Tujina

Umrl nekdanji predsednik ZDA

Washington, 27. 12. 2006 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V starosti 93 let je umrl nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Gerald Ford.

V torek je na družinskem ranču "Rancho Mirage" v zvezni državi Kalifornija v 93. letu starosti umrl nekdanji ameriški predsednik Gerald Ford, je sporočila Fordova soproga Betty.

Gerald Ford je 1974 nasledil Riharda Nixona
Gerald Ford je 1974 nasledil Riharda Nixona FOTO: Reuters

Ford je bil najstarejši živeči nekdanji predsednik ZDA, ki je imel v zadnjem letu dni precej težav z zdravjem. Republikanec Ford je vodil ZDA od leta 1974, ko je nasledil Richarda Nixona, do leta 1977, ko je oblast prevzel demokrat Jimmy Carter.

Bush izrazil sožalje Fordovi družini

Ameriški predsednik George Bush in njegova žena Laura sta izrazila sožalje družini preminulega nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda. Predsednik in prva dama ZDA sta ob tem izrazila "globoko užaloščenost", Bush pa je Forda še označil kot "velikega Američana, ki je mnogo let posvetil služenju svoji domovini."

Bush je o Fordu dejal, da je pomagal ozdraviti državo in obnoviti zaupanje javnosti v inštitucijo predsednika
Bush je o Fordu dejal, da je pomagal ozdraviti državo in obnoviti zaupanje javnosti v inštitucijo predsednika FOTO: Reuters
Ford je "prevzel predsedniško mesto v nemirnem času nacionalne razdeljenosti". "S svojo umirjeno integriteto, zdravim razumom in velikodušnostjo je pomagal ozdraviti našo državo in obnoviti zaupanje javnosti v inštitucijo predsednika," je zapisal Bush.

Sedanji podpredsednik ZDA Dick Cheney, ki je bil v času Fordove administracije vodja njegovega urada, pa je dejal, da je njegov nekdanji šef postal predsednik po "največji ustavni krizi po državljanski vojni" in je dal državi "moč, modrost in dobro presojo", ki jo je potrebovala v tistem trenutku. Tako republikanci kot demokrati pa so se spomnili Fordove prijaznosti in pripravljenosti za nadstrankarsko sodelovanje

Podrobnosti o Fordovi smrti zaenkrat niso znane, vendar je imel Ford že januarja letos težave zaradi pljučnice, prav tako pa je bil dvakrat v bolnici zaradi težav s srcem. Gerald Ford je postal 38. in edini neizvoljeni predsednik ZDA 9. avgusta 1974, ko je Nixon odstopil zaradi afere Watergate in ni počakal na zanesljivo odstavitev s strani ameriškega kongresa.
Ford je pomilostil Nixona in si nakopal slabo voljo večine Američanov, kar ga je potem leta 1976 stalo zmage na volitvah
Ford je pomilostil Nixona in si nakopal slabo voljo večine Američanov, kar ga je potem leta 1976 stalo zmage na volitvah FOTO: Reuters

Ford je bil povsem naključen predsednik, saj ni kandidiral niti za podpredsednika. Nixon ga je na ta položaj imenoval leta 1973, ko je zaradi utaje davkov in škandala odstopil podpredsednik Spiro Agnew. Ford je bil dotlej vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa. Kmalu po predsedniški prisegi pa je Ford pomilostil Nixona in si nakopal slabo voljo večine Američanov, kar ga je potem leta 1976 stalo zmage na volitvah, na katerih je tesno izgubil proti Carterju.

Ford pomilostil Nixona

Ford je vedno trdil, da je Nixona pomilostil zaradi nacionalnega interesa, ker leta preganjanja po sodiščih in v medijih ne bi storila nič dobrega za že tako razdeljeno državo zaradi posledic vietnamske vojne in izgube zaupanja v vlado zaradi afere Watergate oziroma naročenega vloma v sedež demokratske stranke v Washingtonu leta 1972 in kasnejšega prekrivanja dejstev.

Ford je bil ob smrti star 93 let, tako kot ob svoji smrti leta 2004 Ronald Reagan, ki je na predsedniških volitvah leta 1980 premagal Carterja
Ford je bil ob smrti star 93 let, tako kot ob svoji smrti leta 2004 Ronald Reagan, ki je na predsedniških volitvah leta 1980 premagal Carterja FOTO: Reuters

Ford je na položaju podpredsednika ZDA preživel le devet mesecev. Nixon si ga je izbral, ker je potreboval nekoga, ki lahko sodeluje s kongresom in je lahko hitro potrjen na položaj. Demokratska večina v kongresu ga je hitro potrdila, ker je bil v svoji 25-letni karieri v predstavniškem domu zgled integritete, poštenosti in odkritosti. Ker se je vedelo, da Nixon ne bo več dolgo na položaju, je kongres hitro potrdil Forda, ki je veljal za Nixonovo nasprotje.

Ford je ob nastopu predsedniškega položaja Američanom sporočil, da je nočne more konec, vendar je bil njegov kratek mandat poln spopadov z demokrati v kongresu, ki so po odstopu Nixona dobili krila. Ford je prestal dva poskusa atentata. Oba leta 1975 med obiskom Kalifornije, v obeh primerih pa sta bili za to odgovorni ženski - Lynette "Squeaky" Fromme in Sara Jane Moore.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.