Tujina

Umrl 'simbol moderne češke države'

Praga, 18. 12. 2011 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po dolgotrajnem boju z boleznijo je v 76. letu starosti umrl nekdanji češki predsednik Vaclav Havel. ''Njegov prispevek k odpravi totalitarizmov v evropskem prostoru je bil zgodovinski,'' je zapisal slovenski predsednik Danilo Türk.

Po dolgoletnem boju z boleznijo je v 76. letu v nedeljo umrl nekdanji češki predsednik in politični oporečnik Vaclav Havel. Znan je bil kot dramatik, esejist, poet in tudi kot zagovornik svobodomiselnosti. Zaradi odkritega nasprotovanja komunistični represiji in enoumju je bil tudi štirikrat zaprt.

 

Vaclav Havel
Vaclav Havel FOTO: Reuters

V prvem tednu po začetku obleganja držav Varšavskega pakta in zavzetju Češkoslovaške je Havel kot novinar dejanje ostro komentiral na radiu Osvobojena Češkoslovaška v oddaji Liberec. Po zatrtju praške pomladi leta 1968 so bila njegova dela v gledališčih prepovedana, sam pa je v boju z revščino moral poprijeti za fizična dela. Kljub temu se je udejstvoval v umetniških krogih kot priznani esejist in dramatik, z ostro dikcijo pa je kritiziral totalitaristične ideje in zlaganost komunizma.

V čeških komunističnih zaporih je preživel pet let življenja, obenem pa spisal in postavil temelje Listine 77 ter kot eden njenih prvih glasnikov ponesel na Češkoslovaško glas po večstrankarski politiki. Listino 77 je leta 1977 podpisalo 240 vidnih Čehov, s tem pa se obeležuje češki začetek opozicijskega gibanja.

Govoriti resnico ima vedno smisel, tudi v najtežjih okoliščinah. Vaclav Havel

'Resnica in ljubezen morajo nadvladati laži in sovraštvo'

Havel je bil poznan predvsem kot junak žametne revolucije leta 1989, ki je strmoglavila komunizem na Češkoslovaškem, in je popeljal državo k demokraciji. Prav tako je bil na čelu države, ko se je ta mirno razdelila na Češko in Slovaško.

Med letoma 1989 in 1992 je Havel kot deseti predsednik v zgodovini Češkoslovaške prevzel predsedovanje republiki in po mirni razdružitvi obeh delov republike kot prvi predsednik predsedoval Republiki Češki med letoma 1993 in 2003. Trinajst let predsedovanja je v državo vneslo radikalne spremembe. Poleg razdružitve s Slovaško, čemur je Havel sicer nasprotoval, je Češka vstopila v Nato in začela pogajanja za vstop v Evropsko unijo, v katero je vstopila leta 2004.

Havel je bil večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir, ki je sicer ni prejel, je pa bil zato za svoja prizadevanja za mir in svobodo v svetu odlikovan s številnimi drugimi pomembnimi priznanji. Med drugim je prejel nagrado Olofa Palmeja ter najvišje civilno odlikovanje v ZDA, predsedniško medaljo svobode.

Mednarodnim priznanjem in slovesu navkljub je Havel v domovini žel tudi številne kritike. Kot prvo predsedniško dejanje je oklical splošno pomilostitev zapornikov v čeških zaporih, da bi omilil pritisk na prenapolnjene zapore, s tem pa bi na prostost prišli tudi tisti ljudje, ki so bili v času komunistične strahovlade po krivem zaprti.

Kot je menil, je bilo češko pravosodje pokvarjeno in nepravično, zato mu ni zaupal. Kritiki so mu očitali, da je s pomilostitvijo povečal hitro rast kriminala v državi. Vsemu navkljub pa je eden njegovih pomembnejših dosežkov nedvomno tudi razpad Varšavskega pakta, s padcem katerega so se iz Češkoslovaške umaknile sovjetske enote.

V času Havlovega predsedovanja se je Češka začela odpirati proti zahodu, poleg približevanja Evropski uniji pa je Havel prispeval tudi k vključevanju Češke v Nato.
V času Havlovega predsedovanja se je Češka začela odpirati proti zahodu, poleg približevanja Evropski uniji pa je Havel prispeval tudi k vključevanju Češke v Nato. FOTO: Reuters

Po umiku iz uradne politike je sodeloval z državniki in eminencami s celotnega sveta ter kot predsednik Mednarodnega sveta za človekove pravice in član fundacije za žrtve komunizma deloval vse do svoje smrti.

Njegova asistentka Sabina Dancečova je sporočila, da je Havel umrl danes zjutraj v počitniški hiši na severu Češke. Vzrok smrti so bile komplikacije po dolgi bolezni, umrl pa je v spanju. Ob njem so bile takrat žena Dagmar ter nekaj redovnic, ki so v zadnjih mesecih skrbele zanj.

Havel, sicer tudi pisatelj in dramatik, je bil šibkega zdravja zaradi kajenja in tudi zaradi več kot petih let, ki jih je preživel v komunističnih zaporih.  Kljub skromnosti je avtor 18 gledaliških iger in več knjig, v svojih spominih pa je menil, da je imel "izredno usodo". "Sprašujem se, če je to – dejstvo, da je človek, miren kot jaz, imel tako pustolovsko življenje – treba pripisati dejstvu, da je življenje izreden čudež," je dejal.

