Tujina

Umrli na poti do Himalaje?

Katmandu, 08. 10. 2008 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V strmoglavljenju majhnega zasebnega letala v odročnem predelu Nepala je umrlo najmanj 18 oseb, med njimi 12 Nemcev in še dva tuja turista.

Letalska nesreča
Letalska nesreča FOTO: Reuters

V odročnem goratem predelu na severovzhodu Nepala je strmoglavilo majhno zasebno letalo, na katerem je bilo 19 ljudi. Oblasti so sporočile, da je umrlo najmanj 18 ljudi, med njimi 12 Nemcev in še dva druga tuja državljana. Nekateri mediji poročajo, da gre za dva Švicarja, drugi pa govorijo o dveh Avstralcih. Identiteto enega potnika so že potrdili.

Letalska nesreča
Letalska nesreča FOTO: Reuters

Letalo, na katerem je bilo 16 potnikov in trije člane posadke, je strmoglavilo malo pred pristankom v mestu Lukla, približno 125 kilometrov severovzhodno od glavnega mesta. Iz letališke baze so sporočili, da je letalo med pristankom verjetno zadelo ob gorati vrh in strmoglavilo. Edini, ki je nesrečo preživel, je pilot, ki so ga že prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Odročno letališče v Lukli so zgradili v 60. letih prejšnjega stoletja, da bi olajšali pot odpravam na najvišji vrh sveta.

Letalska nesreča
Letalska nesreča FOTO: Reuters

V Nepalu leti okoli ducat zasebnih letal, večina v odročne predele, ki nimajo poti, saj največkrat prevažajo tuje turiste, ki želijo osvojiti himalajske vrhove, vključno z Mount Everestom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
08. 10. 2008 20.51
Pred... zdaj skoraj 10 leti sem v Pokhari zamudil na letalo za Kathmandu, ki se je med pristankom zaletelo v komunikacijski stolp in prekinilo vse komunikacije Nepala s svetom... je bila panika, ker je bila cela nasa skupina na spisku potnikov, ceprav nihce ni bil na letalu... v Nepalu so nesrece pogoste, a vecinoma zaradi zelo nepredvidljivega vremena in ne prevec izkusenih kontrolorjev poletov. Thai Airways je tam odletel v goro ker kontrolor ni locil med levo in desno... se pac zgodi. Sozalje tistim, ki so jih poznali.