Tujina

Umrl nekdanji predsednik in sedanji 'prvi soprog' Argentine

Buenos Aires, 27. 10. 2010 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umrl je Nestor Kirchner, nekdanji argentinski predsednik in mož sedanje predsednice. Srce mu je zastalo kmalu potem, ko so ga že tretjič letos sprejeli v bolnišnico. Star je bil 60 let.

Nestor Kirchner
Nestor Kirchner FOTO: Reuters

Umrl je Nestor Kirchner, nekdanji argentinski predsednik in tudi sicer ena od oseb z največjo politično močjo v državi. To je ohranil preko soproge Cristine Kirchner, ki trenutno vodi državo. Veljal je za njenega najtesnejšega svetovalca.

Kirchner je po poročanju agencije Reuters umrl v mestu El Calafate na jugu države kmalu potem, ko so ga že tretjič letos sprejeli v bolnišnico. Novico o smrti je potrdil tudi njegov osebni zdravnik Luis Buonomo. "Smrt je nastopila nenadoma. Pričakujemo uradno zdravniško poročilo," je povedal. Star je bil 60 let.

Kirchner se je na čelo države zavihtel leta 2003. Pred tem je bil tako doma kot v tujini le malo znan, oblast pa je prevzel, čeprav je v prvem krogu volitev dobil le nekaj več kot 20 odstotkov glasov. Dotedanji predsednik Carlos Menem, ki se je odrezal le za odtenek bolje, je namreč v drugem krogu odstopil od kandidature in tekma za stolček v predsedniški palači je bila tako predčasno odločena.

Nestor in Cristina Kirchner
Nestor in Cristina Kirchner FOTO: Reuters

Kirchner je predsednik ostal do konca leta 2007, nato pa sta s soprogo zamenjala položaja. Prej prva dama je postala predsednica, njemu pa je pripadlo mesto prvega soproga v državi.

V Argentini so bila v zadnjem času sicer vse glasnejša ugibanja, da bi lahko spet doživeli menjavo. Naslednje leto so namreč znova volitve, Kirchner pa naj bi spet poskušal zasesti mesto predsednika. Tega sicer uradno ni potrdil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yerbas
27. 10. 2010 23.35
Zelo dober, odličen članek....
bnam 2707
27. 10. 2010 21.02
Definitivno je bil sin svojega očeta.
Chilly_Willy
27. 10. 2010 16.39
No fajn, se mi ni dal googlat pa si mi ti povedu ;)
Arsenal2
27. 10. 2010 16.37
@Chilly Willy Oče Nestorja je nemški Švicar,priseljen leta 1939,mama je pa bila María Juana Ostoić Dragnić,hrvatica rojena v čilskem mestu katerega so zgradili hrvaški priseljenci imenovano Punta Arenas na jugu Čila v pokrajini imenovani Ognjena zelja.Tako da tvoja teroja bl ne drži da je sin nekakšnega nemškega oficirja
Chilly_Willy
27. 10. 2010 16.04
Po priimku sodeč je bil sin kakšnega nemškega oficirja, ki je pobegnil po drugi svetovni vojni v Argentino ... pa tut letnice se nakak ujemajo ...
Martian
27. 10. 2010 15.43
don't cry for me argentina