Tujina

Umrla je nekdanja prva dama ZDA Nancy Reagan

Los Angeles, 06. 03. 2016 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./U.Z./STA
Komentarji
74

Umrla je nekdanja prva dama Združenih držav Amerike Nancy Reagan. Dočakala je 94 let, zadnja leta pa ji je pešalo zdravje. Z Reaganom sta bila poročena 52 let, njuno zvezo pa so označili za najlepšo v zgodovini ameriških predsednikov.

 V Kaliforniji je pri 94 letih umrla nekdanja prva dama ZDA Nancy Reagan. Reaganova je živela na Bel Airu, v Los Angelesu, zadnja leta pa je imela zdravstvene težave. Umrla je zaradi zastoja srca, je sporočila njena tiskovna predstavnica.

Nancy Reagan je veljala za eno najbolj vplivnih prvih dam ZDA in kritiki so jo obtoževali, da se preveč vpleta v delo administracije njenega moža, kateremu je bila povsem predana. Začelo se je sicer povsem drugače, saj so nekdanjo igralko uvodoma obtoževali, da sprejema preveč denarja in daril od bogatih donatorjev za obleke in dekoracijo Bele hiše, v času recesije in v času ukinjanja programov za pomoč revnim.

Kot je še sporočila tiskovna predstavnica Joanne Drake, bo pokopana v Simi Valley v Kaliforniji poleg soproga, 40. ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je umrl leta 2004. Javnost se bo lahko pred pogrebom poslovila od nje v predsedniški knjižnici Ronald Reagan.

Z nekdanjim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom je bila poročena 52 let, njuno zvezo pa so opisovali kot najlepše ljubezensko razmerje v zgodovini ameriških predsednikov.

Preden je spoznala svojega moža je bila v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja Nancy – takrat še Davis – holivudska igralka. Ko je postala prva dama leta 1981, je bila tarča kritik zaradi drage obnove Bele hiše. Kasneje pa jo je javnost zelo vzljubila. Prva dama je bila med letoma 1981 in 1989.

Nancy in Ronald Reagan
Nancy in Ronald Reagan FOTO: AP

Kdo je bila Nancy Reagan?

Anne Frances Robbins se je rodila julija 1921 v New Yorku. Starša sta se hitro ločila, mama je bila igralka in je veliko potovala, zato jo je uvodna leta vzgajala teta. Doštudirala je dramo in dobila nekaj vlog s pomočjo matere, ki je bila takrat že drugič poročena z bogatim zdravnikom iz Chicaga. Kot Nancy Davis je leta 1949 podpisala pogodbo s filmskim studiom MGM in igrala gospodinje ter matere.

Svojega bodočega moža je srečala naslednje leto, ker se je znašla na seznamu komunističnih simpatizerjev, Ronald Reagan pa je bil takrat predsednik igralskega ceha z vplivom glede tega, kdo bo igral in kdo bo letel zaradi komunizma, ki so ga v tistih letih v ZDA silovito preganjali. Nancy je Ronaldu na večerji vse pojasnila, problem je izginil in dve leti kasneje sta se poročila. Rodila mu je hčerko Patti in sina Rona, Reagan pa je imel še dva otroka iz prejšnjega zakona z igralko Jane Wyman, to je hči Maureen in posvojenega sina Michaela.

Nancy je bila prva dama Kalifornije, ko je bil mož tam guverner, in je nekoč priznala, da je politika veliko hujša od Hollywooda. Od leta 1981 pa do leta 1989 jo je spoznavala iz Bele hiše, kjer je imela nekaj odmevnih projektov. Najbolj slavna je bila njena kampanja proti mamilom "Reci ne" (Just Say No), ki je ameriško mladino prepričevala, naj odpravijo problem s tem, da pač ne jemljejo mamil.

Svojega "Ronnieja", kot mu je ljubkovalno rekla, je ščitila javno in za kulisami. Poskrbela je, da je s položaja letel šef kabineta Donald Regan, ki je postal eden od odgovornih za afero Iran-Kontra, to je prodajo orožja Iranu, in pošiljanje denarja od prodaje desničarskim gverilcem v Nikaragvo mimo kongresnega zakona, ki je to prepovedoval.

