Tujina

Gauck po smrti nekdanjega nemškega zunanjega ministra Genscherja: 'Bil je obraz moderne Nemčije'

Bonn, 01. 04. 2016 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji dolgoletni nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher je umrl, je sporočil njegov urad v Bonnu. Star je bil 89 let, umrl pa je zaradi odpovedi srca. Nemški predsednik Gauck je za Genscherja dejal, da je obraz moderne Nemčije.

Liberalec Hans-Dietrich Genscher, ki je bil znan po svojem rumenem brezrokavniku, je kar 23 let deloval kot nemški minister, od tega 18 let kot zunanji minister. S tem si je prislužil naslov najdlje delujočega zunanjega ministra v zahodnem svetu. Kot vodja nemške diplomacije je deloval med letoma 1974 in 1992, pod tremi različnimi kanclerji, v prizadevanjih za umiritev napetosti med vzhodom in zahodom pa naj bi po nekaterih ocenah prepotoval okoli dva milijona kilometrov.

Hans-Dietrich Genscher
Hans-Dietrich Genscher FOTO: AP

Rodil se je leta 1927 v mestu Halle, v nekdanji Vzhodni Nemčiji. V mladosti med drugo svetovno vojno je moral služiti v vojski nacistične Nemčije, tik pred koncem vojne pa je najprej pristal v ameriškem, nato pa britanskem ujetništvu. Kot vojni ujetnik je študiral pravo, leta 1952 pa je pobegnil v tedanjo Zahodno Nemčijo in tam začel delovati kot odvetnik.

V bundestag je bil kot kandidat liberalcev (FDP) prvič izvoljen leta 1965 in ostal član vse do upokojitve leta 1998. Prvič je bil imenovan za ministra leta 1969 v vladi kanclerja Willyja Brandta; prevzel je vodenje notranjega ministrstva. Njegov mandat je tedaj zaznamoval teroristični napad na izraelske atlete na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Sam je to označil kot najtežji trenutek v njegovi politični karieri.

Za vrhunec njegove kariere pa nedvomno velja 30. september 1989, ko je več tisoč Vzhodnim Nemcem, ki so taborili pred nemškim veleposlaništvom v Pragi, dejal, da lahko svobodno odidejo na Zahod.

Pomembno vlogo je potem odigral tudi pri osamosvajanju Slovenije in Hrvaške in pri nemškem priznanju njune neodvisnosti pred ostalimi članicami tedanje evropske in mednarodne skupnosti. Za to je leta 1992 prejel tudi zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Cerar: Bil je velik človek, prepričan Evropejec in vztrajen borec za demokracijo in mir

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je v odzivu na smrt Genscherja zapisal, da je bil Genscher prvi med političnimi prijatelji Slovenije v času njenega osamosvajanja. Označil ga je za botra slovenske države, pa tudi za botra združevanja liberalnih in liberalcem bližnjih političnih skupin v Sloveniji.

Na novico o smrti nekdanjega dolgoletnega nemškega zunanjega ministra Hans-Dietricha Genscherja se je odzval tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je spomnil, da je Genscher odigral tudi ključno vlogo ob osamosvajanju Slovenije. "Bil je velik človek, prepričan Evropejec in vztrajen borec za demokracijo in mir," je zapisal.

"Hans-Dietricha Genscherja se v Sloveniji spominjamo predvsem kot državnika, ki je v prelomnem obdobju evropske novejše zgodovine odigral eno ključnih vlog. Bil je eden tistih evropskih voditeljev, ki so prvi zaznali in podprli demokratične spremembe v srednji in vzhodni Evropi," so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

"Videl je daleč onkraj berlinskega zidu in razumel enkratno priložnost, ki se je pojavila z njegovim padcem. Pomembno je pripomogel k temu, da smo to priložnost lahko izkoristili tudi mi, se osamosvojili in postali enakopravni člani demokratične in združene Evrope," je še poudaril premier Cerar.

Preko Twitterja je užaloščenost ob smrti Genscherja izrazil tudi podpredsednik slovenske vlade in zunanji minister Karl Erjavec. Kot je zapisal, se je "poslovil veliki prijatelj in podpornik samostojne Slovenije".

Hans Dietrich Genscher tako za Slovence in Slovenke ostaja simbol našega uveljavljanja v mednarodni skupnosti. Tudi njemu gre zahvala za to, da smo se v tako kratkem času kot država uveljavili na mednarodnem parketu, in da danes lahko polnopravno odločamo o tem, kaj se v mednarodni skupnosti dogaja. Predsednik DZ Milan Brglez

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je ob smrti Genscherja zapisal: "Hans Dietrich Genscher v svetovno zgodovino ne bo odšel samo kot minister za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije, ampak kot državnik, ki je vedno sledil svojim idealom svobode in demokracije. Bil je med prvimi, ki je zaznal demokratično vrenje v državah srednje in jugovzhodne Evrope in ga tudi podprl. A njegova podpora ni bila samo načelna, temveč je bila iskrena in prijateljska. Bil je podpornik, a hkrati tudi učitelj – in v slovenskem primeru – prijatelj. Prav zaradi njegove vere v demokracijo in svobodo je Nemčija tlakovala pot Slovenije v mednarodno skupnost. Brez njegove aktivne podpore in prepričevanja drugih članic takratne Evropske gospodarske skupnosti, bi bila Slovenija gotovo mednarodno priznana veliko pozneje, pot v mednarodne organizacije pa bi bila bolj trnjeva, bolj strma in težja.«

Evropa žaluje

Genscherjeva smrt je po besedah avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza izguba velikega Evropejca. Po besedah Kurza je Genscher vedno razumel, da je treba interese lasne države povezovati z nadrejenimi interesi mirne, stabilne in združene Evrope.

