Tujina

Umori turških priseljencev: Nova osumljenca

Berlin, 18. 11. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava neonacističnih umorov v Nemčiji kaže, da je skrajno desna teroristična celica morda večja, kot so sprva predvidevali. V Berlinu na kriznem vrhu proti neonacizmu so že sprejeli nove ukrepe.

Zaradi umorov prijeli dva neonacista
Zaradi umorov prijeli dva neonacista FOTO: Reuters

Po razkritju, da so za najmanj deset umorov, večinoma turških priseljencev, krivi skrajni desničarji, je v Berlinu potekal krizni vrh o boju proti desničarskim skrajnežem.

Nemški zvezni generalni tožilec Harald Range je potrdil, da so v okviru preiskave poleg osumljencev Holgerja G. in Beate Zschäpe, ki sta trenutno v preiskovalnem zaporu, identificirali še dva osumljenca.

Za koga gre, še ni znano, šlo pa naj bi za dva neonacista iz zvezne dežele Turingije, ki naj bi pomagala trojici, ki sta jo poleg Zschäpejeve sestavljala zdaj že pokojna Uwe Böhnhardt in Uwe Mundlos. Omenjenega Holgerja G. so sicer aretirali v zvezni deželi Spodnja Saška, poleg tega pa namigi o morebitnih sodelavcih morilske trojice obstajajo še v zveznih deželah Saška in Brandenburg.

Skrajno desna teroristična celica iz nemškega mesta Zwickau, odgovorna za najmanj deset umorov v letih od 2000 do 2007, je morda večja, kot se je zdelo sprva, je po kriznem vrhu o neonacizmu v Berlinu potrdil vodja nemškega zveznega urada za boj proti kriminalu (BKA) Jörg Ziercke.

Zaradi umorov prijeli dva neonacista
Zaradi umorov prijeli dva neonacista FOTO: Reuters

Ziercke ne izključuje možnosti, da bo preiskava razkrila dodatne sodelavce oziroma da se bo izkazalo, da imajo opravka s pravo "mrežo". Skrajno desna skupina Turinška obramba domovine (Thüringer Heimatschutz), iz katere je nastala skupina Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ki so ji pripadali Zschäpejeva, Böhnhardt in Mundlos, je imela namreč v določenih trenutkih tudi 170 ali 180 članov, je pojasnil.

Zvezni notranji minister Hans-Peter Friedrich je na kriznem vrhu izpostavil štiri bistvene dogovore: združitev podatkov o nasilju skrajnih desničarjev v eni centralni bazi podatkov, vzpostavitev centra na zvezni ravni za učinkovitejši boj proti skrajni desnici, spremembe zakona o zveznem uradu za zaščito ustavnega reda, ki bodo omogočile boljšo izmenjavo zaupnih podatkov o osumljencih, ter ponovna preučitev možnosti za prepoved desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD).


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big brother
18. 11. 2011 19.02
+1
V Sloveniji imamo dve vrsti turkov, one iz bivše juge in pa neko drugo pleme. oboji imajo samo pravice, dolžnosti pa nimajo.
boer
18. 11. 2011 18.54
najprej bodo naredili popis in register desničarjev ko problem ne bo rešen bodo morali nositi vidne etikete na kakšnih dokumentih na koncu bodo nemci naredili množično racijo da se *rešijo insektov države* na koncu bodo pa trdili da niso niti najmanj podobni njim
boer
18. 11. 2011 18.52
ta prvo bodo nardili register in popis desničarjev ker bodo moteče bodo kasneje uvedli vidne značke, ki jih bodo morali nositi kasneje jihbodo množično pozaprli in nakoncu bodo trdili da niso niti najmanj podobni njim
Duška Duska
18. 11. 2011 18.46
Če bi bili Turki v Turčiji,jim nihče nebi nič škodoval. Če bi bil zmagovalec druge svetovne vojne drugačen,bi bil svet mnogo lepši,pa brez dolgov in krize.
grdavs
18. 11. 2011 18.29
Verjamem pa, da v Nemčiji lahko vsaj komentirajo dogodek. V Sloveniji se komentarje, glede djamije, zaprejo! Zakaj že?