Tujina

Umrl Kenneth Lay

Washington, 05. 07. 2006 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi srčne kapi je po obsodbi zaradi prevare umrl ustanovitelj in nekdanji predsednik propadlega Enrona.

Ustanovitelj in nekdanji predsednik propadlega energetskega velikana Enron Kenneth Lay, ki mu je potem, ko je bil obsojen zaradi korporacijske prevare in poneverb, grozila večletna zaporna kazen, je zgodaj zjutraj umrl. "Ken Lay je umrl danes zgodaj zjutraj v Aspnu. Iz spoštovanja do svojcev nadaljnjih podrobnosti zaenkrat ne bomo objavili," je zapisala Layeva družina.

64-letni Lay je umrl zaradi srčnega napada na družinskem domu v mestu Aspen v ameriški zvezni državi Kolorado.
64-letni Lay je umrl zaradi srčnega napada na družinskem domu v mestu Aspen v ameriški zvezni državi Kolorado. FOTO: Reuters

Lay je bil skupaj z nekdanjim generalnim direktorjem Enrona Jeffom Skillingom maja letos obsojen, da je v letih 1998-2001 zavajal vlagatelje in prikrival slabo finančno stanje Enrona. Kazni naj bi jima zvezno sodišče v teksaškem Houstonu izreklo 23. oktobra.

Lažno prikazovanje rezultatov

Enron je šel v stečaj decembra 2001, potem ko so vlagatelji in analitiki Wall Streeta spoznali, da jih je vodstvo podjetja najmanj dve leti z lažnim prikazovanjem poslovnih rezultatov krepko zavajalo. Med drugim so vodilni v Enronu skupaj z nekaterimi podrejenimi ustvarjali in vodili razna vzporedna partnerska podjetja, s pomočjo katerih katerih so prikrivali izgube in napihovali dobičke Enrona.

Laya je zvezna porota v Houstonu maja spoznala za krivega v vseh šestih točkah obtožnice v zvezi s propadom podjetja leta 2001, medtem ko je krivdo Skillinga potrdila v 19 od 28 točk obtožnice. Poleg tega je bil Lay na posebnem sojenju zaradi bančnih poneverb pred istim sodnikom Simom Lakeom spoznan za krivega v vseh treh točkah obtožnice. Sodni proces je trajal 16 tednov, v pripravi pa je bil najmanj pet let. Lay in Skilling sta ves čas vztrajala, da nista vedela nič.

Propad takrat sedmega največjega ameriškega podjetja, ki je na tisoče zaposlenih in vlagateljev oropal za skupaj več milijard dolarjev, bo za vedno ostal simbol brezobzirnega ameriškega korporacijskega pohlepa in je predstavljal začetek vala podobnih škandalov v ZDA. Škandal sicer ni imel političnih posledic za predsednika ZDA Georgea Busha, čeprav je bil Lay do takrat njegov velik prijatelj in radodaren politični donator, saj so se Američani takrat ubadali s posledicami terorističnih napadov 11. septembra 2001.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.