Izrazi sožalja prihajajo z vsega sveta

Češki premier Petr Nečas je smrt Havla označil za "ogromno izgubo" in poudaril, da je bil nekdanji predsednik simbolna figura dogajanja leta 1989. Predsednik Češke Vaclav Klaus pa je svojega predhodnika na položaju označil za "simbol moderne češke države"' in ocenil, da je njegovo delo Češki pomagalo postati "del skupnosti svobodnih in demokratičnih držav".

Rože in sveče ob hiši umrlega Vaclava Havla
Rože in sveče ob hiši umrlega Vaclava Havla FOTO: Reuters

Z žalostjo je vest o smrti Havla sprejel tudi slovenski predsednik Danilo Türk. "Vaclav Havel je bil velika osebnost Evrope in sveta, borec za človekove pravice, literat, umetnik in osebnost, ki je navdihovala procese sprememb v Evropi. Njegov prispevek k odpravi totalitarizmov v evropskem prostoru je bil zgodovinski. Njegovo prizadevanje za dosledno uresničevanje človekovih pravic, demokratično družbo in visoko politično kulturo pa je neizbrisno zaznamovalo konec 20. stoletja. Z vsem svojim delom in življenjem se je zapisal v zgodovino človeštva kot velika osebnost pozitivnih sprememb,'' je Türk med drugim zapisal v sožalnem pismu predsedniku Češke.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je na Twitterju zapisal, da je bil Havel velik prijatelj Slovenije. Označil ga je kot ''humanista, demokrata in državnika, ki je presegel meje in sisteme.''

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na omenjenem družbenem omrežju zapisal, da Havel ''ostaja simbol boja proti komunizmu, za človekove pravice in svobodo govora. Skupaj z Jožetom Pučnikom je bil navdih za slovensko pomlad.''

Lojze Peterle, nekdanji zunanji minister, je povedal, da bo njegovo ime ostalo v močnem in spoštovanem spominu: ''Kadar je prišel v Bruselj, na povabila različnih političnih skupin oziroma linij, je bil vedno lepo pozdravljen, lepo obiskovan." Bil je zgled po človeški in politični plati, dobro je razumel slovenske težave in ambicije, saj nam je bil blizu, pa je dejal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Švedski zunanji minister Carl Bildt je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bil ‘’Havel eden izmed velikih Evropejcev našega časa. Njegove besede o svobodi so tlakovale pot za celovito in svobodno Evropo.“

''Spominjali se ga bomo po njegovih prizadevanjih za svobodo in demokracijo,'' je o Havlu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel in dodala, da se mu imajo Nemci veliko zahvaliti.

Kljub nekdanjim političnim razhajanjem ob smrti Havla žaluje tudi Slovaška. Premierka Iveta Radičova je izpostavila njegov šarm in umirjenost. Trikratni nekdanji slovaški premier Vladimir Mečiar pa je zatrdil, da kljub različnim pogledom na potrebe Slovaške v časih skupne države nesporno drži, da je Havel "s svojo vlogo pri uveljavljanju demokracije tudi del slovaške zgodovine".

Odzval se je tudi britanski premier David Cameron, ki je dejal, da je Havel posvetil svoje življenje človekovi svobodi. Njegov glas je danes zamrl, a "njegov vzor in stvar, ki ji je posvetil svoje življenje, bosta živela naprej".

