Tujina

Umrla zaradi spora?

Moskva, 03. 04. 2008 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umor Politkovske je naročil oligarh Berezovski, pravi vodja ruskih preiskovalcev. Novinarka je bila z njim v sporu, zato je morala umreti.

Boris Berezovski.
Boris Berezovski. FOTO: Reuters

Vodja ruskih preiskovalcev Dmitrij Dovgij je v pogovoru za današnji ruski dnevnik Izvestija dejal, da je bil naročnik umora ruske novinarke Ane Politkovske oligarh Boris Berezovski, ki je v nemilosti pri Kremlju.

48-letno poročevalko so po mnenju Dovgija umorili predvsem zaradi njene osebnosti. "Bila je izjemna, vedno v opoziciji do oblastniškega aparata, in bila je v sporu z Berezovskim, zaradi tega je morala umreti," je prepričan Dovgij.

Organizatorji naročenega umora so "želeli pokazati, da je moč v Rusiji umoriti znane osebnosti, ne da bi našli storilce," je še dejal Dovgij, ki konkretnih dokazov ni omenil.

Ruski generalni tožilec Juri Čeka je lani izjavil, da so znano novinarko umorili Čečeni in "državni sovražniki v tujini". Preiskovalci naj bi po lastnih navedbah vedeli za identiteto morilca Politkovske. Po poročanju ruskih medijev naj bi bil to 30-letni Čečen.

Politkovska je bila v sporu z Berezovskim, zaradi tega je morala umreti, pravi vodja ruskih preiskovalcev.
Politkovska je bila v sporu z Berezovskim, zaradi tega je morala umreti, pravi vodja ruskih preiskovalcev. FOTO: POP TV

Berezovski vpleten v več umorov?

Proti Berezovskemu, ki je nekoč imel najboljše odnose s Kremljem, sedaj pa živi v izgnanstvu v Londonu, so v Rusiji sprožili več preiskav zaradi domnevnih gospodarskih kaznivih dejanj. V preteklosti so mu vedno znova očitali tudi vpletenost v umore.

Nekdanji agent ruske obveščevalne službe KGB Andrej Lugovoj je med drugim Berezovskemu očital, da je z več milijoni dolarjev financiral umor nekdanjega ruskega obveščevalca Aleksandra Litvinenka, ki so ga novembra 2006 v Londonu zastrupili s polonijem. Britansko tožilstvo meni, da naj bi bil storilec prav Lugovoj.

Ameriški poslovnež gruzijskega rodu Joseph Kay pa je minuli konec tedna Berezovskemu tudi pripisal krivdo za smrt gruzijskega milijarderja Badrija Patarkacišvilija. Ruski oligarh naj bi si želel pridobiti vpliv na gruzijsko nestabilno politiko, meni Kay. Gruzijski oligarh Patarkacišvili je nepričakovano umrl 12. februarja v Londonu zaradi težav s srcem, kjer je živel. Suma umora niso potrdili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.