Tujina

Vse pripravljeno na evakuacijo prebivalcev

Zagreb/Varšava, 04. 06. 2010 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slavoniji še vedno grozijo poplave, saj pričakujejo velik vodni val na Donavi. Reka Baranjska Karašica se je že izlila na nekaj mestih ter grozi naseljem Šumarine, Šećerna in Luč. Prebivalce bodo evakuirali.

Plazina nad hišo 75-letnice, ki je umrla v bolnišnici v Osijeku.
Plazina nad hišo 75-letnice, ki je umrla v bolnišnici v Osijeku. FOTO: dnevnik.hr

Zaradi hudih poškodb je umrla 75-letnica, ki so jo rešili iz hiše, zasute s plazom, so potrdili zdravniki v Osijeku. Gasilci so jo rešili v torek, potem ko je dve uri ležala v ruševinah družinske hiše v mestu Batina v Baranji. Plaz blata in kamenja je hišo porušil v 30 sekundah.

Medtem se stanje v poplavljeni Slavoniji umirja in gladina vode se znižuje. Meteorologi za prihodnje dni ne napovedujejo večjih padavin, ukrepov za zaščito pred poplavami pa kljub temu ne bodo odpravili. Napovedan je namreč vodni val na Donavi, ki bo prišel iz Avstrije in Madžarske ter bo gladino reke na Hrvaškem zvišal tudi za do dva metra. Več vode pričakujejo tudi v Dravi in njenih pritokih, ki bodo verjetno poplavili nižinska območja pri Osijeku. Za zdaj sicer slavonska metropola ni ogrožena.

Reka Baranjska Karašica se je že izlila na nekaj mestih ter grozi naseljem Šumarine, Šećerna in Luč. Na terenu so delavci in 300 meščanov, ki že od 4. ure gradijo nasipe. Vse je pripravljeno za evakucijo 1500 prebivalcev treh naselij. Avtobusi so v pripravljenosti, a prebivalci Luča, ki je najbolj ogrožen, so še vedno v svojih hišah. Evakuirane prebivalce bodo namestili v športno dvorano v Belom Manastirju.

Na udaru tudi Poljska in Slovaška

Na Poljskem medtem divjajo huda neurja z močnim dežjem, ki so povzročila nove poplave. Domove je moralo zapustiti več sto ljudi, predvsem na območjih, ki so jih hude poplave prizadele že pred dvema tednoma. Zaradi spodjedenih nasipov je znova ogroženo mesto Sandomiert z okoli 25.000 prebivalci, medtem ko se je v okolici kraja Klodne na jugu države sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo okoli 20 hiš.

Na jugu države je zaradi poplav več cest neprevoznih, težave v prometu pa imajo tudi v Varšavi, kjer je voda zalila dve postaji podzemne železnice. Pred dvema tednoma je na Poljskem v poplavah umrlo 15 ljudi, reki Visla in Odra pa sta tedaj dosegli rekordne višine. Škoda naj bi znašala skoraj tri milijarde evrov.

Zaradi deževja v zadnjih dneh imajo težave tudi na Slovaškem. Na vzhodu države se je sprožilo več zemeljskih plazov. Eden je v bližini kraja Košice zasul več kot 20 hiš, skupaj pa je prizadetih 200 ljudi. Številnim so plazovi uničili vse imetje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 06. 2010 00.18
Pesnik, bila je stara in bogve kakšno je bilo njeno siceršnje zdravje, tega pa ne povedo. Slednje se ob vsaki nesreči zamolči, čeprav odličilno vpliva na izid, žal tudi (molk) na izid sodbe obtoženega, denimo za prometno nesrečo, ipd.
Aleš Gantar
04. 06. 2010 15.39
pa kako?? če so povedali da je imela samo zlomljeno nogo?? naj počiva v miru!