Tujina

Umor v Alpah: sedemletni deklici bodo pokazali fotografije zločina, da bi sprožili njen spomin

Pariz/London, 12. 09. 2012 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./U.Z.
Komentarji
17

Krog osumljencev v primeru masakra v francoskih Alpah se širi. Poleg domnevno pohlepnega brata Saada al Hillija, policisti preiskujejo tudi sina umorjene Suhaile al Allaf, ki ima psihične težave in je večkrat grozil z umorom družine. Na seznamu potencialnih storilcev so tudi teroristične skupine in obveščevalne službe.

Preiskava trojnega umora se nadaljuje, krog potencialnih osumljencev pa širi.
Preiskava trojnega umora se nadaljuje, krog potencialnih osumljencev pa širi. FOTO: Reuters

Policisti nadaljujejo preiskavo v primeru masakra britanske družine iraških korenin v francoskih Alpah, v katerem so umrli 50-letni Saad al Hilli, njegova 47-letna žena Iqbal in 74-letna tašča Suhaila al Allaf. Štiriletna hčerka Zeena, ki se je skrivala pod sedežem avtomobila in pod materinim krilom, je ostala nepoškodovana, sedemletna Zainab pa je bila hudo poškodovana.

Policisti se trenutno osredotočajo predvsem na pogovore s turisti, ki so skupaj z družino počitnikovali v obeh kampih ob francoskem jezeru Annecy. Ti so namreč opazili nenavadno vedenje Saada al Hillija, ki je družino nenadoma preselil v drug kamp, vsak dan pa se je z avtomobilom neznano kam za pol ure odpeljal vsaj petkrat. Poleg tega naj bi se po kampu v času, ko je tam počitnikovala družina, potikal tudi neznan moški "vzhodnoevropskega ali balkanskega porekla".

Nadaljuje se tudi preiskava vprašanja, ali je bila morda za umore kriva Hillijeva služba. Aeronavtični inženir je namreč po poročanju The Mail on Sunday delal pri neznanem, strogo zaupnem projektu, povezanem z Evropskim podjetjem za letalsko obrambo in vesolje EADS, torej evropskega obrambnega giganta, ki ima pogodbe tudi z Rusijo, Kitajsko in ZDA, med strankami pa sta tudi NASA in Evropska vesoljska agencija. Med drugim izdelujejo satelite za komercialne, civilne in vojaške potrebe.

Zaradi grozljivega zločina smo popolnoma strti, nas je pa ganilo sočutje ljudi z vsega sveta. Zelo smo hvaležni britanskim, francoskim in iraškim oblastem za vso podporo. Upamo, da bodo tisti, ki so zločin zagrešili, zanj tudi odgovarjali pred sodiščem. Medtem pa medije pozivamo, naj razumejo, da potrebujemo zasebnost, da lahko žalujemo. sorodniki družine v izjavi za javnost
Claude Moniquet, direktor Evropskega strateškega obveščevalnega in varnostnega centra v Bruslju, pravi, da je Hillijeva služba povsem mogoč razlog za umor. "Satelitska industrija je vredna milijarde in ima svetlo prihodnost. Ker gre za res velike zneske, je tekmovalnost velika. Gospod Hilli je bil eden vodilnih strokovnjakov na svojem področju. Morda komu ni bilo všeč, kaj so razvijali," je dejal. Po drugi strani pa se še vedno preiskuje tudi vpletenost terorističnih skupin z Bližnjega vzhoda. "Predvsem Iran si zelo prizadeva, da bi se dokopal do najbolj napredne tehnologije, ki jim na zakonit način ni dostopna. Če so na kakršen koli način dobivali informacije od Hillija, ali so ga želeli prisiliti, da bi jim jih dal, pa tega ni želel storiti, gre za ljudi, ki ne bi pomislili dvakrat, preden bi streljali," je še prepričan. Vsaka žrtev je bila ustreljena dvakrat v glavo, policisti pa se nagibajo k teoriji, da je šlo za delo profesionalca.

Še vedno preiskava teče tudi znotraj kroga družine. Kot je znano, sta bila Hilli in njegov brat Zaid v sporu zaradi očetove zapuščine. Kot je razkril v pismu prijateljici iz otroštva, je Hilli z bratom, ki ga je opisal kot pohlepnega in obsedenega z nadzorom, prekinil stike, kot so ugotovili preiskovalci, pa je osmega avgusta dosegel tudi prepoved izvajanja očetove oporoke, ki se nanaša predvsem na bogato zbirko nepremičnin v Evropi in Iraku.

Prizorišče zločina
Prizorišče zločina FOTO: Reuters

Policija pa po novem išče tudi sina najstarejše žrtve, ki naj bi imel bogato zgodovino boja z duševnimi boleznimi in naj bi pogosto grozil, da bo ubil starše.

46-letni Haydar Thaher al Saffar naj bi Allafovo in njenega moža v Stockholmu, kjer sta sicer živela, redno napadal in jima grozil, pogosto je posredovala tudi policija. Saffar naj bi starše krivil za svojo bolezen in je bil med drugim obtožen, da je umirajočega očeta pretepel z njegovo lastno sprehajalno palico.

Ker številne teorije za zdaj niso pripeljale do nobene aretacije, policija še največ pričakuje od pričanja sedemletne preživele Zainab. Ta je še vedno v francoski bolnišnici, kjer jo pred njenimi vrati stražijo do zob oboroženi policisti. Policija namreč ne želi ničesar prepustiti naključju, saj obstaja majhna možnost, da bi se morilec vrnil in želel dokončati delo.