Ronald Reagan je odločno zanikal, da bi bila njegova žena "zmaj" s prevelikim vplivom v Beli hiši, vendar pa je leta kasneje Nancy sama priznala svojo vlogo pri čiščenju odgovornih za afero. Regan se ji je potem maščeval s knjigo, v kateri je opisal, da je prva dama urejala možev urnik na podlagi astrologije. Nancy je priznala, da je to res počela, vendar šele po atentatu na moža leta 1981. Hotela je izvedeti, kdaj je najbolj varno, da gre Ronnie iz Bele hiše med ljudi.

Nancy Reagan
Nancy Reagan FOTO: Reuters

Njeno domnevno vpletanje v politiko je bilo tudi koristno, saj naj bi bila na strani svetovalcev, ki so predsednika prepričevali v otoplitev odnosov s Sovjetsko zvezo, sama pa naj bi ga prepričala tudi, da dvigne glavo iz peska v zvezi z epidemijo aidsa, ki se je v 80. letih širila v ZDA. Konservativna družba je bolezen sprva zanemarjala, češ da gre za božjo kazen za homoseksualce in narkomane.

Moževa bolezen jo je kasneje ločila tudi od republikanskega pravoverja okrog raziskav, ki lahko najdejo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen. Podpirala je raziskave izvornih celic človeških zarodkov in za raziskave zbrala tudi več milijonov dolarjev. Po moževi smrti se je posvetila njegovi dediščini in je med drugim objavila tudi knjigo njegovih ljubezenskih pisem. Ljubezni nista nikoli skrivala in sta se v javnosti držala za roke, ona mu je rekla Ronnie, on pa njej Mami.

Izrazi sožalja z vseh strani

Izrazi sožalja po njeni smrti prihajajo z vseh strani, saj je presegala strankarske meje. Vsi republikanski kandidati se od 90. let naprej primerjajo z njenim možem in vsi so si želeli njenega blagoslova. "Bila je soproga res velikega predsednika in čudovita ženska, ki jo bomo pogrešali," je sporočil Donald Trump. Ted Cruz je sporočil, da moli za družino, nekdanji kandidat Mitt Romney je menil, da sta Ronald in Nancy poosebljala Ameriko, kjer se je sedaj končalo Reaganovo obdobje.

Barbara Bush in njen sin George Bush mlajši sta vsak posebej poudarila njeno zvestobo in predanost možu, s katerim se bosta sedaj spet združila na drugem svetu. Nekdanji predsednik ZDA je pohvalil tudi njeno delo pri osveščanju okrog mamil ter raka na prsih.

Žalujejo tudi demokrati, kot je newyorški senator Charles Schummer, ki pravi, da so jo občudovali in spoštovali tudi drugi, ne le republikanci. Med drugim zato, ker je vplivala na moža, da podpre zakonodajo proti orožju. Predsednica nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz pa je poudarila njeno delo proti mamilom in v prid znanstvenemu napredku boja proti boleznim.

