Tujina

Umori v Alpah: so klici v Romunijo povezani z zločinom?

Pariz, 10. 06. 2013 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tedne pred umori je brat žrtve klical v Romunijo, klici pa so prenehali takoj, ko so 50-letni Saad, njegova žena in tašča umrli v francoskih Alpah. Preiskovalci zdaj preverjajo, ali je kakšna povezava med klici in umori.

Francoski detektivi, ki preiskujejo umor britanske družine v francoskih Alpah lansko leto, pregledujejo telefonske podatke številnih klicev žrtvinega brata žrtve v Romunijo tedne pred napadom. Pogosti klici na pet romunskih telefonskih številk so se takoj končali, ko so 50-letnega Saada al-Hillija, njegovo 47-letno ženo Iqbal in njeno mamo, 74-letno Suhailo al-Allaf umorili, je sporočila policija.

Vsako žrtev so ustrelili dvakrat v glavo, kar je policijo napeljalo na misel, da je šlo za naročen umor. Od takrat so preverjali tudi možnost, da bi umore lahko izvedel atentator, ki ni bil nikakor povezan z družino.

Preiskovalci po devetih mesecih še niso nič bliže morilcu.
Preiskovalci po devetih mesecih še niso nič bliže morilcu. FOTO: Reuters

Eric Maillaud, javni tožilec, je potrdil, da so detektivi prosili romunske oblasti, naj izsledijo telefonske številke, na katere je nekdo klical iz hiše Hillijevega brata Zaida tri tedne, preden je družina odšla na počitnice v Francijo.

''Verjamemo, da je bil brat v stiku z Romunijo in zato želimo identificirati klice. Radi bi izvedeli, zakaj je klical v Romunijo,'' je povedal Maillaud za Guardian. ''Uradno smo prosili Romunijo za potrditev teh številk.'' Kot je dodal, jih še niso izsledili, vendar vztraja, da gre za 'trdno sled' v preiskavi umorov. ''Obrniti želimo vsak kamen,'' je sporočil.

Tožilec je še povedal, da ne more potrditi poročil, da je tudi sestra gospe Hilli, Fadwa al-Saffar, od doma v angleškem Readingu klicala v Romunijo.

Bodo novi dokazi pospešili preiskavo?
Bodo novi dokazi pospešili preiskavo? FOTO: Reuters

Preiskava umorov je francoske detektive, ki delajo z britanskimi kolegi, pripeljala do preiskovanja različnih kotičkov po svetu, med njimi v Irak, nekdanjo Jugoslavijo in Švico. Devet mesecev po umorih pa še vedno niso niti blizu morilcu oziroma morilcem.

V masakru je umrl tudi kolesar, 45-letni oče treh otrok, Sylvain Mollier, ki se je znašel ob napačnem času na napačnem kraju. Policija se je osredotočila na Zaida al-Hillija zato, ker so ji družinski prijatelji povedali, da sta se brata prerekala zaradi družinske dediščine, vendar Zaid nenehno zanika vpletenost v umore.

Hillijevi hčerki sta bili edini, ki sta preživeli atentat. Starejšo deklico, 7-letno Zainab, je morilec ustrelil v ramo in jo pretepel, njena sestra 4-letna Zeena pa se je izognila poškodbam, saj se je skrila pod obleko mrtve matere za sprednje sedeže družinskega avtomobila. Deklici naj bi bili trenutno v rejniški družini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matiBožja
10. 06. 2013 16.27
-24
čudno da so se prenehal klici če so jih pobili, s kom se bo pa "romun" pogovarjal?. Ne vem a iz 24ur ne znajo prevajat ali je pa nekdo res tko butast, da napiše tak članek.
appollyon
10. 06. 2013 16.46
+21
Izgleda imaš ti probleme z branjem, tako kot piše preverjajo telefonske klice brataumorjenega in sestre umorjene, ki so se po umoru čudežno nehali!
kurcvasgleda01
10. 06. 2013 19.30
+5
tebi pa tudi bog več ne more pomagat..hehe