pa sta se vzdržali glasovanja.

ZDA: Za kaj takega je še prezgodaj

Bela hiša se je že odzvala na potezo Unesca. Ameriška administracija ocenjuje, da je še prezgodaj za tako potezo, zaradi česar tudi ne bo pripomogla v mirovnem procesu med Palesetinci in Izraelom.

Sicer so ZDA glasovanje ostro kritizirale že prej in zagrozile, da ne bodo več več prispevale sredstev v proračun Unesca. Veleposlanik ZDA pri Unescu David Killon je po glasovanju dejal, da bo to "zapletlo" ameriško financiranje agencije, ki v proračun prispeva 22 odstotkov vseh sredstev te agencije.

Izraelski veleposlanik Nimrod Barkan pa je glasovanje označil kot tragedijo. "Unesco se ukvarja z znanostjo in ne z znanstveno fantastiko", je dejal Nimrod. Na vprašanje, kaj meni o državah, kot je Francija, ki je glasovala za sprejem Palestine, je Nimrod dejal, da "to zagotovo pomeni, da bodo izgubile sposobnost imeti kakršen koli vpliv na Izrael". Izraelsko zunanje ministrstvo je medtem v uradni izjavi zapisalo, da zavračajo odločitev Generalne skupščine Unesca ter da bo to enostransko dejanje Palestincev še bolj oddaljilo sklenitev mirovnega sporazuma.

Izraelsko zunanje ministrstvo pa je po glasovanju zapisalo, da gre za enosrtansko potezo Palestincev, ki samega dejanskega stanja ne bo spremenila, temveč bo še dodatno poslabšala možnosti za dosego mirovnega dogovora.

Zares zanima mnenje strank Jankovića in Viranta

Odzvali so se tudi v stranki Zares-socialno liberalni in pozdravili današnje glasovanje, s katerim so Palestincem priznali polnopravno članstvo v Unescu. Še posebej so izrazili veselje nad dejstvom, da je za članstvo Palestincev glasovala tudi Slovenija in s tem, kot je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine Franco Juri, "dostojno odgovorila pritiskom in izsiljevanjem ZDA ter Izraela".

V Zares so ob tem dodali, da se je proti priznanju Palestine doslej javno izrazil predsednik SDS Janez Janša, predsednik vlade Borut Pahor pa je bil do priznanja Palestine prav tako skeptičen, sedaj pa jih zanima glede tega vprašanja "stališče strank Gregorja Viranta in Zorana Jankovića".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xpkmaster1
01. 11. 2011 14.30
lolipoly govoriš neumnosti: Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija so vse podprle Palestino
xpkmaster1
01. 11. 2011 14.25
Hvalabogu da smo podprli. Slovenija od fanatične podpore stališč ZDA nima prav ničesar...
JezekTekaTeka18
01. 11. 2011 13.24
To je tko kot bi indijance pripeljal v Bolšoj teater ... brez smisla ...
mcc
01. 11. 2011 10.07
lolipoly
01. 11. 2011 03.56
Sedaj se vidi, kako se clanek konca, ko je samo na pol resnice v njem... Ni samo ZDA in Izrael , da nasprotujeta so se druge pomembne drzave ravno tako, samo , da niso omenjena : Nemcija,Avstralija, Kanada,Swedska,Nizozemska in se druge... Prav tako , Rusija, Kitajska , Brazilija,Indija in se druge so vzdrzale glasovanje,,,,,kar pomeni niti eno niti drugo.... Palestinija si zasluzi svojo drzavo, ampak prej mora urediti razmerje z izraelom . Tako Unesco bo prikrajsan vsaj 70 milionov dolarjev. Ce ne veste kaj je UNESCO- Educational Scientic Cutural Organization/
T_one
01. 11. 2011 01.59
"ZDA in Izrael tej potezi odločno nasprotujeta." Upam, da so vsaj po tem ljudje spoznali kdo v resnici kontrolira ZDA!!!!!
_IL_
31. 10. 2011 21.27
sem napol judinja,vendar podpiram da se palestina osvobodi,ker potem bo vsaj mir že enkrat s tem s*anjem in nenehnem pljuvanju po izraelu.pa naj majo svojo državo,samo da bo potem konec s temi nenhnimi spopadi,napetostmi,izgredi in nemiri.ker izrael je ipak sveta dežela,polna lepot in treba jo je čuvat,ne pa da se po njem kar naprej preliva kri.in niso samo palestinci krivi,temveč oboji.če se pa pallestina ne osvobodi,temu nebo nikdar konca. samo vseeno pa ni teba spet tako grdo govorit o izraelu
bobocat
31. 10. 2011 20.14
Bravo Slovenija, vsaj enkrat si obrnila hrbet amijem in židom
Dejan Kravanja
31. 10. 2011 19.51
za marsikoga je izrael trgedija!!!
RedRocket
31. 10. 2011 18.40
Znalec
31. 10. 2011 18.10
SLOVENIJA : ČUDAKI - končno gol za naše...
Hanzy23
31. 10. 2011 17.50
Izrael in ZDA gresta lahko u tri PM...
Adrianos
31. 10. 2011 17.40
Zaradi podobnega manipuliranja s svojim gospodarskim vplivom je prišlo že večkrat v zgodovini do linča židov. Ko pa se to zgodi, pa spretno izkoriščajo status žrtve in tej njihovi igri ni konca. ZDA pa že nekaj ćasa niso več na strani pravice temveč prikriti agresor.
von thc
31. 10. 2011 17.37
En velik * Ameriki in Izraelu... Vsaj enkrat malo prevladal razum!
P0gi
31. 10. 2011 17.27
Izrael in ZDA mislita, da sta absolutna vladarja sveta. Izrael si ne želi miru, saj njihova vojna industrija in dobičkarstvo temelji na vojni in ''branjenju'' pred Palestinci. Brez tega jim kot edini vir miljard ostanejo samo še diamanti.
Aaron-Heydar
31. 10. 2011 17.24
Dol z ZDA in Izraelom! Živela svoboda!
puer2
31. 10. 2011 16.49
Končno ena točka za MZZ !!
Redžepi
31. 10. 2011 15.49
Ma tile bombaši ne morejo imet svoje države;
Zrkizz
31. 10. 2011 15.40
Glede na stevilo drzav, ki so glasovale, kako je pa glasovala podrepna slovenska diplomacija ?
MOSSAD002
31. 10. 2011 15.30
Nepomembno,brez haska....pa to