Odzivi na smrt Genscherja se vrstijo iz številnih držav. Nemški predsednik Joachim Gauck ga je označil za obraz moderne Nemčije, francoska vlada pa ga je pohvalila kot "prepričanega Evropejca".

Gauck je v pismu Genscherjevi vdovi Barbari zapisal, da je nekdanji zunanji minister s svojo zanesljivostjo in diplomatskimi spretnostmi Nemčiji v svetu dal obraz in prispeval h krepitvi zaupanja pri nemških partnerjih. Gauck je še izpostavil prispevek Genscherja pri združevanju Nemčije.

Nemška vlada se je prav tako poklonila dolgoletnemu zunanjemu ministru. Tiskovni predstavnik vlade Görg Streiter je povedal, da so le redki tako vplivali na usodo Nemčije, kot je to uspelo Genscherju. Ob tem ga je označil za velikega Evropejca in Nemca.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Genscher milijonom v nekdanji Vzhodni Nemčiji, tudi njej, in v drugih komunističnih državah dal upanje, da bo prišlo do sprememb.

Tudi francoska vlada je Genscherja počastila kot prepričanega Evropejca. Po besedah francoskega zunanjega ministra Jean-Marca Ayraulta je bil pomemben akter pri ponovni združitvi Nemčije. S svojimi političnimi in človeškimi lastnostmi je Genscher poleg tega krojil pomemben del evropske zgodovine, je dodal francoski minister.