Predsednik ZDA Barack Obama in soproga Michelle sta se ji zahvalila za vzor in nasvete, s katerimi jima je pomagala začeti življenje v Beli hiši. Spomnila sta na njeno delo okrog boja proti Alzheimerjevi bolezni in izrazila iskreno sožalje družini ter hvaležnost pokojnici za vse, kar je naredila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 03. 2016 19.55
-5
Reagan ni bil najbolj brihten, še Margaret Thatcher je to povedala, samo zahvaliti se mu moramo, bil je eden od glavnih ki je podpiral padec komunizma.
Dara54
07. 03. 2016 16.01
+1
Pri prevedenih člankih bi lahko bilo več preciznosti glede slovnice: "osveščanje okrog mamil"; katera pa so uvodna leta? Slovenščina je lep jezik, nikar ga ne kvarimo s slabimi prevodi; lektorji so pa zato, da besedilo pregledajo - a ni časa? Mnenja o tem, katera je (bila) res NAJ PRVA dama v ZDA se pa res razlikujejo. pa nič za to. Morda ta prava šele pride.
nikhrast
07. 03. 2016 19.53
-1
Gregor Novak
07. 03. 2016 08.51
+11
Dokler bo Wall Street (Rothchild, Rockefeller, Morgan,...družine) NE BO poštenega in dobrega US predstednika, ker so oni samo lutke le-teh. Trump (čeprav dela napake-slabe izjave v trenutni situaciji) je še najboljši kandidat. Financira svojo vol.kampani, jokar pomeni, da če zmaga, ni nikomur nič dolžan (korporacija ti da donacijo za vol.boj, a hkrati pričakuje protiusluge. In ker je odločen napraviti red v establishmentu in Wall Streetu, je sovražnik št.1 ljudem na oblasti (tistim, "izza zavese"). Zadnji dober predsednik je bil JFK, ki je hotel prevetriti CIA-o, vojsko in establishment sam, pa vsi vemo, kaj se mu je zgodilo. P.S.: ruska intel.služba ga je ravno pred dnevi obvestila o mogočem atentatu nanj.
Bassettt
07. 03. 2016 08.54
+5
totnhem
07. 03. 2016 08.44
-5
Po njm je takratni naš Tito rekel da bo šel po njegovih stopinjah.Mogoče za sebe mi nismo čutili izboljšanja.Nakladal je same pravljice.Takrat se je Amerika zbudila .
dmarc2
07. 03. 2016 10.19
+9
Kaj si hotel s tem povedati? Tito je umrl leta 1980, Reagan je bil predsednik ZDA šele od leta 1981... Kdo bi šel po čigavih stopinjah?
McClain
06. 03. 2016 22.59
+2
ona huda figura, z izrazitim smislom za humor on verjetno eden najboljsih predsednikov zadnjih 40, 50 let.
Bassettt
07. 03. 2016 08.54
+0
puspan
06. 03. 2016 22.03
+17
V pravem pomenu besede, je bila res prva dama Amerike, vključno z daleč najboljšim ameriškim predsednikom Reaganom. Kljub velikim bojaznim iz celega sveta takrat, so se vsi bali kavboja, ki bo zanetil 3. svetovno vojno in ravno obratno se je izkazalo. Z M.Gorbatchovom sta za precej let ustvarila svet brez strahu. Oba skupaj sta zame osebi, ki si zaslužita častno mesto v svetovni zgodovini in škoda, da dogajanja danes niti slučajno niso, kakršna bi morala biti.
platon26
06. 03. 2016 22.45
-7
Daleč najbolši ameriški predsednik? HAHAHAHAHA mislim pa kakšna izjava je to? Na podlagi česa je bil daleč najboljši? povej mi kako njegovo sprejeto politiko!
puspan
06. 03. 2016 22.52
+8
Če drugega ne, vam je vsaj tinte dal piti. Škoda, da je bil že prestar, ker bi vas z njo napojil vse do zadnjega diha.
MaldiniSLO
06. 03. 2016 22.00
+0
Nadaljuje se prekletstvo aarona ramseya
Uporabnik599200
06. 03. 2016 21.34
-2
Bom uporabil besede barbike: SO WHAT...
tali?ni tom
06. 03. 2016 21.33
-11
pa koga briga zanjo! danes je v sloveniji umrlo mnogo "prvih" dam ,možev otrok pa nikjer v ameriki niti pri nas ne poročajo! zmeraj se poroča samo o nekih izbranih in kakor pomembnih ljudeh! pa niso,le ostali smo toliko neumni da jim to omogočamo !
CestniKolesar370Wattov
06. 03. 2016 22.27
+13