Vaclav Havel
Vaclav Havel FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v izjavi izrazil sožalje in poudaril, da bo ime Havla "vedno povezano z združitvijo Evrope in širitvijo njenih vrednot v srednji in vzhodni Evropi". Na smrt dolgoletnega češkega predsednika se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta, Poljak Jerzy Buzek. "Vaclav Havel je figura, ki predstavlja žametno revolucijo in vnovično združitev Evrope. Zelo ga bomo pogrešali," je zapisal v sporočilu.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je izpostavil, da je bil Havel v Avstriji zelo dobro poznana in cenjena oseba. Dodal je, da se je v času diktature izkazal kot njen nasprotnik, v času demokracije pa kot njen podpornik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saloreich
19. 12. 2011 19.04
+1
Turkovo pismo pa kot, da bi prvošolček pisal po nareku .. Nobene vsebine, nobene iskrenosti, prazne besede...
kim llsung
19. 12. 2011 16.22
+1
ce podpres kapitalizem amerski nacin demokracije te slavijo ce odklonis to potem si diktator primer severno korejo je vodil diktator ker je zavrnil ameriko revscina,lakota... drugi primer kaka afriska drzava ki je dost hujsa od severne koreje je pa vse lepo ker so pac sprejeli ameriko
Bolivar
19. 12. 2011 18.02
+0
Glede na informacije iz s.koreje, ki jih skoraj ni bi težko rekel, da je kakšna afriška država hujša ali ne. Preprosto čas bo pokazal svoje, vsaka trdnjava enkrat pade pa četudi jo noben ne osvoji jo vsekakor čas povozi in takrat so skrivnosti razkrite.
vsevid
19. 12. 2011 13.17
+0
NE VIDIM KAJ BI NAJ TA ČLOVEK NAREDIL DOBREGA ZA KOGARKOLI
Bolivar
19. 12. 2011 16.05
+3
Nekateri vidijo, drugi ne. Pač različna mnenja. najbolj to razumejo tisti, katerim so tanki teptali pravice, nekatere protestnike so celo zares povozili. Vse je relativno od posameznika odvisno.
Saloreich
19. 12. 2011 19.27
+3
Ne samo simbol Češkega upora temveč simbol upora proti primitivni zasužnjevalni komunistični diktaturi!
franceljtancelj
19. 12. 2011 08.55
+3
Velik mož je bil. Torej, Vaclav naskledanou.
Frane Šajn
19. 12. 2011 07.29
+0
O MRTVIH VSE DOBRO! PRAV! AMPAK DRAGI PREDSEDNIK TURK, ČE BI RESNIČNO PRESODIL MED PREJŠNJIM TOTALITARIZMOM V SLOVENIJI IN NJENIM PRIDOBITKOM V "DEMOKRATIČNI" EVROPI, BI SE RAJE UGRIZNIL V JEZIK KOT TO IZJAVIL.
tedo974P8medo
19. 12. 2011 03.32
+0
"Njegov prispevek k odpravi totalitarizmov v evropskem prostoru je bil zgodovinski" Komunizem smo odpravili, zdaj je treba ukiniti tudi kapitalizem, ki je še 100x slabši.
tomii83
19. 12. 2011 00.04
-3
Tam je vladal stalinizem brez socializma in lahko rečem da je bil Havel velik človek ki bo Čehom manjkal tako kot nam pošteno manjka Drnovšek,Havlov prijatelj.Res pa je da se sta se republiki ločili na sporazumen način za razliko od juge kateri bi mogu do konca vladat Drnovšek in ne Milošević.
Osvald
18. 12. 2011 23.18
+5
Zaradi odkritega nasprotovanja komunistični represiji in enoumju je bil tudi štirikrat zaprt. Nekam znano je vse to, ampak pri nas se to še vedno dogaja na bolj prefinjen načim.
vetrolov
18. 12. 2011 22.28
+8
z žalostjo je vest o smrti Havla sprejel tudi predsednik turk. kakšna velika laž.
rajak
18. 12. 2011 21.52
-1
KAJ JE STEM LETOM ODHAJAJO SAMO VELIKE LEGENDE NAJ BO TEGA LETA ŽE ENKRAT KONEC
srpko
18. 12. 2011 21.17
-7
Havel - "veliki mirovnik" je tri mesece metanja NATO bomb na Srbijo - pozdravil. Tko, da ........ naj počiva v miru. Po dobrem se ga srbi ne bomo spominjali.
Homesteader
18. 12. 2011 21.51
+6
In tako pridemo do srbskega problema, ki je nedvomno tudi velik. Ampak mi imamo svojih dovolj.
Osvald
18. 12. 2011 23.18
+5
est
18. 12. 2011 20.54
+9
Največ kar je lahko napravil za svoj narod je bil zakon, ki je komunistom prepovedal delovanje za 20 let.
volek
18. 12. 2011 20.28
+3
Jožajoža ti s pa humorist.
Homesteader
18. 12. 2011 20.15
+4
Komunistom vzames Novorek, pa ne najdejo prave besede, da bi izrazili velicino Havla?! HM...
Jožajoža
18. 12. 2011 19.58
-3
enako velja za našega kučana.V zgodovino se je KUČAN zapisal 'kot velika osebnost pozitivnih sprememb'
Muhovc
18. 12. 2011 19.54
+8
Turk je napisal tako ohlapno, da mu, tudi ce bi se obrnilo nekako nazaj, na neki sistem, ki je tudi njega nekako produciral, nihce nebi mogel nic ocitati. Turk ni v poziciji, da bi zavpil: "Cesar je nag" ali da bi napisal en stavek, ki bi prispeval k velicini Havla. Ce se udelezi Havlovega pogreba, bo glede na njegovo drzo in jasno izrazena stalisca, to najvecji posmeh, Demokraciji, Protikomunizmu in Havlu, ki ga Slovenija ta trenutek zmore.
volek
18. 12. 2011 18.58
+8
pomladanski, seveda je humanist. Koliko Srbov je pa nasprotovalo 4 letnemu bombardiranju Sarajeva? Daj ne bod preveč pameten.
pomladanski
18. 12. 2011 18.43
-10
On je bil vneti zagovornik bombardiranja Srbije. Mar je takšen človek humanist?
Osvald
18. 12. 2011 23.15
+3
volek
18. 12. 2011 17.48
-2
Upam da ga bodo nesl.
SONY11
18. 12. 2011 17.26
-2
Prvič slišim zanj...hmmm ... drugače pa naj mu bo zemlje lahka!
weinheim
18. 12. 2011 17.33
+12
kdor je prvič slišal zanj,je verjetno še precej mlad,ali ne pozna ne tako oddaljene zgodovine.