Deklico so že zbudili iz kome, njene prve besede so bile, da jo je strah. Policisti čakajo na dovoljenje zdravnikov za zaslišanje, za zdaj pa vse kaže, da spomin deklice zaradi napada ali posttravmatskega stresa ni prizadet. Da bi se lažje spomnila dogajanja, ji nameravajo policisti med zaslišanjem pokazati fotografije kraja zločina.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohinc26
19. 09. 2012 19.42
+3
A so preiskovalci sploh normalni ali niso??? Pri vseh današnjih postopkih ugotavljanja in dokazovanja prisotnosti osumljenca na kraju zločina bodo punčki šli kazat slike... Če ne znajo drugače nekoga obtožiti oz. mu dokazati, naj pustijo službo preiskovalca in naj se zaposlijo nekje drugje, ker za tole službo so očitno nesposobni! Ona bo že tako imela hude trajne posledice, tiste slike bodo pa stvar samo še močno poslabšale!
498983
12. 09. 2012 10.42
+8
Kdo točno je bil Saad al Hilli? Vsekakor je veliko razkritje že to, da je delal na tajnem in očitno zelo pomembnem projektu, povezanem z razvojem orožja ali vohunskih naprav. Bil je vodilni človek na področju razvoja. To informacijo so po vsej verjetnosti odkrili raziskovalni novinarji in je policija verjetno drugače ne bi posredovala v javnost. Poraja se vprašanje ali je Saad al Hilli morda sodeloval pri razvoju orožja za vohunjenje in množično uničevanje, deklici pa sta ostali živi, saj sta premladi, da bi lahko na kakršenkoli način nadaljevali očetov razvoj ali uporabili podatke za katere obstaja verjetnost, da jih je oče tudi delil s svojo družino. Prav tako ni znano, kdo je bil in s čim se je ukvarjal Saadov oče, ki je bil Iračan, po smrti pa je sinovom zapustil botago zbirko nepremičnin po Evropi, med katerimi so tudi graščine. Da je bil zelo bogat in verjetno tudi vpliven mož lahko le sklepamo.
jcl2010
12. 09. 2012 10.00
-27
pa koga briga za umore..dejte kej bolj pozitivnega poročat
alessela
13. 09. 2012 09.23
+2
pa to je najbol zanimivo .. bol zanimiva novica je kako je nekdo umrl kot kako se je nekdo rodil
Breda Slatinek
12. 09. 2012 09.50
+14
aleluja...ajde če nič drugače ne gre..samo že to kar je doživela ji bo pustilo trajne more in grde spomine, z slikami zločina pa jo bodo zaznamovali za CELO življenje!da bi vsaj potem dobili storilca pa da bi deklica ko odraste mela neko zadoščenje da je pomagala dobiti storilca ki ji je umoril družino!
D3LIJA
12. 09. 2012 22.37
+0
mislm da je mal prepozn da je nebi kej zaznamoval,najslabša stvar kar se lohk zgodi je da se spomne dogodkou...tko da se strinjam s tem da ji pokažejo slike,škoda je že tko narjena,zdej preostane sam to da najdejo tistga k je to naredu
nickey
12. 09. 2012 09.31
+15
Profesionalni morilec počaka da bo žrtev osamljena. Če se je že tarča 5x dnevno nekam vozila (predvidevam sama), je imel veliko priložnosti. Da umori še ženo, taščo in otroke je čist nepotrebno, razen če so sumili da bo še tašča lahko nadaljevala z znanstvenimi raziskavami.
jcl2010
12. 09. 2012 10.01
+1
jcl2010
12. 09. 2012 10.01
-2
Giant_Boss
12. 09. 2012 11.18
+8
nickey mogoče so pa želeli kakšne podatke izvleči iz njega. Ker pa v tistih "srečanjih" niso bili uspešni oz. jim jih ni povedal, so pa stvari vzeli v svoje roke in ga izsiljevali s tem, da mu bodo mučili in na koncu tudi ubili družino. Glede na to,da naj bi bila 7-letna hčerka močno pretepena tudi govori v prid teorije,ki sem jo podal zgoraj... Sicer so pa to samo špekulacije in težko je nekaj z zagotovostjo trditi, ker imaš mnogo (možnih) teorij... lp
mojcd
12. 09. 2012 09.28
+9
H bi z vejice pobral švic in dobil DNK storilca, s kom je spal zadnjo noč, kaj je jedel za zajtrk...
Miha Utenkar
12. 09. 2012 09.11
+11
CSI Miami, pa bo v eni uri vse znano.....samo toliko teroij zarote in možnih storilcih, kot v tem primeru, pa vidiš samo še v ameriških filmih....
KD_FT
12. 09. 2012 09.26
+11
Epi
12. 09. 2012 08.48
+20
"... da bi sprožili njen spomin" - pozitivno je to, da bodo tako res marskikaj ugotovili, psihično pa za punčkp pomeni re-traumatizacija, še enkrat bo podoživela vse kar je bilo....
grdavs
12. 09. 2012 09.02
+27
Ubogo dete! Ona bo najbolj nastradala - za celo njeno zivljenje.
Matjaž Zvan
12. 09. 2012 08.44
+16
Vse lepo in prav, ampak poglobili bodo tudi napade tesnobe, joka, nočnih mor, depresij... Edino če res rata dobiti kaj ven, kar bo pomagalo tipa zašiti, ji bo ostalo neko zadoščenje....