Na smrt velikega državnika se je odzval tudi politični vrh EU. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je dejal, da "smo izgubili velikega in pametnega politika". Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je sporočil, da bo Genscher manjkal njemu in Evropi ter da se je zavzemal za enotnost in dobrobit Evrope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
01. 04. 2016 20.52
-3
tale bi moral prekinit na temsvetu že najmanj leta 1970! je naredu škode da ne odsluži kazni niti v milijon letih! pač nemec,poamerikanjen ki je bil fouš folku nekje izven nemčije ki jih je med vojno nalamal v zadnjo plat! klinc ga gleda! naj mu bo težka zemlja!
CRNALUKNJA
01. 04. 2016 15.46
-2
ja, to je tisti ki je z puklastim papežem,ret......... klintonom,faš.tuđman franjom,nepismenim izetbegović alijom,potem bi še lahko naštel še pritl........ milan kučana,hrvata jelka kacina,bivšega člana zsms janšo janeza,debelega pr. bavčar igora......razbili državo v kateri smo dokaj lepo živeli. poglejte kaj imamo danes...bogataše in veliko revnih.....
Strelja?ko
01. 04. 2016 17.12
+1
to pa velja od 91... naprej. slovenija je cvetela do drnovška, pol pa nč več. yuga morto for forevar. kdo je kriv? EU, merklica...
tali?ni tom
01. 04. 2016 20.52
-1
piljan
01. 04. 2016 15.33
+2
Konec ,koncev,moramo priznati,da nas je tale precej bolj rešil masakra kot pa naši samo postavljeni osamosvojitelji.
bema1201
01. 04. 2016 15.39
+0
piljan
01. 04. 2016 16.37
+1
Minus,sigurno ga je dal sekstaš DR ivana ,ki meni,da si je zasluženo postavil tablo sam sebi.
prašek
01. 04. 2016 17.31
+3
Genscher ni vedel, da pod CD obstaja tudi druga klet, v kateri se skriva Veliki doktor osamosvojitelj! Zato je prišel v Celovec (v času vojne) na dogovor z Kučanom !
prašek
01. 04. 2016 17.32
+3
Vidim pa da so podporniki Velikega doktorja strašansko dobro poučeni o naši vojni !☻
piljan
01. 04. 2016 18.56
+2
DR jim je vse natančno opisal o svojih junaštvih...v kleti.
Uporabnik1306167
01. 04. 2016 15.14
-3
Nemcija in Vatikan najbolj aktivna glede rascepa Jugoslavije,danes smo veseli da imamo kravavo zgodovino negotovo crno prihodnost.Hvala im za vse
RedCell
01. 04. 2016 15.09
-3
Danke Dojčland bi rekli naši ponosni prijatelji Hrvati.
Uporabnik1306167
01. 04. 2016 15.38
+1
U4
01. 04. 2016 14.51
-3
Mislim, da bom kar celo leto jokal od žalosti.
falco1
01. 04. 2016 14.52
+8
Ja sej 91 ga bi res ,če ne bi blo njega in njemu podobnim.
Uporabnik1306167
01. 04. 2016 15.39
+1
Falco kaj bluzis takrat se bil v fotrovih jajci
obožeobože
01. 04. 2016 14.43
+6
Hvala vam da živimo v lastni državi!
falco1
01. 04. 2016 14.41
+11
Mercedes s klasa w 140 1991-1998 je dobila po njemu ime sam od njega pa Kohla je bla gepanzert, vsekakor veliki človek ki je Sloveniji veliko pomogal v času, ko so nam vsi hrbet obrnil in se postavil na stran Slovenije med tem, ko so gnili Nizozemci pa Američani govoril, da bomo mi živel kot Čečeni pa Palestinci pa ne vem kdo aja pa še pomagu je pri dobavi armbrustov, ki smo jih krvavo potrebovali zato še enkrat HVALA gospod Genscher Slovenija vam dolguje več kokr večina Slovencem misli.RIP
puspan
01. 04. 2016 14.14
+2
Naj mu bo večna slava. Seveda pa bo tisti pod menoj popolno drugačnega mnenja, kar je tudi povse razumljivo, čeprav se kapitalizem v vaših očeh podira, oz. je tik pred zlomom. Največji indic tega podiranja je, da delavci, ki smo živeli in delali v tem sistemu, vsako leto dobimo povprečno 50 € povišice pokojnin, tisti, ki pa opevate vzpon socializma pa vsako leto dodatek v višini 0,50 €. Pa še za ta dodatek se imate zahvaliti Korlnu, ker bi sicer vsako leto imeli najmanj 10€ minusa. Kar naprej tako na volitvah, saj ima pokora tudi nekaj pozitivnega, da se v življenju učimo vedno po napakah, ki jih predhodno storimo.
prašek
01. 04. 2016 14.17
+1
he, he, he. Ti si delal v tem sistemu in že dobivaš pokojnino ??????
Sirius.2
01. 04. 2016 14.31
-2
Zelo je pripomogel penzionistam v Sloveniji 450.EUR.
puspan
01. 04. 2016 14.37
+0
Zelo, največ pa tistim, ki so delali pri njemu.
24Ppkur
01. 04. 2016 14.51
+0
puspan
01. 04. 2016 15.09
-2
Patriot, človek bi se samo zjokal ob prebiranju nekaterih komentarjev. Pravzaprav pa nam gre še predobro, ob pogledu na sodržavljane, ki jim glava še vedno plava nekje v sredini Chumulusov.
prašek
01. 04. 2016 14.11
+7
Hvala Vam g. Genscher.
prašek
01. 04. 2016 14.15
+4
In spet so najbolj glasni tist, ki so iz zgodovine diplomirali na YT in na straneh s končnico .rs. Hans-Dietrich Genscher je bil velik prijatelj Slovenije in je bistveno vplival na to, da nas je Nemčija hitro priznala. Hvala.
Sirius.2
01. 04. 2016 14.34
-4
In je pripomogel zelo velikim dolgom ki ga še 5 generacij nobojo uspele vrniti. Nekdo še nič ni razumel.
prašek
01. 04. 2016 14.37
+5
prašek
01. 04. 2016 14.39
+2
V obdobju vlade Janeza Janše so se rezidenti R Slovenije zadolžili iz 16.000.000.000 evrov na 41.000.000.000 evrov zaradi neznanja finančnih oblasti in zaradi zavestne za-mano-potop-politike prvega ministra. Finančni sektor je bil še dodatno načet za 6.600.000.000 evrov.
vodka-don
01. 04. 2016 13.56
-7
Šampanjec za vse...
Strelja?ko
01. 04. 2016 13.48
+10
počivaj v miru. zadnji dober graditelj nemčije... merklova je tista uničevalka, ne pa genšer in kohl. da boste razumel. drugače pa je jugo uničevala markovićeva hiperinflacija
prašek
01. 04. 2016 13.52
+4
prašek
01. 04. 2016 13.45
+4
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam . ......... Pomembno vlogo je potem odigral tudi pri osamosvajanju Slovenije in Hrvaške in pri nemškem priznanju njune neodvisnosti pred ostalimi članicami tedanje evropske in mednarodne skupnosti. Za to je leta 1992 prejel tudi zlati častni znak svobode Republike Slovenije.
prašek
01. 04. 2016 13.45
+3
Da boste vi, mladci, vedeli po kom pljuvate !
prašek
01. 04. 2016 13.47
+9
Uporabnik1306167
01. 04. 2016 13.11
-13
Boter krvnikov in zlocina v EX YU
tron3
01. 04. 2016 12.50
-11
Je videl kaj je naredil, preden je umrl, iz Nemčije, po domače uničil, pa Kohl mu je pomagal, da sta našla teto Gelo!!!
natolcevanjenapolno
01. 04. 2016 12.38
-12
krivec za vojno v bivši jugi
Uporabnik1306167
01. 04. 2016 13.12
-9
NEneslovenc
01. 04. 2016 12.31
-9
ho?emVšolo
01. 04. 2016 12.34
-1
kot da si ga poznal, saj ni bil Jugoslovan
nenajdem
01. 04. 2016 12.49
+4