Jutri na naslovnici 24ur: "Umrla nekdanja žena poštarja Milana iz Velike Planine: Štefka iz Male Preske pri Ložu". Verjetno bo šlo število klikov v nebo in 24ur se bo zasidrala kot najbolj brana spletna stran v Sloveniji. Čudno, da ti nisi lastnik kakšne medijske hiše, ali pa vsaj manager za marketing in program.
puspan
06. 03. 2016 22.39
+7
zvizi
06. 03. 2016 20.48
+10
Neverjetno, kako strpni Slovenci....Verjetno vam je naredila res nekaj hudega....Res ste beb ci....
puspan
06. 03. 2016 22.03
+3
nemojte
06. 03. 2016 20.26
+8
Cel planet je scena ameriških šovbiznismenov
Žužica
06. 03. 2016 20.03
+0
bivša alkoholičarka,lepo starost doživela,sem pred kratkim njeno knjigo bral,o njenem življenju kot o prvi dami usa..kaj vsega je morala doživet,ko je njen mož bil kavboj v beli hiši...zanimivo
Petrovc
06. 03. 2016 21.03
+4
Mešaš, mešaš, bebo! Misliš na Štefko! Nancy ni bila nikoli alkoholičarka!
puspan
06. 03. 2016 22.03
+3
Gostujo?iGost
06. 03. 2016 20.00
+7
Prekletstvo Ramseya se nadaljuje?
platon26
06. 03. 2016 19.23
+10
Novinarka iz prispevka kaj pomeni sendwich with beer burger? Hahaha ma si se kr ustavla prevajat hahaha keri faliranci od novinarjev!
valjhunsinkajtimara
06. 03. 2016 19.27
+15
Tok klišejev in nebuloz, k jih je v teh pet minutah novinarka Sodja navrgla, še Silvester Stalone v svojih scenarijh ne premore.
platon26
06. 03. 2016 19.42
+9
Jah cel teden so montiral ta prispevek! Vmes se je že evropska politika spremenila! Me zanima kako bo sedaj poročala ko so šefi začeli drugače živžgat!
platon26
06. 03. 2016 19.15
+16
Čakam dan da bosta pri nas predsednik Đuro in prva dama Tanja! Slovencelji so vsak dan bolj amerikazerani!
platon26
06. 03. 2016 19.14
+26
Joj gledam dnevnik in prispevke o migrantih kako so bogi! Kako boste sedaj poročali ko so vam gospodarji rekli da je meja zaprta in da na njih pozabimo?
valjhunsinkajtimara
06. 03. 2016 19.23
+19
Ne poročajo... Izražajo in poskušajo vsiljevati svoje meje ... Jz upam, da je Sodja s seboj tja dol nesla vse svoje prihranke in jim jih bo poklonila.... Ker če ne, je le hinavka, saj neko dramo žganja... Pa jim naj ona da svoj denar!
valjhunsinkajtimara
06. 03. 2016 18.54
-2
Pax amerikana.... Ti novinarji.... Čeb Štefka umrla neb poročal o tem med glavnimi novicami.... Ta ženska ni niti vedla da Slovenija obstaja.
Petrovc
06. 03. 2016 19.11
+15
In kaj ima to veze? Česa vsega ti ne veš! Umrla je, naj ji bo Bog milosten!
Verbena
06. 03. 2016 19.15
+17
...lej, vedno je tako, da se o smrti ljudi, ki so svetovno znani pač poroča...žal ga. Štefka ni ena svetovno znana osebnost...kot tudi ni ostalo prebivalstvo Slovenije !!!
puspan
06. 03. 2016 22.29
+3
valjhun, a misliš, da bi se morala Nancy poleg važnih zadev tudi s tretjerazrednimi temami ukvarjati
Verbena
06. 03. 2016 18.52
+26
To je bila pa res dama !!!....že to, da sta oba z možem prihajala iz igralskih krogov in bila toliko let poročena, je vredno spoštovanja.
valjhunsinkajtimara
06. 03. 2016 18.55
+6
1%.... To je 1%. .... Ni čudno da prooplus ne razglasi dneva žalovanja
poper00
06. 03. 2016 19.33
-1
Se pravi ,da moja dolgoletna poroka ni vredna takega spoštovanja ker ne prihajam iz igralskih krogov.
Verbena
06. 03. 2016 19.43
+11
..ah, dej no poper ne delaj se , da rečem, neumnega...menda dobro veš, kaj sem hotela povedat...drgač pa..tebi in tvoji vse dobro in spoštovanje ..
staridida
06. 03. 2016 18.48
+1
Kure-zaprite komentiranje
valjhunsinkajtimara
06. 03. 2016 18.52
+2
staridida
06. 03. 2016 18.56
+3
Če kakšen naš kaštron umrje -ni komentiranja...
mackon08
06. 03. 2016 18.39
-9
Briga me za njo. Kot za predlanski sneg.
Petrovc
06. 03. 2016 19.12
+5
Ko boš umrl ti, bo pa res predlanski sneg!