Tujina

Umrl nekdanji italijanski predsednik, ki velja za enega od ustanoviteljev moderne Italije

Rim, 16. 09. 2016 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umrl je nekdanji italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi. Star je bil 95 let. Italijanski premier Renzi je dejal, da je Ciampi "služil Italiji s strastjo". Zunanji minister Gentiloni pa je Ciampija označil za velikega državnika.

V starosti 95 let je umrl nekdanji italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi, je danes sporočil italijanski premier Matteo Renzi. Ciampi, ki velja za enega od ustanoviteljev moderne Italije, je "služil Italiji s strastjo", je na Twitterju zapisal Renzi. Zunanji minister Paolo Gentiloni pa je Ciampija označil za velikega državnika.

Ciampi je zadnjih nekaj tednov preživel v bolnišnici v Rimu.

Carlo Azeglio Ciampi
Carlo Azeglio Ciampi FOTO: AP

Rodil se je 9. decembra 1920 v Livornu. Na Univerzi v Pisi je doktoriral iz antične literature in prava, v svoji karieri pa je bil poleg politika tudi pravnik, bankir, častnik in književnik. Italiji je predsedoval med letoma 1999 in 2006, med letoma 1993 in 1994 je bil tudi njen premier.

Premiersko funkcijo je prevzel v času, ko se je Italija soočala z velikim korupcijskim škandalom. Kot predsednik, kar je v Italiji pretežno protokolarna funkcija, je med drugim brzdal precej kontroverzno politiko tedanjega premierja Silvia Berlusconija.

Med letoma 1996 in 1998 je v kabinetu Romana Prodija opravljal funkcijo gospodarskega ministra in si močno prizadeval za vstop Italije v Evropsko monetarno unijo. S strogimi varčevalnimi ukrepi mu je uspelo znižati inflacijo in zajeziti ogromen proračunski primanjkljaj. K sodelovanju na gospodarskem ministrstvu ga je povabil tudi Prodijev naslednik Massimo D'Alema.

Ciampi je bil 14 let tudi guverner italijanske centralne banke, nato pa še minister za zakladništvo, s čimer je odigral ključno vlogo pri prevzemu evra. Čeprav Ciampi večino svoje politične kariere ni bil član nobene od političnih strank, je veljal za pripadnika levosredinske opcije.

Kot predsednik je bil zelo priljubljen. Številni so ga nagovarjali, naj vnovič kandidira, a je to možnost zaradi starosti zavrnil. Po koncu mandata je nastopil dosmrtno funkcijo senatorja v parlamentu.

Več kot 70 let je bil poročen s soprogo Franco. Rodila sta se jima dva otroka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
16. 09. 2016 14.26
+3
Moje sožalje omenjeni legendi s pomočjo katere sem se naučil italjansko in marsikaj podoživel ter spucal dosti kreljotov! Dobro je zrihtal Raiuno!